Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2008-11-10, 11:05
  #1
Medlem
Fuskats avatar
Det kan ju vara så att jag har blivit hjärntvättad av micheal moore och liknande, isåfall får ni väll upplysa mig om verkligheten , men jag har ändå fått uppfattning om att sjukvårdssystemet i USA är riktigt risigt. USA är väll ändå ett praktiskt exempel på hur ett libertarianskt sjukvårdssystem skulle funka i praktiken? Eller är det någon som påstår att det funkar dåligt pga att den inte är liberal nog?

Jag vill inte att detta ska flyta ut i någon allmän diskussion om hur sjukvården skulle fungera i ett libertarianskt samhälle i teorin, utan hur det faktiskt fungerar i praktiken i USA idag. Fyll gärna i med hur andra libertarianistiska sjukvårdssystem i världen funkar.
Citera
2008-11-10, 11:09
  #2
Medlem
Prometeuss avatar
Ärligt talat har jag dålig koll på deras system, men enligt libertarianismen så är frågan "ska vi ha statsfinansierade sjukhus?" före "hur ska sjukhusen vara?", så att säga.
Socialism svarar ja på den första frågan, libertarianism svarar nej.
Citera
2008-11-10, 11:36
  #3
Medlem
freeworldTVs avatar
För det första: USAs sjukvård system är långt i från något exempel på ett frimarknadssystem när det kommer till sjukvård. Även om dom inte har den katastrof som kallas Universal Health Care (än så länge) så är dom åtminstone halva vägen på väg och med Obama som president kan vi nog vänta oss ytterligare steg i den riktningen. Tro inte för ett ögonblick att USAs sjukvård är på något sätt kapitalistiskt, libertarianskt eller ett exempel på frimarknadssjukvård.

http://www.youtube.com/watch?v=pq7zP9_-SIQ
Citera
2008-11-10, 11:38
  #4
Medlem
freeworldTVs avatar
http://svenskamerikanska.se/news.php?extend.16

Lite siffror om de "många oförsäkrade"..

Citat:
"Vi börjar med ett tal: Fyrtiosju.

47 miljoner amerikaner står utan sjukförsäkring. Det är det mantra som svensk media och opinionsbildning hållit uppe likt en fågelskrämma under avsevärd tid, ivrigt påhejad av Hollywoodfilmen Sicko av Michael Moore. Något försök att i offentligheten förklara detta fyrtiosju har inte anammats. Så här kommer ett annat tal: Tio.

Av Torbjörn Kvist, kontaktperson för Svensk-amerikanska förbundet i Göteborg

10 miljoner människor är det antal utländska medborgare som lagligt arbetar och studerar i USA och som har sina sjukförsäkringar från hemlandet. Detta tal måste räknas av från de 47 miljonerna. Kvar blir 37 miljoner amerikaner utan sjukförsäkring. Då kommer ett par nya tal: Tio till femton, samt femtiofem.

10-15 miljoner amerikaner med årslön över 55 000 dollar undviker varje år att skaffa sjukförsäkring. Orsaken till detta kan delvis finnas här nedan. Dessa människor räknas också av från de nu 37 miljonerna. 55 000 dollar är den övre gränsen för att få Medicare. Medicare är den federala, statliga sjukförsäkringen i första hand för barn, personer över 65 år, handikappade och andra med särskilda behov. 2007 mottog 43 miljoner människor Medicare. Kvar av amerikaner utan sjukförsäkring är nu 22-27 miljoner. Nytt tal: Sextio.

60 % av den amerikanska befolkningen får sin privata sjukförsäkring genom sin arbetsgivare. Det här är det huvudsakliga sättet varpå amerikanerna är försäkrade och utgörs av avgifter som han/hon aldrig ser, det är pengar som dras av lönen precis som pensionen. 60 % är också den andel av befolkningen som OECD uppger vara nöjd eller mycket nöjd med nationens sjukvård, en topplacering internationellt. Mera tal: Trettiofyra.

