• 1
  • 2
2015-04-21, 10:48
  #1
Medlem
derivats avatar
Lyckas inte hitta ngra enkla exempel p matematiska bevis.
Sg en dokumentr dr kids tvlade i matematik, d verkade som deras bevis var ppna fr diskussion, nr deras lrare tjaffsade med betygsttarna. Jag som trodde matematik ej var ppet fr tolkning.

Vad r grunderna fr matematiska bevis?
Kan ngon visa nge simpelt som en vanlig tjomme begriper?
Citera
2015-04-21, 13:37
  #2
Medlem
Hmm, det r nog svrt att ge en vergripande, genomlysande och begriplig frklaring, men gr ett frsk som mer n grna fr kompletteras av andra.

Nr man bygger upp matematiken har man tv bestndsdelar: begrepp och pstenden.
Begreppen i sin tur kan delas in i tv olika grupper, objekt och relationer.
En punkt r ett objekt och en linje r ett objekt.
Att en punkt ligger p (=tillhr) en linje r en relation.
Begrepp definieras med hjlp av redan knda begrepp men ngonstans mste man utg ifrn vissa grundbegrepp som antas vara knda och inte definieras. Dessa kallas primitiva begrepp. Tv av dessa r punkter och linjer.

Pstenden r antingen sanna, falska eller omjliga att avgra sanningshalten p. Ett pstende man visat r sant kallas fr sats (engelska: theorem) och resonemanget som visar att det r sant kallas fr bevis.

Ett bevis mste bygga p ngot man redan vet r sant men ven hr mste man ha ngot att st p fr att kunna bygga vidare. Det finns pstenden som antas vara sanna utan bevis fr dem. Dessa grundlggande pstenden kallas axiom och vilka de r varierar beroende p vilken del av matematiken man pratar om. Man talar om olika axiomsystem.

Ett bevis r allts en argumentation fr att det som psts r sant. Man skall kunna vertyga andra, srskilt andra matematiker, om att det man pstr r sant. Detta kan gras med ord, symboler och resonemang. Vissa bevis anvnder symboler som gr dem obegripliga fr den som inte r insatt i vad symbolerna betyder, men det r inte ndvndigt att anvnda symboler i ett bevis. I Euklides Elementa r bevisen skrivna med ord.

Fr att ett bevis skall vara fullstndigt s krvs att det finns en obruten kedja av pstenden som ngonstans bottnar i axiomen. Man kan beropa tidigare bevisade satser, som i sin tur beropar visade satser nr man bevisar ngot. Man behver allts inte sjlv konstruera hela kedjan ner till axiomen varje gng man vill bevisa ngot, men man behver frskra sig om att de satser man stder sig p r sanna.

Ibland r det oklart om man har tckt in alla mjligheter, dvs om man helt har bevisat sitt pstende eller ej. Det kan finnas fall som inte tcks av det resonemang man fr och drfr r det inte ett bevis, ven om det r sant fr de fall man pratat om. Hr kan man argumentera fr om beviset r tillrckligt eller ej och om man fr att gra det fullstndigt behver visa mer eller om man behver ndra pstendet lite s att det man sagt i sitt bevisfrsk garanterat stmmer.
__________________
Senast redigerad av Linara 2015-04-21 kl. 13:40.
Citera
2015-04-21, 14:01
  #3
Medlem
Man kan dela in bevis i tre huvudgrupper. Dessa kan ses som idealiserade bilder av vad bevisets id r. De flesta bevis innehller ngonstans en kombination av dessa tre.

Konstruktionsbevis r bevis som bygger p att man skapar ngot, och eftersom man skapat det enligt de regler som finns (baserat p knda begrepp, relationer och med resonemang frn bevisade satser) s finns det man har skapat. Denna sorts bevis r vanlig inom geometri. Kan du rita en figur enligt givna regler s existerar figuren.

Motsgelsebevis bygger p att man antar att det man vill visa r falskt och visar att man d fr en motsgelse mot en sats man vet r sann. drfr kan inte pstendet man antog vara falskt vara det och mste drfr vara sant.

Som exempel kan ges ett bevis fr att det finns ondligt mnga primtal:
Antag att det finns ett ndligt antal primtal, sg n stycken. Kalla dem P1, P2,..., Pn
Bildar vi d ett nytt tal som
A=P1*P2*...*Pn+1
s r A r inte ett av de ursprungliga primtalen s A mste g att dela upp i primtalsfaktorer enligt aritmetikens fundamentalsats, men A r inte delbart med ngot av de existerande primtalen P1, P2,...,Pn eftersom vi fr 1 som rest om vi genomfr divisionen:
(P1*P2*...*Pn+1)/(P1*P2*...*Pn)
Drfr leder vrt antagande att det finns ett ndligt antal primtal till att aritmetikens fundamentalsats inte skulle glla, men vi vet p frhand (fr att den tidigare bevisats av andra) att den r sann. drfr mste vrt pstende vara falskt, det finns inte ett ndligt antal primtal, de kan allts inte ta slut och mste drfr vara ondligt mnga.

Induktionsbevis bygger p att man vet att ngot gller fr ett fall. Sen antar man att det gller fr ett mer generellt fall och visar att om det gller fr det s gller det ven fr nsta fall. D fljer att det mste glla fr alla fall som kommer efter det man knde till frn brjan. Det fungerar som dominobrickor dr man frst visar att man kan f en bricka att falla, och att om en bricka faller s kommer ven nsta att falla. D kommer alla brickor efter den frsta att falla.
__________________
Senast redigerad av Linara 2015-04-21 kl. 14:04.
Citera
2015-04-21, 14:45
  #4
Medlem
Citat:
Jag som trodde matematik ej var ppet fr tolkning.

Matematik r inte ppet fr tolkning.

Anledningen till att bevis ofta lmnar utrymme fr tolkning brukar vara hur mycket man tillts frutstta, och hur mycket som ska ing i sjlva beviset. Antag att du skall bevisa Pythagoras sats i tre dimensioner, fr du frutstta att den gller i tv dimensioner eller ska ven det bevisas fr att beviset ska anses fullstndigt?

Antag att du i ett bevis vill utnyttja det faktum att vinkelsumman i en triangel r konstant, oavsett vinklarna. r d beviset giltigt fr att du utnyttjar detta faktum, eller anser lraren att du ven skall bevisa att vinkelsumman i en triangel r konstan innan beviset anses fullstndigt?

En annan anledning till tolkningsutrymme kan var hur heltckande beviset r, till exempel om det ska glla alla tal eller bara reella tal etc.
Citera
2015-04-21, 14:54
  #5
Medlem
matteyass avatar
Citat:
Ursprungligen postat av derivat
Lyckas inte hitta ngra enkla exempel p matematiska bevis.
Sg en dokumentr dr kids tvlade i matematik, d verkade som deras bevis var ppna fr diskussion, nr deras lrare tjaffsade med betygsttarna. Jag som trodde matematik ej var ppet fr tolkning.

Vad r grunderna fr matematiska bevis?
Kan ngon visa nge simpelt som en vanlig tjomme begriper?
Om ett matematiskt bevis r korrekt genomfrt s r det inte ppet fr tolkning. Det som ofta r ppet fr tolkning, ven vad gller publikationer frn matematiker, r just om allt r korrekt genomfrt eller inte.

Hr kommer ett simpelt och fint bevis som jag nyligt sett. Om vi har tv irrationella tal, a och b, kan man ngonsin f ett rationellt tal om man utfr operationen a^b?

Jo: Sg att a=b=√2, d r a^b antingen irrationellt eller rationellt.

r det rationellt s har vi besvarat frgan.

r a^b = c irrationellt s har vi att c^√2 = (√2^√2)^√2 = √2^(√2*√2) = √2^2 = 2.
Citera
2015-04-21, 14:58
  #6
Medlem
Rasiermessers avatar
I dokumentrerna om internationella matematiktvlingen (en engelsk och en amerikansk dokumentr) handlar diskussionerna om ofullstndiga lsningar och komplexa lsningsfrslag till givna problem i tvlingen - det handlar allts om hur mnga pong en (ofullstndig) lsning r vrd. Och i en stressad situation (tvling) r lsningarna inte alltid tydliga och ltta att flja och drmed uppstr tolkning.
Citera
2015-04-21, 15:28
  #7
Medlem
derivats avatar
Intressant tackar fr infon. Det r klart det blir kanske lite drygt/ondigt att skriva ut det som anses simpelt nr en som sysslar med matematik p en hgre niv ska uttrycka sig fr andra matematiker. D anvnder man redan frdiga bevis och snurrar vidare p.
Men hur ser de frsta bevisen ut p lgsta nivn?
D utgr man ifrn grundsatserna, hur ser dessa ut?

Simpla exempel p, Konstruktionsbevis, Motsgelsebevis och Induktionsbevis efterfrgas hrmed ocks. Exempel med primtal med ondlighet eller termer som irrationella/rationella r lite utver en vanlig tjomme behrskar (ser mig sjlv som en sdan).

Punkter och linjer var ocks intressant. var kan jag se dessa 'primitiva begrepp' ver vad som r en punkt/streck?
Citera
2015-04-21, 23:03
  #8
Medlem
Primitiva begrepp kan du lsa lite mer om hr. r inte sker p hur klart det blir om du r novis inom matematiken och det dessutom r p engelska, men kanske klarnar ngot. http://en.wikipedia.org/wiki/Primitive_notion
Vilka begrepp som r att anse som primitiva beror p vilket axiomsystem som har valts.
Det som gr att begreppen kallas primitiva r att man inte definierar dem. Dvs, man talar inte om vad de r med hjlp av andra begrepp. Det kan verka jttekonstigt, men ngonstans mste man ju brja fr att frn det kunna g vidare och definiera fler saker.
Citera
2015-04-22, 09:20
  #9
Medlem
Om du vill brja nnstans r Euklides geometri ganska bra, ven om det r gammaldags, torrt och mossigt. Dr utgr man frn ett antal axiom (pstenden som kan anses sanna utan att det behver bevisas) och bygger sedan vidare p dem fr att bevisa mer avancerade satser och samband. Det kanske inte r en typ av matte man har jttemycket nytta av, men man fr frstelse fr hur man ska tnka nr man konstruerar bevis. Finns flera olika kompendier att ladda ner p ntet.
Citera
2015-04-22, 11:41
  #10
Medlem
matteyass avatar
Citat:
Ursprungligen postat av derivat
Simpla exempel p, Konstruktionsbevis, Motsgelsebevis och Induktionsbevis efterfrgas hrmed ocks.
Konstruktionsbevis
Sats: Det finns ett heltal som lser x / 2 = x.
Konstruktion: Lt x = 0. 0/2 = 0. QED.

Tanken med dessa bevis r allts att man p ngot vis gr en konstruktion som visar eller motbevisar satsen. Konstruktionen r antingen explicit som jag gjorde hr, eller implicit, t.ex. att man visar att det gr att gra en konstruktion; ungefr som det frsta jag nmnde med irrationellt^irrationellt, vi sg aldrig vilken konstruktion som bevisade satsen, bara att ngon av 2 av 2 mjliga konstruktioner gjorde det.

Motsgelsebevis
Sats: Det finns ett heltal som lser x ^ 2 < x.
Motbevis:
Antag att y r det talet, d har vi att y*y < y.

Dividerar vi bda sidor med y, nr y > 0, fr vi y < 1. Det finns inget heltal som uppfyller 0 < y < 1; motsgelse.

Dividerar vi bda sidor med y d y < 0 fr vi y > 1; motsgelse.

Om y = 0 fr vi 0*0 = 0 < 0; motsgelse. Alla heltal ger allts motsgelse.

Induktionsbevis
Sats: Fr alla naturliga N finns det ett naturligt x > N.
Induktion:
Det gller fr N=0 med x=1 exempelvis. Antag att det gller fr N=n och ngot x och visa att det i sna fall gller fr N=n+1 och ngot x.

Vi har att x > N = n enligt det s kallade induktionsantagandet. Addera 1 p bda sidor, x+1 > n+1. Vi har drmed visat att om det gller fr N=n s gller det fr N=n+1; QED.

Hr r idn allts att vi visar det fr ett grundfall sen visar vi att om det gller fr ett fall s gller det fr nsta fall. Sen gller det fr alla n enligt induktionsaxiomet, och det r vl ganska enkelt att frst intuitivt ocks. Det gller fr N=0, och i sna fall gller det fr N=1, och i sna fall gller det fr N=2, osv.
Citera
2015-04-22, 17:23
  #11
Medlem
derivats avatar
Lite brantare inlrningskurva n jag rknat med.
Gr det ta ner till lite mer korkad niv?

Hur bevisar vi att:
1+1=2 stmmer
eller att:
1+4=3 r falskt

Eller jag tnker bas 10 nu kanske, riktig matte r kanske oberoende av det?
__________________
Senast redigerad av derivat 2015-04-22 kl. 17:26.
Citera
2015-04-22, 17:59
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av matteyas
Motsgelsebevis
Sats: Det finns ett heltal som lser x ^ 2 < x.
Motbevis:
/.../
Det du kallar "Sats" r dock ingen sats eftersom den inte r sann.
En sats hade dock kunnat vara "Det finns inget heltal som lser x^2 < x."
Beviset blir sedan "Antag att det finns ett sdant heltal y. D gller /.../"
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in