Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-06-16, 08:26
  #157
Medlem
ieshos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Habakuck
-NA var knappt 20 år fyllda vid tiden för mordet. Knappast en stabil lönnmördare man skickar ut på uppdrag.
-Han lånade ju till sig en pistol av en bekant. Skulle han inte ens få en picka om han var nåt slags lönnmördare?
-Han hade en personlig anknytning till offret. Vore det inte bättre att skicka en okänd, det minskar ju risken för igenkänning mm?
-Offret var typ löjtnant eller kapten i reserven och hade nog inte så mycket att läcka om AGAG. Vad har Lingärde för belägg för att offret kände till nåt hemligt öht?

Det var ett känslomässigt mord helt enkelt, offret var idrottstränare och ska ha förgripit sig på NA:s flickvän. Vilket är hyfsat trovärdigt, han hade det ryktet.
Du kan förstås ha rätt, men det kunde också varit en fördel att tvinga en bekant att skjuta så att det verkliga motivet dolde sig bakom ett personligt motiv ifall någon greps och dömdes.
Citera
2017-06-16, 14:14
  #158
Medlem
Nja, nu börjar det likna svammel.

Man vill alltså ha livet ur EAE, och så har man sån tur att han tallar på en annan killes (NA:s) flickvän. Sen har man sån ytterligare tur att NA är medlem i hemliga klubben, och att han har tillgång till vapen via en annan bekant.

Finns det några som helst bevis för att:
-EAE hade en position som innebar att han kom över hemligheter? Vilka hemligheter, i så fall?
-NA hade nån som helst kontakt med hemliga klubben?
Citera
2019-09-19, 01:33
  #159
Medlem
Polisen släppte en text när åtalet inlämnades.

Citat:
Torsdagen den 1 februari 2007 åtalade vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson, Växjö den 34 årige man som är misstänkt för mordet på Erik-Axel Eriksson den 31 mars 1992 i Växjö. Brottsrubriceringen är mord.

Den 31 mars 1992, kl 23.00 blev Erik-Axel Eriksson skjuten till döds med fem skott utanför sin bostad på Hovs Skolväg 9 i Växjö. Fyra av skotten träffade i kroppen och ett skott träffade i halsen.

Den kriminaltekniska undersökningen 1992
Vid brottsplatsundersökningen anträffade polisens kriminaltekniker fem tomhylsor och två kulor. Vid obduktionen av den mördades kropp anträffades ytterligare två kulor. Tomhylsor och kulor har sedan undersökts på Statens Kriminaltekniska laboratorium(SKL), varvid det har kunnat fastställas att det rörde sig 9 mm skarpa pistolpatroner. Enligt SKL:s bedömning torde det vara en pistol av märket Husqvarna modell 40 som använts.

Utredningen 1992
Genom olika iakttagelser som gjorts av personer som befann sig i närheten av brottsplatsen, både före och efter brottet, kunde polisens utredare fastlägga att det var en ensam gärningsman som utfört mordet.

Flera personer hade sett gärningsmannen på olika platser i närheten av brottsplatsen. Gärningsmannen skulle vara ca 20-30 år gammal och var iklädd en blå halvlång jacka med luva.

Vid kartläggningen av mordoffret, Erik-Axel Eriksson, framkom att han under mordkvällen varit och tränat ju-jutsu i Växjö simhall. Han lämnade träningen omkring kl 21.00. Därefter har han besökt en kamrat och anlände sedan till sin bostad vid 23.00-tiden.

När han parkerat sin bil i garaget gick han mot ingången/portalen till gården vid bostaden på Hovs Skolväg 9. I anslutning till portalen avlossar gärningsmannen ett skott och följer sedan efter Erik-Axel in i portalen där han avlossar ytterligare fyra skott. Angreppet har skett bakifrån och Erik-Axel träffades av fyra skott i ryggen och ett i halsen. Gärningsmannen springer sedan från platsen i riktning mot Norrleden.

Vid den vidare kartläggningen av Erik-Axel framkom att han var idrottsintresserad. Han var instruktör och kassör i Växjö ju-jutsuklubb. Erik-Axel hade ett militärt intresse. Han var utbildad reservofficer och instruktör i Flygvapnets frivilliga riksförbund(FVRF).

Polisens utredare genomförde ett stort antal förhör och därför finns ett omfattande utredningsmaterial, som varit värdefullt i den nya utredningen. Ett stort arbete har lagts på att försöka spåra mordvapnet som enligt SKL:s utlåtande torde var en pistol av fabrikat Huskvarna m 40.

Flera av de personer som hörts i utredningen har haft militär anknytning. De har haft tjänstevapen och som i flera fall varit en Huskvarnapistol m 40. Genom frivillighet har 37 av dessa pistoler överlämnats till polisen. Provskjutning har sedan skett vid SKL i avsikt att finna mordvapnet.

Ett stort problem för utredarna var att Försvaret vid tiden för mordet hade börjat samla in de militära tjänstevapen av fabrikat Huskvarna m 40 för skrotning. Detta på grund av att de var behäftade med ett fabrikationsfel.

Trots den omfattande utredningen kunde ingen gärningsman gripas varför förundersökningen lades ned.

Utredningen återupptas
Den 22 augusti 2005 inkommer ett mail till Polismyndigheten i Kronobergs län. En kvinna skriver att hon har något att berätta om mordet på Erik-Axel Eriksson. Hon blir förhörd dagen efter och på de nya uppgifterna som framkommit återupptas förundersökningen.

Motiv
Vid förhöret berättade kvinnan att hon och hennes dåvarande pojkvän tränade ju-jutsu för Erik-Axel Eriksson. Pojkvännen är identisk med den nu mordåtalade. De hade deltagit på ett ju-jutsuläger under våren 1991, där även Erik-Axel var med. Efter banketten hade hon blivit utsatt för en våldtäkt av Erik-Axel. Han hade våldfört sig på henne och med sina händer berört hennes intima kroppsdelar. Hon var vid denna händelse 16 år gammal.

Hon berättade om våldtäkten för sin pojkvän några månader senare. Han hade då reagerat kraftigt. De fortsatte att träna ju-jutsu med Erik-Axel som tränare. Pojkvännen hade sagt till henne att han tyckte det varit svårt att se på när Erik-Axel instruerade henne.

Mordkvällen den 31 mars 1992 var hon ensam och tränade ju-jutsu för Erik-Axel. Hon tränade nästan alltid tillsammans med sin pojkvännen men denna kväll hade han inte följt med. Efter träningen hade hon åkt hem till hans föräldrar eftersom hon skulle sova över där. Hon gick till sängs och senare på kvällen kom pojkvännen hem. Han sade då till henne:

- "Det är över nu. Jag gjorde det för din skull". När hon senare hörde på nyheterna att en man hade blivit skjuten förstod genast att det var pojkvännen som utfört mordet.

Gripandet
Kvinnan har sedan hörts ett flertal gånger och hennes uppgifter har kontrollerats. Detta ledde fram till att misstankarna stärktes mot hennes f d pojkvän. Vice chefsåklagare Yvonne Rundinsson beslutade den 6 november 2006 att mannen skulle hämtas förhör. Han hämtades i sin bostad, belägen i Jönköpings län, och blev efter förhöret anhållen som misstänkt för mord. Han blev senare häktad vilket han fortfarande är.

Nya utredningen
Den misstänkte har noga kartlagts och det har då framkommit att han haft ett stort militärt intresse i sin ungdom. Han var liksom Erik-Axel Eriksson medlem i FVRF. Han är utbildad officer i flygvapnet och har under några arbetat vid olika regementen i södra Sverige.

Ett stort antal förhör har genomförts med personer i den misstänktes umgänges- och bekantskapskrets. Vid förhör med två av hans före detta flickvänner har det framkommit att han berättat för dem båda, att han mördat en person i Växjö som skulle ha våldtagit hans dåvarande flickvän.

Den misstänkte förnekar brott och har i förhören uppgett att han inte har något med mordet att göra.

Mordvapnet
Vid förhör med en instruktör i FVRF, vilken vid mordet tjänstgjorde som yrkesofficer, berättade denne att han hade lånat ut sin tjänstepistol Huskvarna m 40 till den misstänkte. Detta hade skett under tiden han var på en utlandssemester.

Omkring den 25 eller 26 mars 1992 hade den misstänkte hade besökt honom och bett att få låna hans pistol. Som skäl hade han uppgett att han ville plocka med pistolen och göra vapenvård på den. Den misstänkte återlämnade sedan pistolen omkring den 10 april 1992.

Polisen utredare har sedan spårat pistolen och då funnit att den blev skrotad av militären 1995.

För att kunna utröna om denna pistol är mordvapnet har polisens kriminaltekniker grävt upp patronhylsor. Detta har gjorts på en plats där instruktören träningsskjutit med sin pistol. Patronhylsorna har sedan undersökts av SKL. De har kommit fram till att det i någon mån(+ 1) talar för att patronhylsorna blivit avfyrade med samma vapen som användes vid mordet.

Rättegången
Förhandlingen vid Växjö Tingsrätt börjar den 8 januari 2007.

Övrigt
Under utredningen har det genomförts över 250 förhör och förundersökningsprotokollet omfattar 1 848 sidor.

Upplysningar i ärendet lämnas av Polismyndighetens informationschef Robert Loeffel, tfn 0470-74 36 00

Stefan Karlsson
Kriminalkommissarie/spaningsledare
Citera
2021-02-22, 17:17
  #160
Medlem
Brottsplats Kronoberg har en liten dokumentär om mordet.

Citat:
Mordet på Erik-Axel Eriksson i Växjö den 31 mars 1992, är ett mord som den gamle kriminalkomissarien Börje Ekelius tänker på så gott som dagligen. Det handlar om en mordutredning som polisen fick lägga ned då på 90-talet men som fick ny fart 13 år senare. Men trots att polisen nu anser sig veta vem som gjorde det så har ingen kunnat fällas för mordet. Gärningsmannen går fortfarande fri.

Publicerat fredag 16 december 2011 kl 14.31

Börje Ekelius berättar om mordet som än idag förföljer honom.
Citera
2023-09-03, 17:46
  #161
Medlem
Intressant att höra dokumentären. Gick i en parallellklass till den misstänkte på högstadiet Teleborg Centrum.

Citat:
Ursprungligen postat av InformationSociety
Brottsplats Kronoberg har en liten dokumentär om mordet.



Börje Ekelius berättar om mordet som än idag förföljer honom.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback