Jag har tittat lite på elevsammansättningen på Malmös skolor.
Jag vet att många föräldrar särskilt tittar på skolstatistiken från Skolverket för elever med utländsk bakgrund när de väljer skola. Då inte enbart ”Sverigevänner” eller sådana som tycker illa om invandrare, utan även andra föräldrar som inte tycker att deras barn ska gå i en skola med för många utländska elever. Detta eftersom det lätt blir stök där och att svenskundervisningen riskerar att drabbas.
Detta urval gör att skolor snabbt riskerar förlora elever med svensk bakgrund om antalet invandrarelever överstiger en viss ”tipping point”, när antalet invandrarelever överstiger en viss procentuell andel så kommer majoritetsbefolkningen börja undvika den skolan. En amerikansk studie anger denna gräns till 30% - i det fallet dock svarta elever (Renzulli och Evans, 2005) . Jag har sett en dansk studie som jag tyvärr inte hittar nu, vilken anger gränsen till 34% när danska föräldrar börjar undvika att sätta sina barn där.
I Malmö sker detta nu ganska snabbt. Skolverket har elevstatistik där utländsk bakgrund anges sedan 2009 (fås via
https://www.skolverket.se/skolutveck...uxenutbildning )
Om jag tittar på gränsen 33% elever med utländsk bakgrund (antagen "tipping Point") så var det år 2009 59% av skolorna som låg över den gränsen, 2017 var motsvarande siffra 66%.
Till de skolor som hamnat över denna 33%-gräns under de senaste åtta finns Husieskolan (från 28 % till 35% med utländsk bakgrund), Kungshögsskolan (från 21% till 35%), Tingdamsskolan (från 21% till 35%), Oxievångsskolan (från 27% till 40% - mycket beroende på nedstängningen av Rosengårdsskolan).
Många skolor ligger nu nära, exempelvis Karlshögsskolan (31%), Kastanjeskolan (30%), Sundsborskolan (28%), Västra hamnens skola (27%) och lär hamna över gränsen inom något år.
Det innebär också att det snart inte kommer att finnas skolor i Malmö att flytta barnen till, för de familjer som vill det. Det finns också få områden i Malmö att flytta till. Då kan white flight i större skala till kranskommuner ske. Om det nu finns ekonomisk möjlighet till det, alla kan inte flytta till Vellinge. En motreaktion skulle kunna vara att fler privata skolor ploppar upp, men politikerna tycks vilja stoppa den utvecklingen.
Föräldrar kan komma känna sig inträngda i ett hörn, där de känner att de inte kan ge sina barn en bra framtid.
Vad återstår då? Vad gör man som förälder i Malmö?