Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-06-06, 12:24
  #1
Avstängd
Förutom Sverige vill få in invandring i Europa, vad är nästa steg?

Sverige vill ha humanitär visum, hur många andra EU länder vill ha det?

http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=6278662

Citat:
EU-parlamentet utreder just nu om det ska vara möjligt att utfärda visum, för att flyktingar på ett säkert sätt ska kunna ta sig till ett EU-land för att där söka asyl.

Kravet på att människor som flyr undan krig och förföljelse ska kunna ta sig till ett EU-land på ett säkert och lagligt sätt, istället för i rangliga och osäkra båtar, har stöd av den svenska regeringen.

Enskilda länder kan redan idag besluta om att utfärda visum med begränsad giltighet i ett eller ett par EU-länder, så kallade LTV-visum. De kan utfärdas på grund av humanitära skäl, men tolkningen görs av länderna själva. Bland annat Frankrike, Italien och Schweiz och Danmark har under olika perioder gett visum till asylsökande.

Sverige har uttalat stöd för lagliga vägar till EU. Ändå har man inte använt sig av LTV-visum för asylsökande, eftersom man tolkar regelverket som att visum inte kan ges om avsikten är bosättning.

2 år senare säger EU nej till humanitär visum

http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=6646412

Citat:

EU-länderna är inte skyldiga att bevilja så kallade humanitära visum till personer som vill resa till EU för att söka asyl. Det slog EU-domstolen fast i en vägledande dom idag.

Domen handlar om en kristen syrisk familj från Aleppo som i höstas ansökte om visum till Belgien för att söka asyl där. Familjen åberopade det försämrade säkerhetsläget i Syrien.

För en månad sen kom generaladvokatens förslag till dom där han anser att Belgien är skyldig att utfärda så kallat humanitärt visum eftersom familjen riskerar tortyr i sitt hemland.

Men EU-domstolen gick alltså på en annan linje idag. Enligt domstolen reglerar EU:s viseringsregler bara visum för kortare vistelser, upp till 90 dagar, men i det här fallet avsåg familjen alltså att stanna permanent i Belgien, och då kan EU-reglerna inte tillämpas.

Däremot kan EU-länderna, om de så önskar, införa humanitära visum i sin nationella lagstiftning.

Det här är ett stort bakslag för flyktingorganisationer och för Europaparlamentet som gjort en helt annan tolkning av EU-rätten. Just nu pågår förhandlingar mellan Europaparlamentet och EU:s regeringar om en revidering av visumreglerna, där parlamentet kräver att humanitära visum ska kunna utfärdas för att ge en laglig väg in i EU för asylsökande. Men med dagens dom är detta inte längre möjligt.

När humanitär visum inte funkade vill Sverige ha gemensamt asylsystem

http://www.ostrasmaland.se/insandare...ste-revideras/

Citat:
Om varje samhälle i Europa med 10 000 invånare under 2015 hade tagit sin del av ansvaret för flyktingkrisen skulle de fått ta emot 30 asylsökande. Det kan inte vara oöverstigligt. Problem uppstår först när vi i Europa inte klarar av att samarbeta och dela rättvist på ansvaret.

EU-kommissionens revideringsförslag av den så kallade Dublinförordningen, som bestämmer vilket land som ska pröva en flyktings asylansökan, innehåller en hel del bra förändringar. Ett exempel är att flyktingarna ska omfördelas mellan EU-länder genom en automatisk mekanism baserad på landets befolkningsmängd och BNP. En annan bra del i förslaget är att EU:s asylmyndighet, EASO, ska förstärkas kraftigt.

Som förhandlingsledare i Europaparlamentet kommer jag att strida för ett nytt asylsystem med tydliga regler och incitament för att göra rätt. Vi behöver få på plats ett system som kommer att respekteras av medlemsländerna, medborgarna och de asylsökande.

Flyktingfrågan är en av nyckelfrågorna för hur Europas framtid kommer att utvecklas. Därför är det viktigt att vi tillsammans nu klarar av att visa handlingskraft och får till seriösa och rättvisa lösningar på de utmaningar vi står inför.

1 år senare säger Europa nej till detta

http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=6711000

Citat:

Det blir tills vidare ingen gemensam asylpolitik inom EU. Malta sade när det tog över ordförandeskapet i januari att asylfrågan skulle vara löst till sommaren, men så blir det inte säger Cecilia Wikström, som är Europaparlamentariker för Liberalerna och som har uppdraget att förhandla om asylpolitiken.

– Nej, det tror jag att vi måste utesluta. Det känns som om det maltesiska ordförandeskapet gick inte med väldigt goda intentioner, men sedan har de inte lyckats ta ledarskap, säger Cecilia Wikström.

Ett skäl, enligt Cecilia Wikström, kan vara att malteserna varit upptagna av interna politiska problem och nyvalet.

Det blir alltså ingen gemensam asylpolitik inom EU till sommaren och någon enighet är inte i sikte.

Länderna fortsätter att stå långt ifrån varandra. Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien vill inte ta emot asylsökande och accepterar inte heller att avlasta Grekland och Italien, som står i fronten och tar emot migranter på båtar på Medelhavet.

– Alla länder nu utom Grekland, Italien och Bulgarien lutar sig till tillbaka och tycker att det är skönt att ingen kommer till de här länderna. Och så får de här tre länderna axla ansvaret för alla tjugoåtta. Det är ju inte precis så det var tänkt att fungera, säger Cecilia Wikström.

Under tiden är det framförallt Italien som nu axlar hanteringen av nya asylsökande och indirekt asylpolitiken. Italien har under våren ingått flera olika avtal med Libyen och även med Tchad och Niger för att stoppa migranter från Afrika. Men migranterna ökar stadigt mellan Libyen och Italien.

Cecilia Wikström har den tunga rollen att leda förhandlingar om EU:s asylpolitik och säger att de går framåt i Europaparlamentet. Men EU-ländernas ministrar kan inte enas.

Då har Tydligen Sverige ändå förhandlat fram Sverige ska ta emot 3700 "asylsökande" från Grekland Italien, det framgår inte vilka andra EU länder ska ta emot eller hur många.

http://www.nsd.se/nyheter/lulea/nya-...nm4563860.aspx

Citat:
Bakgrunden är en pågående omfördelning av asylsökanden som har vistats i Italien och Grekland, sedan flyktingkrisen utbröt under år 2015.

– Det blir ungefär 250 stycken som kommer till Luleå flygplats var tredje vecka, med start den 11 juni. Det handlar om den så kallade EU-överföringen som är överenskommen sedan tidigare, säger regionchef Håkan Hansi, Migrationsverket Region Nord (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen).

Totalt är det omkring 3 700 flyktingar som kommer till Sverige från Italien och Grekland. Även Region Mitt och Region Öst tar emot delar av dem.

– Region Nord ska fördela cirka en tredjedel av flyktingarna, ungefär 1 200, säger Håkan Hansi.

Efter ankomst i Luleå flyttas flyktingarna till Boden, där de snabbutreds för att därefter placeras i något av de fyra nordligaste länen.

– Alla ska få sin asylutredning under en vecka. Vi har en organisation för detta, kan koncentrera oss på dem som kommer nu, säger regionchef Håkan Hansi som dock inte kan uppskatta hur många av flyktingarna som får stanna kvar i något av Norrbottens asylboenden framöver.

Så här långt är jag med, men jag förstår inte logiken varför lilla Sverige har ansträngt sig så med agendorna humanitär visum och gemensam asylfördelning där EU tydligt säger nej.

Gör Grekland Italien till offerkoftor tagit stort ansvar ska avlastas men ingen avlastar Sverige?

Förutom att få hit invandringen som för Sveriges del är en total katastrof, vad handlar agendan egentligen om? I Sverige handlar det om billig arbetskraft dumpa lönerna.
__________________
Senast redigerad av Lorgodur 2017-06-06 kl. 12:33.
Citera
2017-06-06, 12:36
  #2
Medlem
Pripps3.5s avatar
Agenda 2030?
http://www.regeringen.se/regeringens...h-agenda-2030/
Citera
2017-06-06, 13:10
  #3
Medlem
EbolaTillAllas avatar
Jag tror inte Sverige har någon agenda alls. Politikerna och media lever i ett slags självförvållat gisslanskap där alla är rädda för alla och bara bryr sig om att "tycka rätt". Vad som händer med landet, dess medborgare och Europa är underordnat skräcken för att bli stämplad som "rasist" av sina gelikar.

Vad gäller detta med humanitära visum så är det naturligtvis moraliskt riktigt om man nu är för asylsystemet.

Dagens hantering är djupt cynisk. Den ena handen lockar med PUT och bidrag medan den andra sätter upp hinder i form av farliga båtresor, höga kostnader och sedan avvisning av människor som redan riskerat livet och spenderat alla sina pengar på flyktingsmuggalre.

Om asylrätten skall vara okränkbar så skall alla som vill naturligtvis få flyga hit utan visum.

I praktiken kan man naturligtvis inte ha en fri asylrätt. Europa skulle gå sönder på några veckor med fri asylinströmning utan praktiska hinder på vägen.
Citera
2017-06-06, 14:18
  #4
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av EbolaTillAlla
Jag tror inte Sverige har någon agenda alls. Politikerna och media lever i ett slags självförvållat gisslanskap där alla är rädda för alla och bara bryr sig om att "tycka rätt". Vad som händer med landet, dess medborgare och Europa är underordnat skräcken för att bli stämplad som "rasist" av sina gelikar.

Vad gäller detta med humanitära visum så är det naturligtvis moraliskt riktigt om man nu är för asylsystemet.

Dagens hantering är djupt cynisk. Den ena handen lockar med PUT och bidrag medan den andra sätter upp hinder i form av farliga båtresor, höga kostnader och sedan avvisning av människor som redan riskerat livet och spenderat alla sina pengar på flyktingsmuggalre.

Om asylrätten skall vara okränkbar så skall alla som vill naturligtvis få flyga hit utan visum.

I praktiken kan man naturligtvis inte ha en fri asylrätt. Europa skulle gå sönder på några veckor med fri asylinströmning utan praktiska hinder på vägen.

Ska man vara politiskt riktigt - då ska väl Sverige inte ta in 3700 "flyktingar" av Grekland Italiens 160000 asylsökande när ingen hjälper Sveriges 160000 asyl?

Ska man vara politiskt riktig - ska flyktingar väl få humanitär visum innan medelhavet inte när de betalat smugglare dyra pengar ta sig till Italien Grekland skickas vidare?
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback