Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 4
  • 5
2018-12-02, 18:55
  #49
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av NovaOculus
Tintin i kongo är en klassiker.

Tintin i Kongo är för det första ingen bok och för det andra så är den ju inte särskilt rasistisk heller. Kongoleserna beskrivs väl på sin höjd som rätt barnlika till sinnet, vilket nog inte är alltför långt från sanningen.

Tintin-albumen överlag är ju väldigt snälla, men däremot förekommer det ju en del stereotyper. I Tintin i Amerika exempelvis så framställs ju (den vite) amerikanen som en rovgirig hyperkapitalist som inte skyr några som helst medel för att exploatera hela sin omgivning. Visst har det funnits sådana människor, men att det skulle beskriva ett helt folk är nog att överdriva en liten smula.

På sina håll är Hergé dessutom politiskt korrekt i en mera vänsterpolitisk kontext (även bortsett från USA-kritiken). I Castafiores juveler så är det ju skatan och inte zigenarna som är det tjuvaktiga elementet. Zigenarna själva verkar bara ha hamnat i en sorglöst knepig situation utan något som helst eget egentligt ansvar.

I Blå Lotus gör Tintin allt för att rädda kineserna från de elaka japanerna och träffar sin tvillingsjäl Tchang, etc..
Citera
2018-12-04, 19:45
  #50
Medlem
Guld-Jussis avatar
Bertram Mitfords ungdomsbok I strid med zulukaffrer från 1921 är inte en trolig kandidat för nyupplaga. Särskilt inte eftersom omslaget pryds av en vit man till häst som på mycket nära avstånd skjuter en svart man (till fots, i traditionell krigarutstyrsel) i ansiktet.
Citera
2018-12-04, 20:50
  #51
Medlem
bombaccis avatar
Själva boken är väl inte så rasistiskt men titeln brukar både få både den ena och den andra teologistudenten att höja på ögonbrynen "Albert Schweitzer negrernas vän"

Handlar om Albert och hans liv där han bland annat hjälpte afrikaner.
Citera
2018-12-05, 08:58
  #52
Medlem
Ördögs avatar
I Pelle Svanslös i Amerika från 1941 är budskapet så antirasistiskt som det kunde bli i en barnbok (som nog lästes av åtskilliga vuxna med) från den tiden. Men då Gösta Knutsson använde ordet neger flera gånger i texten, och en gång rentav nigger, är det klart att boken hamnar i giftskåpet.

Se inlägg i besläktad tråd:
(FB) Klassisk litteratur som blivit politiskt inkorrekt?
Citera
2018-12-05, 12:13
  #53
Avstängd
Minns tyvärr inte namnet, men någon svensk som träffade Henry Stanley nere i Afrika på 1880-talet skrev om hans metoder för att leda en expedition: "Stundtals inträffar det väl att negrerna äro motspänstiga och ej vilja bära de nödvändiga bördorna, men Mr Stanley har ett sätt att göra sig förstådd av de svarte som ej kan missförstås."
Citera
2019-08-05, 10:55
  #54
Medlem
cleovarnamnets avatar
Citat:
Ursprungligen postat av PiusXIII
Men originaltiteln tycks vara "Ten little indians". Hur går det ihop?
Nej, originaltitel är Ten little niggers, efter en minstrelvisa. I USA publicerades den dock redan från början som And then there were none.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/And_...here_Were_None

Citat:
Ursprungligen postat av FruFri
Har du läst boken? De två svarta betjänterna på ön porträtteras knappast på ett sätt man skulle acceptera idag. Negerön heter så för att den ser ut som ett negerhuvud som reser sig ur havet (öh. ..) och personerna på fastlandet som bär ö-resenärernas väskorna, hur framställs de?

Bokens grundide är ju lysande, men nog märks det mer än på titeln att den härrör från en annan tid...
Hur vet du att de är svarta? Skrivs aldrig i boken i alla fall, varken betjänterna på ön eller på land.
Citera
2019-08-05, 11:06
  #55
Medlem
cleovarnamnets avatar
Läser ofta klassiker för mina elever för att denna litteratur inte ska glömmas bort. Ordet neger förekommer överallt, men på den tiden var det ju ett neutralt ord och således inte rasistiskt. Man kan ju inte döma forna tider efter dagens moralkod. Skulle författarna ha sett in i framtiden för att veta vilka ord som 50 - 100 år senare inte funkade längre? (Byter alltid ut ordet eller skippar det helt, ofta är hudfärgen inte relevant för storyn.)

En bok däremot där en episod är klart nedlåtande/rasistisk:
I Doktor Dolittle av Hugh Lofting åker de i en av böckerna till Afrika. Där träffar de prins Bumpo som blir kär i en vacker flicka. När han ska kyssa henne utbrister hon något i stil med ”usch, du är ju svart!” Bumpo blir förtvivlad och försöker bleka huden för att bli vit och vacker.
Och jo, jag skippade den delen när jag läste för barnen...
Mina klasser har alla älskat Doktor Dolittle-böckerna. Om någon förlag bara kunde ”varsamt uppdatera” dem som det brukar heta...
__________________
Senast redigerad av cleovarnamnet 2019-08-05 kl. 11:11.
Citera
2019-08-05, 15:56
  #56
Medlem
deLuzes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av angelfuck666
En av mina favoriter, H.P. Lovecraft är ju rätt rasistisk även för sin tid. B.l.a. beskriver han en negers armar som "it's front legs", tror det är i Re-animator. Ska visst finnas censurerade versioner också men de har jag inte läst.
Morgan Kane-serien innehöll väl också ett och annat som inte skulle tryckas idag om inte minnet sviker mej.

Ja, den är hård, och i The Street så går Lovecraft hela vägen när utlänningarna kommer till Amerika, deras "accents were coarse and strident, and their mien and faces unpleasing", och med "swarthy, sinister faces with furtive eyes and odd features, whose owners spoke unfamiliar words and placed signs in known and unknown characters upon most of the musty houses [] A sordid, undefinable stench settled over the place"
__________________
Senast redigerad av deLuze 2019-08-05 kl. 16:49.
Citera
2021-03-03, 08:28
  #57
Medlem
Ördögs avatar
Sex böcker av Dr. Seuss kommer inte att ges ut mer på grund av rasistiska framställningar. Läs mer i någon av parallelltrådarna.

(FB) Klassisk litteratur som blivit politiskt inkorrekt?
(FB) Förbjudna, kontroversiella och "brända" böcker!
Citera
  • 4
  • 5

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback