Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2012-12-29, 08:21
  #25
Medlem
Bairuilongs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av sven33
...
Vi kan idag förutspå framtiden bättre än någonsin.

Det kan vara sant, men jag tror även detta påstående kan ha uttalats många gånger tidigare i historien och alltid varit rätt.

Funderingarna på framtiden har naturligtvis alltid pågått på olika plan och nivån på tankarna har naturligtvis varit kopplat till vad som fantasin baserat på "dags-status" tillät.

Mvh
Citera
2012-12-29, 12:10
  #26
Avstängd
MrPokerfaces avatar
På 50-talet var det mycket prat om hur världen skulle se ut, aldrig förr har man talat så gott om framtiden och haft så ljusa visioner.Bara ett bevis hur bra de levde på den tiden.

Interplanetariska resor
År 2010 skulle rymdfärderna vara vardagsmat. Ingen kunde tänka sig något annat än att det skulle vimla av bemannade raketer utanför jorden. År 2010 skulle självfallet människan också ha landat på Mars.

Miniplan
Den tidens tekniker skissade på små, driftsäkra ”auto-plan”, en sorts flygande bilar som skulle ta oss till jobbet på 20 minuter.

Den automatiska bilen

Bilen körde sig själv och var ett stående inslag i nästan alla framtidsförutsägelser för 60 år sedan. Man klev in i bilen, tryckte på en knapp och blev sedan transporterad dit man skulle. Att åka bil skulle i princip bli lika enkelt och säkert som att åka hiss.



Framtidens hem
Framtidshemmet var proppfullt med finesser. Den tråkiga städningen var självfallet helt bortrationaliserad. Tvätten tvättades i en maskin med ultraljud, steriliserades med högfrekventa strålar, ströks och veks sedan ihop automatiskt. En hushållsrobot hämtade drinkar och bäddade sängar. När ingen var hemma steriliserades bostaden med ultraviolett ljus som dödade alla bakterier. Då passade också speciella ”virvelvindar” på att blåsa bort allt damm. Hela bostaden värmdes med golvvärme.
Rummen bestod av moduler som lätt kunde plockas bort för att flyttas till en annan plats. Inomhustemperaturen reglerades av en klimat*anläggning. Den automatiska ”badmaskinen” svarade för både dusch och massage. Och vägg-tv var naturligtvis standard.

Bara ett utdrag av det man trodde skulle ske. Här har du mer att läsa.


http://www.alltomvetenskap.se/den-an...x?article=7019

http://www.metro.se/udda/sa-sag-fram...jTajtxy3fmaPk/
Citera
2013-05-12, 11:50
  #27
Medlem
Ördögs avatar
Jag vet inte om den här artikeln från SvD av den 9 april avhandlas nån annanstans på FB. I alla händelser går det fint att bumpa den här tråden.

Sovjetunionen i framtidens bländande sken
http://www.svd.se/kultur/understreck...en_8064110.svd

Citat:
KRISTALLKULA Sovjetiska forskare på 1950-talet såg ljust på framtiden. Trottoarer som rullade i 100 kilometer i timmen, en meter långa morötter och två timmars sömn per natt. Så tänkte man sig att världen skulle se ut i början av 2000-talet.
__________________
Senast redigerad av Ördög 2013-05-12 kl. 11:53.
Citera
2013-05-17, 20:07
  #28
Medlem
Redyellowblues avatar
Den skillnaden om vad folk för 50 år sedan trodde och vad som blev. Är att folk tänkte att kärnkraften skulle skapa en engerirevulotion, vilket inte hände, istället fick en informationsrevulotion.

Sedan är den en skillad på vad oseriösa folk trodde som nyhetstidningar och dylikt, eller vad folk som faktist höll på med teknik och dylikt trodde.
Citera
2013-05-17, 22:07
  #29
Medlem
Moroten89s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av khabibulin
Det finns en tråd om vad man tror kommer hända inom 50år från och med nu, dvs ca år 2060. Majoriteten av oss hära lever inte då men det kan ändå bli intressant att spekulera. Nu har utvecklingen stannat upp ganska ordentligt eftersom allt "stort" redan har uppfunints. Tiden vi hära inne kommer leva på jorden kommer det nog inte vara några större uppfinningar utan bara utvecklingar av t.ex botning av sjukdomar och liknande tror jag.

