Citat:
Ursprungligen postat av HasseHomo
Är det mjölet, jäsningen, ugnen eller vad är det som gör dem så goda?
En kombination av allt som du har nämnt

. Jag antar att du syftar på genuint franska baguetter, som anses vara de bästa?
I så fall får du göra såhär:
Franska baguetter (4-5 stycken)
Ingredienser fördeg:- 5 g jäst
- 3 dl tjugogradigt vatten
- 300 g vetemjöl med hög proteinhalt (t ex durum), gärna stenmalet
Ingredienser huvuddeg:- 6 g jäst
- 3 dl tjugogradigt vatten
- 700 g vetemjöl med hög proteinhalt
- 16 g salt (helst havssalt)
Arbetsgång fördeg:
Lös upp jästen i vattnet med en visp i en 2-liters bunke, tillsätt vetemjöl och vispa massan slät. Låt jäsa övertäckt med plast i minst 4 h i rumstemperatur eller över natten i kylskåp. Fördegen är färdigjäst när den blir hålig i mitten.
Arbetsgång huvuddeg:
1. Lös upp jästen i vattnet, tillsätt fördegen och vetemjölet och knåda degen i 13 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen i 7 minuter eller tills degen känns riktigt elastisk.
2. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 90 minuter.
3. Skär av och väg upp bitar på 350 g. Vik samman bitarna som ett treslag och låt vila under bakduk i 15 minuter.
4. Forma avlånga baguetter genom att rulla ut degen från mitten och spetsa ändarna lite. Lägg med skarven uppåt på mjölad duk och dra upp tyget mellan baguetterna så håller de formen och jäser uppåt i stället för åt sidorna. Jäs 75 minuter i rumstemperatur eller tills de har fördubblat sin storlek.
5. Sätt ugnen på 240 grader.
6. Vänd upp baguetterna på en liten bräda eller en linjal och är längre och bredare än baguetten. Snitta diagonalt över varje baguette med en vass kniv eller rakblad ca 4 skåror och sätt av baguetterna på plåten eller stenen (om man har en sådan). Baka nu baguetterna i omgångar, beroende på hur stor din ugn är. Brukar handla om två omgångar.
7. Spruta in rikligt med vatten med hjälp av en blomspruta.
8. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan. Upprepa två ggr under bakningen.
9. Baktid totalt ca 30 minuter.
10. Ta ut baguetterna och ställ dem på galler. Spruta dem med vatten för att få en bättre krackelering.
11. Låt svalna och ät dem färska. Frys resten. Om du fryser in, ta bort plastpåsen när du tinar bröden. Värm i ugn på 100 grader, så blir de som nybakade igen.
Tack Jan Hedh!!
~Paul~