Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2024-02-04, 02:15
  #1
Moderator
Hjv9s avatar
JVM och U23-VM i längdskidor, Planica, Slovenien, 5 februari - 11 februari 2024.

Vinterns höjdpunkt är här. Årets Junior och U23-VM avgörs i förra årets VM-ort Planica. En veckas tävlande som inleds med sprint och avslutas med mixstafetter.

Sverige sänder en trupp på 21 stycken. Elva till Junior-VM och tio till U23-VM. För ovanlighetens skull har vi inga tidigare medaljörer på tjejsidan med i truppen (ffg sen 2018) utan de största namnen finns på killsidan i form av Anton Grahn och Alvar Myhlback. Bland tjejerna har vi Elin Näslund och Evelina Crüsell som största hopp.

Till U23-VM finns det gott om tidigare medaljörer där Moa Hansson strålar starkast när den oförliknelige Lisa Eriksson saknas.

Alla lopp sänds i SVT och kommenteras av Jacob Hård och Anders Blomqvist.

Mästerskapet innehåller också tävlingar i backhoppning och nordisk kombination men här fokuserar vi främst på längdskidorna.

Program

Måndag 5 februari

Sprint f, juniorer.
Prologer 10:30
Finaler 13:00

Tisdag 6 februari

Sprint f, U23.
Prologer 10:30
Finaler 13:00

Onsdag 7 februari

11.15 20 km fristil masstart, junior, damer
13.30 20 km fristil masstart, junior, herrar

Torsdag 8 februari

11.15 20 km fristil masstart, U23, damer
14.00 20 km fristil masstart, U23, herrar

Fredag 9 februari

10.00 10 km klassiskt, junior, damer
11.45 10 km klassiskt, junior, herrar

Lördag 10 februari

11.00 10 km klassiskt, U23, damer
13.00 10 km klassiskt, U23, herrar

Söndag 11 februari


10.00 Mixedstafett 4x5 km, juniorer
12.00 Mixedstafett 4x5 km, U23

Startlistor och resultat (FIS): https://www.fis-ski.com/DB/general/e...easoncode=2024
Livetiming:
joows eminenta tjänst: https://fis-live.github.io/#/
FIS (inte fullt lika eminenta tjänst): https://www.fis-ski.com/DB/cross-country/live.html
Arrangörens hemsida: https://www.planica.si/sl

Banprofiler: https://www.planica.si/uploads/msp_p...ack_map_v5.pdf

TV-sändningar
SVT sänder i kunskapskanalen och svtplay: https://www.svtplay.se/skidor-jvm
Sändningsstider finns här: https://www.svt.se/sport/langdskidor...a-medaljhoppen

FIS tillhandahålller också en internationell livestream via Youtube: https://www.youtube.com/@fis/streams

Svenska truppen
Citat:
Junior-VM

DAMER
Nora Bråmer, IFK Mora SK
Evelina Crüsell, Skellefteå SK
Emilia Eriksson, Ulricehamns IF Skidor
Mira Göransson, Borås SK
Erica Lavén, Åsarna IK
Elin Näslund, Vårby IK

HERRAR
Erik Bergström, Rehns BK
Elias Danielsson, Högbo GIF
Anton Grahn, IFK Mora SK
Jonatan Lindberg, IFK Mora SK
Alvar Myhlback, Bjurås IK

U23-VM


DAMER
Moa Hansson, Falun-Borlänge SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit SK
Märta Rosenberg, Trillevallens Sportklubb
Elin Henriksson, Skellefteå SK
Josehanna Lundgren-Wikström, IFK Mora SK

HERRAR
George Ersson, Falun-Borlänge SK
Truls Gisselman, Rehns BK
Måns Skoglund, Åsarna IK
Emil Danielsson, Högbo GIF
Rikard Vestin, Sollefteå Skidor IF

JVM i Whistler 2023

Svenska medaljer 2023
Citera
2024-02-04, 02:15
  #2
Moderator
Hjv9s avatar
Övriga trupper:

Norge

Finland

Schweiz

USA

Tyskland

Frankrike

Italien

Tjeckien

Kanada
Citera
2024-02-04, 02:16
  #3
Moderator
Hjv9s avatar
Nora Bråmer, IFK Mora SK

Nora gör debut i JVM och är troligen uttagen i truppen för sprinten enbart. Var fyra i prologen i JVM-testet bakom "de tre stora". Har sina främsta resultat från säsongen 21/22 när hon var trea i J-landskampen på just fristilssprint och fyra på distans. Får sikta mot semifinal i i första hand.

Evelina Crüsell, Skellefteå SK

Vår främsta flickjunior på distans denna säsong har otvivelaktigt Evelina varit. Visade redan i Gällivarepremiären mot seniorer att hon tagit kliv och det har fortsatt med två rejäla krossar mot juniormotstånd på klassisk distans i Boden och Falun. Fick dessutom åka världscup i den nationella gruppen i Gällivare. Efter en knäoperation för några år sedan har resultaten stadigt förbättras vilket nu leder till JVM-debut som sistaårsjunior. Medaljchans/topp-6 förväntan på 10 km k.

Emilia Eriksson, Ulricehamns IF Skidor

Uttagen som reserv till distansloppen. Lite i skymundan har hon gjort stabila distanslopp bakom de bästa. Var till exempel sexa på JVM-testet tidigare i december.

Mira Göransson, Borås SK

Även här en JVM-debutant men inte ovan mästerskapsåkare för det. Guld på EYOF ifjol och medaljör också på JVM på rullskidor. Utpräglad distansspecialist och ofta bäst i klassiskt. Topp-10/Topp-15 kanske är rimliga mål.

Erica Lavén, Åsarna IK

Gör sitt tredje JVM där hon har med sig två raka semifinaler i sprint. Förhoppningsvis kan hon förbättra det till final denna gång och då är hon också med i medaljkampen. Stabil också på distans men saknar generellt lite spets.

Elin Näslund, Vårby IK

Vårt största sprinthopp på tjejsidan detta JVM. Final och sexa förra året, i år vill vi se henne högre. Har siktat in sig extra mycket på sprint i år då fristilssprint är hennes bästa disciplin. Men kan också åka distans och vann JVM-testet över 20 km tidigare i vinter. Kan säkert vara med högt uppe även där på JVM.

Erik Bergström, Rehns BK

Erik har varit uppe i toppen alla nationella juniorlopp denna säsong även fast han sällan (aldrig) är överst. Semifinal i sprint förra JVM och har förmodligen sin bästa chans där även denna upplaga. Oklart hur mycket övrigt han får åka.

Elias Danielsson, Högbo GIF

Vår silvermedaljör i sprint från Whistler förra året har haft en sådär säsong. Inte klar etta på distans som han varit tidigare och senaste i Falun blev det endast fjärde och sjätteplats. Kör sitt tredje JVM och har förutom silver i sprint en 11:e plats på distans som bäst. Kan bli svårt att förbättra.

Anton Grahn, IFK Mora SK

Ja efter femton års lång torka fick vi äntligen en ny juniorvärldsmästare på pojksidan ifjol genom Anton Grahn i sprint. Efterlängtat. Titelförsvarandet fick dock sig en törn tidigt på vägen efter att en stressfraktur i skenbenet konstaterats innan säsongen skulle ta sin början. Frånvaron varade ända till sista helgen innan uttagning i Falun. Lyckligtvis för oss alla gick återkomsten suveränt med två segrar direkt. Får finna sig att vara favorit till att försvara guldet.

Jonatan Lindberg, IFK Mora SK

Duktig sprinter som även visat framfötterna på distans under säsongen. Vann fristilssprinten i Boden där alla förutom Grahn deltog. Har visat förr att han kan leverera under press då han vann guld i EYOF ifjol. Blir intressant att se han i sprinten.

Alvar Myhlback, Bjurås IK

Supertalangen får då göra sin JVM-debut som andraårsjunior. Efter diverse världscupäventyr i början av säsongen som gick rätt tungt verkar formen vänt i senaste långloppen han kört. Svårt att veta exakt vad det innebär i traditionell distans. Men han vann JVM-testet på distans klart före våra övriga och är kanske vårt bästa kort på distans. Har framkommit att han inte kör sprinten.

**********************

Moa Hansson, Falun-Borlänge SK

Moa är den mest erfarne av alla i den svenska truppen när hon nu gör sitt sjätte och sista J- och U23-VM. Har fristilssprint som sin absoluta specialitet där hon b.la vunnit i Skandinaviska cupen denna säsong. Vann också sprintguldet senast det var fristil i U23-VM för två år sedan och får sikta mot att ta hem det nu igen.

Lisa Ingesson, Piteå Elit SK

Lisa har missat de två senaste mästerskapen på grund av sjukdom men nu är hon här och tävlingsredo får vi hålla tummarna för. Har inte haft så mycket att tala om i resultatväg hittills, ett rätt bra klassiskt lopp i Skan cupen men annars blekt. Körde Tour de Ski i år igen men huserade ständigt långt bak i listorna. Sprintandet har ändå varit okej faktiskt.

Märta Rosenberg, Trillevallens Sportklubb

Missade likt Lisa U23-VM ifjol men är nu med igen. Var sjuk efter jul/nyår och var en bit ifrån normalnivån senast i Falun. Vi får hoppas hon hittat bättre form nu. Kan göra det bra både på distans och sprint annars.

Elin Henriksson, Skellefteå SK

Det stora utropstecknet efter helgen i Falun senast var Elin Henriksson. Pallplats i sprint och sedan övertygande seger på distans. Blir spännande att se vad hon kan få till på 10 km klassiskt. Körde JVM ifjol men var inte i sin bästa form just då.

Josehanna Lundgren-Wikström, IFK Mora SK

Med i truppen även i år i brist på annat kan man lite elakt säga. Inga större förväntningar men kan alltid sikta mot att förbättra placeringarna från ifjol (38,23,28)

George Ersson, Falun-Borlänge SK

Var alltså silvermedaljör på sprinten ifjol. Har möjlighet att upprepa det då han kan göra det bra även i fritt. Vann kvalet i Falun senast men rök i semi. Tvåa bakom Myhlback tidigt på säsongen i Idre.

Truls Gisselman, Rehns BK

Truls har inte tävlat sen Tour de Ski så här är formen oviss. Inledde säsongen bra och fick köra lite V-cup. Normalt jämnbra på många distanser men har på tidigare JVM och U23-VM med sig två bra klassiska masstarter främst.

Måns Skoglund, Åsarna IK

Måns var med på U23-VM ifjol men med blygsamma placeringar då. Har tagit ett kliv framåt i år och det syns framförallt i fristilssprint där han åkt väldigt bra.

Emil Danielsson, Högbo GIF

Regelbunden V-cup åkare denna säsong och då först och främst i sprint där han tog sig till en första semifinal i Oberhof. Medaljör på sprinten ifjol. Men då var det klassiskt och fristil är han normalt snäppet sämre i. Så inga större förhoppningar om medalj igen.

Rikard Vestin, Sollefteå Skidor IF

Antagligen sist in i truppen som fjärdeman i sprint. Femma senaste sprinten i Falun.
Citera
2024-02-04, 07:36
  #4
Medlem
Alkibiadess avatar
Tack för en superb trådstart. Jag hade lyckats förtränga att Bråmer var uttagen, men bra att jag fick mitt minne uppfräschat.
Citera
2024-02-04, 08:20
  #5
Medlem
Tack för fin trådstart som vanligt!
Citera
2024-02-04, 08:26
  #6
Medlem
ackefoleys avatar
Weltklasse Hjv9!

Utan tvekan säsongens höjdpunkt. Hoppas bara att sändningarna håller hyfsad kvalité så kommer det bli en dundervecka.
Citera
2024-02-04, 08:36
  #7
Medlem
Eevi-Inkeri Tossavainen har likt Niko Antolla haft en stökig övergång till seniornivå och saknas. Även Alexander Ståhlberg som imponerade 2021 har haft det slitigt och får hålla sig hemma i Vörå istället.

Lite trist för Nordamerikanerna att första världscupen där sen 2019 krockar med U23-VM, McKeever bland annat väljer Canmore framför detta mästerskap. I de trupperna ser annars Samantha Smith väldigt stark ut, har fått turnera runt i världscupen sen touren och ändå gjort det helt okej främst i sprint.
Citera
2024-02-04, 10:06
  #8
Medlem
rainbowias avatar
Vad är ett rimligt medaljutfall för Sverige?

Fin trådstart!
__________________
Senast redigerad av rainbowia 2024-02-04 kl. 10:09.
Citera
2024-02-04, 12:14
  #9
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Lime32
Lite trist för Nordamerikanerna att första världscupen där sen 2019 krockar med U23-VM, McKeever bland annat väljer Canmore framför detta mästerskap. I de trupperna ser annars Samantha Smith väldigt stark ut, har fått turnera runt i världscupen sen touren och ändå gjort det helt okej främst i sprint.

Noen som har hørt noe om Smith har tenkt å fortsette med ski fremover? Hun skal vel begynne med universitetsfotball for Stanford neste sesong så vidt jeg har forstått.
Citera
2024-02-04, 12:27
  #10
Medlem
Alkibiadess avatar
Citat:
Ursprungligen postat av rainbowia
Vad är ett rimligt medaljutfall för Sverige?

Sex medaljer?
Citera
2024-02-04, 12:31
  #11
Medlem
ackefoleys avatar
Citat:
Ursprungligen postat av pg46
Noen som har hørt noe om Smith har tenkt å fortsette med ski fremover? Hun skal vel begynne med universitetsfotball for Stanford neste sesong så vidt jeg har forstått.
“I’m actually going to college for soccer and just committed to Stanford (University),” she said. “I love them both and I’m still hoping to ski as best as I can while in college too and try to make it work.”

Citat från den här artikeln: https://www.adn.com/sports/skiing/20...per-tour-stop/
Citera
2024-02-04, 12:41
  #12
Medlem
ackefoleys avatar
8 medaljer blev det i Whistler och det blir nog svårt att matcha. Men tar vi minst 2 guld och 6 medaljer är jag nöjd iaf. Myhlback är nyckeln.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback