• 35 242 online
  • 1 213 596 medlemmar
  • 62 606 500 inlägg
  • 1
  • 2
2007-11-09, 22:06
  #1
Avstängd
yonnys avatar
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=713923

Som jag förstått det så såg det ut såhär:

- Två pojkar, 16 och 17 år, pratar om skolmassakern i Finland och undrar bl.a. varför skolmördare inte lyckas döda särskilt många samt vilket vapen som är bäst att använda vid en skolmassaker.
- Vaktmästaren hör diskussionen och anmäler det till rektorn
- Rektorn hör av sig till polisen som uppmanar rektorn att göra en anmälan, vilket han gör
- Pojkarna är nu anhållna för stämpling till mord. Det vill säga att de ska ha försökt förmå någon att begå mord.

För det första: Denna diskussionen måste väl ändå ha utspelat sig i varenda gymnasieskola i hela landet? När något såpass stort som en skolskjutning i Finland inträffar så är det på allas läppar. Jag kan iallafall ärligt erkänna att jag själv blir förvånad över den låga dödssiffran vid dessa brott.

För det andra: Varför är det fel att fråga sig hur Pekka-Eric bara lyckades döda 8 personer? Det kan omöjligt vara svårt att ta livet av minst 100 människor i en smäll, t.ex. mha en bomb eller bärsärkagång under en fest/bio eller helt enkelt i centrum av staden. Det är väl ändå ganska klent att enbart kunna döda 8 personer, eller hur? En annan idé är att ta några klasser som gisslan för att sedan systematiskt avrätta dem.

Skolmassakrer är hemska, men att man diskuterar dem kommer inte att förvärra problemet. Dessutom tror jag att många, vare sig de erkänner det eller inte, har frågat sig själva ovannämda saker.

F.ö. diskuterades något liknande i "Boston Tea Party" för några avsnitt sedan. Varför tog man då inte fast Leif GW Persson för att ha spånat kring hur man tar livet av människor i ett terroristdåd i en biosalong? Han gjorde det dessutom inte så att enbart tre personer hörde det (vilket är fallet med ungdomarna), utan hela Sveriges befolkning hade möjlighet att ta del av diskussionen!

Jag kan förstå att det låter omoraliskt och tabu att diskutera hur man utför sådana här brott, men i ett land där yttrandefrihet råder så kan man väl ändå inte polisanmäla ungdomar för att ha diskuterat dessa saker?!

(Allt förutsätter givetvis att ungdomarna enbart hade en harmlös diskussion och i själva verket inte planerade att utföra en massaker. Dock ser jag det som högst osannolikt att man utför en massaker enbart för att man spekulerar kring hur man på bästa sätt kan utföra en massaker.)
Citera
2007-11-09, 23:34
  #2
Medlem
Ko Fångares avatar
Fel, i Sverige har vi i enlighet med den socialistiska läran yttrandetillstånd, inte yttrandefrihet.
Citera
2007-11-09, 23:49
  #3
Medlem
Ankishs avatar
Var i artikeln står det något om vad de diskuterade?
Hittar det inte någonstanns.

Om det är som du säger är det helt fruktansvärt...
Citera
2007-11-10, 00:38
  #4
Avstängd
yonnys avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Ankish
Var i artikeln står det något om vad de diskuterade?
Hittar det inte någonstanns.

Om det är som du säger är det helt fruktansvärt...
Det här var på TV igår eller i förrigår. Det var rektorns kommentar (i TV) jag förlitar mig på. Den kan mycket väl mena att vaktmästaren hörde ungdomarna diskutera en tabu sak ("varför dödade finnen så få?") och rektorn uppfattade sedan detta (efter att ha hört det av vaktis) som ett direkt hot. Rektorn ringde polisen, förklarade att han kände sig hotad och polisen (som vill vara på den säkra sidan vid såna här brott) uppmanade rektorn att polisanmäla ärendet!

Anledningen är givetvis skolmassakerhysterin som sprids av tidningarna - "det kommer att hända i Sverige också!!"-står det. Det är klart folk blir rädda! Det finns en finsk anledning till att vara orolig över att en skolmassaker ska inträffa i Sverige, men man behöver verkligen inte censurera och polisanmäla alla diskussioner och skämt som handlar om skolmassakrer. Det gör antagligen miljön där skolmördarnas ideologier frodas bara värre - school shootings ses som någonting nästintill heligt, något alla vet att man inte får prata om, vilket gör skolor ännu större mål för dem som är självmordsbenägna och hatar världen. En liten del av dem som begår självmord kanske väljer att utföra det hemskaste brott som samhället känner till - ett brott mot det "heliga" som man inte ens får prata om.

Är det inte bättre att bara prata om det som hände? Skämta om det, acceptera det och diskutera det. Det är exakt så ett sunt debattklimat bör fungera. F.ö. nämnde finnen i sitt manifesto att han hatar världen bl.a. pga politisk korrekthet, avsaknad av yttrandefrihet och att han själv inte har någon makt att påverka politiken. I ett sunt debattklimat kanske han hade känt att han kan tala om hur "dålig" människan är utan att bli stämplad som rasist, idiot och andra saker som slängs på de politiskt inorrekta.

Han ville tänka fritt, utan påverkan av media eller politiker. Han insåg hur politiker ljuger, människor för krig och förstör planeten. När han pratade om detta så kanske det var någon politiskt korrekt moralens väktare som blev äcklad av hans "annorlunda" åsikter. Och vem skulle inte bli rädd om någon spekulerar kring att det vore en bra idé att döda varannan människa för att sedan upprätta en perfekt världsordning utan krig, misär, korrupta politiker och där endast de mest intelligenta styr. En sådan världsordning skulle vara väldigt positiv för kommande generationer så länge människorasen existerar! Ja, nu ser ni att jag också håller med om att en sådan världsordning är mycket bättre än den som föreslås av kommunism, nazism, islam... Men, på grund av att han inte fick erkänna det jag precis skrev, så var det ingen som fick honom att inse följande:
Även om slutmålet (en värld med perfekt politik, både global och inrikes) är gott så är det omöjligt att nå dit. Att nå dit skulle kräva miljoner och åter miljoner liv, vilket starkt går emot både moral och yttrandefrihet (och frihet till liv och lem). Dessutom har en, två, eller femtusen skolmassakrer ingen som helst påverkan på politiken (på samma sätt som Pekka-Eric trodde) vilket innebär att det var ett fruktansvärt slöseri med liv. Helt i onödan.

Poängen är att det jag just skrev är idag "förbjudet" om jag har rätt i min trådstart. Därmed går det inte att få någon som tänker i Pekka-Erics socialdarwinistiska banor att förstå helheten och därmed inte utföra skolmassakern. I ett öppet debattklimat skulle sådana som han diskutera sina åsikter med någon.

Det är samma sak med små barn; om barnet frågar vad "nazism" är så säger du att det var en ond man i Tyskland som dödade massvis med människor och att det tyska folket på den tiden trodde att vissa människor var onda eller dåliga. Man förklarar alltså att det är en ond ideologi.

Om man istället skulle undvika att svara på barnets fråga, eller kanske säga att man inte får prata om sådana där saker i Sverige, så kanske barnet kommer få upp ögonen för denna tydligen hemliga ideologi. Eller så kanske barnet blir religiöst politiskt korrekt, dvs. en censurivrare.

De flesta anhängare av sådana här ideologier (nazism, kommunism, anarkism...) är trots allt bundna till sin ideologi på ett känsloladdat plan (dvs. "jävla äckelnegrer!!") och inte på ett rationellt plan (dvs. "flyktingpolitiken bör förnyas"). Dvs. antingen i protest mot det politiskt korrekta eller för det politiskt korrekta. Problemet i båda fallen är dock att de inte är rationella, utan enbart bundna till frågan på ett emotionellt plan. De politiskt korrekta känner att vi måste vara solidariska och hjälpa stackars afrikaner med bidrag eftersom vi inte lyckas integrera det i så rask takt. Det rationella är givetvis att ta in flyktingar i samma takt som vi lyckas integrera dem i samhället. Då slipper vi ghetton, diskriminering, kriminalitet och alla andra invandringsrelaterade problem.

Så avsaknaden av debatt och dåligt debattklimat är faktiskt grund och botten till många misslyckade politiska beslut och våldsamma dåd.

Frågan är om det verkligen gick som som det står i artikeln... Jag såg på nyheterna att pojken hade varit hos skolkuratorn och att även hon hade uttryckt oro. Fast det kanske beror på att pojken helt enkelt upprepade det han tidigare hade sagt och att skolsystern (efter skolmassakerhysterin) tyckte att det var hennes plikt att gå vidare med ärendet, just in case!
Citera
2007-11-10, 00:52
  #5
Medlem
Gabriel Knights avatar
Det är väl härligt att vi lever i ett land där det inte existerar yttrandefrihet och alla medborgare övervakas av statsmakten?
Citera
2007-11-12, 15:39
  #6
Avstängd
yonnys avatar
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=714637

Kan meddela att det inte var som jag trodde. Dessa killar hade t.om. begärt ritningar på skolbyggnaden och tidigare hotat en klasskamrat till livet.
Citera
2007-11-12, 17:35
  #7
Medlem
PK-ivrarna skulle ta sig en titt här:

http://www.encyclopediadramatica.com/School_Shooting
http://www.encyclopediadramatica.com/Jokela_High_School

Become an hero!
Citera
2007-11-12, 17:38
  #8
Medlem
Emp-snubbes avatar
Det är ju skrämmande att man inte ens får diskutera teoretiskt längre. Jag menar ord är ju trots allt ord.
Citera
2007-11-12, 22:45
  #9
Medlem
William Hainess avatar
Fånigt. Jag har också diskuterat det vid ett antal tillfällen innan den finska skolmassakern, men det betyder inte att jag tänker gå ut och skjuta folk. Men jag antar att folk får gå på tå nu i ett par månader med tanke på att alla kommer vara hyperparanoida - jag är i alla fall glad att jag inte går i gymnasiet längre!
Citera
2007-11-12, 22:52
  #10
Medlem
bernankes avatar
Alla ungar snackar sådär. Jag minns hur jag hörde ungar snacka om hur "coolt" 9/11-spektaklet var till exempel, helt känslolöst, precis som detta. Big deal, låt pojkar vara pojkar.
Citera
2007-11-13, 17:31
  #11
Medlem
Bye Bye Babys avatar
Jag tycker rektorn och kuratorn gjorde rätt. Eftersom de t.o.m gick så långt att de begärde ut ritningar så ska man inte bara skita i det. Rektorn och andra lärare har även haft koll på killarna en längre tid, speciellt efter att ena killen knivhotat en tjej på skolan, och de har beteet sig underligt. Men jag hoppas att ni själva förstår att de inte anmälde killarna bara för att de har suttit och haft en vanlig diskussion om skolmassakern i finland.
Citera
2007-11-13, 18:41
  #12
Medlem
Resistances avatar
Förvånad är jag inte. Sverige och dess diktatur visar sakta men säkert sitt rätta ansikte. Folk tror att vi lever i en folklig Demokrati där yttrandefrihet råder men i själva verket är det tvärtom. Vi är slavar under statsmaktens förtryck - och vi gör inget åt det.

Steget att gå från ord till handling är ganska så långt - men det förstår inte folk då de är idioter.
Citera
  • 1
  • 2