Citat:
Ursprungligen postat av
ettkontobara
Uh, inget av det du ger som exempel är väl diftonger? Jag kommer inte på en enda som finns i rikssvenska men Wikipedia ger exemplet Augusti vilket dock är sant.
Rätta mig om jag har fel, men om du blandar in en konsonant är det inte en diftong. En diftong är kort sagt två vokaler som tillsammans uttalas som en tredje. Till exempel latinets vitae, uttal typ "vitaj".
Fast augusti uttalas ju ågusti, utan diftong, som August Strindberg uttalas Ågust Strindberg.
Lite skämtsamt ovan, men jag säger faktiskt ågusti (och Ågust, åtminstone om det gäller Strindberg). Jag håller dock inte med om din definition av diftong helt och hållet. Skånskan är ju full av dem, t ex ett så enkelt ord som "du". Det uttalas ungefär som deu, trots att det bara innehåller en vokal i skriven form. Vitae kan kan uttalas antingen vite eller vitaj, Caesar kan uttalas antingen Kajsar eller Sesar.
Det jag tänker på när jag tänker diftong är en enstaka vokal som på vissa språk/dialekter blir till två vokalljud när den uttalas. Det kan vara helt åt skogen fel, och jag har inte slagit upp någon definition.
Sen har vi gotländska triftonger (om det är ett ord), som diou (du).
Ändring: Jag verkar vara ute och cykla. Ska man gå på vedertagna definitioner, så spelar det ingen roll om det är en eller två vokaler i det skrivna ordet; om det uttalas med två så är det en diftong oavsett. Vilket innebär att oavsett innehåller en diftong.