• 5
  • 6
2017-01-14, 21:18
  #61
Medlem
Venis avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Lord Helmet
Hur är förbudet definierat av HD? Nämner de just drönare specifikt eller handlar det om alla flygande apparater med kameror?
HD har inte definierat något förbud. Dom har helt enkelt hjälpt folk att tolka den gällande kameraövervakningslag som finns. Den första delen i den definierar vad som är en övervakningskamera och sedan rullar det på. Gällande kameraövervakningslag är från år 2013 och jag misstänker(kan ej hitta den) att den tidigare innehöll samma definition.

Citat:
Ursprungligen postat av Vorph666
Är du helt säker på det? Och om det inte nu skulle uppfattas som ofint av mig ber jag om en källa.
Du kommer aldrig få en källa som bevisar det vederbörande påstår. Kameror på drönare har omfattats utav kameraövervakningslagen sedan minst år 2013. Det räcker i princip att Du har en kamera på ett stativ som ser en yta dit allmänheten har tillträde och avlägsnar dig själv ifrån kameran. Då blir den inte längre lokalt manövrerad. Tycker synd om alla journalister som använder fjärrstyrda kameror när dom är själva ute(utan lokal kameraman). Lagen är inte tillräckligt modern men den kommer att ändras inom överskådlig framtid.I korta drag:
Om en kamera kan användas för personövervakning, är ej lokalt manövrerad och tar ytor dit allmänheten har tillträde så börjar lagen gälla för denna kamera. Sedan så finns där några undantag inskrivna men dessa gäller ej drönare med kameror.

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20130460.htm
Citat:
Definitioner

2 § I denna lag används följande ord och uttryck med nedan angiven betydelse.

Kameraövervakning Användning av

övervakningsutrustning.

Övervakningsutrustning Övervakningskameror och övrig

övervakningsutrustning.

Övervakningskameror TV-kameror, andra

optisk-elektroniska instrument

och därmed jämförbara

utrustningar som är uppsatta så

att de, utan att manövreras på

platsen, kan användas för

personövervakning samt separata

tekniska anordningar för

avlyssning eller upptagning av

ljud vilka i samband med

användning av sådan utrustning

används för personövervakning.

Däremot om man hyr sin lokala ICA/Konsum/Coop tiggare till en billig peng så kan man komma undan. Lagen gäller nämligen ej övriga EU-medborgare/EU-företag.
Citera
  • 5
  • 6

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback