Citat:
Ursprungligen postat av
Naknekejsaren
Du förutsätter här en deglobalisering som Tyskland på alla sätt och vis söker stoppa, och det kommer ju naturligt för ett land som lever på handel framför allt annat. Oavsett vilken väg som Tyskland nu tar så kommer de få problem, ifall vi betraktar på möjligheten att fortsätta handla med den växande kinesiska marknaden så ser vi problemet att Kina erövrar mark i avancerad industriell produktion och det därmed inte längre är en utbyte mellan en lågkvalitativ kinesisk industri mot en avancerad tysk industri.
Kinesiska företag som ESTUN har ju tagit över tyskarnas mark när det gäller industrirobotik och länge så var Tyskland just ett land som sålde enorma mängder industrirobotik till Kina. Därutöver så sålde ju tyskarna bolag som KUKA till just kineserna, vilket visar på en ännu större problem där man inte visar prov på långsiktig strategi i begränsningar av handel som förser konkurrenter med kunskapsövertag. En brist på tänkande kring nationell strategi kan vi här bevittna, snarare får vi gammal hederlig neoliberal ordning där företagens frihet ska värderas över allt annat.
Samma omvändning har inträffat när det gäller kemiska produkter, ev-batterier, bilar, fartyg, osv. - det är inte längre billig skit som länder som Tyskland importerar från Kina.
Så Tysklands handelsbalans med Kina har snabbt gått från att vara ganska jämn (93 miljarder export mot 106 miljarder import 2018) till att idag vara djupt ojämn (90 miljarder export och 156 miljarder import år 2024) och värre kommer det än att bli. Halvledare och AI har vi helt gett upp i Europa, ifall detta kommer få konsekvenser för vår industri återstår att se.
Angående banksektorn så vet du mycket mer än mig om hur Tyskland organiserar den helt klart. Jag lyfter bara varningens finger angående tyska bankers ägande av statsobligationer runtom i Södra Europa, ett problem som tyskarna lyckats skjuta upp ganska så länge men som antagligen inte kan skjutas upp för all evighet framöver.
Men det är klart att du för fram många bra exempel på Tysklands styrkor, och det är inte som om jag skulle känna mig bekväm med exempelvis Storbritannien i förarsätet istället för Tyskland. Nu är hela EUs arkitektur just byggt på tysk politisk ingenjörskap; finansiellt, ideologiskt och byråkratiskt.
Att Storbritannien sitter i en än djupare avgrund än Europa visar för min del bara att saker alltid kan bli värre, men jag är inte bara därför beredd att godkänna Tysklands ledarskap.
Du tar upp flera viktiga punkter om Tysklands utmaningar, men jag tror vi behöver särskilja två olika nivåer av analys:
den kortsiktiga situationen inom ramen för dagens globala system, och den långsiktiga realekonomiska resiliensen.
Tyskland har visserligen ett starkt intresse av att bevara vissa aspekter av den globala handelns öppenhet eftersom landet är extremt exportberoende. Den tyska ekonomiska modellen har under decennier varit byggd kring export av högkvalitativa industriprodukter, och en abrupt deglobalisering skulle onekligen skapa stora utmaningar för landet. Det är mer korrekt att säga att Tyskland försöker navigera deglobaliseringen selektivt - man vill behålla fördelarna med global handel där det gynnar landet, samtidigt som man gradvis anpassar sig till en värld med ökade geopolitiska spänningar och handelshinder. Tyskland vill inte stoppa hela deglobaliseringen, utan snarare kontrollera och bromsa processen för att göra den mindre smärtsam för den egna ekonomin.
Handelsbalansproblem med Kina som du lyfter är reella inom dagens globaliserade ekonomi. Angående försäljningen av KUKA till kinesiska Midea 2016 illustrerar det faktiskt sårbarheter i både dagens system och realekonomiskt. Kortsiktigt förlorade Tyskland kontroll över en teknologiskt ledande robottillverkare, vilket gav direkta effekter på handelsbalans och teknologiöverföring. Långsiktigt är det dock ännu värre: det innebär en permanent förlust av strategisk industriell kapacitet som blir särskilt problematisk i en framtid med ökad regionalisering där starkare teknologisk självständighet blir avgörande. Det visar hur kortsiktiga finansiella överväganden kan undergräva långsiktig industriell styrka - ett systemiskt problem som går bortom enbart Tyskland.
Erfarenheten av försäljningen av KUKA har dock väckt politisk debatt i Tyskland kring behovet av att skydda nyckelteknologier – vilket visar att det, trots tysk teknokrati, ändå finns en potential för strategiskt lärande och omorientering.
Vi kan jämföra med länder som har maximerat sina fördelar inom dagens globala ordning men på bekostnad av långsiktig resiliens. Irland är ett tydligt exempel – landet har skapat ett "ekonomiskt mirakel" genom låga bolagsskatter för multinationella företag (som går att kringgå så att de blir ännu lägre) och genom fullständig integration i den anglosaxiska finanskapitalismen. Detta har gett imponerande BNP-siffror på pappret men på bekostnad av realekonomisk substans, sociala klyftor och ekonomisk självständighet. Även Singapore har lyckats exceptionellt väl inom dagens system men är extremt beroende av global handel och finansiella flöden.
Gällande banksektorn har du rätt i att tyska bankers exponering mot sydeuropeiska statsobligationer utgör en riskfaktor. Men detta är främst ett problem inom ramen för dagens finansiella arkitektur. Det underliggande tyska banksystemet, med sin mindre grad av finansialisering och starkare koppling till realekonomin, förblir en strukturell styrka i ett längre perspektiv. De flesta tyska banker investerar i realekonomin – det är som sagt framförallt den högsta nivån kring storbankerna som liberaliserats.
Schweiz är för övrigt ett av få länder i Europa som fortfarande uppvisar tydliga likheter med det tyska banksystemet, särskilt genom sina regionala banker på kantonnivå (
Kantonalbanken), även om den liberala banksektorn i Schweiz både är större och har en starkare ställning. Tidigare var detta vanligare även i andra europeiska länder, men finansavregleringar och marknadsintegration har sedan 1980-talet successivt urholkat de mer decentraliserade och realekonomiskt förankrade banksystemen.
När det gäller frågan om konkurrens från Kina så bör vi också komma ihåg att Kina själv står inför enorma utmaningar: en demografisk profil som på sikt är ännu mer alarmerande än Tysklands, ett instabilt finansiellt system med fastighetsbubblor av historiska proportioner, samt – intressant nog – ett ännu starkare beroende av dollardominansen än många europeiska ekonomier, inte minst Tyskland.
Skillnaden ligger i typen av exponering: Kina är mer direkt finansiellt inbäddat i dollarsystemet genom valutareserver, dollarfakturerad handel och beroende av amerikanska finansiella marknader. Tyskland däremot är mer indirekt exponerat, främst genom sin känslighet för konjunkturell global efterfrågan och valutarelaterad konkurrenskraft inom exportindustrin. Om valet står mellan dessa två typer av sårbarhet, framstår Tysklands situation som strukturellt stabilare i händelse av en global finanskris. Kina må vara större, men har samtidigt mer att förlora om dollardominansen skakar i grunden.
Sen är Kina och Tyskland båda exportberoende, men skillnaden ligger inte bara i volym utan i struktur och inriktning. Kina har visserligen tagit stora kliv uppåt i värdekedjan, särskilt inom robotik, batteriteknik och vissa industrisegment, men är fortfarande bredare och mer globalt utspritt i sin exportmodell. Tysklands exportmodell är fortfarande mer specialiserad på högkvalitativ industriproduktion, med starkare regionala band inom Europa och med ett banksystem som fortfarande till stor del är inriktat på att stödja denna produktion.
Så i valet mellan tysk huvudvärk och kinesisk hjärtinfarkt väljer jag ändå huvudvärken. Tyskland är sårbart genom global efterfrågan, men har samtidigt en strukturellt sundare bas. Kina är djupare intrasslat i dollarsystemet och har samtidigt en demografisk och finansiell struktur som ser betydligt svagare ut på sikt.
Min grundpoäng är inte att Tyskland saknar begränsningar eller problem eller att landet har agerat optimalt. Snarare att Tyskland, genom att ha bevarat sin industriella bas, sitt utbildningssystem, sin tekniska kompetens och sitt mindre finansialiserade banksystem, har behållit fundament som blir viktiga i en framtid där dagens amerikanska finanskapitalism möter sina gränser. Detta är precis när Tysklands strukturella styrkor skulle bli särskilt värdefulla, inte när de blir problematiska. Relativt sett står lejonparten av europeiska länder inför ännu större utmaningar med svagare industriella och finansiella fundament. Som du själv noterade sitter Storbritannien i en djupare avgrund. Storbritannien kretsar kring London, som är Europas clearinghus för den amerikanska dollarn. Hade jag varit skotte hade jag, trots utmaningarna (ekonomiskt/politiskt), varit en hängiven självständighetsivrande nationalist.
Kraschar den globala finanskapitalismen skulle Storbritannien och Irland vara värst positionerade i Europa, antagligen följt av Sverige på en tredje plats. Bäst positionerade i Europa skulle vara Ryssland, Frankrike och Tyskland - som alla har tydliga styrkor och svagheter. Dock har det givetvis även betydelse hur man orienterar sig i den nya situationen.
Sen vad gäller Tysklands roll i EU delar vi, som sagt, uppfattningen att Tyskland är bakbundet och inte kan leda fullt ut som Tyskland. Men EU som projekt är resultatet av komplexa kompromisser mellan flera aktörer och har en amerikansk bakgrund i kalla kriget, inte bara tysk "ingenjörskap", även om tyska vägval även har haft betydelse. När ekonomi och geopolitik slutligen genomgår större skiften är det inte tech-startups, finanskluster eller symbolpolitik som i sig avgör Europas öde – utan i mångt och mycket realekonomisk struktur. Och där, trots sina utmaningar och nuvarande motsägelser, har Tyskland mer på fötterna än de flesta.