Citat:
Ursprungligen postat av
gason
Ett annat stort problem med ett gemensamt motstånd är att ju fler lysdioder som tänds desto svagare kommer de att lysa. Detta eftersom strömmen genom motståndet är summan av strömmen genom varje enskild lysdiod.
Ju högre ström genom motståndet desto högre spänningsfall får du över motståndet, vilket leder till lägre spänning över lysdioderna som då lyser svagare.
Jo, men visst är det så att lysdioder i princip inte har någon inre resistans?
Så det vi egentligen har här är 8 parallella kablar som är ihopkopplade till ett motstånd.
Om jag slår på en av dessa, då går all ström genom den enda kabeln.
Men om jag slår på alla 8, då kommer strömmen att fördela sig, ungefär lika mellan dessa 8 kablar.
Sedan har jag en spänningkälla som ger en viss spänning, den försöker ge 5 volt, som kommer från USB anslutning till en 500W nätagg på en dator. Därmed borde den kunna hålla 5 volt hela tiden (vilket den kanske ändå inte gör, men låt säga ideal fallet).
Iom att U=R*I och om U och R är konstanta så kan inte strömmen genom motståndet ändra sig, för då skulle den bryta mot denhär ekvationen. Men, det blir mindre ström som går genom varje enskild led, ju fler som jag slår på.
Sedan är det förståss så att innuti IC kretesen så finns det lite transistorer och annat som kan ändra resistansen och därmed ändras strömmen också givet att spänningen är konstant. Men det borde inte vara så stora ändringar.
Kan det stämma?