Äntligen en tråd som kräver att man kan något och gör lite research innan man svarar!
Citat:
Ursprungligen postat av
esloveslov
Välj ärans och hjältarnas språk. Tyskland. Karlsruhe ełler Bonn.
https://www.kit.edu/
För Karlsruhe. I Schweiz så är det ETH, här kan du välja Zurich (tyska) eller Lausanne (franska). Glöm inte Köpenhamn, Handelshögskolan (CBS) eller matematik-ekonomi på Köpenhamns universitet.
Det här funderade jag på lite när jag läste trådstarten. Hur mycket språk kan egentligen vår kära påläggskalv? Vilken nivå kan han språken till? För ska han plugga i Frankrike eller Tyskland utan att kunna språket kommer han få skitdåliga betyg och ibland inte ens förstå ett skit. Bra St Gallen kommer ge problem då åtminstone hälften av kurserna han går för att slutföra sin utbildning i tid kommer innebära att han får läsa halva programmet på tyska. Och då kommer det inte vara ghettonivåer på tyskan heller utan facktyska.
Citat:
Ursprungligen postat av
soldierfolder69
Tja, går tvåan på ekonomiprogrammet (gymnasiet) och funderar på att plugga utomlands. Har rätt hyfsade betyg och relativt goda utanför skolan meriter. Jag skulle vilja jobba inom finans / konsult där man får lära sig något nytt hela tiden och verkligen sätta sig in i saker. Som t.ex värdera, sälja köpa företag samt skapa investeringsmodeller. Just den tekniska sidan har jag fastnat för, tror jag. Jag har tänkt söka till Uppsala, Lund och HHS ekonomie kandidater sedan matte på kurser pararellt. Men också SU kandidat i matematisk ekonomi och statistik. I samband med det har jag tänkt att söka till flera ekonomiuniversitet utanför Sverige, vilket är min fokus. Jag har ingen aning om deras riktiga kvalitet och anseende.
Här är några kandidater:
Erasmus University Rotterdam; Double bachelor in Econometrics and Philosophy of Econometrics
University of St. Gallen; Major in Economics
City, University of London, Bayes; Banking and International Finance BSc (Hons) eller Investment and Financial Risk Management BSc (Hons)
Queen Mary's University of London; Economics and Finance
LSE i London; Financial Mathematics and Statistics
Bocconi University; Economics, Management and Computer Science eller International Economics and Finance
Hur står sig dessa universitet? Vore tacksam för hur hur bra dessa är och var man faktiskt hamnar på för arbeten. Har ni några egna eller vänners erfarenheter? Varför jag just tog in Bayes och Queen Mary's är för att dessa har placement year vilket kan vara oerhört fördelaktigt i London. Personligen, tror jag att erfarenheten att bo utomlands och att lära sig ett nytt språk kommer vara riktigt bra för min utveckling som person. Har ni några fler skolor jag borde fundera på? Utanför Europa funkar också som t.ex i Asien eller Nordamerika. Mina reaches är dock LSE, St Gallen och Bocconi då dessa verkar vara högt rankade.

Ja du, var ska vi börja? Ingen kan klaga på dig för att du inte har koll då du trots allt bara går tvåan på gymnasiet. Ambition är bra även om jag funderar på om du har betygen för en toppskola som LSE eller St Gallen?
Vi måste nog börja med dina språkkunskaper tror jag. Kan du Tyska, Franska, Italienska med mera på en fackspråklig nivå? För kan du inte det eller ens kan göra ett försök om du läser en fackspråklig bok kommer du få det mycket svårt och stressigt första året. Desto mer du förbereder dig språkligt desto bättre kommer det gå. Har du steg 3 i något av ovannämnda språk?
Sedan får vi nog titta lite på dina valda program. För du vill jobba med corporate finance säger du själv eller investeringsanalys och beräkningar. Ändå väljer du nationalekonomiska program som har mindre av detta än vad du egentligen vill jobba med. Tittar vi dessutom på Erasmus Rotterdam har du valt ett idiotprogram som går på fyra år där du får en värdelös filosofiexamen dessutom. När du istället borde välja Econometrics and operations research (du kommer mycket närmare bankerna även om du inte blir en full Ibanker på operations research). För något du måste lära dig är att titta på utbildningen och se hur många år går den och kommer ta dig minimum? Sedan får du göra ett överslag med studieavgifter med mera. Fyra år är helt enkelt inte bra och du vill helst bara ta tre år på dig för en europeisk bachelor.
Av de programmen du tar upp är nog Queen Marys program kallat Applied Finance som bara är tvåårigt men du får gå vid sidan av på en bank eller liknande institution och lära dig praktiskt det bästa programmet jag sett i sin klass. Förutsatt att du får slavjobbet vid sidan av dina studier på Goldman eller Deutsche. Konkurrensen om platser där lär vara mördande.
Economics and Finance med placeringsår inom näringslivet på ett år är också en riktigt bra grej om du vill jobba med det du nämnt ovan.
Jag hade faktiskt ingen koll på Queens marys innan jag började gräva ned mig i vad du faktiskt sökt till men dit vill du, förutsatt att du faktiskt får en placering inom bank inom ramen för din utbildning.
Om du vill jobba med corp bör du ha en mycket stabil bas som består av FEK, introkursen till NEK och helst en Bsc eller liknande inom statistik eller FEK. Kör du en Bsc inom FEK kan du ta en avslutning inom corporate finance eller investeringsanalys som det heter på svenska.
Om du nu mot förmodan inte kommer in på ett utländskt universitet hade jag siktat på antingen Lund eller Uppsala. Där har du möjligheten att antingen gå ett treårigt program (statistik eller FEK) eller komponera ett eget program. Att komma in på FEK programmen är rätt svårt. Det är nog lättare att bygga ett program på fristående kurser. Då bör du läsa antingen 90 hp FEK (investeringsanalys, redovisning) och minst 60 hp statistik och 30 hp NEK. Antingen 60 hp FEK och 90 hp Statistik. Undvik att läsa mer än 30 hp NEK om du ska jobba med corpen.
Se till att få riktigt höga betyg på din svenska Bsc och sedan kör du en ett årig master på någoit flådigt uni i utlandet som är target school för bankerna eller corpbolag.
Lycka till.
Citat:
Ursprungligen postat av
soldierfolder69
Har inte A i allt men B i majoriteten och några enstaka A
Baserat på ditt ordval får jag fram ett snitt på 18. Har du meritpoäng kanske du når 18.5. Inte dåligt men heller inte bra. Hur du ska komma in på LSE med detta är bortom mig.
Citat:
Ursprungligen postat av
GregerMedeltid
Skulle inte rekommendera Karlsruhe för en ekonom, då KIT är ett rent tekniskt universitet. Visst, det går att läsa ekonomi där, men det är inte vad skolan är känd för. Baden är fint, men som ekonom skulle jag nog rekommendera Heidelberg eller Freiburg.
Annars låter det på TS som att han egentligen borde läsa civilingenjör i Indek, Teknisk Matematik, Teknik Fysik eller liknande. Det är förstås svårare, men ger också betydligt bättre chanser för jobb inom finans. Jag skulle också rekommendera att ta examen i Sverige och lösa reslusten med en utbytestermin eller utbytesår.
Heidelberg är väl visst, men Freiburg har jag inte ens hört talas om inom ekonomi. Då är Frankfurt en handelshögskola jag har hört talas om men som inte ens nämns i tråden.
Citat:
Ursprungligen postat av
esloveslov
Jag skulle rekommendera att du läser matematik 4, annars så får du svårt med matten. Jag tänkte på Karlsruhe, då det är lite som KTH ind.ek. De är duktiga i finansiel matematik.
Läser han inte så mycket matte han kan på gymnasiet för att maxa sina meritpoäng men han ändå vill komma in i Sverige då får vi förklara hans chanser utomlands DOA då utrikes skolor skiter i meritpoäng.