2020-11-17, 14:23
  #31969
Medlem
Ringhals3s avatar
Tippar att gretafilmen floppar likt den av kultureliten hyllade filmen sameblod.
Vi kan anta att en majoritet av biobesökarna som ser gretafilmen gör det mot sin fria vilja.

Klimatfrågan är viktig, denhär filmen är det inte!
Citera
2020-11-17, 14:24
  #31970
Medlem
*
__________________
Senast redigerad av inspiratoeren 2020-11-17 kl. 14:38.
Citera
2020-11-17, 14:25
  #31971
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av inspiratoeren
https://www.svd.se/nej-greta-thunber...systemkritiker

”Gretas berättelse döljer mycket”

Utdrag

"Att vetenskap och demokrati är förenliga är däremot långt ifrån självklart. Statsvetaren Sherilyn MacGregor menar att klimatvetenskapen präglas av att forskningsfältet domineras av en manlig elit som inte tagit hänsyn till de lokala och subjektiva erfarenheterna av att leva i klimatförändringar (Hypatia 2014).

Humangeografen Mike Hulme är ett annat exempel på forskare som problematiserar klimatvetenskapens globala dominans (Osiris 2011). Han menar att klimatfrågan kan förstås som en sorts reduktionism, där klimatet ensamt ses som avgörande för människans framtid.

I Thunbergs tal dominerar det globala allseende perspektivet. Det finns helt enkelt inget utrymme att ifrågasätta klimatvetenskapens kunskapsanspråk och perspektiv på världen. Vetenskapen är ju själva kärnan i hennes argumentation.

Greta Thunberg har satt klimatfrågan på den politiska dagordningen, men inramningen av frågan måste också kunna rymma nya kritiska perspektiv och berättas med fler röster än de som hörs idag.
är också en berättelse och världsbild som döljer mycket. Inte minst den konflikt som är så central i klimatfrågan: den klassmässiga konflikten mellan de som har och de som inte har. Med andra ord krävs en förståelse av klimatfrågan som kan sätta denna konflikt i centrum för politisk förändring.

De stora berättelserna behövs. Som flera sociologer har påpekat famlar mänskligheten utan dem, inte minst när det gäller klimatet. Greta Thunberg har satt klimatfrågan på den politiska dagordningen, men inramningen av frågan måste också kunna rymma nya kritiska perspektiv och berättas med fler röster än de som hörs idag."

Hanna Sjögren

Biträdande universitetslektor, Malmö universitet
__________________
Senast redigerad av inspiratoeren 2020-11-17 kl. 14:30.
Citera
2020-11-17, 14:37
  #31972
Medlem
Greta gillar inte alls den stora personcentreringen på henne. Jag är inte viktig, det är kampen för klimatet som är viktig, säger och skriver hon. Greta tillägger dock, att då massmedia är så personcentrerad, får hon ofta verka efter detta, för att kunna nå ut. Greta betonar att hon är långtifrån felfri, men att hon vill kämpa och verka för en bättre värld för oss alla.
__________________
Senast redigerad av inspiratoeren 2020-11-17 kl. 15:17.
Citera
2020-11-17, 14:40
  #31973
Medlem
wwrs avatar
Här är lite om kulturrevolutionen i Kina som alla som diskuterar klimatagendan måste känna till.

Man behöver inte mycket fantasi för att tänka på Greta när man ser den bilden.
Citat:
The Children of the Revolution

Mao Zedong activated China’s youth—unblemished and uncorrupted in heart and mind—to lead the struggle for purity. Christened the “Red Guards,” they were placed at the vanguard of a revolution that was, in truth, a cynical effort by Mao to reassert his waning power in the Party. Nevertheless, it set in motion a self-destructive force of almost unimaginable depravity.
https://quillette.com/2018/12/18/the...he-revolution/

https://youtu.be/voP8r1DAHaM
__________________
Senast redigerad av wwr 2020-11-17 kl. 15:08.
Citera
2020-11-17, 14:54
  #31974
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Ringhals3
Tippar att gretafilmen floppar likt den av kultureliten hyllade filmen sameblod.
Vi kan anta att en majoritet av biobesökarna som ser gretafilmen gör det mot sin fria vilja.

Klimatfrågan är viktig, denhär filmen är det inte!
Greta har sagt att hon skulle önskat att filmen mera hade skildrat klimatkampen och inte haft så stor fokus på henne. Hon har dock offentligt sagt, att hon tycker om filmen.

Greta är noga med, att påpeka att hon EJ varit producent för filmen. Jag frågade Greta om det kanske kommer en längre version, en Director's Cut, med mera fokus på klimatkampen, då det har filmats väldigt mycket i produktionen, men det visste hon inte. Jag är ej inblandad, sa hon.

En mera avlägsen möjlighet är att Greta så småningom klipper ihop en egen längre version av filmen, kanske kompletterad med bilder från annat håll, men det är ett riktigt stort arbete även om hon får stöd.


Greta är visserligen även film- och videointresserad, men är ju ingen filmregissör. Hon hade alldeles för mycket att göra för, att hinna påverka postproduktionen av filmen. Även om hon haft mera tid, kanske hon bara hade fått påverka i viss mån i mörkrummet.

Vem vet, det kanske blir en till film om Greta, där hon får möjlighet att påverka mera. Greta är idag mera självständig än vad hon var för två år sedan, när filminspelningarna startades.
__________________
Senast redigerad av inspiratoeren 2020-11-17 kl. 15:23.
Citera
2020-11-17, 15:32
  #31975
Medlem
Giant Squids avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wwr
Barnen är klokare än de vuxna och skall bestämma över dem! Vilket nys. Klimatagendan är helt sjuk, den försöker kullkasta samhället. När samhället ligger i kaos kan inte människor förenas och ställa krav på politikerna. Vi blir då utlämnade till att politikerna kontrolleras genom korruption.

Liknar den kinesiska kulturrevolutionen. Man kastade samhället i kaos. Ofta fick de unga makt över de äldre.
Sen har vi Greta Talskrivaren, ett retoriskt underbarn som med sina enkla men starka beskrivningar även får de på grottstadiet att bli berörda. Att utmana ekosystemet såsom den livsuppehållande funktion den har är närmast en krigsförklaring mot kommande generationer. Att kampen tagits upp utav unga, ofta tjejer utmanar och provocerar naturligtvis den rådande ordningen.
Tärningen har redan kastats.
Citera
2020-11-17, 15:34
  #31976
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av sportisen
Börjar det inte bli lite väl mycket hack i skivan angående Greta? Samma ständiga tröttsamma tjat. Det känns som om hon fått fram sin ståndpunkt med råge nu och vad hon tycker om klimatet. Dags för henne att gå vidare med något annat om man ska ta henne på allvar.
Det är inte hack i skivan men skivan har inte så många tracks.
Citera
2020-11-17, 15:42
  #31977
Medlem
wwrs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Giant Squid
Sen har vi Greta Talskrivaren, ett retoriskt underbarn som med sina enkla men starka beskrivningar även får de på grottstadiet att bli berörda. Att utmana ekosystemet såsom den livsuppehållande funktion den har är närmast en krigsförklaring mot kommande generationer. Att kampen tagits upp utav unga, ofta tjejer utmanar och provocerar naturligtvis den rådande ordningen.
Tärningen har redan kastats.
Det är sjukt hur man bygger upp en kult runt en vanlig unge som anses ofelbar. Hon är naturligtvis manipulerad av en elit. De försöker förhindra att vuxna ställer demokratiska krav på samhället.
Se hur barn och ungdomar användes i Kina
(FB) Greta Thunberg (klimataktivist)
__________________
Senast redigerad av wwr 2020-11-17 kl. 16:03.
Citera
2020-11-17, 20:08
  #31978
Medlem
https://www.dn.se/kultur/saeed-alnah...reta-thunberg/

Utdrag

"I arabisktalande länder har miljöproblemen ofta varit en icke-fråga i människors vardag. Därför förhåller sig många nyanlända från de länderna ofta skeptiska till både klimatkrisen och Greta Thunberg, skriver DN:s Saeed Alnahhal.

Men i den arabisktalande gemenskapen beskrivs Greta Thunberg nästan enbart i kritiska ordalag. I kommentarsfälten under nyhetsartiklar om henne och i sociala medier är omdömena nästan alltid negativa.

Det är inte så förvånande. I de länder vi kommer ifrån har många aldrig hört talas om klimatkrisen. Även före de senaste krigen, och även i de rika arabländerna, har miljöproblemen varit en icke-fråga i människors vardag. Listan på frågor som varit mer akuta är lång: brott mot mänskliga rättigheter, korruption och fattigdom.

Men när vi nu kommit till Sverige borde det kunna förändras. Att det inte gör det är ett tecken på bristande integration.

För alla måste inte tycka att Thunberg och klimatrörelsen har rätt – men man ska förstå att natur- och miljöfrågor i Sverige traditionellt sett ansetts viktiga.

Min snart tioåriga dotter verkar vara på väg mot ett vegetariskt liv, möjligen en följd av att hon fått lära sig mer om klimatkrisen i sitt nya hemland."
__________________
Senast redigerad av inspiratoeren 2020-11-17 kl. 20:13.
Citera
2020-11-17, 20:18
  #31979
Medlem
https://www.expressen.se/noje/greta-...tig-kaftsmall/

"Hon är flickan i den gula regnjackan och de långa flätorna. Hjältinnan som landstiger Manhattan. Ett ”How dare you”-meme från FN. I svallvågorna efter allt detta fungerar Nathan Grossmans dokumentär därför som en oumbärlig påminnelse om berättelsens kärna.

Allting har ju gått så fort. Men regissörens beslut att för två år sen följa den där ensamma skolstrejkande flickan utanför riksdagen, visar sig snabbt vara ett beslut med närapå profetiska egenskaper.

”Count me in, hasta la vista baby”, svarar Thunberg efter att Arnold Schwarzenegger twittrat om henne, och bara några månader senare är hon talare på FN:s klimatkonferens i Katowice. Varenda ledare vill skaka hennes hand. Alla ska ha en selfie. Poliser får mota bort en veritabel våg av fotografer, alltmedan gatorna fylls av den protesterande massan och himlen av rök från världens skogsbränder."
Citera
2020-11-17, 20:21
  #31980
Medlem
https://www.expressen.se/nyheter/kli...mycket-ansvar/

"En Greta Thunberg som rider, dansar, bakar och gosar med hundarna.

Men även en klimataktivist som gråter och förklarar att det är för mycket ansvar, visar hur Aspergers syndrom påverkar henne och tonårstrilskas med pappa Svante.

Det får vi se i den nya hyllade dokumentären ”Greta”.

– Det var fantastiskt att följa Greta under ett år och se hur hon gick från att vara ganska tystlåten och instängd till att bli mycket mer öppen, sprallig och talför, säger regissören Nathan Grossman."
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback