Citat:
Ursprungligen postat av
SpaceBase
Det verkar luddigt detta. Jag tror att denna fråga inte är helt vanlig därför verkar ingen riktigt veta.
Ska försöka bena ut detta, svara ja eller nej ni som tror er vara säkra. Länka gärna källa. Just nu plöjer jag igenom socialstyrelsens sidor men hittar inget där.
Fråga 1: Kan företaget bestämma vilken läkare jag måste välja? Ja eller nej? Källa om ni hittar.
Fråga 2: Kan företaget underkänna ett sjukintyg för att dom inte godkänner läkaren? Ja eller Nej? Källa om ni hittar.
Det första man måste inse är att det finns två separata element här; det ena vad som gäller allmänjuridiskt och det andra ditt partsförhållande med din arbetsgivare. Allmänjuridiskt är det solklart; ett läkarintyg anses vara bevis på sjukdomstillstånd i de flesta civila sammanhang. Står du i en domstol och tvistefrågan handlar om huruvida du har varit sjuk eller inte så kommer intyget knappast underkännas med motivationen att arbetsgivaren tycker du har uppsökt fel läkare.
Vad gäller förhållandet arbetstagare - arbetsgivare finns dock andra aspekter att beakta; Huvudregeln i arbetsrätten är att det är arbetsgivaren leder och fördelar arbetet dvs du ska göra som din arbetsgivare säger.
Detta gäller givetvis primärt själva arbetets utförande men också diverse metaförhållanden med anknytning till arbetset exempelvis rutiner kring sjukanmälan.
Ibland finns denna typ av instruktioner inskrivna i anställnings eller kollektivavtalet men det bör nog räcka med att det finns i dina arbetsinstruktioner för att du ska vara bunden vid det.
Huvudregeln är alltså att du ska hålla dig/lyda till den rutin, instruktion eller order som arbetsgivaren har utfärdat så länge sagda instruktion inte är oskälig. I slutändan är det givetvis i domstol en sådan bedömning görs och vid en sådan prövning kommer man väga ditt intresse mot arbetsgivarens, hela tiden med utgångspunkten att huvudregeln är arbetsgivarens arbetsledningsrätt.
Så för att svara på dina frågor :
1. Ja arbetsgivaren kan inom ramen för arbetsledningsrätten anvisa dig till "deras" läkare, de kan dock givetvis inte hindra dig att också gå till en annan läkare.
2. Nej men Ja. Har en läkare; vilken som helst utfärdat ett intyg på att du är sjuk så räcker detta som underlag för att ge dig rätt till t.ex. sjuklön eller andra lagstadgade rättigheter som arbetstagare. DÄREMOT kan du genom att vägra uppsöka anvisad läkare göra dig skyldig till både arbetsvägran, brott mot lojalitetplikten samt om saken är införd i avtal; brott mot anställningsavtalet. Detta kan i sin tur äventyra din anställning då det kan utgöra saklig grund för uppsägning.