Citat:
Ursprungligen postat av
starke_adolf
Jag har läst genom hela tråden. Kändes inte lönt att skapa en ny tråd för min fråga.
Edit: Förövrigt är jag väl medveten om att det går att ta ut värmevatten från en ångpanna, det var inte riktigt det jag frågade om.
Aha, jag trodde det gällde i mitt fall, där påverkas ju inte vattenmängden i pannan så där var saken inte aktuell. Om vi snackar generellt om nivåhållning i ångpannor så kan jag i alla fall svara för de mindre pannor på upp till ett par hundra kW som jag mekat med själv. (Pannor utan separat ångdom, finns sådan så görs nivåmätningen i domen istället. Finns det överhettare så mäter man säkert något även där och styr något efter det, det vet jag inte.)
Vattennivån (vätskenivån) mäts på några fasta nivåer med ett s.k.
elektrodställ, en konduktiv nivåvakt med flera elektroder för kombinerad pumpstyrning och nödavstängning vid för hög eller låg nivå. När man tar ut ånga och nivån sjunker under den ena elektroden startas matarvattenpumpen och går tills nivån stiger över en annan elektrod.
Den intermittenta påfyllningen ger ju en viss oönskad variation i temperatur och tryck så på större pannor använder man någon sorts analog* nivåmätning istället och matarvattenpump med flödesreglering och inte bara kör den av/på. Man kan även mäta ångflödet för att få en förvarning om att snart kommer nivån att sjunka och få en ännu bättre reglering av vattentillförseln.
Energitillförseln via elpatroner, brännare e dyl. styrs sedan för att hålla önskat ångtryck i toppen på pannan men nödstoppas om vattennivån blir för hög eller låg för att inte skada pannan.
*Jag är osäker på om det är äkta analog mätning eller digital med många steg, jag gissar på att båda förekommer i olika fall.