Citat:
Ursprungligen postat av black-swan
bjornensover
Ta inte i så att du spricker. Ditt mindervärdeskomplex är nog synligt som det är. Jag har ett par vänner (läs 3) som läser vid JIBS och mitt intryck är det motsatta jfr. det du presenterar. Deras kunskapsnivå är under all kritik och deras arbeten har inte varit något att hänga i julgranen. De lyfter - precis som du - fram den internationella biten, men när de ska berätta om grupparbeten och föreläsningar ter sig upplägget vara bristfälligt. Utbytesstudenter som inte kan uttrycka sig på engelska och mins sagt speciell syn på vad som är plagiat. Sedan är allt givetvis inte negativt, Clas Wahlbin är t ex en riktig stjärna och det finns många positiva sidor med IHH i och med den internationella approachen. Det vore intressant att veta om du är utexaminerad eller är mitt uppe i studierna?
Värt att notera är fria kurser och program inte går att jämföra. Det är natt och dag vilket bör nämnas.
dopeman
1) Tempot motsvarar ungefär 25-50% av civ.ing. Baserar åsikten på mina och nära vänners erfarenheter från CTH/GU, KTH/HHS och LiTH/LiU. Ett värdingsfritt konstaterande baserat på empiri från ett dussin personer.
2) Det är mig veterligen cirka 7% som kör en regelrätt dubbelexamina på hhs . Bör vara representativt för resterande lärosäten. Vad man sedan lägger för värderingar i siffrorna är upp till var och en.
Jag studerar mitt andra år till civilekonom på JIBS och måste faktiskt hålla med dig. Har tidigare studerat ett år på ekonomprogrammet vid Högskolan i Skövde.
Gällande kunskapsnivån på professorer/lärare så är den väldigt varierande, vissa kurser håller hög klass med duktiga föreläsare medans vissa andra är under all kritik, dem som är sämre är oerhört dåligt strukturerade gällande tentamen, inlämningsarbeten, föreläsningar osv.
Mindervärdeskomplex lider många av, dessvärre även föreläsarna. Alla som går på JIBS höjer skolan till skyarna, om detta är för att lura sig själva för de inte kom in på något bättre eller av annan anledning vet jag inte. När jag studerade i Skövde hade vi gästföreläsare som höll i hela våran kurs i makroekonmi (15hp) En av föreläsarna som vi hade 30% av föreläsnigarna led av oerhört mondervärdeskomplex. Flera gånger under sina föreläsningar tog han upp hur extremt fin skola JIBS är, hur allt funkar så perfekt (han kunde helt enkelt inte få igång vår projektor) hur fina lokalerna är, hur hög standard det är och hur hemskt det måste vara att studera på högskolan i Skövde jämfört med JIBS. Visst högskolan i Skövde är inte mycket att hänga i granen (mycket därför jag bytte) Men av en lärare att ta upp sånt under sina föreläsningar tycker jag är extremt oprofessionellt.
Den bra biten är som dem flesta nämner möjligheten till utlandsstudier. Går man civilekonom är man garanterad två terminr utomlands, det finns över 200 universitet i 50 olika länder att välja på. Medans dem flesta är medelmåttiga universitet så finns det några riktiga guldkorn så som:
Bocconi
St.Gallen
HEC Montreal
EDHEC
Mays Business School
Stockholm School of Economics in Riga
Nanyang
Copenhagen Business School
Och en del några bra till, så vill man till en välrenommerat universitet så finns det absolut möjlighet till det, det gäller bara att sålla bort alla medelmåttiga.