Citat:
Ursprungligen postat av
Imiron
Musköten är allt annat än ett effektivt avståndsvapen (iaf när de inte är räfflade och saknar miniékulor) och därför tycks det inte ha varit ovanligt att striden fick avgöras med blankvapen.
Saken är den att 1700-talet infanteri tycks ha varit rejält dåligt rustade för närstrid med blankvapen. En musköt med en bajonett blir visserligen ett lagom hyfsat litet spjut, men det är det. Karolinska armén är väl här (som jag förstått det) ett undantag där musketörerna även bar värjor och stora delar av det totala infanteriet bestod av pikenerare, men det tycks som sagt utgöra ett undantag.
Jag vet inte hur damerna och herrarna här känner, men om jag själv ska förväntas utkämpa en närstrid så bär jag gärna rustning och sköld, utöver något form av närstridsvapen, förslagsvis ett spjut eller ett svärd. Jag förstår att det blir orimligt att bära både detta och musköter, men då kanske man helt enkelt ska strunta i musköterna eftersom de tycks vara värdelösa.
Hur vanligt var det med trupper specialiserade på närstrid under 1700-talet? Varför tycks striderna ha utkämpats av linjer med musköter istället för med sköldmurar? Hände det att arméer bestående av musketörer hamnade i strid med trupper med en mer medeltida beväpning (kanske i något orientaliskt land österut?), och hur presterade de då i strid?
1. Du menar väl ändå "ett effektivt prickskyttevapen"?, givetvis fanns det prickskyttegevär även på den tiden som kunde pricka människor på 150-300m, utan tvekan. Det var dock inget som de styrande i något land ville att allmogen skulle ha i tassarna.
2. Det var snarare något som åtminstone svensk karolinertaktik till viss del förordade, även om den var väldigt matematiskt kalkylerande, sett till förekomsten av bondeoffer, musköter och pistoler med kul och hagelladdningar samt rörligt artilleri med karteschskott och ponykavalleri.
3. Svenskt infanteri var tvärtom väldigt välutustat för närstrid med sina bajonetter och korta huggare (ungefär samma utrustning offensivt som en romersk legionär). Vad gäller pikar så ansågs de inte som offensiva vapen, men var förstås väldigt nyttiga då de svenska linjerna alltid torde varit tunnare än de utländska i termer av soldater per kvadratmeter och soldater per led. Givetvis var de även bra till att mota kavallerister, medan musketerarna laddade om.
4. Muskötkulorna gick nog rakt igenom alla kända rustningar och sköldar på den tiden, liksom hästar osv. osv. Dåtidens sandsäckar var ungeför 2x-3x ww2 sandsäckarna, som jämförelse.
5. Visst fanns det specialister. Grenadjären var väl en särskilt förekommande specialist vars första åtgärd var att sköta ett gevär, ofta av finare sort, 2:a uppgift var att kasta handgranater mot fiendens bakre led och 3:e uppgift var specifika stormningsanfall i syfte att säkra vissa punkter osv. osv. uppgifterna föranledde att grenadjärer valdes ut bland särskilt storväxta eller annars lämpade soldater. Musköterna gjorde mycket av medeltida rustningar omoderna sett till effektiva skjutavstånd, ww2 var väl det sista slaget då medeltida rustningar användes, vissa ansågs kunna stoppa några långsamma 9mm skott på 100m, men inte fler än 10 och inte snabba 9mm (450m/s), sett till ögonvittnen.