Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2016-02-20, 22:20
  #1
Medlem
Ördögs avatar
För någon vecka sedan hade det gått precis 70 år sedan ett av de stora mysterierna i svenska flygvapnets historia inträffade. Söndagen den 10 februari 1946 försvann ett bombplan av typen Saab B 18B, tillhörigt F 14 i Halmstad och kallat Röd Niklas, i dåligt väder någonstans över Norrland. Inga spår har hittats efter vare sig planet eller dess tre besättningsmän. Nog borde väl mysteriet begåvas med en egen tråd på FB?

Tvåmotoriga Saab B 18 utgjorde under 1940- och 1950-talen stommen i det svenska bombflyget. Planet flögs första gången 1942 och började levereras till Flygvapnet två år senare. Det var 13 meter långt och hade en spännvidd på 17 meter. Vikten uppgick, beroende på utrustning, till mellan 8 och 9 ton, och det kunde ta en bomblast på 1.400 kg.

Den första versionen B 18A var försedd med motorer av typen Twin Wasp. Dessa plan byggdes senare om för spaningsändamål och fick beteckningen S 18A. En andra version, B 18B, hade två tyska Daimler Benz-motorer på tillsammans 3.000 hk, vilket gav en maxfart på 570 km i timmen. Efter ytterligare modifieringar kunde planet nå en toppfart på nära 600 km i timmen, vilket gör maskinen till ett av de snabbaste propellerdrivna bombflygplanen någonsin. Ur B 18B utvecklades en torpedversion, T 18B.

Totalt tillverkades Saab B 18 i 245 exemplar. Typen var i tjänst till år 1959.

Hallands flygflottilj F 14 i Halmstad blev 1945 första förband att tilldelas B 18B. Den 6 februari 1946 lyfte en division av dessa plan och satte kurs mot övre Norrland, där de skulle delta i en övning. Slutmålet var Kalixfors flygbas utanför Kiruna. Jag lånar skildringen på en av länkarna här nedan:

Citat:
Bombflygplanet Röd David med serienummer 18172, var så gott som nytt. Det hade bara 22 flygtimmar bakom sig och var därför i utmärkt skick --- Man räknade med att mellanlanda i både Västerås och i Luleå innan man slutligen skulle nå slutmålet Kalixfors. Då man mellanlandade i Västerås hade vädret försämrats och man tvingades därför stanna där ett par dagar. Söndagen den 10 februari var vädret bättre och man beslutade fortsätta färden. För säkerhets skull gav sig flottiljchefen för F 14 i Halmstad, Christian Nilsson, iväg en halvtimme före de andra. På så sätt kunde han kontrollera vädersituationen och varna de andra om det blev sämre. Flygningen gick bra. Nilsson anlände utan missöde till Luleå. Via radio rapporterade han till de övriga att det bara var att fortsätta. Samtidigt passade han på att befalla radiotystnad för att man i övningssyfte skulle få så krigsliknande förhållande som möjligt.

Men i höjd med Piteå överraskades de övriga nio planen av en snöstorm, som enligt meteorologer och ortsbefolkning var både kraftig och oväntad; det var sträng köld - 20 grader eller mer - i stora delar av Norrland. Hela divisionen vände tillbaka. I trakten av Härnösand var vädret så eländigt att nödlandning var enda utvägen.

Ett av planen landade nära Kramfors, sju på olika ställen i Härnösands närhet. Av dessa gick ett, nummer 18172 eller Röd David, ner på havsisen och sjönk delvis. Då maskinen efter ett par dagar skulle bärgas brast en vajer, och Röd David sjönk ner på havets botten. År 1979 bärgades planet och restaurerades. Numera kan det beskådas på Flygvapenmuseum i Linköping.

Åtta av bombplanen nödlandade alltså. Det nionde - Röd Niklas - försvann med sin besättning och det är än idag en gåta var det tog vägen. Ombord befann sig fänrik Håkan Gunnar Hoffberg, furir Alf Stig Einar Andersson och värnpliktige flygföraren vicekorpral Karl Einar Carlsson. Både Hoffberg och Andersson var nygifta.

Vad vet man om Röd Niklas sista dag? Planet hade vid ett par tillfällen radiokontakt med flygledningen på F 4 i Östersund. Klockan 13.30 meddelade besättningen att man befann sig över Junsele kyrka och begärde att få en radiofyr från Östersund. Det innebar att en konstant signal sändes ut - ibland bestod sändningen helt enkelt av musik - och genom att pejla in radiofyren kunde flygplanets navigatör slå fast positionen. Men klockan 13.54 kom ett nytt meddelande, det sista, från Röd Niklas. Besättningen visste inte alls var de befann sig och begärde en väderrapport. Kort därefter upphörde kontakten helt med flygplanet.

Jag lånar återigen ett gott stycke av tidigare återgivna skildring:

Citat:
Flygledningen beordrade genast att två divisioner om sammanlagt 18 spaningsplan skulle göra sig beredda att gå upp och söka så fort vädret stabiliserats. Det skulle dröja ända till tisdagsmorgonen innan de kunde starta. Under tiden beordrades landsfiskalerna i området att med hjälp av hemvärn ge sig ut och söka. Det kom in vittnesrapporter om att man hört motorbuller kring trakterna av Junsele och Gäddede, vilket i så fall skulle kunna stämma med det försvunna planet. Men man påstod sig även hört flygplansmotorer på många andra platser, som vid Strömsund, Hoting, Bodum och Tåsjö varför sökområdet för säkerhets skulle utsträcktes till hela mellersta Norrland.

Det snöade kraftigt under hela söndagen och måndagsförmiddagen och de områden som skulle genomsökas var både stora och till stora delar öde. Om bombplanet störtat i något skogsområde skulle det bli besvärligt att hitta. Dessutom skulle det bli helt översnöat på bara några timmar.

På onsdagskvällen inkommer en rapport att folk sett ett eldsken i trakten av Föllinge, strax sydväst om Strömsund. Man spekulerade i om det kunde vara det störtade bombplanet som fattat eld eller om besättningen tänt eldar för att dra uppmärksamheten till sig. En spaningspatrull sändes ut men de fann inget spår av vare sig flygplan, besättning eller någon eld.

Landsfiskal Sandström i Kramfors larmade om att en kvinna sett ett eldsken som hon beskrev som en raket vid Tuggenberget. 10 man ryckte ut till det mycket otillgängliga och svårforcerade området, men inte heller de lyckades finna något spår av det försvunna flygplanet. Efterforskningarna utsträcktes så småningom och man letade även i Norge, utan resultat.

Och det är i stort sett allt som finns att säga om fallet. Jag råkade läsa om försvinnandet först för någon månad sedan, och skulle gärna höra vad flyghistoriskt bitna FB-kolleger tror eller vet om historien. Klart är ju att planet bör ha störtat, men varför har det inte hittats?

Speciellt intressant vore det med kommentarer från FB-are i Storåbränna, Hoting, Junsele, Föllinge och övriga orter i den region där Röd Niklas en gång efterspanades. Har ni hört om fallet förr?

Källor:
https://storify.com/Mittmedia/mysteriet-med-rod-niklas
https://mittmedia.solidtango.com/vid...rsta-mysterier
http://scriptorumdixi.blogspot.se/20...-forsvann.html
http://scriptorumdixi.blogspot.se/20...ann-del-2.html

Som så ofta när det gäller historiska mysterier varierar uppgifterna, i detta fall vad gäller antalet plan i den otursförföljda divisionen. En flygdivision består av 8-12 plan, och i länk nummer tre heter det att Röd Niklas var i bra skick liksom de övriga sju planen som ingick i divisionen. Alltså skulle de ha varit åtta maskiner sammanlagt. Jag är dock mer benägen att tro på de gamla ÖP-artiklarna i länk ett. Där heter det att åtta plan nödlandade och att ett försvann, vartill kommer flottiljchefens plan som redan nått Luleå. Summa tio maskiner - eller har ÖP-reportern misstagit sig?

Den som är i besittning av inloggningsuppgifter till Allehanda och Östersunds-Posten får gärna komma med kompletterande information ur dessa artiklar:
http://www.allehanda.se/allmant/ange...erfanns-aldrig
http://www.op.se/jamtland/krokom/har...rsta-mysterier
http://www.op.se/jamtland/krokom/han...a-bombplanet-1
http://www.op.se/jamtland/krokom/jak...arna-fran-1946
__________________
Senast redigerad av Ördög 2016-02-20 kl. 23:01.
Citera
2016-02-20, 23:20
  #2
Medlem
Skaraborg2s avatar
1946.

Tack för denna intressanta och, som alltid, en mycket fyllig och bra trådstart.

Har inget att tillföra i sak, förutom att jag har läst om bl. a. den här händelsen tidigare. Detta har jag sett när jag har gått igenom media på mikrofilm men har inte läst något närmare och har heller inte dragit kopior om den här händelsen. Just år 1946 är bl. a. ett årtal som jag delvis har gått igenom noga.

I media från 1940- och 50-talen kan man se att det förekom en hel del flygplansolyckor i Sverige.
Citera
2016-02-21, 00:24
  #3
Medlem
Om flygplanet i fråga tagit mark i nåt skogsområde i mellersta norrland eller i det kustnära området närmare Härnösandshållet där de andra kärrorna nödlandade så borde det väl ha hittats vid det här laget. Området är litet glest befolkat, men människor rör sej ofta i skog och mark, och det går kanske att se från luften som sagt. Mest troligt så har de försökt nödlanda på nåt vattendrag i området och gått igenom isen, planet har sedan försvunnit ned i djupet. Det är rimligt att man som pilot väljer att försöka landa på vatten(/is) då det är ett bättre alternativ än att parkera flygplanet i skog eller stenig terräng.

Det framgår inte av trådstarten hur mycket bränsle de hade tankat, så det är svårt att veta hur långt eller hur länge de flugit. Om de hade mycket bränsle så kan de även ha flugit i cirklar och kraschat alldeles i närheten av den sista kända positionen. Flygplanet i fråga har ganska lång räckvidd med full tank, 2.600 km med 1.700 liter bränsle.
Citera
2016-02-22, 15:22
  #4
Medlem
Tillbringade barndomens somrar inte speciellt långt från Junsele och då minns jag att ett försvunnet plan ibland omnämndes. Det är förvisso stora ytor, men människor i de här områdena var ju ute för att plocka lingon och mylta, valla kor och skjuta vilt. Det rör på sig rätt mycket, så det rimliga är väl som sagt att de ligger i vatten.

Jag och min syster var i vart fall småskraja när vi var ute i bärskogarna, det talades om att besättningsmännen gick igen i skogarna där.
Citera
2016-02-23, 07:48
  #5
Medlem
styrlunds avatar
Finns ju inget som styrker att de verkligen befann sig ovanför kyrkan, enbart besättningens antaganden.
Om de är totalvilse en kvart senare, måste man nog utgå ifrån att kyrkan de befann sig vid låg nån annan stans.
Citera
2016-02-23, 14:53
  #6
Medlem
Skaraborg2s avatar
Ligger på havets botten?

Citat:
Ursprungligen postat av styrlund
Finns ju inget som styrker att de verkligen befann sig ovanför kyrkan, enbart besättningens antaganden.
Om de är totalvilse en kvart senare, måste man nog utgå ifrån att kyrkan de befann sig vid låg nån annan stans.

Kan mycket väl ha varit på detta sätt.

Med tanke på att inget har hittats efter planet efter ca 70 år, så är det logiskt att anta att planet med besättningen störtade/landade på vatten - någonstans - och sedan sjönk.
Citera
2016-03-02, 23:08
  #7
Medlem
Om flygplanet försökte landa på nåt vattendrag eller på is så behöver det ändå inte nödvändigtvis innebära att de just förvann ned i havet. Flygplanet kan ha gått ned i någon av älvarna i närheten (Ångermanälven t.ex.) eller i någon sjö (finns många mindre sjöar i området). Det kan ha funnits någon anledning utöver pilotens antagande om position till varför det tidigare eftersöket gjordes i inlandet. Någon eller några av observationerna från allmänheten om motorljud etc kan ha varit riktiga.

Kanske försökte piloten flyga på väldigt låg höjd en bit in i landet för att visuellt försöka orientera sej och hitta någonstans att landa om de hade irrat bort sej. Sen satte han ner planet på första bästa platta yta i de norrländska skogarna vilket troligen var isbeklädd älv/sjö. Det kan ha varit tunn is p.g.a. strömmar, flygplanet går då igenom isen och sjunker, sedan fryser det snabbt till och blir isfilm (det var ju ca -20C) och snö ovanpå, flygplanet med besättning har då förvunnit spårlöst.
__________________
Senast redigerad av MrNoShow 2016-03-02 kl. 23:10.
Citera
2016-03-13, 19:44
  #8
Medlem
Åtta flygplan nödlandade. Sju B18B från divisionen, och en B3 som följde med som transportflygplan. En B18B försvann, och det tionde planet på flygningen var flottiljchefens B18B. Han flög före de övriga, och kom fram till Luleå.

F.ö. jag väldigt intresserad om allt som sagts kring Junsele, eftersom jag inte hittat någonting om den orten i den officiella dokumentationen. Tvärtom, tidigt i sökandet kommer ett uttalande om att observationerna inåt landet troligen är falsklarm, eftersom det inte finns några observationer mellan dem och kusten. Junsele nämns här, och på bloggen Scriptorum Dixi.

Jag har en teori om var de finns, och jag ska undersöka den nästa gång platsen är tillgänglig. Just Junsele är en av nyckelpunkterna på vägen dit.
Citera
2016-03-15, 21:32
  #9
Moderator
Tystnads avatar
Tror det ligger på havets botten eller någon sjö .

Det finns flera WW2 historier om flygplan bla i Libyen som tappade orienteringen och flög tvärt emot vad besättningen trodde.Dom här ljudfyrarna var inte att lita på
Till slut störtade dom när bränslet tog slut, planen hittades många år senare.

Samma sak kan hänt här med Röd Niklas.
Citera
2016-04-13, 08:09
  #10
Avstängd
tacosts avatar
Vart hittar man platserna där de övriga landade, finns det sammanställt?
Citera
2016-04-14, 15:17
  #11
Avstängd
tacosts avatar
I ett försök att väcka liv i den här otroligt spännande händelsen så har jag några frågor/funderingar.

När dom fick order att vända om från någon plats norr om Härnösand så hade dom missbedömt bränslemängden och den skulle inte räcka till Midlanda, dvs 3 mil sönder om Härnösand.

Så hur långt kan dom ha ha kört från den sist kända positionen som var vilken?

Hur mycket soppa hade dom som landade i Härnösand kvar, någon som vet det?

Samt hur lång räckvidd hade radion från F14?

Dom tappade kontakten på radion, krashade dom eller var det radions räckvidd som satte käppar i hjulet?
__________________
Senast redigerad av tacost 2016-04-14 kl. 15:50.
Citera
2016-08-28, 21:55
  #12
Medlem
Pater-Nosters avatar
Här är en film om ett misslyckat sökande efter Röd Niklas i Hotagens naturreservat. Det verkar dock som man inte tänkt ge upp ännu: https://www.youtube.com/watch?v=GefC...ature=youtu.be
__________________
Senast redigerad av Pater-Noster 2016-08-28 kl. 21:58.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback