2009-03-07, 00:16
#1
Nedan har jag staplat upp det viktigaste man behöver känna till om näringslära. Vill man fördjupa sig i ämnet finns det massvis med intressanta böcker. Framöver kommer även allt du behöver veta om styrketräning och allt du behöver veta om kosttillskott att publiceras på forumet.
Kalorier – Kalorier är ett mått på den energi du får i dig genom att äta ett visst livsmedel. Korrekt benämnt heter det kilokalori och förkortas kcal (i denna text används kalori). Det är helt enkelt en benämning på hur mycket energi de finns i maten. En kalori uttrycker den energimängd (värme) som behövs för att höja temperaturen på 1gram (1ml) vatten 1° från 14.5° – 15.5° (Celsius).
Energibalans - Äter du mer energi (kalorier) än vad din kropp förbrukar går du upp i vikt. Äter du mindre energi (kalorier) än vad din kropp förbrukar går du ner i vikt och äter du lika mycket energi (kalorier) som din kropp förbrukar kommer du du ligga i energibalans och varken gå upp eller ned i vikt - så enkelt är det. Ett kilo kroppsfett innehåller cirka 7000 kalorier så för att tappa 1 kg fett behöver man under en viss tidsperiod förbränna ca 7000 kalorier mer än man äter. Ett överskott respektive underskott på cirka 500 kalorier är lagom för en stabil viktuppgång respektive viktnedgång.
Basalmetabolism - BMR (Basic Metabolic Rate) är den energi som kroppen förbrukar när man är vaken men vilar, alltså bara genom att hålla sina olika organ fungerande, som t.ex. hjärta och lungor. Den är beroende på vikt, ålder, längd och kön och olika för olika personer, här nedan följer en uträkning som man kan använda för att få reda på sin ungefärliga BMR.
Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)
Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)
Energibehov – En människas energibehov påverkas av flera faktorer. Ålder, kön, längd, muskelmassa, hur mycket man tränar med mera. Genom att räkna ut sin BMR (Basic Metabolic Rate) och sedan multiplicera denna med sin aktivitetsfaktor (Där 1.2 avser en dag på soffan och 2.0 avser en elitidrottares vardag) får man oftast fram ett rätt så exakt värde.
66.5 + (13.75X 79.5kg) + (5.003 X 179cm) – (6.775 X 22år) = 66.5 + 1093 + 895 – 149 = 1905 kalorier + aktivitets faktor 1.4 = 1905 X 1.4 = 2667. 2667 är det kaloriintag du ska ligga på om du vill bibehålla din vikt och träna samtidigt. Vill man öka i vikt lägger man på ytterligare 500 kalorier utöver detta så att din kropp har ”råd” att lägga på sig lite muskler - vilket ger slutsumman 3167 kalorier. Vill man gå ned i vikt tar man bort 500 kalorier vilket ger slutsumman 2167 kalorier.
Kolhydrat - Kolhydrat är ett samlingsnamn för olika sockerarter. I kroppen lagras kolhydraterna som glykogen (80-110gram i levern och 300-600gram i muskulaturen). Varje gram kolhydrat ger 4 kcal. Kolhydrater är väldigt viktigt för en tränande individ då det, förutom att fungera som primärt bränsle under högintensiva aktiviteter, även skyndar på återhämtningen. Det rekommenderade intaget för en tränande individ ligger på ungefär 40-60E% (procent av det dagliga energiintaget). Kostfibrer är strukturella växtdelar som inte kan brytas ned av människans mag-tarmkanal. Kostfiberintaget har flera positiva effekter på näringsupptag och absorption. Det fördröjer magsäckstömningen och påverkar absorptionen av flertalet näringsämnen. Kostfibrer ökar även bulken på tarminnehållet, vilket i sin tur ökar mättnadskänslan och kan därför minska energiintaget. Det rekommenderade dagliga intaget av kostfibrer ligger mellan 25-35gram. Det är kolhydraterna man först och främst bör skära ner på om man vill gå ner i vikt. Bra kolhydrater finner du i grovt mörkt bröd, matvete, havregryn, kokt potatis, bönor, linser, frukt, fullkornsvarianterna av pasta/ris/bulgur, havregrynsgröt och rågflingegröt.
Fett – Fett är ett mycket energirikt näringsämne. Det innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrat och protein – hela 9 kalorier per gram. Fett finns i fettvävnaden, i centrala nervsystemet och i kroppens alla cellmembran. Fettet i kroppen har även andra viktiga funktioner förutom att fungera som ett lager av energi. Det har bland annat som uppgift att ge stöd åt de inre organen, stimulera produktionen av kroppens anabola hormoner och att isolera kroppen så att en jämn kroppstemperatur kan hållas. Ett för litet fettintag kommer minska fettförbränningen och påverka dina hormonnivåer, dessutom behövs fetter för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna. Cirka ett kilo av fettet finns runt de inre organen där de fungerar som skydd eller isolering. Bra fetter finner du i oljor (oliv, raps, linfrö), fet fisk, krossade linfrön, nötter, mandel, avokado. Det rekommenderade intaget ligger på 20-30E% (procent av det dagliga energiintaget) och en genomsnittlig procentandel kroppsfett för unga vuxna är 12-15% för män och 25-28% för kvinnor. Det livsnödvändiga fettet är cirka 3 % för män och 12 % för kvinnor.
Protein – Protein är kroppens byggstenar och aminosyrorna proteinets. Dess uppgift är att bygga upp, reparera och underhålla kroppens alla miljoner celler och precis som legobitar kan de sättas samman på många olika sätt. Människan kan själv tillverka 12 av de 20 aminosyrorna, resten måste tillföras via kosten. Till skillnad från fett och kolhydrat kopplas vanligtvis inte protein ihop med sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom eller karies eller fetma för den delen. Därför associeras ofta protein med hälsa och många företag använder det i sin marknadsföring av diverse proteinpulver, proteinshampoo med mera. Proteinbrist i västvärlden är mycket ovanligt och man ser snarare än överdosering i vissa länder. Protein finns i fisk, skaldjur, kött, mjölk, ägg, nötter, linser och bönor bland annat. Varje gram protein ger ca 4 kalorier och det rekommenderade intaget för styrkeidrottare är generellt 1.6 - 1.8gram per kilo kroppsvikt, det vill säga den dubbla mängden jämfört med normalbefolkningen. Forskarna menar att med ett ökat totalt energiintag ökar proteinintaget automatiskt eftersom många livsmedel innehåller åtminstone en del protein varav en ökning av andelen protein i kosten aldrig är nödvändig. Vissa böcker antyder att en överdosering av protein (mer än 3gram per kilo kroppsvikt) kan ha flera negativa effekter däribland njurskador, förhöjda blodfetter och uttorkning men mer forskning på området behövs.
Vatten - Vatten är det viktigaste näringsämnet. Vuxna människor består av ca 60 % vatten. Att hålla en jämn vätskebalans är viktigt för alla men speciellt för dig som tränar. Om vätskebalansen av någon anledning rubbas kommer de drabba dig både fysiskt och psykiskt. Hur mycket man behöver dricka beror på hur varmt det är och hur mycket man tränar. När man tränar är det viktigt att dricka både före, under och efter, mellan 2.0–2.8 liter per dag. Eftersom vattenbehovet påverkas av svettmängd, vilket i sin tur beror på energiåtgång, är tumregeln att vätskebehovet ligger på 1ml/kalori. Är det varmt kan man också behöva dricka någon/några liter, annars räcker det oftast med att dricka när man är törstig. Man får även tänka på att maten man äter och andra drycker innehåller vatten. För mycket vatten leder till att man tömmer kroppen på diverse mineraler.
Vitaminer – Vitaminer är organiska föreningar som behövs i liten mängd för att vi ska fungera. Det finns 13 kända vitaminer som alla har viktiga funktioner i de flesta av kroppens metabola processer. De flesta är vattenlösliga men ADEK – vitamin är fettlösliga. En överdosering av de vattenlösliga vitaminerna är relativt ofarligt men en överdosering av de fettlösliga kan ge diverse förgiftningsproblem. Överstig därför inte RDI (rekommenderat dagligt intag). Diverse multivitaminpreparat är bortkastade pengar om du äter en väl balanserad kost.
Mineraler – Mineraler och spårelement är oorganiska föreningar som behövs i mycket små mängder men de mängderna är helt livsnödvändiga. Osteoporos (kalcium), anemi (järn), karies (fluor) är några av de bristsymptom som kan visa sig om det dagliga intaget inte uppnås. Hypertoni (natrium), hjärtarytmi (kalium), diarré (magnesium) är några av de överkonsumptionsymptom som kan uppstå vid ett för stort intag. Diverse multimineralpreparat är bortkastade pengar om du äter en väl balanserad kost.
Alkohol – Alkohol är ett energigivande näringsämne. Varje gram ger 7 kalorier. Alkohol är den mest utbredda beroendeframkallande drogen i världen och vid överkonsumtion ger den skador på flertalet organ. Vill man konsumera alkohol bör man veta att det kommer påverka ens resultat. Exakt hur mycket det påverkar går inte att svara på.
FORTSÄTTNING FÖLJER PÅ NÄSTA SIDA
Kalorier – Kalorier är ett mått på den energi du får i dig genom att äta ett visst livsmedel. Korrekt benämnt heter det kilokalori och förkortas kcal (i denna text används kalori). Det är helt enkelt en benämning på hur mycket energi de finns i maten. En kalori uttrycker den energimängd (värme) som behövs för att höja temperaturen på 1gram (1ml) vatten 1° från 14.5° – 15.5° (Celsius).
Energibalans - Äter du mer energi (kalorier) än vad din kropp förbrukar går du upp i vikt. Äter du mindre energi (kalorier) än vad din kropp förbrukar går du ner i vikt och äter du lika mycket energi (kalorier) som din kropp förbrukar kommer du du ligga i energibalans och varken gå upp eller ned i vikt - så enkelt är det. Ett kilo kroppsfett innehåller cirka 7000 kalorier så för att tappa 1 kg fett behöver man under en viss tidsperiod förbränna ca 7000 kalorier mer än man äter. Ett överskott respektive underskott på cirka 500 kalorier är lagom för en stabil viktuppgång respektive viktnedgång.
Basalmetabolism - BMR (Basic Metabolic Rate) är den energi som kroppen förbrukar när man är vaken men vilar, alltså bara genom att hålla sina olika organ fungerande, som t.ex. hjärta och lungor. Den är beroende på vikt, ålder, längd och kön och olika för olika personer, här nedan följer en uträkning som man kan använda för att få reda på sin ungefärliga BMR.
Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)
Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)
Energibehov – En människas energibehov påverkas av flera faktorer. Ålder, kön, längd, muskelmassa, hur mycket man tränar med mera. Genom att räkna ut sin BMR (Basic Metabolic Rate) och sedan multiplicera denna med sin aktivitetsfaktor (Där 1.2 avser en dag på soffan och 2.0 avser en elitidrottares vardag) får man oftast fram ett rätt så exakt värde.
66.5 + (13.75X 79.5kg) + (5.003 X 179cm) – (6.775 X 22år) = 66.5 + 1093 + 895 – 149 = 1905 kalorier + aktivitets faktor 1.4 = 1905 X 1.4 = 2667. 2667 är det kaloriintag du ska ligga på om du vill bibehålla din vikt och träna samtidigt. Vill man öka i vikt lägger man på ytterligare 500 kalorier utöver detta så att din kropp har ”råd” att lägga på sig lite muskler - vilket ger slutsumman 3167 kalorier. Vill man gå ned i vikt tar man bort 500 kalorier vilket ger slutsumman 2167 kalorier.
Kolhydrat - Kolhydrat är ett samlingsnamn för olika sockerarter. I kroppen lagras kolhydraterna som glykogen (80-110gram i levern och 300-600gram i muskulaturen). Varje gram kolhydrat ger 4 kcal. Kolhydrater är väldigt viktigt för en tränande individ då det, förutom att fungera som primärt bränsle under högintensiva aktiviteter, även skyndar på återhämtningen. Det rekommenderade intaget för en tränande individ ligger på ungefär 40-60E% (procent av det dagliga energiintaget). Kostfibrer är strukturella växtdelar som inte kan brytas ned av människans mag-tarmkanal. Kostfiberintaget har flera positiva effekter på näringsupptag och absorption. Det fördröjer magsäckstömningen och påverkar absorptionen av flertalet näringsämnen. Kostfibrer ökar även bulken på tarminnehållet, vilket i sin tur ökar mättnadskänslan och kan därför minska energiintaget. Det rekommenderade dagliga intaget av kostfibrer ligger mellan 25-35gram. Det är kolhydraterna man först och främst bör skära ner på om man vill gå ner i vikt. Bra kolhydrater finner du i grovt mörkt bröd, matvete, havregryn, kokt potatis, bönor, linser, frukt, fullkornsvarianterna av pasta/ris/bulgur, havregrynsgröt och rågflingegröt.
Fett – Fett är ett mycket energirikt näringsämne. Det innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrat och protein – hela 9 kalorier per gram. Fett finns i fettvävnaden, i centrala nervsystemet och i kroppens alla cellmembran. Fettet i kroppen har även andra viktiga funktioner förutom att fungera som ett lager av energi. Det har bland annat som uppgift att ge stöd åt de inre organen, stimulera produktionen av kroppens anabola hormoner och att isolera kroppen så att en jämn kroppstemperatur kan hållas. Ett för litet fettintag kommer minska fettförbränningen och påverka dina hormonnivåer, dessutom behövs fetter för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna. Cirka ett kilo av fettet finns runt de inre organen där de fungerar som skydd eller isolering. Bra fetter finner du i oljor (oliv, raps, linfrö), fet fisk, krossade linfrön, nötter, mandel, avokado. Det rekommenderade intaget ligger på 20-30E% (procent av det dagliga energiintaget) och en genomsnittlig procentandel kroppsfett för unga vuxna är 12-15% för män och 25-28% för kvinnor. Det livsnödvändiga fettet är cirka 3 % för män och 12 % för kvinnor.
Protein – Protein är kroppens byggstenar och aminosyrorna proteinets. Dess uppgift är att bygga upp, reparera och underhålla kroppens alla miljoner celler och precis som legobitar kan de sättas samman på många olika sätt. Människan kan själv tillverka 12 av de 20 aminosyrorna, resten måste tillföras via kosten. Till skillnad från fett och kolhydrat kopplas vanligtvis inte protein ihop med sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom eller karies eller fetma för den delen. Därför associeras ofta protein med hälsa och många företag använder det i sin marknadsföring av diverse proteinpulver, proteinshampoo med mera. Proteinbrist i västvärlden är mycket ovanligt och man ser snarare än överdosering i vissa länder. Protein finns i fisk, skaldjur, kött, mjölk, ägg, nötter, linser och bönor bland annat. Varje gram protein ger ca 4 kalorier och det rekommenderade intaget för styrkeidrottare är generellt 1.6 - 1.8gram per kilo kroppsvikt, det vill säga den dubbla mängden jämfört med normalbefolkningen. Forskarna menar att med ett ökat totalt energiintag ökar proteinintaget automatiskt eftersom många livsmedel innehåller åtminstone en del protein varav en ökning av andelen protein i kosten aldrig är nödvändig. Vissa böcker antyder att en överdosering av protein (mer än 3gram per kilo kroppsvikt) kan ha flera negativa effekter däribland njurskador, förhöjda blodfetter och uttorkning men mer forskning på området behövs.
Vatten - Vatten är det viktigaste näringsämnet. Vuxna människor består av ca 60 % vatten. Att hålla en jämn vätskebalans är viktigt för alla men speciellt för dig som tränar. Om vätskebalansen av någon anledning rubbas kommer de drabba dig både fysiskt och psykiskt. Hur mycket man behöver dricka beror på hur varmt det är och hur mycket man tränar. När man tränar är det viktigt att dricka både före, under och efter, mellan 2.0–2.8 liter per dag. Eftersom vattenbehovet påverkas av svettmängd, vilket i sin tur beror på energiåtgång, är tumregeln att vätskebehovet ligger på 1ml/kalori. Är det varmt kan man också behöva dricka någon/några liter, annars räcker det oftast med att dricka när man är törstig. Man får även tänka på att maten man äter och andra drycker innehåller vatten. För mycket vatten leder till att man tömmer kroppen på diverse mineraler.
Vitaminer – Vitaminer är organiska föreningar som behövs i liten mängd för att vi ska fungera. Det finns 13 kända vitaminer som alla har viktiga funktioner i de flesta av kroppens metabola processer. De flesta är vattenlösliga men ADEK – vitamin är fettlösliga. En överdosering av de vattenlösliga vitaminerna är relativt ofarligt men en överdosering av de fettlösliga kan ge diverse förgiftningsproblem. Överstig därför inte RDI (rekommenderat dagligt intag). Diverse multivitaminpreparat är bortkastade pengar om du äter en väl balanserad kost.
Mineraler – Mineraler och spårelement är oorganiska föreningar som behövs i mycket små mängder men de mängderna är helt livsnödvändiga. Osteoporos (kalcium), anemi (järn), karies (fluor) är några av de bristsymptom som kan visa sig om det dagliga intaget inte uppnås. Hypertoni (natrium), hjärtarytmi (kalium), diarré (magnesium) är några av de överkonsumptionsymptom som kan uppstå vid ett för stort intag. Diverse multimineralpreparat är bortkastade pengar om du äter en väl balanserad kost.
Alkohol – Alkohol är ett energigivande näringsämne. Varje gram ger 7 kalorier. Alkohol är den mest utbredda beroendeframkallande drogen i världen och vid överkonsumtion ger den skador på flertalet organ. Vill man konsumera alkohol bör man veta att det kommer påverka ens resultat. Exakt hur mycket det påverkar går inte att svara på.
FORTSÄTTNING FÖLJER PÅ NÄSTA SIDA
__________________
Senast redigerad av moderatswing 2009-03-10 kl. 13:50.
Senast redigerad av moderatswing 2009-03-10 kl. 13:50.