Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2019-06-13, 12:58
  #1
Medlem
RasistTelevinkens avatar
Har skiten träffat fläkten nu?
https://www.dailymail.co.uk/news/art...Gulf-Oman.html
Två oljetankers har blivit attackerade enligt uppgift
__________________
Senast redigerad av RasistTelevinken 2019-06-13 kl. 13:18.
Citera
2019-06-13, 13:08
  #2
Medlem
Finns inget bevis att Iran utförde attacken
Citera
2019-06-13, 13:10
  #3
Medlem
RasistTelevinkens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Confusedsoul
Finns inget bevis att Iran utförde attacken
Nej inte alls, men nån har gjort det
Citera
2019-06-13, 13:13
  #4
Medlem
Ryttmaestarens avatar
Det talas om att det ena fartyget ska ha blivit attackerad med en torped och det andra fartyget har attackerats "över ytan" enligt ekot i P1.

Vad finns det för skäl att attackera två oljetankers? är det oljepriset? Iran och Usa som bråkar som vanligt?

https://www.expressen.se/nyheter/olj...-brand-i-oman/
Citera
2019-06-13, 13:17
  #5
Medlem
Klimatalarmistens avatar
Hm, oljepriset väntas gå upp. Det är bra åtminstone.

https://edition.cnn.com/2019/06/13/i...muz/index.html
Citera
2019-06-13, 13:28
  #6
Medlem
franges avatar
Vad finns det för misstänka i regionen - förutom just Iran? UAE eller Qatar vete fan - om det inte är för att höja oljepriserna.. De båda länderna är väl relativt stabila? Det är väl "bara" Jemen som är i krig där "för tillfället"?

Eller möjligen Pakistan som fått psykbryt?

Citat:
Ursprungligen postat av Confusedsoul
Finns inget bevis att Iran utförde attacken

Det behövs inga bevis för att Iran skall få smaka på some democracy
__________________
Senast redigerad av frange 2019-06-13 kl. 13:33.
Citera
2019-06-13, 13:49
  #7
Medlem
Grillalites avatar
"Experterna" har ju alltid sagt att det är i de där trakterna det lär braka loss, kanske sker nu.
Åk och bunkra vatten och konserver!
Citera
2019-06-13, 14:15
  #8
Medlem
JustinTrudeaus avatar
Man ska alltid vara misstänksam när sånt här händer. Det spelar ingen roll vad som hänt. Alla sidor kommer skylla på varandra och använda sina respektive nyhetskanaler till att sprida sin propaganda.

Jag har dock svårt att se vad Iran skulle tjäna på detta. Därmed inte sagt att det inte är dom eller någon av deras sponsrade "rebeller".
Citera
2019-06-13, 14:18
  #9
Medlem
Intressant att Japans premiärminister Shinzo Abe nu mötte Ayatolla Sayyed Ali Khamenei för samtal och lasten var relaterad till Japan enligt BBC.

Det är nog många parter som av geopolitiska skäl vill få igång ett krig mellan USA och Iran som Saudiarabien och Israel. Länder och rebeller som Iran stöttar borde vara mindre intresserade eftersom då stödet troligen försvinner vid en större konflikt i brist på ekonomiska resurser och annat hos Iran.

Sen finns det ju en del som skulle tjäna på högre oljepriser vid en konflikt, ganska många egentligen. Ryssland och Venezuela för att nämna två och naturligtvis USA. Så länge det inte urartar till ett krig som ingen vet hur det slutar då Ryssland och Kina har bra band till Iran.

Den stora förloraren förutom Iran själva vid en konflikt är Kina som importerar olja och gas från Iran, kanske även Japan som har undantag från sanktionerna.

Att Iran själva ligger bakom får väl anses som liten eftersom det är så dumt. Allt Iran, Ryssland och Venezuela behöver göra är att vänta ut världen för förr eller senare behövs deras naturresurser och handel kommer igång igen. Kina har ju inte den möjligheten då dom haft så god handel under lång tid och nu blivit beroende så dom vill nog ogärna gå Venezuelas väg även om vissa i USA önskar det. Ryssland och Iran är ju vana vid bråk och sanktioner vid det här laget även om dom vill slippa det.

Krig tror jag inte på eftersom det är för stor risk att det leder till ett tredje världskrig. Möjligen att USA skjuter några robotar (olje och kärnkraftsanläggningar) och Iran svarar med torpeder (som sänker skepp) men att det snabbt blåses av eftersom oljepriset skulle gå i taket.

Men vem vet, krafter vill kanske ha ett tredje världskrig. Tidsramen för hur länge USA kan vara en rik supermakt börjar glida iväg ur sikte så vill man ta över resten av världen och inlämma det i imperiet så är det inte mycket tid kvar. Ryssland och Asian sitter på de stora naturresurserna och även en stor befolkning så den ekonomiska makten i världen kommer att flyttas över förr eller senare. Jag kan tycka att låt dom göra det så dom hackar ihjäl varandra istället och vi har vår egen handels och försvarsregion mellan Europa och Amerika, låt oss kalla det ... NATO ... Vi ska ju ändå rädda klimatet och försöka komma ifrån naturförstöring och skövling av jordklotet eller hur var det nu?

Det är en onödigt komplicerad värld och få goda krafter.
Citera
2019-06-13, 14:21
  #10
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av frange
Vad finns det för misstänka i regionen - förutom just Iran? UAE eller Qatar vete fan - om det inte är för att höja oljepriserna.. De båda länderna är väl relativt stabila? Det är väl "bara" Jemen som är i krig där "för tillfället"?

Eller möjligen Pakistan som fått psykbryt?Det behövs inga bevis för att Iran skall få smaka på some democracy

Om vi bortser från statliga aktörer, så finns det massor med organisationer, grupper och individer att misstänka.
Citera
2019-06-13, 14:23
  #11
Medlem
Imirons avatar
Hade ju varit rimligt om det var huthirebeller som vill hämnas på gulfstaterna. Troligen inte på direkt order från Iran utan snarare på eget initiativ. Det som talar emot det är Odenbukten känns lite väl långt borta från deras områden i Yemen för en sådan operation.

Men varför skulle Iran, som ju är tillräckligt nära och har nödvändig militär, utföra något sådant? De USA-allierade arabstaterna har ju ett massivt övertag om det kommer till vem som kan sabba vems oljetransporter bäst.
Citera
2019-06-13, 14:23
  #12
Medlem
kato85s avatar
Tonkinbukten 1964, någon?

Oavsett vem som gjort det, så hade jag begärt ett skyhögt säkerhetstillägg om jag varit sjöman och seglar i dessa favatten, det råder ju i princip krigstillstånd om man riskerar att bli torpederad eller få en sjömina påsatt under skrovet!
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback