Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2007-01-09, 13:37
  #1
Medlem
dr_strangeloves avatar
Hej!

Jag har precis kommit in på Juristlinjen i Stockholm. Först var jag såklart väldigt glad eftersom det var mitt förstahandsval men sen förbyttes denna glädje till total ångest, den där känslan att inte ha what it takes liksom... Därför skulle jag verkligen behöva en liten "överlevnadsguide" från andra jurister om vad man bör tänka på, tex. vilken studieteknik som tenderar att vara mest framgångsrik, hur många timmar man ska lägga ner om man som jag är normalbegåvad(givet att man går på ALL schemalagd undervisning) för att få hyffsade betyg . Det ska nämnas att jag glassade samhällsprogrammet med VG i snitt och med minimalt plugg men jag antar att det inte kommer vara så enkelt på juristlinjen. Jag läste på Lunds universitets hemsida (utbildningsbeskrivningar) att kurslitteraturen omfattar 100sid/poäng (förutom författningstexter vad det nu är och rättsfall) hur väl stämmer detta?

Skulle även vilja veta om hur människorna överlag är på juristlinjen. Är det bara sådär där "snobbigt och jobbigt" eller finns det ett gott urval av sköna typer att hänga med också? Jag skulle verkligen uppskatta om någon med insikt skulle vilja svara på en del av dessa frågor då ångesten håller på att ta knäcken på mig ... All information är välkommen.
Citera
Pontiac-Garages avatar

Moderatormeddelande

Postat av Pontiac-Garage 2007-01-09, 13:37
Moderator
Notera att fokus för denna tråd är frågor som rör juristprogrammet, dvs. utbildningsrelaterade diskussioner.

För diskussioner som rör extrajobb/sommarjobb för juriststudenter resp. ingångsjobb för jurister (t.ex. hur lätt det är att få jobb, vilken typ av arbeten man kan få, hur det ser ut att söka jobb med ett visst betygssnitt, vilken lön man kan förvänta sig, hur livet ser ut på en advokatbyrå, etc.) tas dessa lämpligen i (FB) Tråden om extrajobb/sommarjobb/graduate-jobb för juriststudenter

För frågor om notarietjänstgöring finns en dedikerad tråd: (FB) Stora tråden om att sitta ting

/Moderator
__________________
Senast redigerad av Pontiac-Garage 2023-11-08 kl. 23:40.
2007-01-09, 14:39
  #3
Medlem
zyxzs avatar
Hejsan!
Först och främst grattis till att du kom in. En fråga bara: Sökte du in på dina gymnasiebetyg? För VG rätt igenom känns lite tunnt för att komma in på juristlinjen?

Jag har en nära kompis som pluggar till jurist i Göteborg. Där även jag studerar. Han läser sitt första år nu och han trivs mycket bra. Jag själv läser till civilingejör på chalmers. Om man skulle jämföra mängden arbete vi båda får lägga ner så upplever jag att han bara kan glassa runt. Det är i och för sig mycket att läsa och förstå, men dom läser inte några kurser parallellt utan fokuserar på en i taget. Vilket jag som läser flera samtidigt upplever som lyx.

Folket på juristlinjen vet jag inte så mycket om, men min kompis har fått rätt många nya vänner. Han själv är inte alls "snobbig" utan en helt vanlig sportkille som kommer från landsbygden. Jag själv läser dataprogrammet på chalmers, och trodde som du att det skulle vara fullt med stereotyper. Och självklart finns det sådana. Men det är bara söka sig till dem som man tycker kan motsvara en själv.

Vad gäller studieteknik kan det vara svårt att ge tips i, då det är annorlunda från person till person hur man lär sig lättast. Men generella och goda tips är:

Var alltid förberedd inför föreläsningar, övningar osv. Läs lite i kursboken om det som genomgången/övningen handlar om, gärna kvällen innan.

När du går hem från en dag i skolan, tänk: " Vad har jag lärt mig idag? " Och gå igenom i huvudet de saker du lärt dig under dagen.

Ligg i fas! slanka inte efter, för att komma ikapp är väldigt jobbigt.

Hoppas att detta gav lite svar i alla fall, och kanske stillade din ångest något.
Tänk på att delta på "nollningen" så mycket som möjligt också, det är skitskoj och det är där man får vännerna
Citera
2007-01-09, 14:48
  #4
Medlem
Vad jag förstår skiljer det ganska mycket i pedagogik mellan de olika skolorna. Utgå från att det är heltid som gäller. Jag har läst en hel del. Det kan kännas tufft men i slutet fixar man allt! Är du smart ser du till att läsa mycket i början så du kan hänga med bra i undervisningen och ställa relevanta frågor. Då blir tentamen en barnlek! Det viktigt med de grundläggande kurserna, de krävs för resten av åren.