34 år utgör medelåldern för de nu 22-27 miljoner amerikaner som alltså inte är försäkrade, vilket kanske till viss del ger ett svar på orsaken till varför de inte försäkrar sig. Ett okänt antal, men uppskattningsvis en avsevärd andel av dessa 22-27 miljoner går dessutom in eller ut ur försäkringssystem under året. Eftersom de inte har försäkring hela året hamnar de i statistiken för de oförsäkrade. Kvar blir det antal amerikaner som är helt oförsäkrade under avsevärd tid, ett antal som är högst osäkert men som med överväldigande marginal understiger de ursprungliga 47 miljonerna.

Mera siffror: Fyrahundrafyrtio.

440 miljarder dollar, det är vad Medicare kostade 2007. Men den siffran täcker inte på långa vägar de totala kostnaderna för den amerikanska sjukvården, som dessutom går med underskott, precis som sjukvård gör överallt annars i världen. USA har faktiskt världens dyraste sjukvård. Orsakerna är många och komplexa.

Mycket går till transaktion av privata och offentliga medel i maskopi med varandra. De höga lönerna för personalen tar en rejäl bit. De flesta läkare tjänar över miljonen kronor per år och övrig sjukvårdspersonal tjänar betydligt bättre än i Sverige. USA är världsledande i utveckling och tillverkning av medicin, se alla amerikanska nobelprisvinnare i medicin. Kostnaderna för all denna forskning tas upp i stora delar av den amerikanska sjukvården. Man kan säga att de amerikanska medborgarna subventionerar delar av världens medicinbehov.

Men det är tal som vi inte ens vågar tänka på."
Citera
2008-11-10, 11:39
  #5
Medlem
Hail_Satans avatar
Tyvärr är sjukvårdssystemet som sagt risigt, ja. Folk är oftare sjuka, har inte råd att betala för sjukvården osv osv. Ett sjukvårdssystem som garanterar alla vård gör produktionen långt mer effektiv. Sjuka arbetare är ju bara hemma och det hjälper ju inte. Att någon ska behöva välja mellan att köpa mediciner eller mat är ju sjukt.
Citera
2008-11-10, 11:40
  #6
Medlem
trovallas avatar
Bra för de rika, dåligt för de fattiga.
Citera
2008-11-10, 11:42
  #7
Medlem
freeworldTVs avatar
hmmm, jag trodde detta var liberalism och libertarianism forumet. måste ha hamnat fel av de två senaste kommentarerna att döma..
Citera
2008-11-10, 12:18
  #8
Medlem
Västkustskts avatar
Det tragiska i hela den här sjukvårdsdebatten är att svenskar numera är mer intresserade av det amerikanska sjukvårdssystemet än det svenska.
Citera
2008-11-10, 12:22
  #9
Medlem
Avsiktarens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Prometeus
Ärligt talat har jag dålig koll på deras system, men enligt libertarianismen så är frågan "ska vi ha statsfinansierade sjukhus?" före "hur ska sjukhusen vara?", så att säga.
Socialism svarar ja på den första frågan, libertarianism svarar nej.

Jag är nöjd med landstingsfinansierade sjukhus.
Citera
2008-11-10, 12:27
  #10
Medlem
Jrgens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Västkustskt
Det tragiska i hela den här sjukvårdsdebatten är att svenskar numera är mer intresserade av det amerikanska sjukvårdssystemet än det svenska.
Ja, och den fullkomligt otillgängliga svenska vården försvaras bara med hänvisningar till USA, där fattiga som behöver medicin bara kastas ut på gatan och blir rånade av beväpnade skolungdomar. Det går inte att framföra någon kritik av den svenska vården utan att få "Vill du ha det som i USA i stället? Det är knappast bättre." som svar.
Citera
2008-11-10, 12:31
  #11
Medlem
JamalKamals avatar
Jag har för mig att staten lägger mer pengar på vård per inv. än Sverige men att mycket försvinner pga byråkrati. Detta var något jag snappade upp på radio för en tid sedan.
Citera
2008-11-10, 12:43
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av trovalla
Bra för de rika, dåligt för de fattiga.
Vad snackar du om nu? Det finns ingen gratis sjukvård. Utslaget per svensk kommer alla få betala 6000:- utöver landstingsskatten till hälso- och sjukvården nästa år. Bara subventioner av mediciner på en monopolmarknad kostar mer än 21 miljarder. Du tror inte detta svider i lånboken för en vanlig löntagare?

http://www.regeringen.se/content/1/c...9/d480a2d0.pdf
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback