Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2022-05-05, 08:27
  #2857
Medlem
RonHowards avatar
MEG borrar sig uppåt, spännande att följa!

Halliburton går sämre, hade hoppats på att deras resultat skulle påverkas av oljepriset i större utsträckning. Men överlag verkar den hittat köpare på nuvarande nivåer så den verkar ligga stabilt.
Citera
2022-05-05, 08:37
  #2858
Medlem
jnilssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av RonHoward
MEG borrar sig uppåt, spännande att följa!
Aktien går upp men företaget skyfflar sig ner i oljesanden... :-)

Edit: Ser att de inte skyfflar oljesand utan skickar ner vattenånga i den och pumpar upp oljan.
__________________
Senast redigerad av jnilsson 2022-05-05 kl. 09:00.
Citera
2022-05-05, 09:07
  #2859
Medlem
brolinlevers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Naturgasturken
Tackar och roligt att höra, att se hur andra (och mig själv) tjänar bra med pengar och samtidigt bidra till en värld där allt fler får tillgång till energi så att de kan må allt bättre och leva längre skapar mig glädje.

Blev tapas med en flaska vin och en cocktail var. Sitter nu hemma framför kakelugnen och njuter av en Bowmore och läser lite research papers rörande vad OPEC kan tänkas ha för reservkapacitet kvar. Sedan blir det Thomas Sowells bok Basic Economics. Kan varmt rekomendera den.

Hur är det med höga naturgaspriser för LNG egentligen?
Känns som det borde vara dåligt om priserna blir för höga i staterna, då kan man ju sälja gasen där istället för att frakta den till Asien eller Europa.
Citera
2022-05-05, 12:31
  #2860
Medlem
Bob-Dylans avatar
ZIM har vänt på skutan. Det var dags.

Frågan är, behålla för att ta hem feta utdelningar och ha en kassako i portföljen. Eller sälja med tiden av uppgången just nu.

Annars ganska trög respons på brutala rapporter (NHY, EQNR, Nutrien, MOS).

Håller mig kvar tror på vidare uppgång i råvaruaktier. Tror inte räntehöjningarna kommer bita på inflationen initialt och när det konstateras ser vi nästa topp.

Ska lägga en förklaring med norska aktierna nu att NOK har tappat en del mot SEK.
Citera
2022-05-05, 13:41
  #2861
Medlem
CGG störtdyker 20% efter rapporten. Märker det är många bolag inom råvarusektorn som levererar otroligt dåliga resultat, lite oväntat.
Citera
2022-05-05, 14:26
  #2862
Medlem
Naturgasturkens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av brolinlever
Hur är det med höga naturgaspriser för LNG egentligen?
Känns som det borde vara dåligt om priserna blir för höga i staterna, då kan man ju sälja gasen där istället för att frakta den till Asien eller Europa.

Kan börja med en kort förklaring hur det fungerar med naturgas och LNG rörande prissättning. Man handlar egentligen inte med LNG, LNG är bara transportstatusen. Vad man faktiskt säljer är själva naturgasen. Ex om Företag A importerar LNG för att sälja till Kund A så betalar Kund A vanligtvis bara spot eller kontraktspriset där. Företag A står därför för kostnaderna för transport, återgasning mm. Kund A struntar ju i om det är pipelinegas eller ursprunglig LNG. Företag A kan därför antingen producera egen gas, köpa pipelinegas eller LNG och regasifiera den (eller köpa fd LNG som någon annan regasifierat). Lite som att du köper mjölk i affären och betalar det priset. Från vilken bondgård den kommer ifrån och exakt hur den transporterats struntar du vanligtvis i. I praktiken är mjölken i ditt mjölkpaket från flera olika gårdar då mejeriet blandar allt i samma tank. Samma med naturgas, en kund på Västkusten i Sverige som köper naturgas kommer att ha majoriten från diverse norska och danska offshore-fält men även lite nederländsk Groningen-gas (men där drar de åt kranarna hela tiden med målet att det helt ska sluta producera 2026), rysk gas, fd LNG från USA, Kanada, Quatar, Nigeria, lite Algerisk gas som kommer in via pipelines i Spanien och Italien etc.

Det finns hundratals leveranspunkter för naturgas (där gasen prissätts) där vissa är fysiska och andra virituella men i realiteten är det fyra olika man mest pratar om:
* Henry Hub (HH) för amerikansk naturgas. Fysisk punkt i Louisiana, när gasen passerar den punkten byter den ägare, antingen till spotpris eller kontraktspris. Nya ägaren betalar pipelineägaren för att skicka den vidare.
* Title Transfer Facility (TTF) i Nederländerna för Europeisk fastlands-naturgas. Denna är virtuell så leverans kan ske lite varstans, men ju krångligare desto dyrare blir det (typ som att DHL tar mer betalat för att skicka en lastpall till en Norrländsk fjällby än till Stockholm).
* National Balancing Point (NBP) i England för naturgas på de brittiska öarna (UK + Irland). Även denna virtuell men innehåller en mix av Nordsjö gas, gas från Irlädnska sjön, pipelinegas och gas från LNG.
* Japan Korea Marker (JKM) detta är världens största marknad för LNG och därför inofficiellt "priset på LNG". Även denna virtuell.

Andra liknande punkter är PEG (Frankrike), Zeebrugge (Belgien), Baumgarten (i Österrike men används vanligtvis för Östeuropeisk gas), Qatar, AECO (Alberta i Kanada) mm.

Producenter av naturgas använder sig av två metoder där den första är direktförsäljning. Ex Qatar Gas kan sälja gas direkt till kund i Japan (ex Tokyo Electric som använder den till att producera elektricitet) med ett kontrakt baserat på JKM-priser. Då löser Qatar Gas allt och levererar naturgas in i tankarna hos Tokyo Electric, dvs Qatar Gas producerar LNG som i sin tur kommer från Qatars offshore-fält, hyr in LNG tankers som transporterar gasen till Japan och där antingen själva eller via tredjepart regasifierar och betalar sedan pipelineföretaget i Japan för att skicka gasen sista biten. Ett annat alternativ är att Tokyo Energy i det här fallet köper gasen i Henry Hub och sköter resten och det tredje alternativet är att en mellanhand köper gasen i HH, Australien mm och sköter allting och sedan säljer den till Tokyo Energy, EON eller något annat företag.

Varför spelar detta någon roll då? Jo för att i gasmarknader som är beroende av import tenderar priserna att vara väldigt korrelerade. Kolla denna grafen som visar att priset ungefär är detsamma för TTF, NBP och JKM (JKM ligger alltid något högre då transportsträckorna för LNG är längre och det varken finns pipeline gas eller egen produktion här som kan konkurrera):
https://www.europeangashub.com/wp-co...gas-prices.png

Skillanden i priset på naturgas vid HH och i de stora importmarknaderna är mycket stor (naturgas kostar fortfarabde 4-5 gånger mer i Europa och Asien än vid HH):
https://rbnenergy.com/sites/default/...s%20Prices.PNG

Det ska därför väldigt mycket till innan det blir mer lönsamt att sälja gasen i USA än i Europa eller Asien. Då Europa och Asien behöver naturgas skulle bara en effekt av en fortsatt kraftig ökning vid HH bli att mindre LNG lämnar USA och att priserna vid TTF, JKM då måste öka ännu mer för att göra det lönsamt att tillverka LNG och transportera den runt halva jordklotet. En effekt av att fler LNG terminaler byggs i Nordamerika kommer att bli att priset vid Henry Hub ökar något medan det minskar i Europa och Asien, helt enkelt då utbudet blir större i Europa och Asien (utbudet upp = priserna faller) och efterfrågan större i Nordamerika (efterfrågan upp = högre priser). När priset jämnas ut något mellan HH och TTF/JKM kommer det att minska vinsterna för naturgashandlarna men istället trycka upp spotpriset på LNG-frakt då mer LNG nu kommer transporteras.

Så utbyggnad av LNG-kapaciteten i USA gör följande till förlorare:
* Amerikanska konsumenter (de får betala mer för sin gas då de nu konkurerar med export)
* Råvaruhandlare (mindre arbitrage)
* Andra stora producenter av Naturgas som mestadels säljer (Qatar, Autralien, Nigeria) då priset på deras slutmarknader (TTF, PKM mf) sjunker.

Följande blir vinnare:
* Alla på importberoende marknader. Naturgasen i Europa blir billigare.
* LNG Rederierna som nu får frakta allt mer
* De noramerikanska naturgasproducenterna. Oavsett om de säljer via pipeline till amerikanska kunder eller att gasen blir LNG och exporteras får de mer betalt.

Blev en lång utläggning men jag hoppas den är intressant.
Citera
2022-05-05, 14:28
  #2863
Medlem
brolinlevers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av dupersnabb
CGG störtdyker 20% efter rapporten. Märker det är många bolag inom råvarusektorn som levererar otroligt dåliga resultat, lite oväntat.

PGS dök på sin rapport också, men har moonat sedan dess. (Om de inte gått ner idag). Vet inte om CGG kan få samma utv, äger inte så har ingen koll, men de är väl typ i samma sektor
Citera
2022-05-05, 14:29
  #2864
Medlem
Naturgasturkens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av dupersnabb
CGG störtdyker 20% efter rapporten. Märker det är många bolag inom råvarusektorn som levererar otroligt dåliga resultat, lite oväntat.
Var en okay rapport men inte mer. Förväntningarna var väldigt högt ställda (speciellt efter borrföretagens fantastiska rapporter). Samtidigt rapporterar de fortfarande klara förbättringar och goda framtidsutsikter samt positiva kassaflöden redan nu. Känns lite som en överreaktion och vi borde få lite av en uppstuds snart. Men att aktien ska ner är korrekt.

Jag har inte hört investerarpresentationen. Ska lyssna på den ikväll. Återkommer om något intressant sades.
Citera
2022-05-05, 14:37
  #2865
Medlem
brolinlevers avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Naturgasturken
Kan börja med en kort förklaring hur det fungerar med naturgas och LNG rörande prissättning. Man handlar egentligen inte med LNG, LNG är bara transportstatusen. Vad man faktiskt säljer är själva naturgasen. Ex om Företag A importerar LNG för att sälja till Kund A så betalar Kund A vanligtvis bara spot eller kontraktspriset där. Företag A står därför för kostnaderna för transport, återgasning mm. Kund A struntar ju i om det är pipelinegas eller ursprunglig LNG. Företag A kan därför antingen producera egen gas, köpa pipelinegas eller LNG och regasifiera den (eller köpa fd LNG som någon annan regasifierat). Lite som att du köper mjölk i affären och betalar det priset. Från vilken bondgård den kommer ifrån och exakt hur den transporterats struntar du vanligtvis i. I praktiken är mjölken i ditt mjölkpaket från flera olika gårdar då mejeriet blandar allt i samma tank. Samma med naturgas, en kund på Västkusten i Sverige som köper naturgas kommer att ha majoriten från diverse norska och danska offshore-fält men även lite nederländsk Groningen-gas (men där drar de åt kranarna hela tiden med målet att det helt ska sluta producera 2026), rysk gas, fd LNG från USA, Kanada, Quatar, Nigeria, lite Algerisk gas som kommer in via pipelines i Spanien och Italien etc.

Det finns hundratals leveranspunkter för naturgas (där gasen prissätts) där vissa är fysiska och andra virituella men i realiteten är det fyra olika man mest pratar om:
* Henry Hub (HH) för amerikansk naturgas. Fysisk punkt i Louisiana, när gasen passerar den punkten byter den ägare, antingen till spotpris eller kontraktspris. Nya ägaren betalar pipelineägaren för att skicka den vidare.
* Title Transfer Facility (TTF) i Nederländerna för Europeisk fastlands-naturgas. Denna är virtuell så leverans kan ske lite varstans, men ju krångligare desto dyrare blir det (typ som att DHL tar mer betalat för att skicka en lastpall till en Norrländsk fjällby än till Stockholm).
* National Balancing Point (NBP) i England för naturgas på de brittiska öarna (UK + Irland). Även denna virtuell men innehåller en mix av Nordsjö gas, gas från Irlädnska sjön, pipelinegas och gas från LNG.
* Japan Korea Marker (JKM) detta är världens största marknad för LNG och därför inofficiellt "priset på LNG". Även denna virtuell.

Andra liknande punkter är PEG (Frankrike), Zeebrugge (Belgien), Baumgarten (i Österrike men används vanligtvis för Östeuropeisk gas), Qatar, AECO (Alberta i Kanada) mm.

Producenter av naturgas använder sig av två metoder där den första är direktförsäljning. Ex Qatar Gas kan sälja gas direkt till kund i Japan (ex Tokyo Electric som använder den till att producera elektricitet) med ett kontrakt baserat på JKM-priser. Då löser Qatar Gas allt och levererar naturgas in i tankarna hos Tokyo Electric, dvs Qatar Gas producerar LNG som i sin tur kommer från Qatars offshore-fält, hyr in LNG tankers som transporterar gasen till Japan och där antingen själva eller via tredjepart regasifierar och betalar sedan pipelineföretaget i Japan för att skicka gasen sista biten. Ett annat alternativ är att Tokyo Energy i det här fallet köper gasen i Henry Hub och sköter resten och det tredje alternativet är att en mellanhand köper gasen i HH, Australien mm och sköter allting och sedan säljer den till Tokyo Energy, EON eller något annat företag.

Varför spelar detta någon roll då? Jo för att i gasmarknader som är beroende av import tenderar priserna att vara väldigt korrelerade. Kolla denna grafen som visar att priset ungefär är detsamma för TTF, NBP och JKM (JKM ligger alltid något högre då transportsträckorna för LNG är längre och det varken finns pipeline gas eller egen produktion här som kan konkurrera):
https://www.europeangashub.com/wp-co...gas-prices.png

Skillanden i priset på naturgas vid HH och i de stora importmarknaderna är mycket stor (naturgas kostar fortfarabde 4-5 gånger mer i Europa och Asien än vid HH):
https://rbnenergy.com/sites/default/...s%20Prices.PNG

