Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 6
  • 7
2016-03-04, 09:15
  #73
Medlem
Din VVS utbildning hjälper dig inte mycket då det svetsas med helt olika metoder. På VVS sidan svetsar man gas (311). Under vatten svetsar man förmodligen MMA (111). Detta för att man skall kunna klä in tillsatsmaterialet i ett speciellt vax som skyddar det från vattnets skadliga inverkan.

Skall du svetsa ovan vatten måste du lägga en svetsarprövning enl. SS-EN 287-1 eller ISO 9606-1-5 beroende på materialgrupp. Utan detta får du nästan inte svetsa någonstans, kanske ett cykelställ till din bakgård. Skall du då svetsa under vatten gäller nog samma här, fast en annan standard anpassad för ändamålet och ett prov skall läggas som reflekterar verkligheten.

ROV's funkar där omständigheterna tillåter. En robot har tyvärr inte förmågan att tänka själv och tillämpa problemlösning, en stor del av jobben går bort för denna lilla robot direkt. Men om du nu skall börja jobba med svetsrobotar skall du givetvis avlägga en provning här för att bevisa din kompetens. Ovan ytan lägger man prövningen enl. En standard vid namn ISO 14732. Du blir då certifierad för just den roboten på den anläggningen. Skall du då vidare sen på annat jobb måste du lägga om prövningen om du inte kan flytta hela stationen och använda samma utrustning. Även här är jag ganska säker på att det finns en egen standard för att vara operatör för robot som utför arbeten under ytan.

Stirra er inte blinda på att svetsa under vatten för det sägs att det är massa pengar i det. För er info så ligger genomsnittslönen för en svensk svetsare på 343 kr/timmen vilket gör att vi hamnar på 4e plats i världen för dyrast arbetskraft, före oss ligger Schweiz, Skottland och Norge. Högsta summan på över 500kr/timme. Då jobbar du MINST 8 timmar per dag. Blir en del pengar det med.

Några saker att tänka på:

1. Det tar ung 7-10 år för en svetsare att bli erfaren inom yrket. Påstår du att du är erfaren innan dessa år blir du utskrattad ganska snabbt.
2. Det tar nog säkert 4-5 år innan du börjar bli så bra betald att det är värt det.
3. Bli bäst, en bra svetsare har ALLTID jobb.

En fråga på detta också:

Är det enbart under ytan du vill svetsa?
__________________
Senast redigerad av Kviste 2016-03-04 kl. 09:54.
Citera
2016-03-04, 10:04
  #74
Medlem
dödsknivens avatar
Kan svara på några av dykerifrågorna... Har yrkesdykarutbildning, dock inte tungdykare. Har gjort en del lätta dykuppdrag inom mer specialområden där just dykningen inte är det svåra. Var lite inne på att försöka bli anläggningsdykare eller nåt, men pratade med en kollega som arbetade som det och han fick mig på bättre tankar. Lönen är långt ifrån bra (antar att det är skillnad om du jobbar dykt offshore, menmen) och att det inte är så mycket jobb så har de seniora dykarna förtur till själva dykandet. Det medför att du som ny knappt får bada överhuvudtaget utan bara vara med för säkerhet. Det verkar varken vara glamoröst, välbetalt eller ens särskilt kul.
Citera
2016-03-05, 14:09
  #75
Medlem
morkfromorks avatar
Citat:
Ursprungligen postat av dödskniven
Det medför att du som ny knappt får bada överhuvudtaget utan bara vara med för säkerhet. Det verkar varken vara glamoröst, välbetalt eller ens särskilt kul.

Var glad att du får vara med och lära av de äldre, det finns ingen enkel eller snabb väg till sådana jobb.
Citera
2016-03-06, 09:23
  #76
Medlem
dödsknivens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av morkfromork
Var glad att du får vara med och lära av de äldre, det finns ingen enkel eller snabb väg till sådana jobb.

Såsom jag fick det beskrivet för mig var att uppdragen är såpass få att det bara räcker till de seniora dykarna med förtur (och nu snackar vi gubbar 50+ som inte är direkt drillade i absolut säkerhet) som bara gör det för att få sitt dyktillägg på lönen. Med andra ord så blir du som färsking på platsen tvungen att släpa utrustning för en ganska kass lön när inte dyktillägget räknas in och blir upplärd av människor som började när säkerhet inte direkt stod högst på listan. Dvs inte den bästa "erfarenheten" att ta till sig. Min bekante hade jobbat där i 6 år eller nåt sånt och haft tio dykdagar totalt, det var om någon av de andra inte kunde dyka pga sjukdom.

Jag överdriver nog litegrann, men han menade att det inte var värt det utan letade efter andra jobb.
Citera
2016-09-03, 22:24
  #77
Medlem
gärningsmans avatar
Undervattensvetsare? Man svetsar helst inte i vattnet, det säger sig självt att svetsen blir spröd pga den snabba nedkylningen. Man svetsar i stort sett bara det allra nödvändigaste mao..

Myten om dessa svetsare som tjänar som fan kallas habitatsvetsare. Googla! Men det är väldigt svårt att bli detta.

I övrigt är det ett fint jobb att vara yrkesdykare. Man reser mycket, varierande arbetsuppgifter, sällan någon stress. Men det är TUNGT, många verkar tro att det bara är att simma runt i vattnet och tro man tjänar mycket pengar. Dom flesta som gått yrkesdykarskolan kommer till insikt att dyka och JOBBA under vattnet inte var så glassigt som dom trott. Och tur är väl det för yrkeslivet som dykare är bra mycket tyngre.

Och inte minst den psykiska påfrestningen. Man måste hela tiden rita en karta i skallen och minnas den för att veta vart man har sin bilical (luft,coms, video) under den tuffaste miljön.
I vattnet har man sällan bra sikt, man brukar säga att ser man sin hand framför glaset är den bra. Vid 30 meters djup blir det fort becksvart och ljus behövs. Det kan också bli otroligt kallt, ibland kan vattnet bli några minusgrader. För att inte nämna strömmarna, dom kan vara djävulska.

Så för er som gått en snabbkurs på en turistort och dykt i Egypten och Thailand och fått för er att bli dykare så kan jag redan nu varna att yrkesdykning är något helt annorlunda. Men vill ni ändå uppleva äventyren och tillhöra den unika lilla yrkesgruppen så ansök till en bra skola.
Citera
  • 6
  • 7

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback