Egna åsikter och spekuleringar följer. Jag har haft en period när jag var närmast besatt av lax och öring så ni får ursäkta mig när jag här börjar spinna vidare i ämnet.
Individer som exempelvis "
Berta" i Testeboån har en positiv och oproportionerlig påverkan på ett vattendrags unika stam av havsöring. Hon kommer ha fler ungar med utsökt genetisk profil än en havsöringshona som kanske bara leker en gång.
Det är alltså väldigt viktigt att vi låter flergångs lekare återkomma upprepade gånger till samma vattendrag. Berta har gjort någonting rätt vad det nu än är: hon är försiktig, hon vet hur man hittar mat, hon undviker att bli uppfiskad av ivriga spökastare i vattendraget. Hon har undvikit både säl, skarv och nätfiske i havet.
Vi har regler för både lax och havsöring med fönstermått som säger att vi ska endast landa individer inom ett längdintervall.
För havsöring är det typiskt 50-60cm. För lax att man endast får landa individer över 50cm. Det jag föreslår är att ju större en individ är .. dess större anledning att låta den vara. Men dagens fiske efter "troféer" leder till risk att de mest värdefulla individerna ska landas, fotas och vägas. Det är en komplicerad fråga. I någon mån kan man säga att sportfiske efter stor lax och havsöring skapar intresse för stammarnas bevarande, så jag är inte emot sportfiske.
Vem skulle inte vilja vara den som landade denna lax filmad i trappan i Jockfall i Kalixälven för tio år sedan:
https://youtu.be/l2HCDa5w39Y (dialekten är tornedalssvenska för de som undrar) Uppskattningar jag hört säger ett minimum om 40kg. Personligen tror jag det är för lågt skattat. Östersjöns stam av Atlantlax "östersjölax" (fortfarande
Salmo salar) anses växa sig något större i genomsnitt än dess atlantiska syskon på grund av den lägre salthalten.
Det finns en bok som heter "
the Doomsday book of Giant Salmon" skriven av en brittisk entusiast för 20 år sedan. (länk
https://www.amazon.co.uk/Domesday-Bo.../dp/1845295986) För de av er som läser tråden och är intresserade av hur stora laxar egentligen kan bli rekommenderar jag att låna boken (distanslåna kanske) från närmsta bibliotek. Det är som att läsa om dinosaurier .. kolla bilderna, det är helt absurt hur stora vissa individer kunnat bli.
Så varför ser vi inte laxar av den storleken idag? (ja förutom monstret i Jockfall ovan) Till viss del beror det på att de stora individerna inte tillåts leka mer än en gång.
I genomsnitt leker de nog färre gånger under livstiden än havsöringen gör och anledningarna till det är många. Den största enskilda anledningen är att majoriteten av de stora laxälvarna är utbyggda med vattenkraft. Laxen leker i stora vattendrag medan havsöringen även kan leka i mindre kustmynnande vattendrag som inte lämpar sig för vattenkraft.
Det finns ingen idag levande människa som upplevt de stora laxstegen i Ångermanälven på sjutton- eller artonhundratalet. Det är inte otänkbart att den var världens största producent av Atlantlax (
Salmo salar), idag går den titeln förmodligen till Torneälven, gränsälven mellan Finland och Sverige.
Vindelälven belyser problemet för flergångslekande lax: de laxar som tar sig upp genom den komplicerade passagen förbi Sveriges största vattenkraftverk Stornorrfors har näst intill ingen chans att ta sig ut till havet igen för att återkomma och leka en gång till. Det är osannolikt att någon någonsin fångar en lax över 30kg i Vindelälven.
Vi har andra problem också och idag kan vi alla se att det är födotillgången i haven. Om födan de här djuren äter minskar i frekvens och blir av mindre genomsnittlig storlek så krävs det mer energi för födosök. I Östersjön delas detta problem mellan torsk, lax, havsöring och säl (kanske även sik).
Det är inte otänkbart att fler laxar och havsöringar blir engångslekare och det kommer påverka den genetiska strukturen. Se gärna nya filmen från SVT här:
https://www.svtplay.se/video/3647987...t-3?id=jd11QGN
Ber om ursäkt för det långa inlägget. Det är ett ämne som intresserar mig.