• 51 938 online
  • 1 213 842 medlemmar
  • 62 620 840 inlägg
2009-07-05, 10:00
  #205
Avstängd
Stockholms Flyktingråd nämns flera gånger

vad var det för något - ideellt eller - hur finansierades det -
var det staten eller kommunen som avlönade dessa terrorister för att de på betald arbetstid skulle koka ihop jävulskap.

Trodde dock INTE detta om Anarkistiske EIVE som jag haft viss (begränsad) kontakt med
Citera
2009-07-05, 15:37
  #206
Medlem
månss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av MachoDemon
vad var det för något - ideellt eller - hur finansierades det -
var det staten eller kommunen som avlönade dessa terrorister för att de på betald arbetstid skulle koka ihop jävulskap.

Trodde dock INTE detta om Anarkistiske EIVE som jag haft viss (begränsad) kontakt med

Stockholms Flyktingråd var visst utbryare från Svenska Flyktingrådet. Trots detta skulle det inte förvåna mig ett dugg om dom fick statliga bidrag.
En dokumentär som handlar om tillslaget och alla gripanden kan man lyssna på här:
http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1803827
Mycket intressant lyssning! Och en del vänsterflummerier i sann svensk 70-talsanda
Citera
2009-07-07, 16:43
  #207
Medlem
Farmens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Classique
Jävlar, vilket arbete du har gjort. Jag är djupt imponerad. Hatten av!

Hatten av här med. Någon som vet hur jag kan få tag på Hans Hederbergs bok?
Citera
2009-07-07, 18:44
  #208
Medlem
månss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Farmen
Hatten av här med. Någon som vet hur jag kan få tag på Hans Hederbergs bok?

Jag hittade mitt ex. på ett antikvariat online. Testade att söka nyss för skojs skull men hittade ingen tyvärr. Kolla med jämna mellanrum så dyker den upp till sist! Annars kan du be ditt bibliotek ta hem den, om den inte redan finns där.
Däremot verkar inte "Kommando Holger Meins, dramat på västtyska ambassaden och Operation Leo" av Dan Hansén svår att få tag på, hittade flera ex. från 50kr och uppåt!
Citera
2009-07-09, 23:41
  #209
Moderator
HusvagnSvenssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av MachoDemon
vad var det för något - ideellt eller - hur finansierades det -
var det staten eller kommunen som avlönade dessa terrorister för att de på betald arbetstid skulle koka ihop jävulskap.

Trodde dock INTE detta om Anarkistiske EIVE som jag haft viss (begränsad) kontakt med

Stockholms flyktingråd skapades som sagt när ett antal mer radikala medarbetare med kanslichefen, engelsmannen Alan Hunter i spetsen, hösten 1975 blev utkastade från Svenska flyktingrådet, där en av ledarna var den sedermera höge juristen Hans-Göran Franck.

De utkastade tog med sig en del av sina flyktingfall och satte upp den nya verksamheten på Apelbergsgatan. Som chef för det nya flyktingrådet verkar Alan Hunter ha fungerat, vid sin sida hade han den juristutbildade affärsmannen Eive Tungstedt, samt ett antal frivilliga volontärer - alla av dem på yttersta vänsterkanten och många av dem själva flyktingar. Om de också fick med sig några pengar är oklart.

Alan Hunter var alltså engelsman, hade tillbringat några år i Sverige och hade ett förflutet i engelska anarkistkretsar. Han var engagerad i att skaffa fram pengar och till och med vapen till frihetsrörelser i tredje världen. Tydligen hade han förutom att vara på Kibbutz hunnit med att arbeta som civilanställd hos den brittiska militären i Berlin (vilket kanske är uppseendeväckande?)

Enligt Hansén och Nordqvist lyckades han vid en resa till Genève ordna fram en halv miljon! (Slussades de pengarna kanske vidare till någon frihetskamp?) Så han verkar ha haft vissa kontakter, oklart vilka. Han verkar också vara mycket begåvad, spelar klassisk gitarr väl, studerar arabiska och talar flytande spanska.

Några av dem som ingår i gruppen på Stockholms flyktingråd är flyktingarna och gerillamedlemmarna, mexikanen och revolutionären Armando Gonzalez Carrillo och hans fru, (om de nu inte bara var gifta på pappret) chilenskan och revolutionären Maria Christina Fuentes Carrillo. Eftersom de deltog i bankrån som Norbert Kröcher arrangerade, så kan ju några pengar till verksamheten flutit in den vägen.

En annan av flyktingarna var grekiskan Anna Maroufidou. Hon var också en av de inblandade gängmedlemmarna som skulle ha kidnappt Anna-Greta Leijon, men det är lite oklart vilken status hon hade i gänget. Hon stämde senare utan framgång svenska staten, och det är klart; det kan ju tyckas lite övermaga att utvisa henne, bara därför att hon deltagit i en planläggning att kidnappa landet f.d justutieminister!

Här är förresten länk till en artikel av journalisten George Lennox í kvalitetetsblaskan Lektyr, när det begav sig: http://radiohistoria.jvnf.org/p/pk/770808_Lektyr.PDF

Intressant historia och det finns en del om Alan Hunters liv och kiv här. Notera också att det finns en bild av den unge mannen, tagen på språng någon gång vid tiden för Operation Leo.

En annan inscannad artikel om Kröcherligan från samma sida.
http://radiohistoria.jvnf.org/p/pk/7...rtidningen.PDF

Länk till huvudsidan om bl.a radio 88 och dess olika skepnader.
http://radiohistoria.jvnf.org/pirat1.htm
Citera
2009-07-10, 00:50
  #210
Moderator
HusvagnSvenssons avatar
Juan Fonseca

Eftersom Juan Fonseca är ett namn som är känt för allmänheten, då han senare blev politiker, har mycket intresse riktats mot hans eventuella inblandning i Operation Leo.

https://www.flashback.org/showthread.php?t=15528
http://sv.wikipedia.org/wiki/Juan_Fonseca
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9808/01/fonseca.html

Vad har Hans Hederberg i Operation Leo och Hansén/Nordqvist i Kommando Holger Meins att säga om saken?

Först och främst måste man förstås säga att Baader-Meinhof-ligan ( RAF)bara indirekt hade med Operation Leo att göra. Norbert Kröcher agerade självständigt, som Haschrebell och medlem av Bewegung 2.Juni, men med syfte att frita RAF-medlemmar. Så chaufför åt Baader-Meinhof-ligan var inte Fonseca.

Juan Fonseca kommer till Sverige hösten 1976. Vid tiden för gripandena i Kröcher-affären i slutet på mars 1977 hade han alltså varit i Sverige mellan cirka ett halvår och fyra månader. Han hade då haft gott om kontakter med Stockholms flyktingråd.

Mohsen Mohamed Akremi var en av de andra flyktingarna som befann sig på Stockholms flyktingråd. Han har hört rykten om att något stort är i görningen i krokarna, kanske ett terroristdåd! P.g.a an hans aningar och oro sammankallas i mitten av mars 1977 ett möte på flyktingrådet där misstankarna skall luftas.

På mötet deltar tolv personer, däribland Alan Hunter, Armando Carrillo, Maria Carrillo, Pia Laskar, Eive Tungstedt och dennes fru. Dessutom Juan Fonseca.
Mohsen pekar ut Armando, Maria och Alan som de som skall delta i något fuffens. Han får dåligt gensvar på sina misstankar av de övriga på mötet.

Några dagar senare blir Juan Fonseca ombedd av Alan Hunter att hjälpa till vid en flytt och bland annat stå för kontraktet vid hyra av en pick-up - det är alltså detta som är den omtalade flytten, känd från Guillous och andras artiklar. Den sker måndagen den 28:e mars 1977. Alan Hunter åker med för att träffa den som skall flytta, Norbert Kröcher, men måste sedan avvika själv, vilket Fonseca tycker är underligt. Istället dyker en tysk med mustasch upp, Manfred Adomeit, Kröchers 2.Juni, bankrånar- och vänsterterroristkompis.

Så enligt Hederberg 1977. Enligt Hansén och Nordqvist är det så här:

" I mitten av mars fick Norbert nys om en lägenhet som han kunde få låna. Maria (dvs Pia Laskar, min not) hade träffat en colombian på Stockholms flyktingråd som hade flyttat hem till sin flickvän och därför inte behövde sin egen tvårummare på Vimmerbyplan i Rinkeby. Colombianen hette Juan Fonseca Bueno och blev långt senare riksdagsledamot för socialdemokraterna. !977 var han en colombian på landsflykt med en lägenhet att hyra ut."

Natten mellan den 31:a mars och den 1:a april 1977 slår Säpo till på några olika platser runt om i Stockholm. En av dessa platser är Finkvägen 3A i Trollbäcken. Där bor nämligen mexikanen Armando Gonzalez Carrillo och chilenskan Maria Carrillo, de sydamerikanska revolutionärerna, som under sin tid i Sverige rånat banker och planlagt kidnappningen av Anna-Greta Leijon. Denna kväll har de anordnat en fest. Det har blivit sent och en av gästerna har stannat över, colombianen Juan Fonseca. Därför grips också denne i den följande gryningsräden.

Några andra människor som bor på samma adress grips också i hastigheten, några flyktingar, några svenskar. De släpps tämligen omgående.

Alltså får man konstatera att Juan Fonseca har otur. Först med att han får kontakt med Stockholms flyktingråd, en organisation som visar sig syssla inte bara med att hjälpa flyktingar, utan även med terroristverksamhet, bankrån, kidnappning och med att försöka skaffa fram vapen och pengar till marxistiska befrielserörelser i bland annat Latin och Sydamerika.

Sedan har han otur med att befinna sig på ett internt möte där misstankar om detta dryftas. Sedan med att hjälpa Norbert Kröcher att flytta, till vad det ser ut som en andrahandsuthyrning till denne av Juan Fonsecas egen lägenhet, Och slutligen otur med vänskapen till de sydamerikanska och också spansktalande revolutionsparet Carrillo och med att befinna sig i deras sällskap när de grips.

Tur följer dock på otur, och Fonseca har i samband med Kröcheraffären tur nog att undgå en orättvis och grundlös utvisning.
Citera
2009-07-10, 11:47
  #211
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av HusvagnSvensson
Efter att ha studerat Hederbergs bok så står det klart att:

Tom i "Kommando Hoger Meins" alltså är den samme som Gugge i Operation Leo, alltså Ted Bergström - född 30 april 1956.

.

Denne Ted Bergström? Vd i Reklambranchen?
TED BERGSTRÖM
Titel: vd Stockholm Design Lab
Inkomst: 524 488
”Känsla för både design och affärer gör Ted Bergström till en byråledare att räkna med.”
Källa http://www.resume.se/nyheter/2008/05...-ar-maktigast/

http://www.stockholmdesignlab.se/#/1...out/employees/
Citera
2009-07-10, 14:19
  #212
Moderator
HusvagnSvenssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av perry2
Denne Ted Bergström? Vd i Reklambranchen?
TED BERGSTRÖM
Titel: vd Stockholm Design Lab
Inkomst: 524 488
”Känsla för både design och affärer gör Ted Bergström till en byråledare att räkna med.”
Källa http://www.resume.se/nyheter/2008/05...-ar-maktigast/

http://www.stockholmdesignlab.se/#/1...out/employees/

Det verkar som den Ted Bergström som är VD för Stockholm Design Lab är en yngre man, men jag är inte säker.

Sedan så blev det tyvärr fel på en sak ovan. Pia Laskar deltog enligt Hederberg inte i marsmötet på Stockholms flyktingråd. Jag får skylla på förvirring p.g.a alla pseudonymer.
Citera
2009-07-10, 17:34
  #213
Medlem
månss avatar
Citat:
Ursprungligen postat av perry2
Denne Ted Bergström? Vd i Reklambranchen?
TED BERGSTRÖM
Titel: vd Stockholm Design Lab
Inkomst: 524 488
”Känsla för både design och affärer gör Ted Bergström till en byråledare att räkna med.”
Källa http://www.resume.se/nyheter/2008/05...-ar-maktigast/

http://www.stockholmdesignlab.se/#/1...out/employees/

Tveksamt. Däremot finns "Ted Bergströms snickeri och möbelrenovering" på Sjöbjörnsvägen i Stockholm. Organisationsnummret är identiskt med Teds personnummer= enskilt bolag
Citera
2009-07-10, 18:48
  #214
Moderator
HusvagnSvenssons avatar
Jan Guillou

Att Jan Guillou är en framstående journalist tvivlar få människor på idag. Inte heller att det ligger en hel del i hans kritik av Säpos professionalism under sjuttio och åttiotalet.Så här säger Timmy G tidigare i tråden om Janne Guillou.

Citat:
I Jan Guillou's bok Reporter (rev upplaga 1989) har han ett kapitel som går igenom Kröcheraffären och sågar hela rättsfallet och den fejkade bild av en terrororganisation Säpo fantiserade fram. Den rekommenderas för den som vill ha en kritisk granskning av Säpos verksamhet.

Citat:
Jan Guillou är en av Sveriges bästa kännare och främsta kritiker av Säpo. Dessutom är han ju som ex-maoist väldigt negativ till anarkister, så varför skulle han betrakta dem med rosenröda glasögon?

Var stod gruppen som bildade det tänkta Kommando Siegfrid Hauser som skulle utföra Operation Leo politiskt?

För att förenkla så är det ganska svårt att säga.

Baader-Meinhof-ligan eller RAF anslöt själva och hade klara kopplingar till marxismen och såg sig som en stadsgerilla enligt sydamerikansk förebild. Deras ledande företrädare, däribland Holger Meins, fängslades efter massiva västtyska polisinsatser. Holger Meins hungerstrejkade till döds i fängelset.

Kommando Holger Meins, som ockuperade den västtyska ambassaden och mördade två människor i ett misslyckat försök att frita RAF-medlemmar; var egentligen inte primärt en del av RAF, utan utgick från SPK, Sozialistisches Patientenkollektiv vid universitetet i Heidelberg. Däribland den i samband med ockupationen avlidne terroristen Sigfried Hauser. Den ideologiske fadern till SPK var psykiatern Wolfgang Huber och dennes radikal tankar om att man måste göra uppror mot ett sjukt samhälle.

Det tänkta Kommando Siegfrid Hauser, som alltså leddes av Knofo, Norbert Kröcher, medlem av den anarkistiska 2.Juni-rörelsen, planerade i sin tur Operation Leo, kidnappningen av Anna-Greta Leijon för att befria både RAF-medlemmar och SPK-medlemmar.

Förutom Kröcher ingick också en annan medlem av 2.Junirörelsen, Manfred Adomeit i gruppen.

Så här säger en annan 2.Junianarkist, Klaus Viehmann, om ideologitillhörighet och politisk/aktivistisk inspiration:

"2 junirörelsen uppstod ur den nya vänstern. Tolv år efter att KPD, Kommunistiska Partiet Tyskland, förbjudits uppstod en ny vänsterrörelse bland unga arbetare och studenterna på universiteten.
...
Vi var snarare inspirerade av Röda brigaderna. Våran ideologiska orientering var inte så klar, som många vänstergrupper under den tiden var det en mix av maoister, anarkister och några kommunister. Det fanns ingen strikt ideologisk linje. En bred rörelse kan man tycka, eller en otydlig sådan."
(http://afa.motkraft.net/text/380)

De tre mest ledande i planeringen av Operation Leo, Norbert Kröcher, Alan Hunter och Armando Carrillo, har lite olika syn på stadsgerillaverksamhet och politik:

" Norbert var anarkist med en viss svaghet för det spektakulära. Armando var marxist-leninist och i princip uppslukad av kampen på hemmaplan i Mexiko.
...
Alan brann för att understödja förtryckta människor i tredje världen, egentligen oavsett ideologisk inriktning."
(Kommando Holger Meins, s. 250)

Jan Guillou var alltså från början maoist. Han blev dömd till fängelse i 10 månader som spion efter IB-affären, med rättegång tidigt 1974. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Informationsbyr%C3%A5n). Hans förtroende för Säpo lär efter den i hans tycke ( och de flesta bedömares idag) felaktiga domen, ha befunnit sig på nollpunkten när han frisläpptes.

När rättegången mot det heterogena Kröchergänget startade, bevakade Guillou rättegången som journalist. Det märkliga inträffade dock, att efter intervjuer med de anklagade, begärde försvararna att Jan Guillou skulle vittna i syfte att fria deras klienter. Jan Guillou hade bland annat tittat djupt in i den sköna Viveka Montis ögon och hittat... kärleken? Ingalunda, men däremot chansen till en bra story och revansch på Säpo!

Enligt Hederberg (s.152 och framåt) gör dock Guillou en slät figur i rätten, jämfört med åklagaren, den från Luleå hämtade P.G Näss. Guillou lyckas inte fria de anklagade med sina argument för att Operation Leo vid tiden för gripandena var avblåst.

P.G Näss blir efter rättegången chef för Säpo. Han förekomer senare som den hale bilhandlartypen, nidbilden av den inkompetente Säpochefen Näslund i Guillous Hamiltonböcker.

