Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2007-05-20, 13:19
  #13
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Zaxxon
Angående gravitationsvågor. Jag har inte riktigt greppad vad det är man vill observera. Några kandidater på vad som vill observeras:

a) Gravitationen utbreder sig med ljusets hastighet.
b) Gravitationen kan beskrivas som en vågfunktion, i stil med att ljuset är svängningar i elektriskt och magnetiskt fält.
c) "Vågor" av gravitation.


Typexemplet som alltid tas upp i samband med gravitationsvågor, från wikipedia:



Detta faller väl under c) ovan. Men vad är det som är så mycket mer annorlunda med detta, än då månen orsakar tidvatten här på jorden ? Så, denna "typ av" gravitationsvågor måste ses som redan observerade (förutom att man inte kan observera gravitationens utbredningshastighet). Jag tycker det är så otroligt trivialt att dessa "vågor" uppkommer, så jag måste nog missat nått i förståelsen.

Lite analogt exempel för ljusvågor: En lampa som pulserar, växlar mellan att lysa starkare och svagare, kommer ge upphov till en "ljusvåg". Men det beskriver ju inte ljuset i sig som en våg, svängningar i elektriskt- och magnetiskt fält. Är det inte detta, en analogi med ljusets EM-fält, som man vill observera ? Dvs. b).

Beskrivningen av gravitationsvågor är helt analog med EM-vågor. Det är bara det att de är mycket mycket svagare. Det är nog ingen seriös forskare som tror att de inte skulle existera. Men om man kan detektera gravitationsstrålning så kan man börja titta på var de kom ifrån, vilken styrka och frekvens de har och på så vis få ett nytt observationsfönster mot rymden.
Citera
2007-05-20, 14:30
  #14
Medlem
Zaxxons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wurraluk
Beskrivningen av gravitationsvågor är helt analog med EM-vågor. Det är bara det att de är mycket mycket svagare.
Ok !

Citat:
Ursprungligen postat av wurraluk
Det är nog ingen seriös forskare som tror att de inte skulle existera. Men om man kan detektera gravitationsstrålning så kan man börja titta på var de kom ifrån, vilken styrka och frekvens de har och på så vis få ett nytt observationsfönster mot rymden.

Det är väl bara styrkan och frekvensen för sjävla gravitationsstrålningen man observerar, inte gravitationens egna vågstruktur ? Jag menar, gravitationsförändringar är sånt trivialt fenomen. För att observera dessa behöver man ju bara ha en mätapparat som påverkas av ett tungt objekt i rörelse, ex. en planet/måne i rörelse. Ungefär som då månen ger upphov till tidvatten om vi betraktar det som att jorden står still och månen rör sig. Då kan styrkan och frekvensen (1 dygn) för gravitationsförändringen observeras. Men sen då, detta säger väl inte nått om gravitationsvågor så jag förstår inte riktigt nyttan i detta.

Vad är det som gör att gravitionell strålning från yttre rymden är så önskad i detta avseende, kan man via den dra slutsatser om gravitationsvågor på ett sätt som inte är möjligt med "lokala" gravitationsförändringar ?
Citera
2007-05-20, 14:49
  #15
Medlem
Gravitationsvågor som träffar oss ger en tidvattenkraft på massiva objekt, de påverkas olika mycket i olika riktningar.
De detektorer som byggs nu består i princip av två vinkelräta armar. Genom att mäta små avståndsändringar i de två riktningarna så kan man detektera gravitationsvågor. Men vi talar om avståndsändringar mindre än en atomkärna även om armarna är flera tusen meter långa.

Eftersom gravitationsvågor är så otroligt svaga så är det bara astronomiska processer typ kollisoner av svarta hål som kan generera vågor som är tillräckligt starka för att vi ska kunna detektera dem.
Det går alltså inte att generera några gravitationsvågor i laboratorium.

Nyttan är att man i framtiden kan observera processer som inte skickar ut elektromagnetisk strålning.
Citera
2007-05-20, 16:30
  #16
Medlem
526s avatar
Citat:
Ursprungligen postat av wurraluk
Gravitationsvågor som träffar oss ger en tidvattenkraft på massiva objekt, de påverkas olika mycket i olika riktningar.
De detektorer som byggs nu består i princip av två vinkelräta armar. Genom att mäta små avståndsändringar i de två riktningarna så kan man detektera gravitationsvågor. Men vi talar om avståndsändringar mindre än en atomkärna även om armarna är flera tusen meter långa.

Eftersom gravitationsvågor är så otroligt svaga så är det bara astronomiska processer typ kollisoner av svarta hål som kan generera vågor som är tillräckligt starka för att vi ska kunna detektera dem.
Det går alltså inte att generera några gravitationsvågor i laboratorium.

Nyttan är att man i framtiden kan observera processer som inte skickar ut elektromagnetisk strålning.

Finns det något bra exempel på vad?
Citera
2007-05-20, 16:33
  #17
Medlem
Alimamas avatar
Citat:
Ursprungligen postat av 526
Finns det något bra exempel på vad?
Kollision av två svarta hål?
Citera
2007-05-20, 21:16
  #18
Medlem
Först vill jag säga att jag tycker riktigt illa om Celeste-institutets sätt att försöka föra folk bakom ljuset. Men det slog mig att jag har hört ett rykte om att FOA för kanske femtio år sedan skulle ha försökt sig på att skapa en slags telefon som skulle vara baserad på gravitationsvågor. Sändaren skulle bestå av stora massor och mottagaren något i stil med det wurraluk beskriver – en rent fantastisk manick alltså.

Det gick förståss åt skogen. Men är det någon som har mera uppgifter om den fördomsfria forskningen. Är det någon annan som också har hört detta rykte och vet om det är en skröna eller inte.
Citera
2023-01-10, 19:31
  #19
Medlem
Det är inte alls nonsens.

Vill bara säga att det du skrev var HELT rätt och inte någon smörja. Lyssna inte på de som låter mest kaxiga. De vet oftast minst av alla. För att lära måste man vara ödmjuk nog att kunna säga "jag vet inte".

Q kallas för en Quarternion! Det är ett typ av tal som innehåller både en skalär och (vad som skulle kunna liknas vid) en 3D-vektor (men som inte är det).

Ett enklare fall C = w + ai, kallas för Komplexa tal där 'i' är den imaginära enheten. En vektor som pekar ut i ingenting. - En helt ny talllinje 90 grader från den reella tallinjen(!), där ju 'w' kallas för den reella komponenten och anger måttet på den synliga tallinjen. Värdet 'a' anger då längen på denna vektor som pekar ut i ingenting. Det som gör det hela spännande är att i^2 = -1 dvs blir ett reellt tal igen och på så vis kan den imaginära komponenten faktiskt spela en roll i verkligheten.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Komplexa_tal

https://www.youtube.com/watch?v=DHoRnxqnWrw

Komplexa tal används i MASSOR i all EL-kraft utveckling!
https://www.youtube.com/watch?v=TLWE388JWGs

Man använder det för att hantera växelspänningar och komponenter som använder just växespänningar, ex.vis spolar och kondensatorer. Man använder i de fallen ett "j" istället för "i" efter som "i" redan används i EL-sammanhang för att uttrycka elektrisk ström (Ampere). Därför är det viktigt att kolla in definitionen på Q och se vilka bokstäver som används för de imaginära dimensionerna.
https://www.youtube.com/watch?v=x8DStTT4ers

Kort sagt, är Quarternioner helt enkelt mer avancerade komplexa tal där man har 3 imaginära komponenter istället för en. Ett 4-dimensionellt komplext tal istället för 2D som vanliga komplexa tal. Och givetvis finns det en relation mellan de imaginära enhetsvektorerna i, J & k och den reeella komponenten också. Kolla in ex.vis
https://en.wikipedia.org/wiki/Quaternion

Precis som du sa, så kan Quarternioner användas för att uttrycka mer än enbart vektorer. Exempelvis i Maxwells Ekvationer. Dock, av nån anledning, motarbetas forskningspublicering på detta område och det finns många som inte vet att de finns. - Som du säger, går ide’n om att de skulle finnas en skalär komponent i elektromagnetismen emot den trunkerade rena vektor- paradigm som vi lärs i de flesta läroböcker. Men det finns många skugg-censurerade framstående vetenskapsmän och filosofer i tiden som hävdat motsatsen. Tesla vara bara den kom fram till - att EL kan förmedlas utan ledningar dvs att vi kan vara helt energi-oberoende, utan de-facto EL-monopol och beskattning. Det öppnar i så fall för en helt ny nivå av välstånd som vissa korrupta personer inte ville skulle komma gemene man till del.

Ett annat område där Quarternioner används i MASSOR, är inom datorgrafiken. ALLA grafikkort idag som används till datorspel, använder Quarternioner för att matematiskt effektivt hantera rotationer av spelfigurer, landskap osv i 3D och det är så centralt för kapaciteten hos grafikkorten att man skapat speciella 3D-chip som är helt dedikerade till att jonglera Quarternioner. Det som är så jättebra med Quarternioner, är att beräkningen av dem är algebraisk (dvs använder bara +, -, * och /) och blir därför matematiskt mycket lättare för datorer att använda, jämfört med att använda trigonometri i 4D (Sin, Cos, Tan etc). Man har till och med skapat en helt specialiserad typ av Quarternion-algebra, som kallas för ”Clifford-algebras” för den som vill dyka ner i en helt egen värld av cool matematik.

Jag kan dock direkt säga att skalären W inte uttrycker nån gravitation (utan snarare den reella delen av variabeln), för gravitation som en dragningskraft på distans har matematiskt genomskådats som ett rent påhitt - Newton & Co gjorde detta för att alla på jorden skulle tro att jorden är en boll i ett solsystem - för de var satanister och soldyrkare (frimurare). Och mänskligheten gick på det och har indoktrinerat all barn från dagis-ålder, att jorden är rund och att gravitation är en dragnignskraft när det snarare är en tryckkraft. (du trycks ner mot jorden, inte dras)
A critique of Newtons 'law' of 'gravity'

Dock är W-komponenten helt klart ett skalärfält som kan användas för energitransport dvs kommunikation och ev. kraftöverföring. Det har provats inom militära sammanhang, vad jag hört men det är ett område som få orkat ge sig in i. En historisk figur du kanske kan kolla in är Rudolf Steinmetz och en annan man som heter Steiner, tidigt 1900-tal. De hade för sig en egen algebra för kraft-EL, so kanske har koppling till Quarternioner(?)

En suverän visualisering om Quarternionernas natur och beteende finns gjord av 3Blue1Brown på Youtube. - Han har gjort massor av bra videos.
Visualizing Quarternions (4D)

Andra bra länkar är
Don't get lost in deep space - understanding quaternions/

A derivation of the quaternion maxwells equations

GAelectrodynamics PDF

Quaternions and Rotation Sequences: A Primer with Applications to Orbits, Aerospace, and Virtual Reality

Clifford Algebras and Spinors

Visualizing Quaternions

Självklart finns det ännu mer avancerade typer av tal än Quarternioner också, men det är inget som gemena man stöter på alls, utan dyker upp i avancerade matematiska avhandlingar på universitet. Gå till ett universitets matte-institution och fråga
__________________
Senast redigerad av vincewest 2023-01-10 kl. 20:03.
Citera
  • 1
  • 2

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback