Här kan ni läsa om vilka kurser jägmästarna läser:
http://www.slu.se/sv/utbildning/grun...gen/ramschema/
Jägmästarutbildningen är en oerhört teoretisk utbildning och de får mycket skit ifrån Skogsmästare (180HP) och Skogstekniker (120HP), vilka är mer praktiskt inriktade. Det finns en viss rivalitet mellan de olika utbildningarna. Den största rivaliteten är dock mellan jägmästare och de andra två.
Utryck som "Häng dig i benlindorna jägmästarjävel" förekommer. Skämt som att jägmästarna måste skriva med bläck på insidan av handen följande: "Långa barr = Tall, Korta Barr = Gran" för att på så vis kunna särskilja trädslagen.
Detta eftersom de förr ansågs dryga och okunniga, som till viss del stämmer. Eftersom att utbildningen är så teoretisk så får arbetsgivarna i många fall omskola dom från början inom praktiskt skogsbruk. Skogsmästarna och skogsteknikerna däremot kan börja jobba direkt så att säga.
En sak till som kan bero på att jägmästarna är så "okunniga" är att medelåldern på de sökande inom utbildningen är väldigt låg, vilket gör att de inte har stor praktisk kunskap inom skogsbruk utan att de kommer direkt från gymnasieutbildning (via ex. Naturprogrammet).
Skogsmästarna och skogsteknikerna har oftast högre medelålder och kräver att man ska minst ha jobbat 6 månader praktiskt inom skogen för att kunna söka. De har i många fall gått vägen genom Naturbruksprogrammet - Skogsbruk, på gymnasiet. De behöver Matte B som förkunskapskrav, men läser sedan Matte C inom utbildningen.
Medelåldern har också sjunkit hos skogsmästarna på senare år, men den är fortfarande högre på skogsteknikerna.
Om jag inte minns helt fel så var genomsnittsåldern på sökande på jägmästarprogrammet ca 20 år, medan skogsteknikerna i genomsnitt var runt 25 år.