Fråga är iaf nu hur tänkte folk för 50 år sedan? Det har kommit mobiler som är lika platta som papper nästan, internet finns, datorer gör det man vill genom att man tar på en skärm, man kan ringa en person genom att endast säga dennes namn till "maskinen" (mobilen) etc. Allt sådant som skulle vara ganska skummt för 50år sedan. F

Hur var det förut, hur spekulerade man på framtiden och hur förutspådde man utvecklingen efter andra världskriget? Vad gör man 1990? Och vad gör man 2000? Vad händer under milleniumskiftet? Jag vill minnas att på 90-talet var det mycket prat om att efter 2000 så kommer bilar sväva fram (som i tillbaka till framtiden) och lite sådant stuk på allt samt att millenium skiftet skulle det hända mycket konstiga saker.

Tankar kring detta?

Nej, allt "stort" har inte uppfunnits på långa vägar! Det finns människor än idag som säger "Fan man skulle uppfinna någon liten smart grej som man tjänar massor på sen. Synd bara att det inte finns något sådant längre." Trotts att det kommer nya små uppfinningar mest hela tiden. Tänk att uppfinna något som kan skapa syre, som i sin tur kan användas ifall regnskogen försvinner, dykartuber med oändligt mycket luft och något att ha i rymdstationer och liknande.

Citat:
Ursprungligen postat av Överliggaren
När jag var barn på 70-talet trodde man på radikala förändringar av samhället fram till år 2000, vare sig det gällde utopier eller dystopier. Allmänt räknade man med baser på månen och att människan koloniserat Mars, detta var minimum. Gigantiska kolonier i rymden och solpaneler i omloppsbana som försåg världen med ett överflöd energi var också en rimlig förväntning.
Inget av detta har hänt förstås, och lär väl inte ske än på 100 år, men på den tiden kändes det helt naturligt eftersom man bara extrapolerade den oerhört snabba utvecklingen som man dittills vant sig vid under de senaste 150 åren.

Vi skulle i övrigt ha så mycket fritid och hög standard att vi inte visste vad vi skulle göra med allt vårt överflöd. Detta ansågs inbjuda till dekadenta vanor och ökad "materialism" och sågs som ett problem!

Tågen förväntades gå på ett spår, bilar flyga, vi skulle ha "TV-telefoner" och androider som tänkte och såg ut som människor. 1977 utgick man kort och gott ifrån att världen 2007 skulle vara jävligt silvrig och scifi. Avskaffa kärnkraften i detta mentala klimat var förstås inte minsta problem. "Utvecklingen" skulle ta hand om allt.
I dåtiden fanns det till och med ett begrepp som betecknade den existentiella yrsel av hastighet och förändring som fick alla sociala band och fasta normer att upplösas: "future shock". Har ofta föreställt mig den verkliga chock en människa från 1973 skulle lida om han fördes till vår tid: "Men va i helvete, det har ju inte hänt nånting! Vilka jävla fattiglappar förresten som inte har råd med ny bil vartannat år! Finns inte Sovjet längre och var det kapitalismen som vann??? Och va fan gör alla dessa araber och negrer i Sverige?!!"

Dystopierna var minst lika dramatiska. Antingen skulle miljön gå åt helvete och alla naturresurser ta slut och människor leva i högteknologiska polisstater och vara totalt hjärntvättade, eller så släppte någon bomben och allt som återstod av hela civilisationen skulle vara en efter katastrofen-skrothög i bästa Mad Max-stil.

På hela taget får man nog säga att utopierna, komplett med silverkläder och turistresor till Pluto, ändå dominerade förväntningarna. Dessa var ju mainstream!

Filmer som skvallrar om hur fort folk trodde allt skulle gå och hur jävla fel dom hade är exempelvis Flykten från New York, The Roadwarrior och Bladerunner. Man får fatta att när Bladerunner släpptes 1982 så förstods den som en försiktig förutsägelse av framtiden. (Bra exempel på utopifilmer kommer jag inte på just nu, så någon annan får fylla på.)

