Citat:
Ursprungligen postat av
Onkel Kostia
Såvida tyskarna väljer att fortsätta med fiaskot Energiewende, så uppstår ju en affärsmöjlighet för Tysklands grannländer att bygga upp den elproduktion som Tyskland saknar. Det blir en chans att både tjäna pengar och rädda klimatet.
Citat:
Ursprungligen postat av
Arnstad
Nu är det ju en tråd om höjda elpriser och i huvudsak i Sverige. Att Tyskland hållit på med sitt Energiwende är förstås något som bidragit till höjda priser i Sverige eftersom vi bundit oss till att skicka elen till dem som betalar mest. Om man med svenska skattepengar bygger en anläggning för att alstra el så måste vi enligt EU-regler göra 70% av produktionen tillgänglig för den europeiska marknaden. Det blir två problem med detta:
1. Varför ska vi med skattepengar finansiera elproduktion som sedan säljs till andra länder?
2. Om å andra sidan det privata näringslivet finansierar saken så byggs det stora anläggningar med stora ingrepp i miljön, vilket blir till skada för de som bor i närheten utan att fördelarna av produktionen kommer de som berörts till del. Hur argumenterar man för att smälla upp en kraftanläggning där strömmen skickas ut i Europa, pengarna hamnar i något multinationellt bolags kassa och vi svenskar står med skadad miljö?
Jag har redan nämnt 2 skäl till att göra en storsatsning på atomkraft och sälja överskottet: exportinkomster och miljö. Dessutom behöver Sverige bygga nya reaktorer för att tillgodose det inhemska behovet. Byggandet av atomkraft har stått nästan stilla i Västvärlden under en period, vilket har medfört att kompetens och försörjningskedjor har tynat bort. Därför kan man förvänta sig att första reaktorn blir mycket dyr att bygga. Ifall man tar kostnaden för att återuppbygga kompetens och försörjningskedjor, så kan man lika gärna utnyttja läget till att bygga många reaktorer samtidigt. Då sjunker priset per kilowatt installerad effekt.
Beträffande varför staten bör ta kostnaden, så beror det på den politiska risk som finns med att bygga atomkraft. Det finns en risk att politikerna efter nästa val bestämmer sig för att skrota dom kraftverk som investerarna har lagt stora pengar på. Den risken skrämmer iväg investerare. Ifall investerarna förmås att acceptera den politiska risken, så kommer investerarna att förvänta sig mycket hög avkastning för att kompensera risken. Det kommer att dra upp elpriset. Därför är det bättre att staten betalar kraftverken. Det handlar inte om att subventionera kraftverken. Det handlar om att privata investerare inte kan förväntas investera i en verksamhet som kan komma att förbjudas av politikerna.
Beträffande ingrepp i miljön, så hade det varit en relevant invändning ifall det hade handlat om vattenkraft eller vindkraft. Men ett atomkraftverk tar mycket liten plats i förhållande till hur mycket el som kraftverket producerar. Ingreppet i miljön blir minimalt. Den närboende befolkningen tjänar på att nya arbetstillfällen skapas.