Det ska därför väldigt mycket till innan det blir mer lönsamt att sälja gasen i USA än i Europa eller Asien. Då Europa och Asien behöver naturgas skulle bara en effekt av en fortsatt kraftig ökning vid HH bli att mindre LNG lämnar USA och att priserna vid TTF, JKM då måste öka ännu mer för att göra det lönsamt att tillverka LNG och transportera den runt halva jordklotet. En effekt av att fler LNG terminaler byggs i Nordamerika kommer att bli att priset vid Henry Hub ökar något medan det minskar i Europa och Asien, helt enkelt då utbudet blir större i Europa och Asien (utbudet upp = priserna faller) och efterfrågan större i Nordamerika (efterfrågan upp = högre priser). När priset jämnas ut något mellan HH och TTF/JKM kommer det att minska vinsterna för naturgashandlarna men istället trycka upp spotpriset på LNG-frakt då mer LNG nu kommer transporteras.

Så utbyggnad av LNG-kapaciteten i USA gör följande till förlorare:
* Amerikanska konsumenter (de får betala mer för sin gas då de nu konkurerar med export)
* Råvaruhandlare (mindre arbitrage)
* Andra stora producenter av Naturgas som mestadels säljer (Qatar, Autralien, Nigeria) då priset på deras slutmarknader (TTF, PKM mf) sjunker.

Följande blir vinnare:
* Alla på importberoende marknader. Naturgasen i Europa blir billigare.
* LNG Rederierna som nu får frakta allt mer
* De noramerikanska naturgasproducenterna. Oavsett om de säljer via pipeline till amerikanska kunder eller att gasen blir LNG och exporteras får de mer betalt.

Blev en lång utläggning men jag hoppas den är intressant.

Tack, den var mycket intressant och den lugnade även den del av mig som började bli nervös över mina LNG-innehav.
De har ju gått rätt bra, man kan förstås sälja, men helst vill jag behålla bra grejer.
Den var så bra så jag ska spara den. Tack så mycket Magister Turk
Citera
2022-05-05, 14:45
  #2866
Medlem
MrLevaLivets avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Bob-Dylan
ZIM har vänt på skutan. Det var dags.

Frågan är, behålla för att ta hem feta utdelningar och ha en kassako i portföljen. Eller sälja med tiden av uppgången just nu.

Annars ganska trög respons på brutala rapporter (NHY, EQNR, Nutrien, MOS).

Håller mig kvar tror på vidare uppgång i råvaruaktier. Tror inte räntehöjningarna kommer bita på inflationen initialt och när det konstateras ser vi nästa topp.

Ska lägga en förklaring med norska aktierna nu att NOK har tappat en del mot SEK.

Ang ZIM så kör jag behålla, ev köpa lite mer en blodig dag (jag har så lågt GAV), och köra som kassako med utdelningar.
Citera
2022-05-05, 19:29
  #2867
Medlem
Naturgasturkens avatar
Lyssnade på CGG earnings call i bilen och tycker det lät riktigt bra. Positivt kassaflöde och ökad efterfrågan på alla fronter. Dessutom har deras sidoverksamhet som sysslar med arbete åt gruvbolag, gotermal energi och carbon capture börjat få allt mer uppmärksamhet. Deras VD är inte lika utsvävande som de amerikanska är men nog var det tydligt att framtiden ser väldigt positiv ut.

Jag sitter lugnt på mina aktier i CGG i alla fall. Behåller även mina i PGS som dubblats i värde och efter en lyckad nyemission nu är i ett bra skick.
Citera
2022-05-05, 19:33
  #2868
Medlem
Naturgasturkens avatar
Detta är galet bullish för olja:
Citat:
Biden administration launches plan to refill emergency oil reserve

The Biden administration plans to seek bids this fall to buy 60 million barrels of crude oil as the first step in a years-long process aimed at replenishing America's emergency oil reserve, an Energy Department official told CNN.
https://edition.cnn.com/2022/05/05/e...den/index.html

Biden och hans clown-ministrar har ju just dumpat ut massor av SPRen till priser runt 100 USD per fat, allt för att försöka hålla oljepriset nere till valet. Men nu har man alltså bestämt sig för att börja fylla upp den i höst igen (före eller efter valet är väl frågan...). Det kan inte vara något annat än ett tecken på att de tror att oljan kommer fortsätta stiga i pris. Annars hade man inte köpt nu.

Så i höst har vi troligtvis:
* Istället för dumpande från SPR kommer USA köpa miljontals fat i veckan.
* Kina lär då börja öppna igen
* Nästan tomma lager efter sommaren (eftersom att lagren nu töms istället för att fyllas på som man valigtvis gör inför sommarsäsongen).
* Produktionen och exporten från Ryssland kommer fortsatt ha minskat från dagens nivåer då kapital och kunskap lämnat.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback