Citat:
Ursprungligen postat av
storkvitter
Eller Göteborg med de "problemområden" som finns. Dessa vågar de inte riktigt satsa på. Om de satsar där kallas det att de försöker gentrifiera. Om de inte satsar där kallas det att de glömmer förorten.
Ingen verkar veta exakt hur länge miljonprogrammets hyreshus håller. Man vet bara att de byggdes ungefär samtidigt för 45-50 år sedan. Ingen vet exakt hur man löser problemen som finns i många av områdena. Genom att bygga mer där eller genom att låta det vara som det är?
Det finns två fenomen i våra förorter, det ena är privata fastighetsbolag som helt enkelt är smarta nog att utnyttja bruksvärdessystemet, man köper billiga fastighetsbestånd i miljonprogrammen, renoverar bostadsenheterna i takt med in och utflyttningar och höjer hyran med 40-50%. Vid det här laget är detta satt i system av i princip alla större aktörer på marknaden, låga kapitalinsatser i relation till den påverkan det har på direktavkastningen. Kort och gott, det är väldigt lönsamt.
Det finns börsnoterade fastighetsbolag vars hela affärsidé bygger på detta, tänker framförallt på D. Carnegie & Co och Victoria Park.
Man kan även göra riktigt bra affärer inom kommersiella lokaler i områdena, Fastpartners köp av Rinkeby centrum är ett exempel, totalt har dom investerat ca 115 miljoner kr, totalt alltså, både transaktionen och investeringar i form av renoveringar, och har nu en direktavkastning på 13%. Det är en fantastisk yield, i vanliga fall kan man räkna med kanske 5%.
Det andra är kompletteringar av bostadsbestånden, mer småhusbebyggelse, eller bostadsrätter, oftast drivs dessa projekt av allmännyttan, iaf initialt tills området är lite inarbetat, men vid det här laget är går det även att motivera investeringar i dessa områden från privata bostadsutvecklare som har högre avkastningskrav. Det byggs t ex Villor i Biskopsgården av JM, och det säljer slut.
Edit: På tal om centrum, så skall det bli intressant att se vad som händer med Angered centrum, det har ju stått och stampat då bolaget som tidigare ägde centrumet(ett danskt bolag) fick en ordentlig smäll när danska fastighetsmarknaden fick pisk i samband med finanskrisen, bolaget räddades till slut av M6 Capital som nu i sommar sålde till ett bolag som är samägt av Balder och en av AP fonderna. Förhoppningsvis kan det ta fart lite där ute nu, det finns en laga krafts vunnen plan på 27 000 m2. Det är väl inte omöjligt att GBGs 3e statliga myndighet(de två tidigare är Statens museer för Världskultur samt Havs- och vattenmyndigheten, sedan finns ju iofs två AP fonder också). får sitt HQ i fastigheten, dom skall ju ha sitt kontor i Angered, och då borde det bli Angered Centrum. hehe