Citat:
Ursprungligen postat av
shaban11
Varför kallar man det området för ”ghetto”?
Är det för det finns invandrare som bor där?
Citat:
Ursprungligen postat av
Supreme2
Är väl snarare för att det inte bor några etablerade personer i samhället där. Men visst, till största del är det juh invandrare som bor där och har så varit sedan 80 talet för att det redan då var en gata med mycket tomma lägenheter och Falköpings kommun tänkte att det skulle vara bra att fylla lägenheterna med folk. Vid balkankriget blev gatan överfylld av flyktingar tillsamman med området bergsliden och åttagård. Alla dessa områden är fortfarande problemområden och Svenskar och etablerade invandrare flyr områdena. Det tycker jag personligen definierar ett ghetto.
Vad är ett ghetto för dig?
jag var där för fyra år sen. Gick runt i stan. På Wetterlinsgatan såg jag mång afrikaner. Känslan är man ser människor som liksom inte har något riktigt mål. Man ser skräp - och man ser framför allt INTE vanliga svenska människor, som man är van att se annars.
Jag har delvis vuxit upp i stan, och haft lite koll. Men tyvärr måste jag numera räkna Falköping till en av de städer där invandringen gjort att stan gått "förlorad".
Man känner inte igen sig.
Ghetto är en ganska bra benämning - eftersom invånarna i ett Ghetto har gett upp, resignarat. Alltså en sorts uppgiven känsla - när man träffar dom ur-falköpings-bor som ännu finns kvar.
Jag hade kunnat säga en slum-artad känsla också. Men ordet slum känns inte rätt eftersom det också innebär kåkstäder.
Senare, när jag hade brutit benet och kunde välja ett hemtjänstbolag från Falköping. Dom skötte sig bra.En ung kvinna från Somalia, som jag trivdes särskilt med. Hon gick omkring och nynnade medan hon pysslade. Jag fick känslan att hon trivdes. Men hon längtade hem, tror jag, för jag frågade henne en gång om det var bra i Somalia, för jag anade hon längtade hem. Hon bodde på Wetterlinsgatan.