• 1
  • 2
2021-01-13, 13:36
  #1
Moderator
Siegfrids avatar
Tidigare medlemmar i Sannfinländarna håller på att organisera sig i en ny partibildning, Blåsvarta rörelsen eller på finska Sinimusta liike.

Enligt finska Yles svenska websida så är det tidigare medlemmar i Sannfinnländarnas ungdomsförbund som ligger bakom.

Citat:
Rörelsen betecknar sig som nationalistiskt sinnad.

I ledningen finns personer som tidigare har hört till Sannfinländarna eller till partiets ungdomsförbund.

Ordförande för den förening man bildat är Tuukka Kuru som har figurerat i ytterhögerkretsar. Vice ordförande är Olavi Saarelainen som bland annat har väckt uppmärksamhet i Lempääläs fullmäktige med uttalanden som ansetts rasistiska. Båda har varit medlemmar i Sannfinländarnas ungdomsförbund.

Namnet verkar vara en referens till Sannfinnländarnas partibyte till Blå efter regeringskrisen då riksdagsledamoterna bytte parti när Jussi Halla-Aho blev partiledare.

Vad kommer detta att betyda för finsk politik?
Sannfinnländarna är nu största parti i opinionen efter att kritik riktats mot regeringens hemtagningar av IS-kvinnor och deras barn.


https://svenska.yle.fi/artikel/2021/...asvart-rorelse

https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/3219613 (finska, bakom betalvägg)
Citera
2021-01-13, 14:22
  #2
Medlem
Pungpuckels avatar
Jag tycker det är lika tragiskt varje gång jag läser att något """nytt""" nationalistiskt ståhej har startats.

Så här har vi hållit på sedan andra världskriget.
Vi hade inte en NS organisation i Sverige, utan flera.. som bröt sig ur varandra, och skulle ständigt kivas om vem som skulle vara nummer ett.

Vi såg samma sak, runt om i världen på 90-talet, alla NS organisationer hit och dit, och samma interna krigande om vem som skulle ha makten...

I Sverige har vi haft utbrytarpartier kors och tvärs sedan SD gick över 4%...

Fattar ni inte att det bara är en utspädning som aldrig kommer att bli något?
Bara för att några jävla egon och pappskallar ska ha det "på sitt sätt" visa kuk och få lite rampljus.
Citera
2021-01-13, 15:10
  #3
Medlem
Ördögs avatar
Även den som inte har den minsta sympati för högerextremismen måste undra vad dessa ständiga delningar och utbrytningar och splittringar och avknoppningar tjänar för syfte. Redan för fem år sedan talades om det nya partiet Finlandsdemokraterna, men planerna fick aldrig någon konkretare gestalt.

(FB) Finlandsdemokraterna - Finlands nya parti (samt besläktade krafter)

Och IKL som nyregistrerades med buller och bång år 1993 blev heller ingen långlivad företeelse. Men visst, tiderna var andra då.

https://en.wikipedia.org/wiki/Patrio...ovement_(1993)
__________________
Senast redigerad av Ördög 2021-01-13 kl. 15:12.
Citera
2021-02-01, 19:14
  #4
Medlem
Ördögs avatar
https://sinimustaliike.fi/

En snabböversättning av de första styckena i det pladdriga och patetiska partiprogrammet:
Sinimusta Liike (SML) [Blåsvarta rörelsen] ätt ett radikalt, traditionalistiskt och finsksinnat parti, vars verksamhet grundar sig på idealet om ett självständigt, livskraftigt och obundet Finland, skapat att betjäna och försvara det finska folkets kultur, livsmiljö och levnadssätt. Partiet bygger sin världsåskådning på nationalstatens princip, enligt vilket Finland är finnarnas hemland, och att det bara kan förbli finnarnas hemland om det även i framtiden bebos av ett finskt folk. Den politik som vi för är radikal och etnofuturistisk. Vi vill bli av med det moderna samhällets och globalismens ok, som förstör våra värderingar, vårt samhälle och vårt land. I dess ställe vill vi skapa ett nytt och bättre framtida samhälle, utan att glömma våra rötter, ej heller att vårt samhälles livsvillkor är ett resultat av generationers arbete. Vi vill ha ett livskraftigt och hållbart samhälle som är både grönt och högteknologiskt, och som även tryggar det finska folkets existens långt in i framtiden.
Det var nästan så att jag började använda verbens pluralformer vid översättandet! Nå, jag ska ta en närmare titt på konstigheterna när jag får tid.

Helsingin Sanomat har tagit fasta på att partiet vill återupprätta skyddskårerna, förbjuda porr (!) och skärpa abortlagstiftningen. Tidningen har talat med Vesa Vares, professor i politisk historia i Åbo, som hittar likheter med gamla IKL på 1930-talet - men inte ens IKL var lika radikalt. Vares tror att partiet kommer att förbli ett marginellt fenomen.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007776665.html
__________________
Senast redigerad av Ördög 2021-02-01 kl. 19:48.
Citera
2021-02-01, 19:36
  #5
Medlem
Sinestros avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Siegfrid

Vad kommer detta att betyda för finsk politik?
Sannfinnländarna är nu största parti i opinionen efter att kritik riktats mot regeringens hemtagningar av IS-kvinnor och deras barn.

Ingenting. Sannfinländarna är Finlands SD. Den här nya partibildningen betraktas lämpligen som Finlands svar på svenska AfS/MED. De får 0,2% i ett eller två val och sedan splittras de igen.

Jag har själv några MED'are i mitt sociala media-flöde. De lägger ofta ut om hur (S) sviker svenskarna och fattigpensionärerna men de gör de facto själva inget åt situationen. De leker istället en barnslig lek med ett parti som aldrig kommer att få något inflytande och sviker således själva svenskarna och fattigpensionärerna.
Citera
2021-02-05, 19:53
  #6
Medlem
Ördögs avatar
Blåsvartingarna vill inskränka yttrandefriheten, registrera folk enligt språk och religion, avskaffa tvåspråkigheten och häva Ålands särställning. Bland annat.


Ny ultranationalistisk rörelse vill degradera svenskan och slopa Ålands autonomi – Inte omöjligt att Blåsvarta rörelsen blir parti, säger professor
https://kommuntorget.fi/politik-och-...dera-svenskan/
Under veckoslutet publicerade nygrundade Sinimusta liike (Blåsvarta rörelsen) sitt partiprogram.

Rörelsen, som har en rad tidigare sannfinländska politiker i sina led, samlar nu de 5 000 namn som krävs för att grunda ett parti.

Men kan en rörelse som vill registrera människor enligt etnisk, språklig och religiös bakgrund godkännas som parti?
/---/
Är det rimligt att ett parti vill inskränka yttrandefriheten och, till exempel, kriminalisera nedsättande kommentarer om finskheten och annat som hotar samhällets ”moraliska sundhet”?
/---/
Kommuntorget bad professor emeritus Jan Sundberg, som har partiforskning som specialområde, att titta närmare på nämnda partiprogram.

– Allmänt taget genomsyras programmet av finsk nationalism. Där finns inte bara en språklig dimension, utan också en biologisk, säger Sundberg och hänvisar till rörelsens betoning av det etniskt finska, som ska skyddas mot andra etniciteter.
/---/
Blåsvarta rörelsen talar om ”ett land, ett språk” och vill att svenskan i Finland blir minoritetsspråk. Också Sannfinländarna har liknande tankar om svenskan. Är Blåsvarta rörelsens syn extremare?

– Jo på så sätt att man går tillbaka till den fennomanska rörelsen. Finska är nationalspråk, punkt slut, och svenska och samiska kan odlas lokalt om nödvändigt. Man vill också upphäva Ålands autonomi, vilket är en stor sak för det går emot internationella avtal.

Sundberg säger att politiker som har svårt med Ålands självstyre är okunniga om, eller glömmer bort, att det var Finland som föreslog den kompromissen, medan ålänningarna själva helst hade blivit en del av Sverige.
/---/
Är det här en, till exempel, fascistisk rörelse?

– Fascister är mot det demokratiska systemet. Det här är en finsk ultranationalistisk rörelse. De säger själva att de är radikala. Om de sedan verkligen vill verka inom det demokratiska systemet är en annan fråga. På ett sätt är rörelsen anti-demokratisk. Den är ett hot mot den liberala demokratin, mot rättsstaten, men det är den ena grundpelaren i finländsk demokrati.
Kirkko ja Kaupunki (Kyrka och Stad), som är den evangelisk-lutherska kyrkans tidning för helsingforsborna, kan berätta att den nya rörelsens ledare är en figur vid namn Tuukka Kuru. Han bekänner sig som "gammalluthersk" medlem av Missionsprovinsen, ett samfund som brutit sig ut ur den evangelisk-lutherska kyrkan.

I artikeln i K&K citeras vad Kuru skrivit på sin blogg och i artiklar i webbtidningen Sarastus (Gryning). Han har erkänt att han är en före detta Israel-entusiast, som dock omprövat sin åsikt. Han säger sig ha blivit tvungen att medge att judarna inte bara representerar en harmlös religiös minoritet, utan en helt separat etnicitet med eget språk, egen religiös identitet, ett genetiskt arv som skiljer sig från européernas, och egna politiska intressen, som beklagligt ofta står i total konflikt med vad som är bäst för den europeiska ursprungsbefolkningens.

Kuru har för Sarastus' räkning intervjuat den amerikanske professorn emeritus i psykologi Kevin MacDonald, som bland annat Anti-Defamation League anklagat för antisemitism. I intervjun frågade Kuru vad MacDonald tyckte om judefrågan.

Kirkko ja Kaupunki har frågat Kuru om han är antisemit. Han vill inte svara direkt, men skriver att judarna haft en ledarroll i många rörelser som omformat 1900-talets kultur, som Pride-rörelsen, medborgarrättskampen i 1950- och 60-talets USA, samt i motståndet mot apartheidregimen i Sydafrika.

Man måste därmed erkänna faktum, att judarna med hänsyn till sitt antal spelat en större roll i ett flertal politiska och kulturella fenomen, som medverkat i att normalisera samhällsföreteelser som nationalister och konservativa anser problematiska, skriver Kuru i en samtidigt högtravande och förbindlig stil. Han noterar att även judar i Finland sagt sig stöda Black Lives Matter, och lovat att de står vid de svartas sida mot den vita maktapparaten.

Som nationellt sinnad motsätter jag mig naturligtvis all sådan samhällelig verksamhet, som jag uppfattar som ett hot mot finnarna, säger Kuru.

Ordföranden för judiska samfundet i Helsingfors Yaron Nadbornik kallar Kurus skriverier och den blåsvarta rörelsens ideologi skrämmande och oroväckande. Enligt honom är de tydligt antisemitiska, och skapar associationer till Nazityskland. Nadbornik är förbluffad över att det i Finland finns en marknad för tankegångar av den här arten.

Ännu värre än antisemitismen är texternas allmänna människofientlighet. Att man håller på att grunda ett parti på den här sortens tankegods är upprörande och skrämmande ur hela det finländska samhällets perspektiv. De här människorna är på villovägar med sin egen mänsklighet, tycker Nadbornik.

Han förvånas också över att Kuru ser judar som en enhetlig grupp, som har samma politiska mål och som agerar enhälligt.

Vi är ett oerhört mångröstat samfund. En judes åsikt är inte alla judars åsikt. Om det finns två judar i ett rum, finns där tre åsikter, konstaterar Nadbornik.

Även en rad ledande personer i församlingarna i Helsingfors har i dag kommit med ett utlåtande där Sinimustats idéer fördöms.

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/si...uksia#dfb034c5
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/si...nssa-#dfb034c5
__________________
Senast redigerad av Ördög 2021-02-05 kl. 20:43.
Citera
2021-02-05, 20:20
  #7
Medlem
Partier som är radikalare än Sannfinländarna har alltid funnits, så det här är egentligen inte någon överraskning. Det som gör Sinimustat lite unikt är att rörelsens toppskikt och en del av anhängarna består av sakligare personer som nog läst och förstått samhällsfilosofiska verk. De partier som tidigare försökt utmana Sannfinländarna har nästan enbart bestått av byfånar som förr eller senare kollapsat efter interna strider. Nu är ju inte Sinimustat helt skonade från uppenbara idioter, men nivån är lite högre.
Citera
2021-02-14, 05:58
  #8
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Sinestro
Ingenting. Sannfinländarna är Finlands SD. Den här nya partibildningen betraktas lämpligen som Finlands svar på svenska AfS/MED. De får 0,2% i ett eller två val och sedan splittras de igen.

Jag har själv några MED'are i mitt sociala media-flöde. De lägger ofta ut om hur (S) sviker svenskarna och fattigpensionärerna men de gör de facto själva inget åt situationen. De leker istället en barnslig lek med ett parti som aldrig kommer att få något inflytande och sviker således själva svenskarna och fattigpensionärerna.
MED avser väl aldrig göra något åt någon situation då de mest verkar bestå av f.d. Liberaler och M:are som kör ett kanske mer tydligt språkbruk i förhållande till medier då de är utan makt, men som i slutändan blir precis som Reinfeldt när de väl får den.
Citera
2021-06-10, 00:28
  #9
Medlem
Ördögs avatar
Blåsvarta rörelsen har snart samlat in hälften av namnen som krävs för att bilda parti!
https://www.nordfront.se/blasvarta-r...ilda-parti.smr
Citera
2021-06-10, 00:57
  #10
Medlem
Verkar vara en slags modern variant av Lapporörelsen under andra världskriget. Liknande estetik och syn på finsk identitet till exempel.
Citera
2021-06-12, 21:15
  #11
Medlem
infidels avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Ördög

Kirkko ja Kaupunki (Kyrka och Stad), som är den evangelisk-lutherska kyrkans tidning för helsingforsborna, kan berätta att den nya rörelsens ledare är en figur vid namn Tuukka Kuru. Han bekänner sig som "gammalluthersk" medlem av Missionsprovinsen, ett samfund som brutit sig ut ur den evangelisk-lutherska kyrkan.


Den här partibildningen är harmlös eftersom den leds av en kristen dåre. Kristendom och nationalism är ej förenligt, något som man var väl medveten om i tredje riket.
Citera
2021-06-13, 15:19
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av infidel
Den här partibildningen är harmlös eftersom den leds av en kristen dåre. Kristendom och nationalism är ej förenligt, något som man var väl medveten om i tredje riket.

Ja det är synnerligen intressant att en religion som skapades av en judisk batikhäxa i Mellanöstern skulle vara någon slags grund för västerlandet. i övrigt borde nationalismen göra sig av med all form av spiritualism överhuvudtaget.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback