Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2023-03-16, 13:22
  #1
Moderator
Hjv9s avatar
Välkomna till den 71:e upplagan av Svenska Skidspelen!

Världscupen är inne på sluttampen av säsongen och näst sista helgen arrangeras i Falun där det bjuds på klassiska intervallstarter, sprint i fristil och slutligen mixedstafett. Mixedstafett körs denna gång i ordningen herr/dam/herr/dam.

Svenska laget har efter VM drabbats av flera sjukdomsfrånfall. Ebba Andersson och Frida Karlsson fick först lämna återbud till Holmenkollen och har nu också tvingats stå över Falun. Emma Ribom och William Poromaa insjuknade båda kort efter VM avslutas och är inte redo för tävling. Linn Svahn blev sjuk under resan till Drammen och är inte heller med. Dessutom saknas Jens Burman som drog på sig en förkylning efter femmilen i Holmenkollen, Johan Häggström som också är förkyld, samt Anna Dyvik som står över pga. ryggproblem. Mer om de som faktiskt åker i inlägg #3 & #4.

Med bara fem individuella tävlingar och två i lag kvar är det inte mycket som återstår i de olika cuperna. Totalen leds av Tiril Udnes Weng på damsidan och Johannes Höstflot Kläbo på herrsidan. Bästa placerad svensk är Frida Karlsson (5:a) och Calle Halfvarsson (7:a). I sprintcupen så ligger Maja Dahlqvist tvåa och Johanna Hagström trea. I U23 cupen på herrsidan ligger William Poromaa tvåa och Edvin Anger fyra.

Program

Fredag 17 mars


12:00 10 km klassisk intervallstart, damer
13:45 10 km klassisk intervallstart, herrar

Lördag 18 mars

10:50 Sprint fristil, prolog
13.20 Sprint fristil, finaler

Söndag 19 mars

11:15 Mixedstafett 4x5 km

Startlistor och resultat: https://www.fis-ski.com/DB/general/e...easoncode=2023
Livetiming:
joows eminenta tjänst: https://fis-live.github.io/#/
FIS (inte fullt lika eminenta tjänst): https://www.fis-ski.com/DB/cross-country/live.html
Arrangörens hemsida: https://skidspelen.se/sv/

Banprofiler:

10 km: https://skidspelen.se/wp-content/upl...2023sprint.pdf
Sprint: https://skidspelen.se/wp-content/upl...023_10km-1.pdf
Mixedstafett: https://skidspelen.se/wp-content/upl...xedRelay-1.pdf

Tv-tider TV6 (ej studiosändningar):

Fredag 17/3

12:00-12:55 10 km klassisk intervallstart, damer
13:45-14:45 10 km klassisk intervallstart, herrar

Lördag 18/3

10:50-11:50 Sprint fristil, prolog
13.20-15:00 Sprint fristil, finaler

Söndag 19/3


11:15-12:00 Mixedstafett 4x5 km

Loppen kommenteras av den sällsamma duon Per Forsberg och Anna-Karin Strömstedt.

Svenska truppen
Citat:
DAMER
(Ebba Andersson, Piteå Elit (distans), avstår.)
Lovisa Modig, Falun Borlänge SK (distans)
Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK (sprint)
(Anna Dyvik, IFK Mora SK (distans, sprint), avstår.
Lisa Ingesson, Piteå Elit (distans, sprint)
Johanna Hagström, Ulricehamns IF (sprint, distans)
Ingrid Hallquist, Åsarna IK (distans, sprint)
Moa Hansson, Falun Borlänge SK (distans, sprint)
Sofia Henriksson, Piteå Elit (distans)
Moa Ilar, Falun Borlänge SK (distans, sprint)
(Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF (distans, sprint), avstår. )
Louise Lindström, Falun Borlänge SK (distans, sprint)
Moa Lundgren, Åsarna IK (distans, sprint)
Josehanna Lundgren Wikström, IFK Mora SK (distans)
Elin Näslund, Vårby IK (sprint)
Ella Olsson, Högbo GIF (sprint)
Märta Rosenberg, Trillevallens SK (distans, sprint)
Jonna Sundling, Piteå Elit (distans, sprint)

HERRAR

Simon Andersson, Falun Borlänge SK (distans)
Fredrik Andersson, Piteå Elit (distans)
Edvin Anger, Åsarna IK (distans, sprint)
Gustav Aflodal, Offerdals SK (sprint)
Gustaf Berglund, IFK Mora SK (distans, sprint)
Viktor Brännmark, Piteå Elit (distans)
Emil Danielsson, Högbo GIF (sprint)
George Ersson, Falun Borlänge SK (sprint)
Truls Gisselman, Rehns BK (distans, sprint)
Anton Grahn, IFK Mora SK (sprint)
Marcus Grate, IFK Umeå (sprint)
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK (distans, sprint)
(Johan Häggström, Piteå Elit (sprint)), avstår
Leo Johansson, Falun Borlänge SK (distans)
Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF (distans)
Olle Jonsson, Trillevallens SK (sprint)
(William Poromaa, Åsarna IK (distans, sprint) , avstår
Eric Rosjö, IFK Mora SK (distans)
Björn Sandström, Piteå Elit (distans)
Oskar Svensson, Falun Borlänge SK (distans, sprint)
Karl-Johan Westberg, Borås SK (sprint)
Falun 2022

Ställning totalcupen


Ställning distanscupen


Ställning sprintcupen

Ställning U23 cupen

Nationscupen

Poängskala
Citera
2023-03-16, 13:23
  #2
Moderator
Hjv9s avatar
Övriga trupper:

Norge

Finland

Tyskland

Frankrike


USA (nominerade)
Citera
2023-03-16, 13:24
  #3
Moderator
Hjv9s avatar
Damer

Jonna Sundling gjorde sin första tävling sedan VM nu i tisdags i Drammen där det slutade med en andraplats efter Skistad. I sprint har det flutit på bra med världscupsegrar och VM-guld. På distans har det inte tävlats mycket och senaste loppet var 10 km fristil på VM som slutade i en blygsam 21:a plats. Men en sjätteplats på 20 km klassisk masstart har hon ändå i år. Ifjol var hon tvåa här på 10 km fristil, endast slagen av Johaug. Sprinten som då gick i klassiskt vann hon i sällan (aldrig) skådad överlägsen stil. 2018 när sprinten också gick i fristil tog hon sin första pallplats i världscupen, då som tvåa bakom Hanna Falk. Var även trea 2020 och 2021.

Maja Dahlqvist åkte ut i semi senast i Drammen vilket hänt några gånger tidigare denna säsong. Nu är det dock fristil och det brukar nästan alltid gå bättre. Trea när det var fristil här 2019 och trea ifjol när det var klassiskt. Jagar andra raka sprintcupsegern där hon för närvarande ligger ett fåtal poäng bakom ettan Nadine Fähndrich.

Moa Ilar blev bästa svenska förra helgen i Holmenkollen med en sextondeplats. En liten studs tillbaka efter VM-besvikelsen. På 10 km klassiskt har hon som bäst en elfteplats denna säsong från Ruka. Är uttagen även till sprint där hon tidigare från säsongen har med sig en fjortondeplats från Lillehammer som bästa resultat. 18:e på 10 km fristil ifjol här.

Johanna Hagström
kan inte vara helt nöjd med säsongsutvecklingen. Efter två pallplatser i november/december har det mestadels gått utför efter det. Nu i Drammen senast åkte hon ännu en gång ut redan i semi. Från Falun har hon en prologseger 2021 som utmynnande i en fjärdeplats i finalen. Trea i sprintcupen just nu.

Moa Lundgren
startade säsongen lite sent efter en onödig operation i höstas. När väl tävlandet kom igång blev det flera pallplatser direkt i Skandinaviska Cupen där hon nu för bara någon vecka sedan tog hem totalsegern. Bland annat genom att vinna en fristilssprint. I världscupen blev det semi senast i Drammen och en sjundeplats till slut. Vilket även är en tangering av PB i världscupen som hon b.la uppnådde i Falun redan 2019. Världscupdebuterade i Falun 2018 med att bli 35:a och 67:a på fristilssprint resp. 10 km k. Förhoppningsvis går det bättre nu..

Märta Rosenberg har en hackig säsong bakom sig som blivit avbruten av sjukdom vid flera tillfällen men ändå kunnat ge en del fina resultat inemellan. Fick chansen att V-cupdebutera under TdS och slog till direkt med att bli trea i sprintprologen. Det klart bästa hon gjort. Vann den klassiska sprinten i Gällivare i måndags och har även en seger på 10 km klassiskt från Idre i december.

Lisa Ingesson leder den nationella cupen överlägset efter en stabil säsong. V-cup debuterade även hon under TdS som dock inte blev någon lyckad historia. Bröt halvvägs och är faktiskt den enda svenska damåkare som kört v-cup i år utan att ta poäng. Det kan det bli ändring på nu när hon efter återbud får chansen att köra både sprint och distans.

Louise Lindström har slitit extremt med mentala och fysiska besvär vilket påverkade säsongsinledningen avsevärt. Fick det att vända lite under U-23 VM där hon var med i laget som tog silver på mixedstafetten. Vann distansloppet i Sverigecupen från Gällivare i söndags på ett imponerande sätt. V-cup debuterade i Falun 2021 med att bli 27:a i sprint och 31:a på 10 km fristil.

Sofia Henriksson kom igång sent med tävlandet efter skada som hon drog på sig i höstas. Har inte kört många lopp sedan men har en seger på 15 km klassiskt från Sverigecupen i Ulricehamn. Första världscuploppet för säsongen blir det nu.

Moa Hansson hade även hon en sen säsongstart efter att ha känt sig sliten från träning. Det började också knackigt i tävlandet men på U-23 VM fick hon till det bra och slutade fyra i den klassiska sprinten, samt var med i silverlaget på mixedstafetten. 22:a ifjol när det var klassiskt, förhoppning finns på att det kan bli bättre nu när det är fristil som hon gillar mer. Är även uttagen på distans men där är hon mycket svagare.

Ingrid Hallqvist världscupdebuterade ifjol i Falun med att ta poäng direkt. I år har hon fått desto fler chanser men trenden är detsamma, nästan alltid poäng men aldrig förbi kvarten. Trea i fristilssprint i Skan. Cupen för inte så länge sedan kan nämnas som ett starkt resultat. Får även åka distans men likt Hansson är hon mycket svagare där, även fast hon haft en del hyggliga placeringar i Skan. cupen.

Josehanna Lundgren Wikström hade en mycket skadefylld sommar som tvingade henne till en hel del alternativ träning. Trots det har hon gjort sin bästa säsong i karriären. Första pallplatsen i Sverigecupen och första gången i landslagsdress under U23-VM i Whistler. Nu också v-cupdebut efter sena avhopp från andra.

Lovisa Modig kallas också hon in i truppen efter återbud från andra som egentligen skulle kört. Fått många chanser att köra V-cup under säsongen men det har gått sådär. 26:a i Holmenkollens femmil förra helgen. Gjorde ett helt okej lopp i Falun ifjol när hon blev 25:a på 10 km fritt. Får det svårt nu när det blir klassiskt.

Elin Näslund tog två guld och ett silver på Junior-SM i Gällivare förra veckan. För det belönas hon nu också med en världscupdebut, som blott 18 år. Men Elin har tävlat mot seniorer förr i Skandinaviska Cupen och var dessutom i final i Sverigecupen i fristilssprint när hon bara var 16 år. Just fristilssprint är hennes specialitet även fast hon också tagit ett stort kliv på distans i år. En stor talang som blir intressant att följa de kommande åren.

Ella Olsson är nog den mest okända av de 15 svenska tjejer som är uttagna. Ursprungligen orienterare med JVM-brons i stafett som främsta merit men har på senare år helt satsat på skidåkningen. Debuterade i landslaget under U-23 VM ifjol och körde även i år där hon nådde semi i sprint. Har framförallt visat sig som en bra kvalare på nationell nivå med två andraplatser under säsongen därifrån. Världscupdebut på hemmaplan för tjejen som likt Calle H kommer från lilla grannbyn Sågmyra.
Citera
2023-03-16, 13:25
  #4
Moderator
Hjv9s avatar
Herrar

Calle Halfvarsson fyller 34 på fredag. Inget som hindrar evigt unge Calle från att göra en av sina bästa säsonger i karriären. Två pallplatser har det blivit och han ligger sjua i totalen inför de avslutande tävlingarna. Kör här både sprint och distans, trots att sprinten går i fristil. Förra året i Falun minns vi alla väl som starten på den nya Calle-eran när han dels kom tvåa individuellt i fristilsloppet och dels var med och segrade i den mixade lagsprinten tillsammans med Jonna Sundling. Brukar nästan alltid göra bra lopp här i Falun.

Edvin Anger har gjort sig ett namn denna säsong genom sina vågade heatval men också för fina insatser som lett till ett flertal V-cupfinaler. VM blev en otroligt tung upplevelse men det är förhoppningsvis glömt och V-cup på hemmaplan blir något speciellt. Körde sprint i Falun ifjol, men inte i V-cup utan i Skan. Cup där han imponerande på många genom att ta sig till final trots att han då fortfarande var junior.

Eric Rosjö fick en plats i VM-truppen efter en hyfsat stark säsongsinledning. Det blev dock bara två lopp där som båda slutade långt under godkänd nivå. Var faktiskt så bra som tjugonde i Falun ifjol när det kördes 15 km fristil, inkl. felkörning under loppet.

Marcus Grate kom igång med säsongen sent efter sjukdom men lyckades ta sig till VM. Där blev det respass i semi och det är ungefär den nivån han håller som bäst.

Oskar Svensson kommer tyvärr med en katastrofsäsong bakom sig. Fick ingen plats i VM-laget men var tillbaka i V-cupen nu senast i Drammen där han försvann i kvarten. Var sprinttvåa i Falun succésäsongen 2021 men den formen är han långt ifrån nu.

Björn Sandström vann senaste distansloppet i Sverigecupen efter en spurtduell mot Fredrik Jonsson. Fick göra en snabbvisit i V-cupen i Toblach efter sitt SM-guld på 15 km f, det slutade men en 64:e plats.. 31:a i Falun ifjol på fristilsloppet som kördes då.

Karl-Johan Westberg leder den nationella cupen totalt och det är mest där han hållit till i år. Vann mycket överraskande sprinten i Skan. Cupen som kördes i Falun förra året. Även då i fristil.

Olof Jonsson tog karriärens största triumf när han spurtade in till ett SM-guld i Skövde för ca. en och en halv månad sedan. Har kört lite världscup under säsongen. Bäst gick det i Livigno med en trettondeplats.

Emil Danielsson började säsongen ganska bra i Bruksvallarna och Ruka. Sedan gick det trögare ett tag innan U-23 VM där han slog till med att ta en bronspeng i sprint. I Gällivare i måndags körde han hem segern i sprinten klart, ohotad från prolog till final.

George Ersson är jämngammal med Danielsson och även han fick en fullträff under U-23 VM där han tog hem silvret före just Danielsson då som sagt. Körde i Drammen i tisdags utan framgång.

Truls Gisselman hade inte samma lycka under på sprinten i U-23 VM som ovannämnda jämnåriga kamrater. Däremot var han med som ankare i det mixade stafettlaget som mycket glädjande tog hem ett silver. Deltog i Holmenkollens femmil förra helgen med lyckades inte nå topp-30.

Viktor Brännmark blev bästa svensk i Holmenkollens femmil i år. Det hade man nog inte trott på förhand. Satte därmed nytt PB i V-cup. Har överlag haft en rätt bra säsong där han ofta varit bäst av svenskarna på Skan. Cup nivå och ligger dessutom tvåa totalt i den nationella seniorcupen.

Fredrik Andersson deltog även han i femmilen med sedvanlig uselt resultat när det kommer till världscup. Inga utsikter för att det ska förbättras här i Falun.

Gustaf Berglund är ännu en femmilsåkare som hade det tungt, men han lyckades iaf spurta ner lagkompisarna. Får köra både distans och sprint nu när andra kastat in handduken.

Simon Andersson var en av de som Berglund spurtade ner i Kollen. Men han har gjort det bättre på annat ställe då han vann SM-guld på 30 km klassisk masstart tidigare i år.

Fredrik Jonsson var fyra i det SM-loppet som Simon vann och var på pallen i det senaste distansloppet i Sverigecupen som nämndes tidigare. Det ger honom en plats i V-cuplaget för första gången sedan Lillehammer 2021.

Leo Johansson har inte alls fått det att stämma denna säsong. Vann ett lopp i Sverigcupen i Ulricehamn och var femma på masstarten i Gällivare i söndags. Körde TdS utan framstående reesultat men har ett okej lopp från V-cupen i Lillehammer där han blev 16:e.

Gustav Aflodal har kört en V-cup i år och det var i Livigno där han blev 29:a. V-cup debuterade i Falun 2020 med att komma 59:a i sprinten.

Anton Grahn avrundar den svenska truppen som ende v-cupdebutant i herrlaget och yngst av alla i truppen (född -04 likt Näslund men senare på året). En av våra mest lovande juniorer på herrsidan som tidigare i vintras tog JVM-guld i klassisk sprint. Sveriges första JVM-guld på pojksidan sedan Calle Halfvarssons guld i sprint 2008. Kommer närmast från JSM i Gällivare där det blev storslam med tre guld och ett silver.
Citera
2023-03-16, 13:27
  #5
Medlem
Alkibiadess avatar
Är Niskanen, Henning och Kalvå favoriter till 10 km klassiskt? Och vem blir bästa svenska?
Citera
2023-03-16, 13:32
  #6
Medlem
TELAVIV91s avatar
Är det inte lite klent program? Enda normala skidåkningen är två 10km lopp? Sprint är en annan sport och mixed stafett är meh. Och varför har man en ens nationslag i en världscup?
Klassiskt vårvinterväder annars för skidspelen i Falun men innehållet i spelen är för tunt.
Citera
2023-03-16, 13:54
  #7
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alkibiades
Är Niskanen, Henning och Kalvå favoriter till 10 km klassiskt? Och vem blir bästa svenska?
Kalvå och Hennig har väl varit sjuka så de kan få det tufft. Frågan är hur banan och föret passar Niskanen.

Sundling borde väl bli bästa svenska, men jag hoppas på att Märta och Lollan står sig bra.
Citera
2023-03-16, 15:03
  #8
Medlem
slagskotts avatar
Kanske lite OT men vad tror Hjv9 om Alvar Myhlback och vilket steg han kommer ta till nästa säsong?
Rätt eller fel men i.o.m att jag bara sett honom i långlopp så känns hans som en Wille Poromaa, en som kan hålla en bra fart och som kanske saknar den där toppen som många åkare har, även om Wille spurtade ned calle nu sist och visade en kanonspurt.
Citera
2023-03-16, 15:55
  #9
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av TELAVIV91
Är det inte lite klent program? Enda normala skidåkningen är två 10km lopp? Sprint är en annan sport och mixed stafett är meh. Och varför har man en ens nationslag i en världscup?
Klassiskt vårvinterväder annars för skidspelen i Falun men innehållet i spelen är för tunt.
Tyvärr har FIS kapitalt misslyckats med tävlingsprogrammet efter VM
Citera
2023-03-16, 16:28
  #10
Medlem
Borde varit 20 km klassiskt med individuell start imorgon, det hade varit ett bra komplement till de två kortare tävlingarna i helgen.
Citera
2023-03-16, 18:16
  #11
Medlem
rainbowias avatar
Citat:
Ursprungligen postat av TELAVIV91
Är det inte lite klent program? Enda normala skidåkningen är två 10km lopp? Sprint är en annan sport och mixed stafett är meh. Och varför har man en ens nationslag i en världscup?
Klassiskt vårvinterväder annars för skidspelen i Falun men innehållet i spelen är för tunt.

God poäng. Dessutom, hur många gånger har man inte sett fram emot stafetter i vc och blivit grundligt besviken pga mellanmjölkshistorier.

Ja, fiaskovarning på vc-programmet.
Citera
2023-03-16, 18:30
  #12
Medlem
Alkibiadess avatar
63 startande i herrloppet och 51 i damloppet.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback