Citat:
Ursprungligen postat av
a-mortal
Linux är inte enkelt. Man börjar med en lång lista olika varianter av linux med olika kompatibilitet mellan hårdvara och programvara. Pakethanterare och desktop environments verkar vara relevanta alternativ också. Det verkar också finnas massa buggar och skit, som man förväntas fixa själv med hjälp av open source-kod. Om det ska vara enkelt ska det fungera utan att man behöver göra några installationer, öppna en konsol eller ändra massa inställningar.
Ni verkar missta att det är enkelt för att ni är vana vid hur krångligt det var förr.
Visst finns det många varianter av Linux, men jag gissar att de flesta nybörjare väljer någon av de största eller mest populära varianterna. Och om du håller dig till någon av dem så bör du inte ha problem med särskilt mycket, om alls.
Och vad gäller "Linux är inte enkelt" så är det självklart en fråga om vad olika människor tycker är enkelt eller svårt. Själv tycker jag att Linux är enkelt att installera och använda. Jag är dock medveten om att jag är färgad av att ha använt Linux i 20 år.
Vidare, vad gäller "Om det ska vara enkelt ska det fungera utan att man behöver göra några installationer, ... så finns det varianter av Linux som inte behöver installeras för att du skall kunna använda dem. Jag vet att Knoppix är en sådan variant som är tänkt att startas från CD-/DVD-skiva eller USB-minne, utan att installeras. När jag för många år sedan testade Ubuntu fanns möjligheten att använda det från installationsmediet, utan att installera något. Dock är det vanligast att använda alla varianter av Linux genom att installera dem först.
Slutligen, vad gäller "...öppna en konsol eller ändra massa inställningar." så är konsollen ett underbart verktyg för vissa saker, men uselt för andra. Det gäller att välja rätt verktyg för uppgiften man vill få gjort. Och vad gäller inställningar så är det en smaksak: en del människor använder sin skrivbordsmiljö som den är efter installationen, medan andra lägger timmar på att göra den personlig, efter eget tycke och smak. Själv hamnar jag någonstans i mitten, och lägger kanske så mycket som en timme på att göra skrivbordsmiljön till det jag vill ha, varje gång jag nyinstallerar hela systemet. Däri ingår att göra de inställningar jag vill, samt installera de program och verktyg jag vill ha.