2024-08-23, 21:43
  #205
Medlem
schizophrenias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Pojken med guldbyxorna
Ja, ännu på 1980-talet kunde man t.o.m. hitta privattryckta serietidningar närmast av fanzinekaraktär i Pressbyrån och dagligvaruhandeln, som Per-Magnus Söders Tilt och Mikael Oskarssons Unika serier. Det fanns ett slags must carry-princip som innebar att även små tidningar med obetydlig upplaga skulle ha rätt till distribution av Presam. Rolf Classon har vittnat om hur det gick till när de första numren av Galago kom ut:



Men att så många titlar skulle rymmas inte bara i själva Pressbyrån utan också i dagligvaruhandelns mindre tidningshyllor blev ett problem för återförsäljarna, och de stora förlagen (främst Bonniers) tyckte inte heller om att behöva trängas med allsköns uppstickare och betala för konkurrenters distribution. År 1992 delades därför Presam upp i två bolag, Tidsam för de stora förlagens stora titlar och Predab för de mindre.

Predab gick dock i konkurs efter bara ett år, och Tidsam beslöt då att börja utestänga andra förlag än sina ägare från distributionsnätet. Enligt Horst Schröder innebar detta att 400 tidningar och drygt 150 förlag prompt tvingades bort från tidskriftsmarknaden vid 1990-talets början, däribland Epix-förlagets alla tidningar. Samtidigt hade Sverige en lågkonjunktur som säkert bidrog till att även de stora förlagens serietidningstitlar också tog stryk.

Om detta kan man läsa bl.a. i Robert Amans bok Serier för vuxna och i den ganska nyutkomna samlingsvolymen med Ulf Janssons serie Box 19008. I den sistnämnda återtrycks en folder skriven av Horst Schröder (som även stämde Tidsam för brott mot konkurrenslagstiftningen, men förlorade) och som framför allt angriper Bonniers fula agerande i frågan. Schröder talar där rentav om hur Bonniers bedriver "etnisk rensning" av tidskriftsmarknaden, ett ordval som den försiktige Aman undviker att citera i sin förlagshistoria om Epix.
Tidsams agerande genom åren har inte direkt gynnat möjligheten till att få ett rikt utbud av serietidningar i våra affärer.

Ur askan efter Predab uppstod SM Distribution 1994, som tog över lokaler och utrustning från Predab efter deras konkurs. År 1996 fattade Konkurrensverket beslutet att Tidsam måste öppna sin distribution även för titlar från förlag utanför den egna ägargruppen, men Tidsam gavs dock möjligheten att säga nej till titlar som t.ex. inte hade en stadigvarande lösnummerupplaga på över 10000 ex. En konsekvens blev att Tidsam kom att ta över SM Distributions mest framgångsrika titlar. SM Distribution kom därför att få problem med lönsamheten, och kom att bli en del av Interpress. Tidsam och Interpress var under många år de två stora dominerande distributörerna, där den förra var den långt större av de två.

Tidsam ägs av Aller media, Bonnier Tidskrifter, Egmont Tidskrifter och Förlags AB Albinsson & Sjöberg. De säger själva att de främst tar hand om titlar med stora volymer.

År 2016 köpte Tidsam dessutom upp Interpress. Hur kunde de tillåtas göra det? Svensk konkurrenslagstiftning verkar inte fungera särskilt väl. Tidsam har tyvärr en monopolliknande ställning.

Egmont, som tillhör ägargruppen, verkar bara köra i gamla hjulspår vad gäller serietidningar, och jag förväntar mig inget nytt därifrån på serietidningsfronten. Kan några förlag andra än de i ägargruppen våga starta upp nya serietidningar, med målet att få dem distribuerade av Tidsam? Om det ens ska vara möjligt måste lösnummerupplagan för en ny tidning vara stor. Tidsam lär dessutom ha höga avgifter (distributionsavgift, inträdesavgift för varje tidning, inregistreringsavgift för nya förlag). Chansen att få se nya serietidningstitlar i handeln är nog därmed ytterst liten. De som trots allt finns kvar lär försvinna de också, åtminstone de flesta av dem.

https://www.svd.se/a/2090a7b4-f040-3...indre-forlagen

https://data.riksdagen.se/dokument/GL02K318

https://lagen.nu/sou/1997:141

https://www.tidsam.se/om-tidsam/var-verksamhet/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tidsam
__________________
Senast redigerad av schizophrenia 2024-08-23 kl. 22:23.
Citera
2024-09-20, 17:04
  #206
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av byggare bob
Köpte en "Humorkavalkad" idag, bara för att ...

Den kostade 69:50 kr

Det stämmer det där med styckepriset. En Kalle Anka & Co kostade 7 kronor år 1985. SCB:s omräknare för inflationen ger att det motsvarar 18.50 kronor idag, år 2023. Men KA & Co kostar 42 kronor idag. Dubbelt upp ungefär alltså.

Det kan möjligen vara att de fasta kostnaderna för att producera en serietidning måste delas ut på färre exemplar totalt.

1970 kostade en Kalle Anka 1,15 kr. Fick med mig den summan innan jag gick till skolan. Torsdagar var utgivningsdag. Jag blev helt förskräckt när tanten i kiosken sa att priset hade höjts till 1,25 kr. Det var bara att knata 1 km hem till mamma igen och tigga till sig en tioöring extra.
Citera
2025-05-17, 09:22
  #207
Medlem
Ördögs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av DeValera
Som jag varit inne på fanns det flera vilda västernserier för 40-50 år sedan. Även på en sådan nischad grupp som "äventyr i djungeln" eller vad man ska kalla det fanns några till tidningar förutom Fantomen och Tarzan dessutom Tarzans son, Tumac och även 70-80-tals versionen av Lassie utspelades sig där.
Citat:
Ursprungligen postat av schizophrenia
Det fanns minst fem olika serietidningar i kategorin vilda västern även i början av 80-talet, d.v.s. precis som under hela 70-talet.
Citat:
Ursprungligen postat av Gissa vem
Det är mer komplicerat än så faktiskt... Apache ersatte t ex Tomahawk 80-81, sedan återuppstod Tomahawk... Buffalo Bill är ett helt kapitel för sig... Western / Western-Serier var väl den som fanns under "hela" tiden vi pratar s a s. Mitten av 70-talet till mitten av 90-talet. Jonah Hex GICK i Buffalo Bill, Tomahawk och Western! Som EGEN tidning fanns den bara 85-86..


Underbar och vemodig liten nostalgitripp om västernseriernas gradvisa utdöende.

Den vildaste västerns undergång
https://toppraffel.se/2025/05/12/den...rns-undergang/
__________________
Senast redigerad av Ördög 2025-05-17 kl. 09:29.
Citera
2025-05-17, 17:48
  #208
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av schizophrenia
År 2016 köpte Tidsam dessutom upp Interpress. Hur kunde de tillåtas göra det? Svensk konkurrenslagstiftning verkar inte fungera särskilt väl. Tidsam har tyvärr en monopolliknande ställning.
Man kontrollerar vilka som är de inblandade dvs vilka dömde i ärendet, till fördel för Bonnier och de övriga.
Citera
2025-05-20, 00:46
  #209
Medlem
Elementarts avatar
Har dagstidningar fortfarande seriestrippar i sina tidningar? Minns att ex. Dilbert och Katten Gustaf brukade finnas i olika dagstidningar.
Citera
2025-05-20, 00:58
  #210
Moderator
Popesizes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Elementart
Har dagstidningar fortfarande seriestrippar i sina tidningar? Minns att ex. Dilbert och Katten Gustaf brukade finnas i olika dagstidningar.
Ja. Men pga att många mediahus äger flera olika morgontidningar, så brukar det bli samma seriestrippar i dessa tidningar. Ta t.ex NTM, som äger flera tidningar i Östgötaområdet. Det är samma serier i dessa tidningar. Zits, Gökboet, Hälge, för att nämna några.

Och det skulle inte förvåna mig om de förekommer även hos UNT, NSD, Kkuriren och Norran.

Det var ju en omtvistad Nemistripp om vargjakt för några år sen. Vilket gjorde att Nemi försvann från samtliga av NTM's tidningar. Nästan 20 morgontidningar.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in