• 34 141 online
  • 1 198 772 medlemmar
  • 62 107 206 inlägg
2016-11-06, 18:37
  #1
Avstängd
8711s avatar
Tänkte skapa en tråd om hur spelbolagen ser på möjliga utfall inför valet 2018. Det här är tänkt att vara en tråd innehållandes politiska diskussioner, vad oddsen kan baseras på och hur spelbolagen vet och kan vara så säkra på det, politisk sannolikhet om det kan stämma och hur, eller om, oddsrörelser kan påverka inför ett val och hur det påverkar valets utfall.

Själv satt jag och kollade på Unibet angående valet 2018:

https://se.unibet.com/betting/sports.../category/3996

På den sidan kan man se några intressanta saker.

* SD förutspås få cirka 24%, då man har haft alternativen över och under för detta valresultat.

Sverigedemokraterna Över/Under 24%

* En regering med SD+M är näst intill lika trolig som en regering av rödgröna eller allians-partier.

M+L+C+KD 3,75
S+Mp+V 4,50
SD+M 5,00

* Vem som ska bli statsminister är ännu en intressant sak. Kandidaterna Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven finns förvisso där, men alternativet "Någon annan kandidat" är favorit till att bli statsminister.

Anna Kinberg Batra 2,20
Stefan Löfven 3,25
Någon annan kandidat 2,15

Jag vill alltså inte se några diskussioner om spel, det här är en politisk tråd.

* Är 24% en rimlig nivå att tro att SD hamnar runt omkring? Vad baseras detta på? Görs det egna mätningar exempelvis?

* Är en SD+M-regering ett lika troligt alternativ som en rödgrön eller en allians-regering? Vad baseras detta på?

* Är det rimligt att "Någon annan kandidat" är favorit till att bli statsminister framför Batra och Löfven?

* Vem skulle denna "Någon annan kandidat" kunna vara? Jimmie Åkesson? En annan kandidat från något av partierna eller blocken?


* Hur kan spelbolagens oddssättning påverka inför ett val? Kan det ha en positiv effekt och ge understöd till ett visst parti? Eller har det ingen effekt?

* Är spelbolagen bättre på och mer träffsäkra på sina siffror än opinionsmätningar?


* Vad har spelbolagen för möjligheter att kontrollera så dom har rätt odds? Utförs egna opinionsmätningar? Baseras det på spelen? Har dom experter? Utgår dom från statistik från tidigare val? Vad får dom att tro, kunna förutsäga eller veta ovanstående punkter, som exempel?

Diskutera alla sidor av detta, ur politiska aspekter. Inga speltips eller liknande, bara politiska diskussioner, tack. Alla diskussioner, om alla spelbolagens alternativa förutsägelser, om sannolikhet att det stämmer eller ej, om alla olika partier och alla olika partiledare kan tas här.
__________________
Senast redigerad av 8711 2016-11-06 kl. 18:59.
Citera
2016-11-06, 18:54
  #2
Avstängd
8711s avatar
Sett till vad spelbolagen vet eller förutsäger så kommer vi även få tre jämnstora partier efter valet 2018. SD, S och M.

Är detta en rimlig utgångspunkt?
Citera
2016-11-06, 20:17
  #3
Medlem
Verkistos avatar
Spelbolagen gissar inledningsvis, efter bästa förmåga, sannolikheterna för olika utfall. På så sätt skapas oddsen inledningsvis. Sedan förändras oddsen efterhand beroende på hur det spelas på dem. Om många tror på, och spelar på, att t ex M blir största partiet 2018 så sjunker oddset för det utfallet.

Att oddset sjunker beror på att de lite högre oddsen används, eller förbrukas, av de som tror att M kommer att bli störst. De lite högre oddsen tar slut, och oddset sjunker.

Oddsen säger därför något om den "allmänna meningen" om sannolikheten för olika utfall.

SD ligger i opinionsundersökningarna på strax under 20%. Eftersom det kan vara farligt att säga att man stödjer SD (man kan bli av med jobbet, och utfryst och mobbad) så är det rimligt att den faktiska siffran ligger på en bra bit över 20%.
Citera
2016-11-06, 20:32
  #4
Medlem
sinewaves avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Verkisto
SD ligger i opinionsundersökningarna på strax under 20%. Eftersom det kan vara farligt att säga att man stödjer SD (man kan bli av med jobbet, och utfryst och mobbad) så är det rimligt att den faktiska siffran ligger på en bra bit över 20%.

Det är i dessa fall som spelbolagens odds blir lite mer intressanta. Den stora skillnaden blir då istället vad folk tror; att tro att SD får ca 24% är nämligen knappast detsamma som att säga att man ger stöd åt partiet.

Hur oddsen såg ut inför valet 2014 kan också vara intressant:
http://www.oddsonline.se/noterat/rik...ifte-nasta-ar/
Citera
2016-11-06, 21:04
  #5
Medlem
lakritcs avatar
Vad får du just 24% ifrån? Man kan spela ö/u en viss procent för alla riksdagspartier utom SD av någon anledning.
Citera
2016-11-06, 21:08
  #6
Avstängd
8711s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lakritc
Vad får du just 24% ifrån? Man kan spela ö/u en viss procent för alla riksdagspartier utom SD av någon anledning.

Det är borttaget just idag, men jag har följt sidan länge och tittat in till och från och det har varit över och under 24% senaste veckorna. Du får helt enkelt lita på mig. Du kan även se det på oddsen om att bli största parti att SD ligger jämnhögt med S och M.

Det kommer säkert tillbaka som spel inom någon dag bara. Kanske något ändrat eller samma.
Citera
2016-11-06, 21:11
  #7
Medlem
lakritcs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av 8711
Det är borttaget just idag, men jag har följt sidan länge och tittat in till och från och det har varit över och under 24% senaste veckorna. Du får helt enkelt lita på mig. Du kan även se det på oddsen om att bli största parti att SD ligger jämnhögt med S och M.

Det kommer säkert tillbaka som spel inom någon dag bara. Kanske något ändrat eller samma.
Nu råkar det vara så att jag minns det Reagerade mest på att du hänvisade till något som inte gick att hitta.

Tomas Brandberg förutspår 32%. Intressant läsning.
Citat:
I dagarna presenterade Statistiska centralbyrån sin opinionsundersökning för november, vilken indikerade 20 procents väljarstöd för Sverigedemokraterna. Det verkliga stödet är förmodligen flera procentenheter högre. Sentio, det enda institut som historiskt har mätt någorlunda korrekt, har legat på 25 procent eller högre sedan september. YouGov anger mycket liknande nivåer.

Följande har jag skrivit om tidigare. Den som väl kliver över linjen och blir SD-sympatisör gör det efter mycket moget övervägande, ofta ren vånda. För att komma dit måste man som regel genomgå en mindre kris, där man gör upp med sina egna tidigare SD-kritiska ställningstaganden. Detta känner de allra flesta SD:are igen och resultatet är att man sedan är mycket ovillig att gå tillbaka till något annat parti. Dagens 25 procent är enligt min analys alltså ett ”golv” inför fortsättningen.

Men det kommer att fortsätta att öka. Under 2016 och 2017 kan vi förvänta oss en rejäl baksmälla efter migrationsvågen under innevarande år. På ett år har vi tagit emot nästan 50 000 barn i normal skolålder, de flesta under hösten, vilket lägger en enorm börda på redan pressade kommuner, bara för att nämna ett enda av kommunernas nya åtaganden. Man väljer då mellan höjd kommunalskatt, försämrad offentlig service och ökad skuldsättning, på många håll lär det bli en kombination. De personer som har det lite sämre ställt eller är beroende av samhällets stöd kommer i hög grad att märka av detta i sin vardag, vilket även gäller många som är anställda i offentlig sektor.

Det innebär för SD:s del fortsatta inbrytningar i väljargrupper som av tradition brukar sympatisera med Socialdemokraterna, ett parti som står inför konvulsioner när man tvingas genomföra en politik som man nyligen utmålade som otänkbar. Det gynnar inte trovärdigheten. Även läckaget från Alliansen kommer att fortsätta i och med att verkligheten kommer ikapp tio års önsketänkande.

De andra partierna begick ett spektakulärt misstag när de vände ryggen åt manliga väljare, i förekommande fall med rent förakt. Vad trodde de? Att ”svenska män”, ofta hårt arbetande individer med högst varierande löner och arbetsvillkor, skulle acceptera att bli utmålade som universums avskum? Icke. SD har idag ett mycket robust stöd från dessa män och många av dem för budkavlen vidare till kvinnor i sin omgivning. Inte tvärtom, nope.

Över huvud taget fungerar mobbning och grupptryck mot SD:are allt sämre. I vida kretsar finns numera en kritisk massa av hyfsat pålästa sympatisörer som inte accepterar vilket strunt som helst, så man har börjat bita tillbaka runt fikaborden. Att SD under rådande omständigheter ökar med ytterligare minst fem procentenheter på två år är inte spektakulärt, tvärtom högst troligt. Som alla förstår innebär detta egentligen en stagnation efter ökningen under 2015, vilket beror på att de väljare som är mest benägna att rösta på SD redan har hittat dit.

I migranternas förläggningar råder extrem frustration och vi kommer, tyvärr, att få se utbrott av våld, kanske också smittspridning. I förorterna ökar trångboddheten, klyftorna i samhället vidgas och det ”överordnade målet” att minska arbetslösheten kommer att gå i kras. Detta kommer inte att gå att skyla över och rosenskimrande förställningar om migrationens allmänna förträfflighet kommer att blir allt svårare att upprätthålla. Om jag skulle gissa säger jag att stödet för SD därmed landar på 32 procent i valet 2018, med reservation för mycket oväntade händelser.

Moderaternas helomvändning i migrationsfrågan kommer inte att ge dem många nya röster, det handlar snarare om att rädda vad som räddas kan ifråga om väljarstöd. Moderaterna kommer att halka efter SD rejält, medan Socialdemokraterna riskerar att bli tredje största parti.

Jamen, invänder någon, har jag tänkt på hela etablissemangets propaganda mot SD och de andra partiernas halvsanningar och försök till brunmålning? Ja det har jag. Och det är på grund av detta som stödet för SD stannar vid ungefär en tredjedel av samtliga väljare. För övrigt fungerar det där bara på väljare som tvekar, de som redan klivit över linjen reagerar ”tvärtom” på det man ser som hjärntvätt och rena förolämpningar.

Vad som händer efter SD:s succéval är inte så lätt att sia om, men det beror i första hand på hur sugna Alliansen och Socialdemokraterna är på att regera tillsammans. Tråkigt lär det i alla fall inte bli.
__________________
Senast redigerad av lakritc 2016-11-06 kl. 21:16.
Citera
2016-11-06, 21:14
  #8
Avstängd
8711s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av lakritc
Nu råkar det vara så att jag minns det Reagerade mest på att du hänvisade till något som inte gick att hitta.

Om du vill ha bevis så varsågod:

https://www.mrbet.se/tippa-pa-valet-sverige

https://www.mrbet.se/nyhet/sd-har-passerat-s

Intressant läsning för övrigt:

Citat:
Att spela på politik har blivit allt mer vanligt vilket alltså Unibet och en mängd övriga spelbolag märkt och många gånger har spelbolagen större koll på valresultaten än opinionsinstituten som ofta famlar lite i mörker. Inför valet 2014 förutspådde Unibet att SD skulle få en bra bit över 10% medan majoriteten av opinionsmätningarna låg strax under 10%-strecket.

Spelbolagen är alltså ofta betydligt mer pricksäkra än opinionsmätningarna som famlar lite i mörker och ofta har egna intressen och beställare av mätningarna att ta hänsyn till.
__________________
Senast redigerad av 8711 2016-11-06 kl. 21:18.
Citera
2017-02-10, 14:30
  #9
Avstängd
8711s avatar
Efter Kinberg Batras ändrade förhållningssätt till Sverigedemokraterna kan vi nu se ändrade odds i relation till detta.

Till att börja med kan man utläsa att Unibet bedömer att SD idag skulle nå 23-24% av rösterna vid ett val idag.

Kommade regering, dom mest intressanta utfallen som också är mest sannolika:

m+l+c+kd 2,50 (Alliansen förlitar sig på SD:s stöd, som man inte alltid kommer få. Regerandet fortsätter som nu med minoritetsregeringar. SD lär sätta sig på tvären och möjligtvis vilja fälla även den här regeringen om den inte anpassar sig i hög grad till SD.)
m+sd 3,50 (M och SD:s stöd räcker för att bilda regering själva.)
m+l+c 5,00 (KD åker ut, men det blir ändå minoritetsregering med tre allianspartier.)
s+mp+v 5,00 (Löfven får fortsätta som idag.)
m+sd+kd 5,50 (Jimmie Åkessons favoritkonstellation, att KD:s 4-5% behövs för att bilda regering.)
m 7,50 (M bildar egen regering, med stöd av ett mycket stort SD eller av flera olika partier.)
m+l+kd 10,00 (M kastar ut C och får stöd och förhandlar med SD för att få makten.)

Kommande statsminister:

Kinberg Batra 1,25
Löfven 6,50
Lööf 51,00
"Någon annan" = 2,25 (Detta är i princip Jimmie Åkesson. Eller att Kinberg Batra byts ut.)

Största parti:

S 2,00
SD 2,25
M 7,50

Att få större procentuellt stöd än i senaste valet:

SD:

Ja 1,01
Nej 21,00

Head2head att få flest röster:

Sverigedemokraterna 1,50
Moderaterna 2,40

Socialdemokraterna 1,65
Sverigedemokraterna 2,10
Citera
2017-03-24, 13:38
  #10
Medlem
Det blir en rematch om kamp om störst parti på samma sätt som MP ställdes som oppponent som tredje största. Otroligt svårt då det är stor skillnad på vad folk uppger är möjligt idag och vad de ser på valdagen. S kommer vara ett säkert kort för allt vänster om mitten. Folk är konservativa och S veteranerna förstår att det enda sättet är att skaka av sig vänsterpolitiken. Därför är det högst möjligt och önskvärt att MP åker till förmån för S. På samma sätt är det möjligt at KD åker på bekostnad av stödrösterna när det blir konservativ/realpolitik som avgör.

Det är helt klart rimligt att M skulle ta i hand med S om man blir för svaga á 15% och slits för mycket internt. En M-S-L-C regering är ett fullt möjligt alternativ om C Vslöjas som svaga, S går fram som kompromissvänliga, M utifrån överskridande ö.k om skatt och flyktingpolitik.

Skulle gärna spelat på en högre gräns för SD än vad som går just av att väljarna uppfattar utsträckta händer av beröringsskräck och fortsatt DÖ.

+28% hade jag bettat på direkt.
Citera
2017-03-28, 23:40
  #11
Avstängd
8711s avatar
Unibets oddssättare och dess spelare tror just nu att Sverigedemokraterna kommer bli landets största parti i valet 2018!!

https://se.unibet.com/betting/sports.../category/3996

Största parti:

SD 1,85
S 1,95
M 15,00

Att Sverigedemokraterna blir större än moderaterna:

1,10 mot 6,00 för motsatsen.

Att Sverigedemokraterna blir större än sossarna:

1,75 mot 1,95 för motsatsen.

Landets största parti Sverigedemokraterna!!
Citera
2017-03-29, 01:03
  #12
Moderator
Meijis avatar
Citat:
Ursprungligen postat av 8711
* Är 24% en rimlig nivå att tro att SD hamnar runt omkring? Vad baseras detta på?

24% är kanske baserat på att SD stadigt har fördubblat sina röster i varje riksdagsval.


2002 1,44%

2006 2,93%

2010 5,7%

2014 12,86%
Citera