Jan Guillou har ofta journalistiskt granskande och opartiskt skrivit om Säpo. T.ex har han i Aftonbladet visat hur grundlösa anklagelserna mot Juan Fonseca var. Dessutom har han med stöd av fakta och som den erfaret objektivte journalist han är, ofta beskrivit hur Säpo plockade in och utvisade ett gäng komplett oskyldiga flyktingar i samband med den påhittade terroristaffären runt Norbert Kröcher.
Citera
2009-07-10, 21:18
  #215
Medlem
månss avatar
Så gick det för de svenska ”terroristerna”

*Man, 24. Betraktad som den svenske huvudmannen, den som hade hyrt ”fängelselokalen” på Katarina Bangata. Dömd till fängelse i 4,5 år för bland annat förberedelse till människorov, grov stöld och förberedelse. I dag fil lic och studierektor.
(Warring)

*Kvinna, 21. Dömd till tre års fängelse för bland annat förberedelse till människorov, grov stöld och försök till allmänfarlig ödeläggelse. Doktorerade vid ett av landets främsta universitet 2005, där hon också är universitetslektor. ”Jag vill inte prata om det här. Men jag funderar på att skriva en bok.” (Laskar)

*Kvinna, 20. Dömd till två års fängelse för bland annat förberedelse till människorov, förberedelse till grovt rån och häleri. I dag biträdande professor och forskare vid ett universitet. (Eklöf)

*Man, 29. Dömd till dagsböter för underlåtelse att avslöja grov skadegörelse. I dag forskningsingenjör. (Kjellberg)

*Man, 32. Dömd till tre månaders fängelse för snatteri och förberedelse till grovt rån. I dag professor i företagsekonomi. (Gratzer)

*Kvinna, 31. Dömd till två års fångelse för rån av Handelsbanken i Bandhagen, tillgrepp av fortskaffningsmedel och häleri. Då journalist på en av de stora Stockholmstidningarna. I dag förtidspensionär. ”De här åren förstörde mitt liv. Jag är ensam och har inga barn. Min olycka var att jag en gång träffade Norbert Kröcher.” (Lindgren)

*Kvinna, 37. Dömd till dagsböter för snatteri. Pensionerad gymnasielärare. (Sandin)

*Man, 36. Dömd till sex månaders fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I dag jurist. (Tungstedt)

*Man, 30. Dömd till villkorlig dom för brott mot lagen om explosiva och brandfarliga varor. I dag vd för ett byggföretag. ”Jag har lagt det här bakom mig.” (Stark)

*Kvinna, 30. Då misstänkt för bla förberedelse till människorov. I dag skådespelare och teaterledare. (Lingtorp)

*Man, 22. Då misstänkt för grov stöld. I dag fysiker. (Bergström?)

*Man, 24. Då misstänkt för bland annat grov stöld. Driver i dag en livsmedelsbutik. ”Vill inte prata om det här.” (?)

*Kvinna, 21. Då misstänkt för bland annat förberedelse till människorov. I dag medicine doktor och överläkare. (?)

*Man, 25. Då misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. I dag it-tekniker. ”Själv var jag inte speciellt intresserad av politik. Men självklart har jag ångrat det här djupt och det har varit en belastning när jag sökt skyddsklassade jobb.” (?)

*Kvinna, 21. Då misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. I dag lärare. (?)

*Kvinna, 21. Då misstänkt för grov stöld. I dag fil dr och forskare i företagsekonomi. (Monti?)

Någon som kan räta ut frågetecknen? Jag får inte ihop det riktigt..
Citera
2009-07-10, 23:16
  #216
Medlem
månss avatar
Tidningsreportage från tiden det begav sig. Norska och rätt dålig kvalitet förvisso:
http://www.upload.mn/view/zia1uj7gco63a5q9uu1p.jpg
http://www.upload.mn/view/kgq08die568v8f6w0j7s.jpg
http://www.upload.mn/view/0nbfpvug0pl7ghm6hv5c.jpg
http://www.upload.mn/view/9i95wlkrig5ntu62eap1.jpg
http://www.upload.mn/view/tncfkw4aki9cegz74tgj.jpg

Från nån Stockholmsblaska, 1977:
http://www.postimage.org/image.php?v=Pq19XDX9
http://www.postimage.org/image.php?v=Pq19XXUi
http://www.postimage.org/image.php?v=aVHp_00


Och ett intressant reportage från den ännu intressantare tidskriften Lektyr:
http://www.postimage.org/image.php?v=Pq19SR7S
http://www.postimage.org/image.php?v=aVHmFu0
http://www.postimage.org/image.php?v=aVHn8pJ
http://www.postimage.org/image.php?v=gx1pV_O9
(Tack J för dessa två)

Slutligen lite allmänt om Radio88, kanske postat förr:
http://www.postimage.org/image.php?v=aVHrdkr
http://www.postimage.org/image.php?v=gx1pZ5mi
Citera