Citat:
Ursprungligen postat av Krenek
Låt den mannen vila. Föredrar helt klart den enormt mer realistiska bild som Laudan ger, där förändringar kan ske gradvis och rationellt, snarare än irrationellt och genom omvälvande revolutioner som kuhn ogrundat påstår.
Bourdieu och Marx verkar hålla med Kuhn, och dom grundar alla tre sina påståenden på induktivitet/empiriskt material. Det stöds dessutom av modeller över idéhistoriska processer. Och det är absolut inte irrationellt med paradigmskiften, varje bit har sin plats. Kopernikus hade aldrig kunnat komma fram med sin heliocentriska astronomi om inte tidpunkten varit den rätta, och det var inte en slump att det var just kopernikus heller. Auktoritet, legitimitet, inflytande, media, och andra externa faktorer, påverkar alla samtidigt tillsammans vetenskapens utveckling/konstruktion.
Det mest kontroversiella med Kuhns paradigmskiftesteori är nog inte skiftena i sig, även om dom får agera syndabockar i många fall. Det är snarare bilden av status quo under tiden som det inte är ett paradigmskifte som skrämmer många. Ett segt byråkratiskt och dogmatiskt akademia där idéer och kreativitet hämmas, bara för att maktpositioner ska bibehållas. Gamla dinosaurier som professorer, som är rädda för förändring.
Mer generellt måste jag nog säga att jag fortfarande ställer mig frågande till orsaken bakom debattartikeln. Jag kan inte tänka mig att det finns någon vetenskapsman eller kyrkoman som skulle använda sig av argumenten som fördes under upplysningen. Det närmaste man kan komma är ett fortfarande tydligt spår av en reaktion mot upplysningsidealet, även inom vetenskapen. Upplysningsidealet ansågs/anses vara kolonialistiskt, etnocentriskt, till och med rasistiskt. Det finns en idéhistoriskt vikt av upplysningsdebatten förstås, men inte ens som kan sägas ha någon större vikt inom vetenskapen i stort såsom den ser ut idag (speciellt inte när man tänker att vi i princip är inne på en postpostpostpostkolonialism idag, i och med post-postmodernismen. där har vi ju en himla massa paradigmskiften om inte annat...)