Sikta på 30-40 timmar i veckan så är det absolut inga problem. Du har ju kommit in så dina betyg kan inte vara speciellt risiga... Universitet kräver lite mer förståelse kanske men du fixar det!

Personligen skulle jag gissa att mitt snitt på kurser brukar vara 10-15 timmar inkl undervisning. Det blir inga VG då precis. Jag har visserligen läst väldigt lite juridik men många andra ämnen och inbillar mig att det är ungefär lika.
Citera
2007-01-09, 14:53
  #5
Medlem
Dalailamas avatar
.

Hej! Först och främst grattis!

Jag studerar inte själv på juristlinjen men min flickvän läser sista året där för tillfället. Vad jag kan förmedla är ju endast min bild av hur hon har det men det kanske kan vara till lite nytta.

Först och främst:

det krävs mycket tid och engagemang för att få bra betyg. väldigt många hoppar av redan efter första året då tempot och kraven blir för höga. människorna är överlag trevliga men självfallet så finns det även där en del speciella typer och människor med näsan högt i vädret (vilket i och för sig ganska väl representerar samhället i stort). Jag tror hemligheten för att lyckas bra är att vara välorganiserad. Min flickvän ser studierna mycket som ett 8-5 jobb, dvs. hon går upp på morgonen med mig när jag går till jobbet och sedan sitter hon fram till lunch och fortsätter sedan tills jag kommer hem.

Någonting som kan vara jobbigt (iallafall vet jag att många tycker det) är den mördande konkurrens som finns på jurist-linjen. Det är inte ovanligt att studerande gömmer böcker i biblioteket för att förhindra att andra kommer åt dem, eventuellt river ur hela sidor.

I övrigt tror jag att det är en otroligt bra utbildning som man har mycket nytta av i framtiden, oavsett vad man vill göra. Många är inriktade på att bli affärsjurister och komma in på större byråer som t ex linklaters men jag tror att man inte skall vara rädd för att gå sin egen väg. Behovet av duktiga jurister är stort både inom större och mindre företag och myndigheter.

hoppas att det var till lite hjälp iallafall
Citera
2007-01-09, 15:20
  #6
Medlem
dr_strangeloves avatar
Tack för era svar!
Vad gäller mina betyg så stämmer det att jag kom in i bg-kvoten men då efter att ha prövat upp mina betyg till 19,40. Jag tycker det är lite skillnad eftersom min erfarenhet är att det är lättare att få MVG på en prövning än när man läser på gymnasiet eftersom man bara koncentrerar sig på ett ämne i taget. Jag hade vg i snitt (ca 15,20) eftersom jag ägnade ettan och tvåan åt att festa och spela Civilization men tog mig samman i trean...Resultaten blev såklart därefter

Det känns ganska tryggt att höra att det inte är några ohanterbara mängder studier, hoppas bara det gäller relativt normalbegåvade människor jag själv också, men att lägga 40 timmar i veckan är ju inte mer än en arbetsvecka och det låter ju ganska OK.
Hoppas ni har rätt angående steriotypjuristerna och näsan i vädret folket. Jag hade inte riktigt tänkt mig att det bara skulle vara "pappa betalar pojkar" på juristlinjen men det räcker ju att traska förbi juridicum här i Lund för att fördomarna ska börja odlas

Era svar gör så att jag kommer kunna sova lite bättre ivarjefall men naturligtvis välkommnas fler insikter i juristvärlden varmt.
Citera
2007-01-09, 15:31
  #7
Medlem
Vad är fel på juridicum i Lund börjar där på måndag?
Kanske skulle tacka för era poster jag också känner precis som Dr. Strangelove hemskt att börja nu

PS. Jag slösade bort trean på Civ3, jävla spel det där .DS
Citera
2007-01-09, 15:37
  #8
Medlem
dr_strangeloves avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Zimmy
Vad är fel på juridicum i Lund börjar där på måndag?
Kanske skulle tacka för era poster jag också känner precis som Dr. Strangelove hemskt att börja nu

PS. Jag slösade bort trean på Civ3, jävla spel det där .DS

Haha Civ 3 är verkligen ett satans påfund!
Det är inget fel med juristutbildningen i Lund, tvärtom. Det är bara det att snobbtätheten tycks med ett flyktigt öga vara högre än vid andra juristutbildningar (Det känns som att man måste ploga sig genom armaniskjortor och daxwax bara för att komma till station)
Citera
2007-01-09, 15:52
  #9
Medlem
silverblues avatar
Stort grattis! och ge järnet fullt ut, att huvudtaget komma in på den utbildningen är priviligerat, bara att kämpa hur tungt det än känns. Som andra har sagt så är det en miljö med stark konkurrens mellan eleverna jämför med andra universitets utbildningar. Om du vill tjäna mycket pengar (och bli mångmiljonär) välj affärsjuridik som specialisering längre fram, de advokaterna som sysslar med M&A och business law tjänar grymt med stålars.
Citera
2007-01-09, 15:55
  #10
Medlem
Jag läser för nuvarande i Uppsala, utbildningarna på UU och SU skiljer sig ganska mkt vad jag förstått. På SU är man mer inriktad på föreläsningar och faktiskt inlärning av fakta medan på UU är det mer inriktat mot att studenterna ska lära sig att hitta svar på problem. Detta är vad jag har hört, men då jag endast läst på UU kan jag egentligen inte svara på hur stor skillnaden är.

Dock kan meddela att du måste vara beredd på att satsa på dina studier. Första terminen körde jag på i samma stil som jag hade gjort i gymnasiet och läste lite då och då. När det väl kom till kritan visade det sig att det inte räckte till. Som tur vad klarade jag dock B, men det var på det berömda könshåret. Jag kan väl säga att jag nu efter några år ligger på ca 30 h i veckan när det är normal arbetsbelastning. Dessa timmar kan självklart variera beroende på vad som krävs. Om du tycker det låter mycket kan jag lugna dig med att efter ett tag kommer man in i lunken, man går omkring och gnäller på att det är så mycket att göra men har egentligen inte några större problem med att gå till biblioteket och sätta sig för att läsa.

Studieteknik är som sagts tidigare i tråden väldigt individuellt, men en sak som jag rekommenderar starkt är att undvika att plugga hemma på kammaren om du inte vet med dig att du har en väldig självdisciplin. För min del är det i stort sett endast biblioteket som gäller, då kan man dessutom koppla bort skolan när man väl kommer hem.

Din oro över att inte räcka till tycker jag att du ska hoppa över. Jag var en medelmåtta på gymnasiet, men på universitetet måste jag säga att det finns många idioter som man inte förstår hur de kunde få sina 20.0 från gymnasiet. Så länge du kan tänka lite själv och inte vara totalt okritisk till allt du läser kommer du klara dig fint. Att vara duktig på att trycka in fakta i huvudet är inte lika viktigt som i gymnasiet, det som spelar roll är om du kan tillämpa det som fastnat.

Till sist vill jag bara meddela att det som sägs om att det är hård konkurrens på utbildning ska tas med en nypa salt. Visst är böcker undangömda och sidor utrivna, men det är också det enda (dock ett otroligt irriterande fenomen). Det som pressar en mest, vilket visserligen kan anses falla under konkurrens, är att det är en betyghets utan dess like. Notarietjänsternas antagningspoäng är något som det talas om från dag 1 i stort sett. Men om du bara kan fokusera på ditt eget arbete utan att jämföra dig med andra så är det inga problem.

Lycka till
Citera
2007-01-09, 19:20
  #11
Medlem
Om du bara vill klara dig genom programmet med G i betyg så är det semester. Problemet är att du inte får bra jobb då. Så för de riktigt riktigt bra jobben kräver skyhöga betyg, typ 5r i ALLT. En 4:a så är det kört (nästan). Detta leder till betyghets, folk undanhåller info etc. Men siktar du på ett normalt juristjobb så behöver du inte så bra betyg. Som sagt, vill du klara dig med G, igenom så är det semester.
Citera
2007-01-09, 19:38
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av emilsson
Om du bara vill klara dig genom programmet med G i betyg så är det semester. Problemet är att du inte får bra jobb då. Så för de riktigt riktigt bra jobben kräver skyhöga betyg, typ 5r i ALLT. En 4:a så är det kört (nästan). Detta leder till betyghets, folk undanhåller info etc. Men siktar du på ett normalt juristjobb så behöver du inte så bra betyg. Som sagt, vill du klara dig med G, igenom så är det semester.

Jag ser att du har stor erfarenhet från jur.kand.programmet. Upplysningsvis kan jag meddela att betygsskalan som tillämpas varken innehåller 4: or, 5: or eller G. Här är det B, BA och AB som gäller. Fast det visste du så klart redan....
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback