Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2010-09-21, 19:05
  #25
Medlem
WhoFortyTwos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av PrinceLev
Om man ser tillbaka i tiden på den västerländska konstsynen så definierades konst i mångt och mycket som en spegelbild av naturen. Det gjorde man under lång tid, ungefär tills impressionismen dök upp och adderade ännu en dimension i konstbilden. På det sättet har konstbegreppet utvidgats; man har lagt till olika konstteorier i konstbegreppet och även kombinerat dessa och skapat nya konstteorier som bygger på flera redan existerande konstteorier. Med denna utveckling har det mer konventionella konstbegreppet vidgats till en otrolig bredd som med lite fantasi kan innefatta i princip allt.

Lite grovt kan skulle jag kunna säga: för att något ska kallas konst krävs det att det bygger på en teori som har koppling till andra konstteorier; den som betraktar verket måste kunna förstå det genom att studera annan konst.

Så... konst är konst om det ser ut som konst?
Citera
2010-09-21, 19:29
  #26
Medlem
PrinceLevs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av WhoFortyTwo
Så... konst är konst om det ser ut som konst?

Nej, det krävs en teori bakom verket som kan göras förståelig genom att studera annan konst (konstteori). Om jag är ute och går betyder inte det att jag skapar konst för att någon tidigare har framfört ett performance-verk som har som del att någon går.
Citera
2013-02-15, 09:29
  #27
Medlem
mustafaskagfixs avatar
Mängder med intellektuella personer har genom alla årtionden försökt att sätta ord på vad konst är "Bara med konst kan man uttrycka det man inte begriper" - Henrik Tikkanen
"Only when he no longer knows what he is doing does the painter do good things" - Edgar Degas
"Ingen stor konstnär ser någonsin tingen som de verkligen är. Gjorde han det skulle han upphöra att vara konstnär." - Oscar Wilde
Konst liksom moral består i att linjerna måste dras någonstans. - Gilbert Keith Chesterton
Därtill har många konstnärer publicerat manifest om vad som enligt dem enbart får kallas konst, bland annat den svenska modernisten Gösta Adrian Nilsson och vår samtida figur Ernst Billgren.

Summan av kardemumman som finns att lära är att hur mycket vi än vill så kanske vi inte bör agera moralpäron över konsten, främst av anledningen att begreppet ständigt står i förändring.
Om man någonstans ändå ska försöka sammanfatta vad konst kan vara kan man väl få påstå att ett konstverk är något som visar ett resultat eller en process av en mängd intryck som omvandlas till vad utövaren i sig anser vara ett konstnärligt uttryck.
Utöver det känns det faktiskt rätt onödigt att försöka definiera och sätta ord på konsten. Låt oss bara acceptera dess obegriplighet och paradoxer, dess olika strömningar, stilar, färger, former och koncept.

Kanske är konst något av de få begreppen i livet som vi inte borde försöka arkivera.
För jag menar, till skillnad från många begrepp är konsten ett sådant som ofta förvandlas till en plattityd så fort vi anser oss förstå det - Lite som när en filosofisk fråga kan besvaras upphör den att tillhöra begreppet filosofi.

Två typer av konstnärer? BULLSHIT.
Citera
2013-02-15, 11:44
  #28
Medlem
hobbykonsts avatar
Konst är i betraktarens ögon. Tydligen kan vad som helst vara konst. Sett ett antal absurda konstiga "konstverk" och projekt.

T.e.x hon som pissade på ett golv som konstprojekt eller en film där man hade satt häftklampor i ett kvinnlingt könsorgan och man drog i trådar och filmade det. Finns ju folk som spelar psykisktsjuka och kallar det konst.

Har väldigt svårt att förstå att sådant är konst. För mig är konst skulpturer måleri statyer musik dans några exempel inom konst kategorin. Film teater ljus är lite fler
__________________
Senast redigerad av hobbykonst 2013-02-15 kl. 11:47.
Citera
2018-06-17, 22:59
  #29
Medlem
pseudocats avatar
Tolkning är intellektets hämnd på konsten som Susan Sontag uttryckte.
En stor konstnär är antingen före eller efter sin tid. Generellt är det en kliché som ligger i betraktarens öga. Vet man inte vad konst är har man ännu inte sett den legendariska Las Meninas i oljefärg av den spanske Diego Velázquez. Den är essentiell för att förstå konst.

Lista i rangordning på följande konstnärer man bör ta sig an för att vidare fördjupa sig i temat:

Medeltidens konstvirtuoser

Sandro Botcelli (1455-1510) italiensk målare, verksam under ungrenässansen. Venus födelse och Primavera kan nämnas här.
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564) Italiensk skulptör, arkitekt, målare och poet. Ett måste är att besöka sixtinska kapellet och betrakta hans högklassiga målning.

Düsseldorfstiden och imperialism/kapitalistiska romantiska tidsåldern

Claude Monet (1840-1926). Fransk herre och kan tillsammans med Pierre-Auguste Renoir räknas som pionjär för impressionismen.
Van Gogh (1853-1890) Autistikern, legenden, idealisten. Nederländsk postimpressionistisk konstnär från Auvers-sur-Oise i Val-d'Oise. Alla målningar, kanske allra främst Stjärnenatt och Irises (1989) samt Vallmofältet är inte fy skam.
Louis Wain (1860-1939) Brittisk snubbe som främst målade massa fräcka katter i kalejdoskop. Han skall ha stor eloge för det.
Edvard Munch (1863-1944) Norsk herre. Der Schrei der Natur är en klassiker.
Vasilij Kandinsky (1866-1944) Rysk karl som målade abstrakt. Om det andliga i konsten är en essentiell nödvändighet av estetiken.
Pablo Picasso (1881-1973) Spanjoren som avbildade djärva, kantiga portrtätt med stora näsor.
Marc Chagall (1887-1985) Judisk rysk-fransk expressionistisk konstnär från en stor familj av nio barn. Han var en man som amoröst lekte med symboler och antinomier som ville avlägsna sig från de realistiska motiven.
Max Ernst (1891-1976) tysk målare, grafiker och skulptör inom dadaism och surrealism. En hejare på att leka med embryon.
Chen Wenling (1969) Kinesisk neorealistisk skulptör med groteska men härliga inslag.
Rene Magritte (1898-1967) Surrealistisk belgare som diggade att experimentera med filosofiska paradoxer.

Utländska illustratörer:

J.j Grandville (1803-1847) även känd under pseudonymen Grandville. Gjorde tuffa djurfabler av La Fontaine och Aisopos.
Gustave Doré (1832) Fransk tecknare, skulptör och grafiker som behandlade bibliska motiv. Han gjorde b.l den legendariska illustrationen till Dante Alighieris Gudomliga komedi i en utgåva från 1861.
Walter Crane (1845-1915) Engelsk konstnär och lite av en brat som var medlem i Arts and Crafts-rörelsen. Han skapade vid sidan av målningar även barnböcker och charmfulla kakelmålningar. Målningen med grodan som ber om tillstånd att gå in i slottet är rätt tjusig.
Kate Greenaway (1846-1901) Brittisk barnboksillustratör och akvarellmålare.
Alfons Mucha (1860-1939) tjeckisk målare, grafiker och formgivare.
Arthur Rackham (1867-1939) Var en brittisk illustratör, framförallt känd för sina illustrationer av barnböckerna Peter Pan i Kensington.
Kay Nielsen (1886-1957) Dansk konstnär som idogt målar fiktiva prinsar och prinsessor, även känd för sina samarbeten med Disney för vilka han bidragit med många historia skisser och illustrationer.
Ida Rentoul Outhwaite (1888-1960) Fiktionerna häxor och älvor dansandes i klänningar i mystisk skog.
Dorothy Lathrop (1891-1980) Amerikans författare och illustratör av barnböcker. Esoteriska älvor med dunkla motiv.

Svenska illustratörer:

Elsa Beskow (1874-1953) barnboksförfattare, illustratör och konstnär som bl.a skrev och tecknade de charmiga böckerna Tomtebobarn, Solägget, Resan till landet längesedan, Tant Grön-, Brun och Gredelin.
John Bauer (1882-1918) mest känd för sina illustrationer till de tidiga upplagorna av Bland tomtar och troll.
Tove Jansson (1914-2001) en finlandssvensk författare under impressionismen.
Inger (1930) och Lasse Sandberg (1924-2008). Värmländskt par som målade Lilla Anna och Långa farbrorn, - en man i randig gul kostym och hög grön hatt med den lilla flickan Anna i röd och vitrandig klänning.
Inga Borg (1925-2017) Det lilla trollet Plupp med blått hår bland de söta lemlarna ute på fjället.

Samtidens konstutövare:

James Guthrie (1953) Skotsk snubbe som använde sig av bred penselföring. Gässen är en klassiker.
Mikael Persbrandt - Man kan verkligen känna lidelsen av själva livet i hans målningar.
Dani Sanchis (Oidentifierad födsel). Leker med collage av människans anatomi på bräckliga gula papper.
Marko Köppe (Oidentiferad födsel)
Ashkan Honarvar (Oidentifierad födsel) Behandlar det mänskliga sinnets mörkare sidor genom mänsklighetens obestridliga och oundvikliga skönhet.
Yoshitaka Amano (1952) Japansk konstnär som mest känd för sina illustrationer, bland annat av logotypen, till Final Fantasy-serien.
Vera Pavlova (1963). Dam från Moskva. Mycket välkänd i Ryssland, bl.a översatts till femton främmande språk.
Maurizio Anzeri (1969) Känd för sin serie skrämmande porträtt eller fotokulpturer, en term som användes av honom själv för att beskriva sina porträtt. Redigt fräcka.

Sten/Glas:
Christina Bothwell från NY. Jag tänker på dessa stycken som själar, var och en är gravid med sin egen potential och ger nya, förbättrade versioner av sig själva. Tragiskt sårbar för skada, men ändå motståndskraftig i sin förmåga att läka. Själva kroppen är en levande paradox: dess vitalitet kan vara vacker; dess deformation, grotesk.

Broderimålningar:
Stacey Page (Oidentiferad födsel) skapar j-vligt intressanta och fantastiska verk som kombinerar vintagefotografier med broderi. När jag ser hennes verk vill jag omedelbart experimentera och upptäcka något nytt.
Cecile Perra. Fransk. Förutom den enorma fantasi hon sätter i sina verk, är jag j-vligt imponerad av hur hon matchar alla dessa olika material som i slutändan skapar något som uppfattas som ett phi.
Matthew Cox. Från LA, omfamnar och förenar en mängd olika medier för att producera flera tematiska serier av medicinska röntgenstrålar. Mycket fräna sådana.
Satoru Aoyama. När det gäller färg skapar han nyanser inte på grund av att blandade pigment, som med målning, utan genom att montera stygn på ett fint punktillistiskt sätt, som pixlar på en datorskärm.
Melissa Zexter från NY. De sydda mönstren och invecklade pussel hon använder i sina verk är färgade texturtrade ritningar. Det fungerar som en mantel över fotografierna, vilket ger en annan dimension till bilderna. Dessa utforskar identitet och representationer av kvinnlighet.
Diane Meyer. Arbetar med broderade material på många av de fotografier hon tagit i staden Berlin.
__________________
Senast redigerad av pseudocat 2018-06-17 kl. 23:04.
Citera
2018-06-18, 09:31
  #30
Medlem
Clay Allisons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av pseudocat
Tolkning är intellektets hämnd på konsten som Susan Sontag uttryckte.
En stor konstnär är antingen före eller efter sin tid. Generellt är det en kliché som ligger i betraktarens öga. Vet man inte vad konst är har man ännu inte sett den legendariska Las Meninas i oljefärg av den spanske Diego Velázquez. Den är essentiell för att förstå konst.

Lista i rangordning på följande konstnärer man bör ta sig an för att vidare fördjupa sig i temat:

Medeltidens konstvirtuoser

Sandro Botcelli (1455-1510) italiensk målare, verksam under ungrenässansen. Venus födelse och Primavera kan nämnas här.
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475-1564) Italiensk skulptör, arkitekt, målare och poet. Ett måste är att besöka sixtinska kapellet och betrakta hans högklassiga målning.

Düsseldorfstiden och imperialism/kapitalistiska romantiska tidsåldern

Claude Monet (1840-1926). Fransk herre och kan tillsammans med Pierre-Auguste Renoir räknas som pionjär för impressionismen.
Van Gogh (1853-1890) Autistikern, legenden, idealisten. Nederländsk postimpressionistisk konstnär från Auvers-sur-Oise i Val-d'Oise. Alla målningar, kanske allra främst Stjärnenatt och Irises (1989) samt Vallmofältet är inte fy skam.
Louis Wain (1860-1939) Brittisk snubbe som främst målade massa fräcka katter i kalejdoskop. Han skall ha stor eloge för det.
Edvard Munch (1863-1944) Norsk herre. Der Schrei der Natur är en klassiker.
Vasilij Kandinsky (1866-1944) Rysk karl som målade abstrakt. Om det andliga i konsten är en essentiell nödvändighet av estetiken.
Pablo Picasso (1881-1973) Spanjoren som avbildade djärva, kantiga portrtätt med stora näsor.
Marc Chagall (1887-1985) Judisk rysk-fransk expressionistisk konstnär från en stor familj av nio barn. Han var en man som amoröst lekte med symboler och antinomier som ville avlägsna sig från de realistiska motiven.
Max Ernst (1891-1976) tysk målare, grafiker och skulptör inom dadaism och surrealism. En hejare på att leka med embryon.
Chen Wenling (1969) Kinesisk neorealistisk skulptör med groteska men härliga inslag.
Rene Magritte (1898-1967) Surrealistisk belgare som diggade att experimentera med filosofiska paradoxer.

Utländska illustratörer:

J.j Grandville (1803-1847) även känd under pseudonymen Grandville. Gjorde tuffa djurfabler av La Fontaine och Aisopos.
Gustave Doré (1832) Fransk tecknare, skulptör och grafiker som behandlade bibliska motiv. Han gjorde b.l den legendariska illustrationen till Dante Alighieris Gudomliga komedi i en utgåva från 1861.
Walter Crane (1845-1915) Engelsk konstnär och lite av en brat som var medlem i Arts and Crafts-rörelsen. Han skapade vid sidan av målningar även barnböcker och charmfulla kakelmålningar. Målningen med grodan som ber om tillstånd att gå in i slottet är rätt tjusig.
Kate Greenaway (1846-1901) Brittisk barnboksillustratör och akvarellmålare.
Alfons Mucha (1860-1939) tjeckisk målare, grafiker och formgivare.
Arthur Rackham (1867-1939) Var en brittisk illustratör, framförallt känd för sina illustrationer av barnböckerna Peter Pan i Kensington.
Kay Nielsen (1886-1957) Dansk konstnär som idogt målar fiktiva prinsar och prinsessor, även känd för sina samarbeten med Disney för vilka han bidragit med många historia skisser och illustrationer.
Ida Rentoul Outhwaite (1888-1960) Fiktionerna häxor och älvor dansandes i klänningar i mystisk skog.
Dorothy Lathrop (1891-1980) Amerikans författare och illustratör av barnböcker. Esoteriska älvor med dunkla motiv.

Svenska illustratörer:

Elsa Beskow (1874-1953) barnboksförfattare, illustratör och konstnär som bl.a skrev och tecknade de charmiga böckerna Tomtebobarn, Solägget, Resan till landet längesedan, Tant Grön-, Brun och Gredelin.
John Bauer (1882-1918) mest känd för sina illustrationer till de tidiga upplagorna av Bland tomtar och troll.
Tove Jansson (1914-2001) en finlandssvensk författare under impressionismen.
Inger (1930) och Lasse Sandberg (1924-2008). Värmländskt par som målade Lilla Anna och Långa farbrorn, - en man i randig gul kostym och hög grön hatt med den lilla flickan Anna i röd och vitrandig klänning.
Inga Borg (1925-2017) Det lilla trollet Plupp med blått hår bland de söta lemlarna ute på fjället.

Samtidens konstutövare:

James Guthrie (1953) Skotsk snubbe som använde sig av bred penselföring. Gässen är en klassiker.
Mikael Persbrandt - Man kan verkligen känna lidelsen av själva livet i hans målningar.
Dani Sanchis (Oidentifierad födsel). Leker med collage av människans anatomi på bräckliga gula papper.
Marko Köppe (Oidentiferad födsel)
Ashkan Honarvar (Oidentifierad födsel) Behandlar det mänskliga sinnets mörkare sidor genom mänsklighetens obestridliga och oundvikliga skönhet.
Yoshitaka Amano (1952) Japansk konstnär som mest känd för sina illustrationer, bland annat av logotypen, till Final Fantasy-serien.
Vera Pavlova (1963). Dam från Moskva. Mycket välkänd i Ryssland, bl.a översatts till femton främmande språk.
Maurizio Anzeri (1969) Känd för sin serie skrämmande porträtt eller fotokulpturer, en term som användes av honom själv för att beskriva sina porträtt. Redigt fräcka.

Sten/Glas:
Christina Bothwell från NY. Jag tänker på dessa stycken som själar, var och en är gravid med sin egen potential och ger nya, förbättrade versioner av sig själva. Tragiskt sårbar för skada, men ändå motståndskraftig i sin förmåga att läka. Själva kroppen är en levande paradox: dess vitalitet kan vara vacker; dess deformation, grotesk.

Broderimålningar:
Stacey Page (Oidentiferad födsel) skapar j-vligt intressanta och fantastiska verk som kombinerar vintagefotografier med broderi. När jag ser hennes verk vill jag omedelbart experimentera och upptäcka något nytt.
Cecile Perra. Fransk. Förutom den enorma fantasi hon sätter i sina verk, är jag j-vligt imponerad av hur hon matchar alla dessa olika material som i slutändan skapar något som uppfattas som ett phi.
Matthew Cox. Från LA, omfamnar och förenar en mängd olika medier för att producera flera tematiska serier av medicinska röntgenstrålar. Mycket fräna sådana.
Satoru Aoyama. När det gäller färg skapar han nyanser inte på grund av att blandade pigment, som med målning, utan genom att montera stygn på ett fint punktillistiskt sätt, som pixlar på en datorskärm.
Melissa Zexter från NY. De sydda mönstren och invecklade pussel hon använder i sina verk är färgade texturtrade ritningar. Det fungerar som en mantel över fotografierna, vilket ger en annan dimension till bilderna. Dessa utforskar identitet och representationer av kvinnlighet.
Diane Meyer. Arbetar med broderade material på många av de fotografier hon tagit i staden Berlin.


Respekt för lång motiverad lista. Håller inte alls med men det är ju ointressant.

Varför är det så många som har ’oidentifierad födsel’v
Citera
2018-06-18, 10:14
  #31
Medlem
Den mest frekventa definitionen i modern tid är: konst är något som en konstnär har gjort.

Dessutom: konst bör - eller måste - bestå av något nyskapat.
Citera
2018-06-18, 10:28
  #32
Medlem
Clay Allisons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av HgF
Den mest frekventa definitionen i modern tid är: konst är något som en konstnär har gjort.

Dessutom: konst bör - eller måste - bestå av något nyskapat.

Räcker inte med att det är en konstnär som gjort det. Konstnären behöver också själv avse att göra konst. Det blir oftast inte konst när en konstnär lagar mat eller monterar Ikea-möbler och något slags etablissemang måste vara överens att det är konst.

I vissa fall behöver det dock inte vara en konstnär som gjort konsten. Det är okänt vad de som exempelvis skapade grottmålningar för 30 000 år sedan hade för syn på sin egen verksamhet. Trots det är det betraktat som konst idag.

Finns också exempel på sk särlingskonst där personen nog inte menade sig skapa konst.
Citera
2018-06-18, 10:49
  #33
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Clay Allison
Räcker inte med att det är en konstnär som gjort det. Konstnären behöver också själv avse att göra konst. Det blir oftast inte konst när en konstnär lagar mat eller monterar Ikea-möbler och något slags etablissemang måste vara överens att det är konst.

I vissa fall behöver det dock inte vara en konstnär som gjort konsten. Det är okänt vad de som exempelvis skapade grottmålningar för 30 000 år sedan hade för syn på sin egen verksamhet. Trots det är det betraktat som konst idag.

Finns också exempel på sk särlingskonst där personen nog inte men..de sig skapa konst.

(Sorry - glömde att jag var på Fläskbackens fiskmåskoloni)
Du har naturligtvis rätt - det räcker inte med att en konstnär brer smör på en macka för att det ska räknas som konst.
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback