Den lokale partiledaren Nils Littorin för Malmölistan (ett lokalparti i Malmö) presenterar en lösning på gängkriminaliteten som jag tycker mig ha hört många gånger förut. Genom mer regler i skolan ska gängkriminalitet förebyggas (
Sydsvenskan).
Mitt intryck är att han likt Johan Pehrsson (L), verkar tro på mobilförbud och andra konstiga ingrepp i skolan som någon slags medicin mot grov kriminalitet. I min värld är det här helt orealistiskt.
Citat:
Skolan måste införa strikta ordningsregler som efterföljs noggrant. Eftersom vissa föräldrar i Malmö inte ger sina barn en uppfostran som skapar ansvarstagande och empatiska varelser behöver skolan kompensera. Att lära sig att ens handlingar får kännbara konsekvenser – men också att förstå hur ens handlingar påverkar andra – detta är grunden för moral och empati.
Enligt Per-Olof Wikström, professor i kriminologi vid Oxfords universitet är skolan samhällets bästa chans att förhindra skapandet av nya kriminella. De nedskärningarna på Malmös skolor som politiker i S+L+Mp aviserat går i motsatt riktning. Benen slås undan för de lärare och personal som kämpar för att barnen ska välja rätt bana i livet.
Nyligen kom domen mot våldtäktsmän gruppvåldtagit en 13-årig flicka på Nydala. De fick åtta respektive tolv månaders ungdomsvård.
Beror gängvåldet på nedskärningar i skolan? Varför då i så fall? Skulle ungdomar börja langa droger för att skolan har tio år gamla datorer i biblioteket eller vari ligger logiken?
Om nu föräldrarna har misslyckats med att uppfostra barnen från att inte begå våldtäkter, är det inte då bättre att fråntaga dessa vårdnaden över barnen och sätta ungarna i något koncentrationsläger för missanpassade sexförbrytare?