Citat:
Ursprungligen postat av eradico
Ekonomer har nog bättre arbetsmarknad än vad många tror men jag tvivlar lite på att den är lika bra som för civilingenjörer. Finns nog en anledning till varför så många väljer industriell ekonomi. Däremot så är det nog även så att många av kalle anka universiteten bidrar till att sänka statistiken. Överlag så är det väl oftast så att om man har en någorlunda vettig examen så arbetar men ändå inte med det man utbildar sig till livet ut. Min pappa är t ex utbildad och disputerad jurist som idag är professor i ett ämne som på många sätt inte alls liknar juridik. Likaså har jag en släkting som är utbildad civilingenjör i teknisk fysik men som idag driver väldigt stort bokförlag. Man hamnar där man hamnar helt enkelt.
Som sagt, skall man jmf ingenjörer och ekonomer bör man precisera vilken inriktning objekten har. Det är stor skillnad på en ekonom som läst 4-5 år marknadsföring vs. 4-5 år finansiell ekonomi. Likaså är det stor skillnad på den ingenjör som läst bioteknik vs. väg-och-vatten.
Är det då relevant att jämföra en I:are med en random ekonom? Naturligtvis inte. Den som läser I och inriktar sig mot banking skall givetvis jämföras med den ekonom som riktat in sig mot nek/finansiell ekonomi. Slutsatsen blir att de möjliga arbetsuppgifterna är precis de samma.
Jmf man däremot en I:are med en ekonom som läst FEK kan man notera stora skillnader i potentiella arbetsuppgifter och därmed arbetsmarknad.
EDIT: precis som att finanskrisen tvingat banker och kommissionärer att minskar antalet anställda lär vi se fortsatt stora nedskärningar inom IT och läkemedel/bioteknik. Se på Lund: Astra borta, i veckan varslades anställda på Sony om uppsägning. Det går utför, även i teknikgrenarna. Personligen tror jag samhällsbyggnad i allmänhet är en vinstlott: efterfrågan på den byggda miljön har aldrig varit högre!