Citat:
Ursprungligen postat av
Bergakungen
Det enklaste sättet är att din mor är registrerad ägare i fordonsregistret och därmed gäller de fördelar du är efter, gentemot försäkringsbolaget. Att du sedan brukar bilen emellanåt, medan Mamma är den huvudsakliga brukaren är en sak mellan er två.
Sedan gäller det att balansera de intressen som kolliderar (haha!) - försäkringsbolagets begripliga intresse att risken för fordonet är den som uppgivits ("tantkörd på landet") gentemot ditt intresse att få en parkeringsplats (vad du nu skall ha den till, om Mamma har hand om din bil...

)
Det jag tror är öppningen är att det visserligen är enkelt att visa att man är bilägare via fordonsregistret, men att det troligtvis finns andra sätt (intyg, till exempel) att visa att man disponerar en bil och därmed har behov av en parkeringsplats. Firmabilar och tjänstebilar är ju inte okänt.
Det enda som verkar vara relevanta skäl att låta Mamma stå för bilen (i ditt fall) är att du vill spara försäkringspengar, och mer uppenbara konstruktioner i det syftet brukar bolagen ganska lätt genomskåda. Om det verkligen är så att Mamma är den huvudsakliga brukaren och du använder bilen helt sällan blir den saken inget problem, annars kommer det att bli ett problem då något händer. Att du då har en boendeparkering gör din trovärdighet som "tillfällig lånare" tämligen låg.
Ja och om det inte vore för parkeringsplatsen hade det ju helt klart varit det enklaste. Till försäkringsbolaget uppger man att en person under 24/25 kommer låna bilen, och så länge mamma fortfarande är huvudsaklig brukare är det fullt korrekt även om de säkert kan göra en utredning för att se att just mamma är den huvudsakliga ägaren vid en eventuell olycka.
För tjänstebilar och leasingbilar kan man få boendeparkering med ett intyg "på arbetsgivarens brevpapper, med logotyp" som säger att man disponerar bilen. I övrigt står det i de fullständiga uppgifterna för boendeparkeringen att "du ska äga bilen" men ingenting om att den ska vara registrerad på den som ansöker eller att man måste vara huvudsaklig ägare. Tyvärr lär jag redan flyttat innan den tvisten är utredd om man försöker ta det till någon högre instans dock. Jag försökte i telefon förklara för någon bitter handläggare vid trafikkontoret att en bil juridiskt visst kunde ha flera ägare precis som vilken pryl som helst, men inte då enligt henne.
Jag medger att det luktar skenförsäkring lång väg, men faktum är att jag ska låna bilen under några veckor enstaka månader under året (övriga är den hos henne och hon använder den, dvs en majoritet av året). Att parkera den någorlunda nära mig kostar som minst 5kr/h dagtid och 1kr/h nattetid medan en boendeparkering kostar 350kr/månad. Man kan alltså räkna ut att det inte är speciellt lång tid det behöver röra sig om innan det lönar sig ganska ordentligt. Dessutom är gränsen 24h i sträck för betald och 14 dagar i sträck för boendeparkering, vilket omöjliggör att jag kan t.ex. åka iväg med tåg över helgen och låta bilen stå utan boendeparkering.
Men summa summarum, det finns ingen quick-fix på mitt problem alltså? Idag med allt prat om att man bör samäga bil och åka så lite som möjligt för miljöns skull tycker jag att det är konstigt att jag inte kan få köpa ett månadskort på parkering om jag vill även om jag bara deläger en bil, men det tycker uppenbarligen inte Göteborgs stad.