Citat:
Ursprungligen postat av
Gommel
Medlemmar,
Som rubriken lyder så undrar jag om daytrading med amerikanska aktier funkar på samma sätt som med svenska? ..alltså inget speciellt att tänka på förutom manipulera marknaden etc. Har senaste veckorna daytradat i Tesla Motors aktien, köper i dipparna och säljer på topparna, vill bara försäkra mig att det faktiskt går på samma sätt som på svenska börsen

Hej!
Det fungerar på samma sätt men det finns några saker som är bra att tänka på när man handlar med amerikanska aktier (och även andra utländska aktier):
Courtaget
Att handla amerikanska aktier är snäppet dyrare än nordiska aktier. Om du är kund hos oss och är Baskund så är det rörliga courtaget 0,20%-0,17% (beroende på förmånsnivå) och minimicourtaget 13,95 USD. Premiumkunder betalar 0,15%-0,12% i rörligt courtage med 14,95 USD som minimicourtage.
Valutaväxlingen
När du köper amerikanska värdepapper så handlas de i USD. Detta innebär att mäklaren behöver växla dina SEK till USD vid köpet. Skillnaden mellan köp/sälj-kurserna (kallas "spread") när växlingen görs är 0,50% (hos oss). Det innebär att när du köper så blir det en växlingskostnad på 0,25% och när du säljer så uppstår även då en växlingskostnad på 0,25%.
Om du är kund hos oss och tänkt köpa dina aktier i ett aktie- och fondkonto så finns dock möjlighet till att växla manuellt med ett så kallat valutakonto. Då är spreaden istället 0,15%, vilket innebär att det växlingskostnaden blir 0,075% per köp/sälj. För att öppna ett valutakonto så behöver du kredit på ditt aktie- och fondkonto (skicka sedan ett meddelande till oss och säg vilken/vilka valutor du vill kunna växla). En fördel med detta är att om du sedan säljer en amerikansk aktie så får du in USD utan att de då automatiskt växlas tillbaka till SEK, vilket innebär att du kan köpa ett annat (eller samma) värdepapper noterat i USD utan behöva växla igen.
Utländska källskatten
Utdelningar från utländska bolag beskattas även i det land där företaget har sitt säte. För de flesta länder så skattar man 15% i ursprungslandet och 15% i Sverige (enligt dubbelbeskattningsavtal länderna emellan). När man har aktier i ett schablonbeskattat sparande som till exempel ISK eller kapitalförsäkring så skattar man inte för den svenska delen av utdelningen men däremot för den utländska delen (kallas utländsk källskatt). Viktigt att tänka på är att man då har kan göra avdrag för de 15% som man betalat i utländsk källskatt mot den avkastningsskatt som man betalat på sin ISK eller kapitalförsäkring. Detta sker automatiskt i din deklaration om du har ett ISK. Har man däremot en kapitalförsäkring så behöver försäkringsbolaget sköta detta, vilket vi gör utan att man som kund själv behöver göra något (inte alla som gör detta så det kan vara bra att kolla upp det). Det tar då ca 2-3 år innan eventuell återbetalning kan ske.
/Daniel, Avanza Bank