Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2019-08-11, 15:47
  #6385
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av Neatless
//
Ett finfint dokument över en historisk världshändelse. Men med det sagt får det räcka med nostalgin nu. Jag är trött på att älta månlandningen 1969, jag vill ha nya rymdframsteg som väcker inspiration över hela världen igen. Det känns lite som att NASA har levt på den här succén och under tiden varit bakbundna av finansiella skäl från att ta sig över nya horisonter. Förhoppningsvis kan den privata rymdfarten ge oss nya såna här händelser inom en snar framtid.

Nu går vi lite OT men som sägs i alla de där dokumentärerna om Apollo-programmet så var ju ambitionen att hinna före det kommunistiska Sovjetunionen och när det väl var avklarat så minskade intresset snabbt både från politiker och allmänheten, tyvärr.

Med det sagt dock så har USA faktiskt lyckats genomföra hela sex stycken bemannade färder och landningar på månen, samt en lyckad bemannad färd (trots oddsen) fram och tillbaka men avbruten månlandning (Apollo 13) nåt som inte uppmärksammas alls när det mest är fokus på Apollo 11:

https://en.wikipedia.org/wiki/Moon_l..._Moon_landings
Citera
2019-08-11, 17:02
  #6386
Medlem
Neatlesss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BWisser
Nu går vi lite OT men som sägs i alla de där dokumentärerna om Apollo-programmet så var ju ambitionen att hinna före det kommunistiska Sovjetunionen och när det väl var avklarat så minskade intresset snabbt både från politiker och allmänheten, tyvärr.

Med det sagt dock så har USA faktiskt lyckats genomföra hela sex stycken bemannade färder och landningar på månen, samt en lyckad bemannad färd (trots oddsen) fram och tillbaka men avbruten månlandning (Apollo 13) nåt som inte uppmärksammas alls när det mest är fokus på Apollo 11:

https://en.wikipedia.org/wiki/Moon_l..._Moon_landings

Jo, det är sant. Allmänintresset spelade förstås in när NASA fick mindre och mindre pengar att röra sig med. De har väl gjort så gott de kunnat med de resurser de haft tillgängliga. Det jag är frustrerad över är att privat och kommersiell rymdfarande varit förhindrad så länge och därmed satt oss så långt tillbaka med rymdutforskningen mot vart vi kunde ha varit idag.

Det öppnar ju upp sig nu tack och lov. NASA tänker till och med öppna upp ISS för turism vilket jag bara ser som positivt.
Citera
2019-08-12, 16:00
  #6387
Medlem
searchfunctions avatar
Citat:
Ursprungligen postat av ryzen
Söker dokumentär / film om

Antropologi
Paleoantropologi
Humanetologi
Människans utveckling

Ja detta har man sett en hel del dokumentärer om genom åren. Men det är svårt att komma ihåg namnen på dem och vilka som var sevärda. Vet inte om dessa passar men här är några försök.

Human Planet (8 delar) med David Attenborough. Okej, inte historia men om du är intresserad av hur modärna kulturer ser ut idag.
The Human History - fokuserar på de tidigaste civilisationerna.
https://www.youtube.com/watch?v=1qnjsOG84DE

Your inner fish / Your Inner Reptile / Your Inner Monkey
https://www.youtube.com/playlist?lis...qglbhMkNyc2hvx

A Natural History of Laughter
https://www.youtube.com/watch?v=0hnB3uAXV6c

Människans utveckling:
Becoming Human (3 delar) https://topdocumentaryfilms.com/becoming-human/
The Incredible Human Journey (5 delar) Vill minnas att denna var bra men tusan vad seg den är. 10 minuter in kommer första 'faktan'. Känns nästan som en dokumentär om en person som gör en dokumentär.

Övrigt:
Egypts golden Empire (3 delar) Om historiska civilisationer är av intresse.
The Human Animal (6 delar) med Desmond Morris. Försöker förklara människors beteenden. Rekommenderas varmt.
Going Ape (3 delar) Fokuserar på social psykologi, något lättsam men jag tycker nog den kommer med några intressanta, eller i alla fall roliga, observationer.
Human Instinct med Robert Winston.
https://topdocumentaryfilms.com/human-instinct/
The Human Mind med Robert Winston.
https://topdocumentaryfilms.com/the-human-mind/

Geologi:
how earth made us (5 delar) Iain Stewart, Skotsk geologist, har gjort ett antal dokumentärer om geologi och denna fokuserar på människans utveckling med en geologisk vinkling. Rekommenderas varmt.
__________________
Senast redigerad av searchfunction 2019-08-12 kl. 16:04.
Citera
2019-08-12, 21:02
  #6388
Medlem
Neatlesss avatar
Veckans dokumentärtips: Robin Williams: Come Inside My Mind (2018)

Igår var det fem år sedan komikern och skådespelaren Robin Williams hittades död i sitt hem, 63 år gammal. Han hade begått självmord genom hängning, och världen var chockad över att den älskvärda komikern var borta. För så var det ju - det känns som alla hade någon slags relation till Robin och det alla förenades i var att alla älskade honom. I över 40 år gav han allt för att få folk att skratta och må bra. Men nu var han borta.

Den här dokumentären är precis det man förväntar sig då den går igenom hans liv och karriär med gott om gamla bilder och klipp från i stort sett alla av hans filmsuccér. Från den ensamma uppväxten, hans start på mitten av 70-talet på standup-klubbar, genombrottet som rymdmannen Mork i Mork & Mindy (1978-1982), den otroliga filmkarriären som var del av så mångas uppväxt och de sista halvdana åren då relevansen tynade bort en aning.

Förutsägbart men väldigt intimt och gripande, välgjord på alla sätt och vis. Hans närmaste vänner och familjemedlemmar intervjuas och vittnar om en otroligt hårt arbetande man som utvecklade ett beroende av andras skratt. På tal om beroende, åren i Los Angeles då han sveptes med i kändisskapet ledde till ett frossande i droger, alkohol och otrohet. Men han fick sig en ögonöppnare när hans vän John Belushi dog av en överdos och tog sig ur det där.

Man känner att man kommer nära personen Robin Williams med sådana historier, inte bara den komiska masken han oftast hade på sig. Jag gillar hans seriösa roller mest som Awakenings (1990) och Good Will Hunting (1997) så jag uppskattar att filmen fokuserar på det. Det förstärks också av att Robin själv ofta är berättarrösten vilket gör det nästan kusligt att höra han redogöra för sitt liv på ett så öppet sätt.

Om självmordet får vi inga större detaljer vilket känns värdigt. Han var sjuk och fick en massa verklighetsförvrängande diagnoser mot slutet, det räcker så. Istället sammanfattas det hela med det som världen förknippar med honom - en filmscen där han under den komiska ytan visar prov på den oerhört varma och mänskliga sidan som alltid var basen i allt han gjorde.
Citera
2019-08-15, 17:10
  #6389
Medlem
Jagaresamlarens avatar
Decadence: The Meaninglessness of Modern Life

Citat:
The series examined the decadence and meaninglessness of modern, western life. It is also posed the question: 'If we live in such a great and prosperous world, and we are living longer, better, and healthier than before, why are we so unhappy?'

Väldigt intressant serie från 2006. Hela serien finns på Youtube.
Citera
2019-08-15, 17:19
  #6390
Medlem
nutkjells avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Jagaresamlaren
Decadence: The Meaninglessness of Modern Life



Väldigt intressant serie från 2006. Hela serien finns på Youtube.

Detta låter verkligen gyllende, tack för att du delade med dig!
Citera
2019-08-19, 21:44
  #6391
Medlem
Neatlesss avatar
Veckans dokumentärtips: The Woman Who Wasn't There (2012)

Terrorattackerna i New York den 11 september 2001 dödade nästan tre tusen människor som befann sig i de två tornen i World Trade Center när planen kraschade in i dem. Men de var inte de enda offren den dagen - 20 000 tog sig också ut innan tornen kollapsade och överlevde. Alla hade de en otrolig överlevnadshistoria som de bär med sig, men ingen var lika dramatisk och sorglig som Tania Heads.

Hon blev en av de mest kända 9/11 överlevarna och blev regelbundet intervjuad i tv och tidningar där hon gick och höll guidade rundvisningar på Ground Zero och blev till och med vald till president för det stora överlevarnätverket. Hon blev ansiktet utåt för 20 000 överlevare.

När planet träffade befann hon sig i södra tornet på våning 78. Med svåra skador i armen kröp hon genom eld och rök och blev en av endast 19 personer ovanför planets träffpunkt som överlevde. Det mest tragiska var att hennes underbara fästman, eller om det var äkta man, Dave som bara veckor innan hade överraskat henne med en resa till Hawaii där han friade på stranden omgiven av blommor - befann sig i norra tornet och dog.

Hennes historia höll i flera år men när New York Times ville bekräfta några uppgifter såsom skolor hon hade gått på och anställningar så föll korthuset ihop. Tania Head hade hittat på allt. I verkligheten var hon en bortskämd överklasstjej från Spanien som aldrig ens varit i USA innan 2003, två år efter attacken! Dokumentären som skulle skildra överlevare utvecklade sig nu till att skildra ett bedrägeri.

En genuint vidrig människa och man blir så jävla arg av att se det här. Inte nog med att hon fabrikerade att ha varit där, hon involverade även riktiga offer i sin historia. Daves familj fick veta mitt i sorgearbetet att han tydligen hade förlovat sig, något han aldrig nämnt. Tania hävdade också att hjälten Welles Crowther som räddade dussintals människor den dagen innan han dog även hade hjälpt henne - vilket ledde till att hans familj bjöd in henne till minnesceremonier och annat.

Bara en timme lång men det är alldeles lagom. Mer vill man inte se av Tania Heads äckliga ansikte.
Citera
2019-08-26, 19:46
  #6392
Medlem
Neatlesss avatar
Veckans dokumentärtips: Quest (2017)

Att leva i norra Philadelphia och tillhöra den svarta underklassen är sannerligen inte lätt. Det är en stadsdel präglad av segregation, fattigdom, droger och kriminalitet. Familjen Rainey bor här, bestående av Christopher (Quest), Christine'a (Ma) och deras dotter Patricia (P.J). Livet må vara hårt men de har gett sig fan på att uthärda och försöka förbättra deras samfund. Deras idealistiska inställning prövas dock gång på gång av verkligheten.

I över åtta år följer vi deras liv i den här intima dokumentären. Vi får vara deras följeslagare i alla livets upp och nedgångar. Från den hoppfulla tiden när Barack Obama tillträdde presidentskapet till den något mer besynnerliga Donald Trump som i tv vädjar efter svarta röster med orden: "vad har ni att förlora?", till vilket Ma svarar: "du vet inte hur vi lever". Omvärlden är dock en petitess i den här historien, Raineys har sitt eget att tänka på.

För all den karma de bygger upp med Quest som driver en musikstudio där vem som helst får komma och spela in och Ma som arbetar frivilligt för utsatta kvinnor är inte mycket värd när dottern, P.J, träffas i ögat av en kula från en närliggande skjutning. Den här tragedin kan ändå inte stoppa dem, får inte stoppa dem, med kärlek och omtänksamhet ska de överleva även detta. Hoppet om en ljusare framtid dör aldrig.

Verkligen en hoppingivande dokumentär. Visst, de lever i en tuff miljö, men de motverkar det så ihärdigt med alla saker de gör för att förbättra samhället att man bara kan känna beundran. Man fattar direkt tycke för alla de sympatiska medlemmarna i familjen Rainey och är sen 100% engagerad i den åtta år långa resan vi får åka med på.

Det är en lågmäld dokumentär som till stor del består av vardagshändelser - jag vet inte hur många gånger man såg någon fixa håret på en annan - men oj vad skönt det var att slippa få se självupptagna personer och istället Raineys som visar så stor omtanke för varandra och omgivningen. Det var som att ha en varm filt över sig. En vacker dokumentär på alla sätt och vis med personer man sent kommer att glömma.
Citera
2019-08-30, 21:40
  #6393
Medlem
ReDefiners avatar
Citat:
Ursprungligen postat av roboman
Catfish kom till av att tre filmskapare i New York började filma den begynnande vänskapen mellan en av dem och ett barn som målar snygga tavlor, samt dennes familj. Filmen tar en oväntad vändning och hade förmodligen inte blivit en dokumentär alls om det inte var för den här vändningen.
Har precis sett klart denna men ställer mig lite frågande till om det verkligen är en dokumentär öht?

Har svårt att tro att ett filmteam med ambitionen att få till en intressant dokumentär skulle börja följa en kille som brevväxlar.

Nu verkar det ändå som om de själva står bakom det här och bedyrar att det ska vara på riktigt... Men jag vet inte jag... En ren spekulation är att det ligger någonstans däremellan. Typ som Borat/Bruno-filmerna: De kör efter manus men spelar mot den riktiga världen.

Sevärd dock! Och riktigt spännande emellanåt!
Citera
2019-09-02, 23:20
  #6394
Medlem
Neatlesss avatar
Veckans dokumentärtips: Roman Polanski: Wanted and Desired (2008)

Regissören Roman Polanski är återigen i blåsväder nu när hans nya film håller på att visas upp på festivaler. Han har väl egentligen varit i blåsväder varje dag efter det som hände 1977, men nu drar han paralleller mellan sitt eget fall och den historiska personen i filmen - Alfred Dreyfus - och menar att de båda blev falskt anklagade. Vilket är inte så lite fräckt.

Skillnaden är, Roman, att medan Dreyfus helt och hållet blev förklarad oskyldig så har du erkänt att du hade sex med 13-åriga Samantha Gailey efter att ha försett henne med alkohol och sömnmedel. Det som följde sen var en komplicerad rättegångsprocess med en till synes mediakåt domare som hela tiden ändrade ståndpunkt - efter att ha suttit 42 dagar i fängelse för en psykiatrisk utredning och nu stod inför en slutlig dom som inte lovade gott, så flydde Roman Polanski USA. Han har varit efterlyst i 42 år nu. Blivit gripen några gånger, men aldrig blivit utlämnad tillbaka till USA.

Den här dokumentären fokuserar på rättegången som var en röra av uppgörelser och brutna löften och dessutom en mediacirkus. Åklagaren och advokaten intervjuas, domaren (idag avliden) granskas för att försöka förstå hans märkliga beteende. Offret Samantha Gailey medverkar också. Roman själv är inte med förutom gamla intervjuer där han mest är trött på att prata om saken.

Det är intressant ändå för filmen lämnar en med en något osäker känsla. Brottet var förstås hemskt men rättegången var inte rättvis vare sig för offret eller den anklagade. Romans bakgrund med sina fasanfulla upplevelser i andra världskriget där hans mamma dog i koncentrationsläger gås igenom och naturligtvis det som skedde åtta år innan våldtäkten - mordet på hans fru Sharon Tate och deras kommande barn.

Samantha Gailey har gått ut med att hon förlåter honom och tycker att det straff han fick var nog och att media har orsakat henne oändligt mycket mer skada än Roman någonsin gjorde. Så om man "förlåter" honom som tittare får man själv avgöra, och sen den eviga moraliska kampen om man kan separera artisten från konsten. Det är lite att tänka på.
Citera
2019-09-09, 21:03
  #6395
Medlem
Neatlesss avatar
Veckans dokumentärtips: Have You Seen Andy? (2003)

Lawrence, Massachusetts. Den 21 augusti 1976 hade som vanligt områdets barn samlats för att leka och kyla av sig i den allmänna swimmingpoolen den heta sommardagen. Bland dem var 10-årige Andy Puglisi. När hans syskon senare släntrade in i hemmet och deras mor räknade dem upptäckte hon att Andy saknades. Ilska över att de inte hade haft koll på sin bror övergick snart till förtvivlan - Andy kunde inte hittas.

Snart var nationalgardet, till och med gröna baskrarna, ute och sökte tillsammans med över 2000 frivilliga men förgäves. Andy var, och förblir än idag, spårlöst försvunnen.

Melanie Perkins var med den dagen och lekte med Andy. Hennes sista minne av honom är att han sitter vid bassängkanten i sina gröna shorts, pratandes med en kompis. Många år senare är hon vuxen och utbildad filmskapare och hon gjorde då den här dokumentären för att försöka få svar på frågor som hängt med henne i 30 år och kanske skaka liv i en avsomnad utredning.

För det finns trots allt saker som är värda att följa upp och Melanie lyckas bland annat få till en utgrävning och även intervjua en känd pedofil i fängelse som blir huvudmisstänkt. Inte mindre än fem kända pedofiler spanade in swimmingpoolen den dagen ska det visa sig, och förträngda minnen från barn som nu kan ge vittnesmål berättar om fruktansvärda saker som hände i skogen intill poolen - Andy ska ha setts blivit fasthållen av flera män.

Mysteriet är som sagt inte löst men den vetskapen gör det ändå inte mindre spännande när likhundar markerar en plats i skogen och det börjar grävas. Melanie lyckas få tittaren engagerad i Andys öde trots en begränsad budget, hennes koppling ger filmen en personlig ton som är väldigt sorglig.

Pedofilringar, slapphänt polisarbete och autentiska ljudupptagningar från en pedofil som åker runt med sin bil och kommenterar barn är sannerligen inte någon lätt upplevelse men mysteriet Andy Puglisi är intressant. Förra månaden släpptes den huvudmisstänkta förövaren efter 40 år i fängelse. Kanske är det ännu inte för sent att få svar på vad som hände den dagen, trots att han än så länge vägrar prata.
Citera
2019-09-14, 04:22
  #6396
Medlem
banzaipirates avatar
En av mina favoter. Har säkert varit uppe här för några år sedan men den går att se om. The Bridge handlar om den mindre ljusa sidan av San Fransisco. https://www.youtube.com/watch?v=gRs-DlYmws4
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback