De flesta konstnärer idag jobbar nog utan lager-på-lager. Det är onekligen enklare att skippa sådan teknik, som möjligen är något man ger sig in på när man blivit varm i kläderna.
Annars, om man börjar bygga i flera lager, gäller att det underliggande lagret ska torka innan nästa, och att varje nytt lager ska vara lite fetare än föregående. Antingen genom att man tunnar ut de underliggande lagren med terpentin (=mindre fet färg) eller genom en liten tillsats av olja i senare lager. Eller både och - först späder du med mest terpentin, och sedan späder du med mer olja. Ofta blir det bättre att köra en blandning av olja och terpentin, än bara ren olja, eftersom allt för fet färg kan bete sig konstigt när den torkar.
Lagren man lägger över är transparenta, så du kan exempelvis bygga upp form med ljus och skugga i gråskala i en undermålning, och sedan lägga laserande lager med de kulörer du vill ha över det. Det kräver även lite kännedom om olika pigment, eftersom pigmenten är mer eller mindre transparenta.
Lager på lager är kort och gott omständligt, och inget att rekommendera till folk som ska börja måla.
Angående inköp och kvalitet har jag inte så aktuella råd. Det var nog över tio år sedan jag slutade måla. Men jag tyckte att de riktigt billiga färgerna var usla. W & N student grade var det inget större fel på, men det var ofta roligare att måla ju bättre kvalitet man köpte. Har du tittat på Beckers Artist? Såg att de finns här exempelvis:
http://www.artistica.nu/default.asp?...sp?id=514~main När jag höll på var Beckers aningen billigare än W & Ns konstnärskvalitet, men nästan lika bra.
Det finns inget som hindrar att du köper färger av olika märken. Då blir det kanske lättare att bilda sig en egen uppfattning. Vill man köra med extremt klara, starka färger i knallrött, orange och gult, så var W & N klart bättre, medan man kan hålla sig till billigare märken för svart, jordfärger och annat dämpat. (Men det var bara mina preferenser, och jag tror att det är ganska personligt utifrån vad man vill åstadkomma med färgerna.)
Penslar? Köp svinborst i lite olika storlekar, och var noga med att sköta dem. Ett par mjukare penslar av hår eller syntet kan vara bra om du vill fördriva färger (dvs. skapa mjuka toningar mellan två olika nyanser du lagt bredvid varandra på duken. Det görs bäst genom att stryka längs med gränsen mellan de två nyanserna, inte på tvären.)