Angående det fetmarkerade här så skulle jag faktiskt inte vara så snabb med att sitta med "facit i hand" och skratta åt folks stora drömmar. Du växte upp på 70-talet, under slutet på rymdkapplöpningen, så det hade ju inte varit helt orimligt att man kommit långt idag ifall man fortsatt utvecklingen i samma höga takt som på 60 & 70-talen.

Men som överliggaren säger så trodde folk antingen på ett dystopiskt eller ett utopiskt samhälle. Jag själv är född 1989, men min äldsta syster år 1970 och jag har läst en sida ur en dagbok som min mamma skrev då år 1970. Hon hade skrivit lite då hon satt och grundade över framtiden och undrade hur det skulle te sig i världen om tio år (1980). Hon skrev någonting i stil med "Kommer det att vara ett bättre årtionde att leva i? Kommer det bli krig? Kommer mina barn vara lyckliga?". Man trodde i mångt och mycket att världen skulle vara en typ 1-civilisation med flygande bilar, kolonier på månen, ett samhälle utan pengar och så vidare.

Jag själv tror att synen på framtiden för 50 år sedan var pga okunskap väldigt mycket mer fantasirik och verklighetsfrånvarande än den synen som vi har idag. Varför då?

http://www.youtube.com/watch?v=219YybX66MY

pga detta. En nyfiken själ går in och gör en snabb googling på "what will the future look like?" och får en massa olika träffar på utlägg ifrån experter och forum som det här.
Citera
2013-05-19, 21:54
  #30
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av khabibulin
Nu har utvecklingen stannat upp ganska ordentligt eftersom allt "stort" redan har uppfunints. Tiden vi hära inne kommer leva på jorden kommer det nog inte vara några större uppfinningar utan bara utvecklingar av t.ex botning av sjukdomar och liknande tror jag.

Det är bara din brist på fantasi som får dig uttala detta. Man har trott att "allt är uppfunnet" många gånger tidigare.

Henry Fords quote passar bra här:

“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.”
Citera
2013-05-21, 11:01
  #31
Medlem
Ankdammsmans avatar
1963 trodde man på en fortsatt utveckling mot stordrift och evigt ökande tillväxt - en fortsatt industrialisering utan slut, ungefär. Bakgrunden till denna hejdlösa optimism var den fantastiska tillväxten sen 1945. Allt hade gått som på räls. Avvikande röster började höras men de var fortfarande svaga. Boken Silent Spring om DDT, som blev lite av startskottet för miljörörelsen, hade publicerats bara ett år tidigare.

Utrikes trodde man på en lysande, ofta socialistiskt färgad framtid för u-länderna som skulle snabbindustrialiseras med hjälp av modern teknik. Synen på kommunismen var rätt negativ. Den östeuropeiska varianten tappade lyskraft efter Ungernrevolten 1956, men det stora genombrottet för tredjevärldenkommunismen med maoism och vietnamrörelse var precis runt hörnet. I övrigt var kärnvapenskräcken stark (det var bara ett år efter Kubakrisen).
Citera
2016-03-01, 12:04
  #32
Medlem
jipeesss avatar
Framtiden förr i tiden

på Vasas tid (skröna?) anlade man ekskog på visingsö, virket skulle avverkas på 2000 talet o användas till krigsflottan

på 20 talet tex siade förståsigpåare att på på 50-talet är sjukdomar utplånade, krig borta, folk boende i konstiga kuber (ganska rätt gissat iaf :-))

längre fram skulle vi befolkat världsrymden, löst energifrågan etc, a la månbas alfa, startrek, blixt gordon etc,

så siade vetenskapen/sci-fi folket på 50/60 talet

hur har man kunna bommat så galet?
fanns det nån som prickade någorlunda rätt?

vem vågar sig på en realistisk gissning kring hur det hela ser ut typ 2036?
__________________
Senast redigerad av jipeess 2016-03-01 kl. 12:09.
Citera
2018-03-23, 07:29
  #33
Medlem
Ördögs avatar
Citat:
Ursprungligen postat av khabibulin
Jag vill minnas att på 90-talet var det mycket prat om att efter 2000 så kommer bilar sväva fram (som i tillbaka till framtiden) och lite sådant stuk på allt samt att millenium skiftet skulle det hända mycket konstiga saker.
Citat:
Ursprungligen postat av Överliggaren
När jag var barn på 70-talet trodde man på radikala förändringar av samhället fram till år 2000, vare sig det gällde utopier eller dystopier.
Citat:
Ursprungligen postat av Futilebreed
Många har arbetat med framtida stadsplaner och byggt modeller på hur samhället troligen skall komma att se ut år 2000. Mycket av detta runt 60talet.


Alla som är ägare till eller som bara läst boken Sverige år 2000, grundad på intervjuer med 24 av sin tids främsta experter, utgiven av Tom Selander, får berätta om sina intryck i denna tråd! Jag fick kännedom om boken först denna morgon, men dessa artiklar erbjuder ett smakprov.

Sverige år 2000
https://fof.se/tidning/2012/1/sverige-ar-2000
Citat:
År 2000 skulle vi arbeta sex timmar om dagen och ha tre månaders semester om året. Dessutom skulle vi ha medborgarlön. Men skatterna förutsades bli höga, eftersom staten skulle behöva omfattande resurser till u-landshjälp, miljövård och en växande offentlig sektor.

Samtidigt förutsades det stora globala problemet vara överbefolkning och världssvält. Flera bedömare menade att världen redan på 1980-talet skulle drabbas av så omfattande hungerkatastrofer att jordens befolkning skulle minska drastiskt. Avsevärda klimatrubbningar skulle dessutom redan ha inträffat år 2000, eftersom en ny istid hotade hela mänsklighetens existens, liksom en lika skrämmande syrebrist på grund av giftspridningen.

Bilder av framtiden
http://www.rymdenidag.se/bilder-av-framtiden/
Citat:
Att handla online fick 1969 detta uttryck:

”En mor som vill köpa ett par byxor åt sin pojke behöver inte gå till något varuhus. Hon slår ett nummer på telefonen och anger sin bankidentifikation… På bildskärmen får hon omedelbart besked om vad detaljisterna inom hennes köpräjong har att erbjuda. När hon bestämt sig kommer orderbekräftesle på bildskärmen från affären, som debiterar hennes bankkonto och sänder hem byxorna.”

Någon vidare beskrivning av internet annat än i form av ”datamaskiner” och ”terminaler” lyckades man inte fånga, men det som antagligen var svårt att föreställa sig då känns med lite tolkning igen i dag. Andra områden där det blev rätt är antibiotikaresistens, medellivslängd över 80, robotisering av industrin, utbildningsbehoven (”nästan alla fortsätter studera efter 18 års ålder”) och värderingsskiften där kön och yrke spelar mindre roll.

Det mesta blev förstås fel, såsom robotisering av hushållen, tre månaders semester, gigantiska summor i u-hjälp, och farhågan att ljudbangar från det nya Concorde-projektet skulle rasera Europas katedraler(!). Tyvärr fick framtidsteamet inte heller rätt om elbilar, total jämställdhet mellan könen och en räddad miljö i Östersjön.

”Sverige år 2000” är förstås mycket underhållande att läsa. Och bättre att göra det 2014 än 2000, eftersom vissa förändringar som boken förutspår var svårare att se 2000. Det som ändå ger mest är bilden av hur man levde och tänkte i Sverige 1969. Förhoppningarna och farhågorna gör att människorna och den tiden får kött och blod.

9 framtidsdrömmar från förr
https://www.etc.se/kultur-noje/9-fra...mmar-fran-forr
Citat:
Spådom: År 2000 har den genomsnittliga svenska familjen två elbilar och en datorstyrd robot som sköter hushållssysslorna. Dessutom jobbar vi bara fyra timmar om dagen. Det är några av en mängd förutsägelser som görs i boken Sverige år 2000 från 1969, där journalisten Tom Selander intervjuat en rad forskare, bland annat en Nobelpristagare.

Så gick det: Sverige är visserligen bland de elbilstätaste länderna i världen, men än så länge utgör rena elbilar och laddhybrider endast 2,5 procent av den totala fordonsflottan. Vi arbetar åtta timmar om dagen och några hushållsrobotar har vi inte fått ännu, bara Rut-avdrag.

Det blir inte alltid som man tänkt sig
https://unv.is/svd.se/det-blir-inte-...-man-tankt-sig
Citat:
Medelsvensson år 2000 bodde i en storstadsregion och hade två barn – ett av varje kön, vilket man enkelt kunde bestämma i förväg. I hemmet fanns ett "helautomatiskt kök", klimatkontroll, dataterminal och bildskärmstelefon i allrummet.

En vanlig familj hade två elbilar, vilket var en självklar standard. Kanske hade grannen ett eget flygplan, vilket till skillnad från bilarna var en statussymbol. Bilarna var i vilket fall eldrivna – tysta och avgasfria. Biltrafiken skulle ske i undermarksplan, och över mark kunde man ta sig fram på de rullande transportband som hade ersatt trottoarerna. Taxisystemen var "datastyrda". Motorvägarna var eluppvärmda så att man slapp snö och halka, och trafiken "automatstyrd". Bilarna skulle nämligen åka i 200 km/h, och hanterades i ett elektroniskt system så att föraren kunde sova eller läsa. Om man hade hållit kvar det konventionella systemet som var förhärskande 1969, där förarna själva ansvarade för fordonets styrning och hastighet, hade det behövts 10–12 filer på motorvägarna.

Tågen gick i uppåt 400 km/tim, och eventuellt åkte man "pneumatiska tåg" enligt rörpostprincipen. Men det var inom flyget mest hade hänt. Man skulle flyga 60 gånger mer än år 1969 vid sekelskiftet (som millennieskiftet genomgående kallades i boken). Planen skulle landa och starta vertikalt, och de flesta skulle gå i överljudsfart, kanske till och med i Mach 10! Jumbojetplan med 2 000 passagerare skulle bli vanliga, men "för korta transporter kommer helikoptern i allmänt bruk."
---

Könsrollsdebatten var historia år 2000. Män skulle utföra kvinnliga sysslor, och kvinnorna gå in i manliga yrken. Dessutom sköttes hushållsarbetet av robotar. I städskrubben stod nämligen en "datastyrd robotslav" som skötte hushållsarbetet: "En låda med cyklopöga, ben och minst två händer", som kunde duka matbordet, putsa fönster och till och med lyda muntliga order. Och engångskläder och lakan av cellulosabas gjorde tvättning överflödig.

Maten var djupfryst och färdiglagad – men några näringspiller skulle faktiskt aldrig ersätta mat, därom var experterna ense, möjligen skulle varmrätten bli syntetisk och framställas av råolja! "Bara de verkligt matglada fortsätter att koka på gammaldags vis, ty det smakar trots allt bättre."
---
Sverige skulle ha fortsatt blandekonomi, men den offentliga sektorn skulle ha svällt ytterligare. Av BNP skulle över hälften gå till offentlig sektor, år 1969 var siffran 43 procent. Samtidigt skulle teknokrater ta över mycket av styrfunktionerna i näringslivet, som i sin tur skulle samverka mer med staten. Vidare skulle direktdemokratin utökas tack vare kommunikationstekniken. Folkomröstningar i "modellpopulationer" kunde genomföras snabbt och vetenskapligt. Riksdagen skulle arbeta övergripande och lämna detaljfrågorna åt "permanenta expertgrupper". Hur dessa skulle utses berördes dock inte.

Statsministern skulle arbeta nästan dygnet runt, till skillnad från dem som valt "honom" – för statsministern var uppenbarligen självklart även år 2000 en man, trots att könsrollsdebatten var över – och "han" krävde dessutom god hemmaservice, uppenbarligen av sin fru.

Nya värderingar skulle komma. Överbefolkningen skulle troligen göra det omoraliskt att skaffa fler än ett barn. Förståelsen för de sexuella minoriteterna skulle öka, och könsrollsfrågan var som sagt historia. Ja, experterna var inne på de flesta av livets områden i boken Sverige år 2000.

Hur ska man då bedöma dessa herrars framtidsspaningar? De dramatiska förändringar som förutspåddes var givetvis en exponent av den snabba samhällsomvandlingen vid 60-talets slut då prognosen gjordes. Och visst var de och nosade på saker som besannats samtidigt som det skett fantastiska framsteg som de missade totalt – murens fall, globaliseringen, demokratiseringen runtom i världen, välståndsökningen – men läst så här långt efter år 2000 så slås man av hur lite som hänt, särskilt vad gäller vardagslivet.

Ingen av de 24 framsynta gubbarna tycks ha föreställt sig sådana ting som no go-zoner eller dokusåpor. Fast å andra sidan gällde deras förutsägelser just år 2000, inte decennierna därefter.
__________________
Senast redigerad av Ördög 2018-03-23 kl. 07:38.
Citera
2018-03-28, 12:56
  #34
Medlem
Ankdammsmans avatar
Påfallande mycket stämmer ju faktiskt.

Citat:
Medelsvensson år 2000 bodde i en storstadsregion och hade två barn – ett av varje kön, vilket man enkelt kunde bestämma i förväg. I hemmet fanns ett "helautomatiskt kök", klimatkontroll, dataterminal och bildskärmstelefon i allrummet.

Stämmer i princip helt, utom könsbestämningen (som dock är tekniskt möjlig).

Citat:
En vanlig familj hade två elbilar, vilket var en självklar standard. Kanske hade grannen ett eget flygplan, vilket till skillnad från bilarna var en statussymbol. Bilarna var i vilket fall eldrivna – tysta och avgasfria. Biltrafiken skulle ske i undermarksplan, och över mark kunde man ta sig fram på de rullande transportband som hade ersatt trottoarerna. Taxisystemen var "datastyrda". Motorvägarna var eluppvärmda så att man slapp snö och halka, och trafiken "automatstyrd". Bilarna skulle nämligen åka i 200 km/h, och hanterades i ett elektroniskt system så att föraren kunde sova eller läsa. Om man hade hållit kvar det konventionella systemet som var förhärskande 1969, där förarna själva ansvarade för fordonets styrning och hastighet, hade det behövts 10–12 filer på motorvägarna.

Blandad kompott, även om det mesta ovanstående är på g nu. Undantaget är väl flygbilen som är en evig driftkucku i dessa sammanhang.

Citat:
Tågen gick i uppåt 400 km/tim, och eventuellt åkte man "pneumatiska tåg" enligt rörpostprincipen. Men det var inom flyget mest hade hänt. Man skulle flyga 60 gånger mer än år 1969 vid sekelskiftet (som millennieskiftet genomgående kallades i boken).

Maglevtåg som går i över 400 km/t finns i trafik,. om än inte här där järnvägen är ett sorgebarn. Tippar att flygökningen stämmer om man ser globalt.

Citat:
Planen skulle landa och starta vertikalt, och de flesta skulle gå i överljudsfart, kanske till och med i Mach 10! Jumbojetplan med 2 000 passagerare skulle bli vanliga, men "för korta transporter kommer helikoptern i allmänt bruk."

Här blir det lite pajas, om än förståeligt sett till att det skrevs innan oljekrisen. Konstigt också att trafikslag inte verkar konkurrera ut varandra.

Citat:
Könsrollsdebatten var historia år 2000. Män skulle utföra kvinnliga sysslor, och kvinnorna gå in i manliga yrken. Dessutom sköttes hushållsarbetet av robotar. I städskrubben stod nämligen en "datastyrd robotslav" som skötte hushållsarbetet: "En låda med cyklopöga, ben och minst två händer", som kunde duka matbordet, putsa fönster och till och med lyda muntliga order.

Ovanstående är väl 10-20 år bort.

Citat:
Och engångskläder och lakan av cellulosabas gjorde tvättning överflödig.

Här blev det totalfel. De missade helt mode och preferenser.

Citat:
Maten var djupfryst och färdiglagad – men några näringspiller skulle faktiskt aldrig ersätta mat, därom var experterna ense, möjligen skulle varmrätten bli syntetisk och framställas av råolja! "Bara de verkligt matglada fortsätter att koka på gammaldags vis, ty det smakar trots allt bättre."

Halvfabrikatens och hämtmatens segertåg fortsätter som bekant.

Citat:
Sverige skulle ha fortsatt blandekonomi, men den offentliga sektorn skulle ha svällt ytterligare. Av BNP skulle över hälften gå till offentlig sektor, år 1969 var siffran 43 procent.

Stämmer nästan exakt. Siffran idag är strax över 50 procent.

Citat:
Samtidigt skulle teknokrater ta över mycket av styrfunktionerna i näringslivet, som i sin tur skulle samverka mer med staten.

Totalfel.

Citat:
Vidare skulle direktdemokratin utökas tack vare kommunikationstekniken. Folkomröstningar i "modellpopulationer" kunde genomföras snabbt och vetenskapligt. Riksdagen skulle arbeta övergripande och lämna detaljfrågorna åt "permanenta expertgrupper". Hur dessa skulle utses berördes dock inte.

Experter har större inflytande idag (se ex penningpolitiken) och de svällande opinionsundersökningarna är en sorts permanenta folkomröstningarna, så till stor del rätt.

Citat:
Statsministern skulle arbeta nästan dygnet runt, till skillnad från dem som valt "honom" – för statsministern var uppenbarligen självklart även år 2000 en man, trots att könsrollsdebatten var över – och "han" krävde dessutom god hemmaservice, uppenbarligen av sin fru.

Rätt igen. Inga kvinnliga statsministrar än och politikerna jobbar mycket mer idag. Ingen orkar 23 år på toppen som Erlander.

Citat:
Nya värderingar skulle komma. Överbefolkningen skulle troligen göra det omoraliskt att skaffa fler än ett barn. Förståelsen för de sexuella minoriteterna skulle öka, och könsrollsfrågan var som sagt historia. Ja, experterna var inne på de flesta av livets områden i boken Sverige år 2000.

Delvis rätt.

Citat:
Hur ska man då bedöma dessa herrars framtidsspaningar? De dramatiska förändringar som förutspåddes var givetvis en exponent av den snabba samhällsomvandlingen vid 60-talets slut då prognosen gjordes. Och visst var de och nosade på saker som besannats samtidigt som det skett fantastiska framsteg som de missade totalt – murens fall, globaliseringen, demokratiseringen runtom i världen, välståndsökningen – men läst så här långt efter år 2000 så slås man av hur lite som hänt, särskilt vad gäller vardagslivet.

En tolkar olika. Jag imponeras snarare av hur rätt de hade.
__________________
Senast redigerad av Ankdammsman 2018-03-28 kl. 13:00.
Citera
2018-04-19, 02:49
  #35
Medlem
Överliggarens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Moroten89
Angående det fetmarkerade här så skulle jag faktiskt inte vara så snabb med att sitta med "facit i hand" och skratta åt folks stora drömmar. Du växte upp på 70-talet, under slutet på rymdkapplöpningen, så det hade ju inte varit helt orimligt att man kommit långt idag ifall man fortsatt utvecklingen i samma höga takt som på 60 & 70-talen.

Detta är precis min mening. Dåtidens människor extrapolerade endast den förändrings- och utvecklingstakt de själva hade blivit vana vid och därför tedde sig framtiden på 70-talet - "år 2000" - som direkt tagen ur Månbas Alfa.

Så här i efterhand och några decennier in i det postmoderna tillståndet (initierades sent 70-tal/tidigt 80-tal) ser vi dock ganska klart hur den dryga hundraårsperioden mellan, låt oss säga, 1848 och 1972 (då den sista månlandningen skedde) utgjorde en epok av oöverträffad förändringstakt. Allt gick i rasande fart på alla områden under detta crescendo av det moderna. Därefter har historien, framstegen och "utvecklingen" gradvis saktat in avsevärt, decennium för decennium, så att det nu nästan känns som att vi hamnat i ett virtuellt stillestånd.

Det enda löjliga är förstås när framtidsvisioner/sci-fi då inte tar lärdom av sin samtid utan fortsätter att presentera "20 år in i framtiden" som vore det en repris av Buck Rogers. Bland annat de så kallade "transhumanisterna" tillhör härvidlag en kategori, som jag skulle vilja påstå, inte har hajjat.
Citera
2018-04-20, 14:42
  #36
Medlem
Ambelains avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Överliggaren
Detta är precis min mening. Dåtidens människor extrapolerade endast den förändrings- och utvecklingstakt de själva hade blivit vana vid och därför tedde sig framtiden på 70-talet - "år 2000" - som direkt tagen ur Månbas Alfa.

Så här i efterhand och några decennier in i det postmoderna tillståndet (initierades sent 70-tal/tidigt 80-tal) ser vi dock ganska klart hur den dryga hundraårsperioden mellan, låt oss säga, 1848 och 1972 (då den sista månlandningen skedde) utgjorde en epok av oöverträffad förändringstakt. Allt gick i rasande fart på alla områden under detta crescendo av det moderna. Därefter har historien, framstegen och "utvecklingen" gradvis saktat in avsevärt, decennium för decennium, så att det nu nästan känns som att vi hamnat i ett virtuellt stillestånd.

Det enda löjliga är förstås när framtidsvisioner/sci-fi då inte tar lärdom av sin samtid utan fortsätter att presentera "20 år in i framtiden" som vore det en repris av Buck Rogers. Bland annat de så kallade "transhumanisterna" tillhör härvidlag en kategori, som jag skulle vilja påstå, inte har hajjat.
Just Sci Fi-futurismen brukar ju oftast vara så överoptimistisk att man kan fråga sig vad de egentligen har stoppat i sig ...

Det tråkigaste brukar vara deras visioner av hur "super-storstaden" ska komma att se ut.
Ibland med bara några tiotals år i framtiden.
Och Ändå så föreställer de sig att dessa "Super-Storstäder" ska vara helt utestängda från hela den övriga historiens stadsutveckling.

Dvs vi lever ju i storstäder just nu, sida vid sida med alla de tidigare århundradenas arkitektur.
Storstäder är alltså en långsam utveckling. En tids- och epokmässig blandning av gammalt och nytt.
I vissa storstäder är skillnaderna mellan gammalt och nytt så stor som flera Tusen år dessutom.

Som i Rom tex.
Och andra städer, som i Sverige, finns byggnader från allt från 1000-talet fram till 1500-talet, och sen framåt genom århundradena ända till våra dagar.

Så kommer alltså även storstäderna om ... tvåhundra år att Fortfarande se ut.



Sci Fi-futuristernas storstadsdrömmar, de kommer alltså Bara bli "verkliga" om kanske TioTusen år.
Minst.
FemtioTusen år kanske ... Då kanske, kanske vi kommer att få se dessa Super-Storstäder med kilometerhöga Neonlysande skyskrapor som står som Spön i backen ...

---

BTW
Just skyskrapor är faktiskt ett ganska modernt futuristiskt inslag.
För ca 150 år sedan så förutsåg verkligen inte den tidens futurister några skyskrapor Alls.

Utan de tänkte sig istället "mekaniska hus."
"Intelligenta bostäder" med modernt språkbruk alltså.
Men verkligen inte höga "tornliknande" fastigheter.

Och det är tankvärt, för det innebär att skyskrapor är en trend, ett mode.
Och det kan mycket väl komma att totalt förändras om bara ... hundrafemtio år från nu.
Kanske man, år 2218 har rivit de flesta skyskrapestäder, och ersatt med utsträckta villaområden istället.



Vissa gamla futurister har emellertid haft "rätt", varit "före sin tid."
Som tex den kinesen som försökte avfyra raketer under en stol, som han satt på, för att resa till rymden.
Vi kom ju att välja raketen som metod till slut.
Jules Verne föreställde sig en kanon istället - vilket egentligen inte är så långt från hur det blev.
Det enda som skiljer är ju accelerationen.



Jag gillar också Medeltidens försök att "bygga artificiell intelligens", eller åtminstone "robotar."
De konstruerade mekaniska automater, som föreställde allt från självspelande instrument till "ätande djur och människor".
Klockan, urverket, var en konsekvens av de ansträngningarna - men man drömde ju om så mycket mer. Att mekaniken alltså skulle kunna bli mer autonom, och erbjuda fullgod hjälp åt människan (ungefär så som vi idag föreställer oss den kommande "automatiseringen."
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback