Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 2
  • 3
2007-03-04, 12:29
  #25
Avstängd
spoozs avatar
Dick Erixon stödjer också detta förslag

Jag tycker deras tekniska förslag är lite krångligt, men alla förslag som ger medborgarna individuell avkastning från utförsäljningen är bra. Det får inte bli så att utförsäljningen bara blir en ommöblering av statliga tillgångar över huvudet på medborgarna. Pengarna ska ut till folket! Det är medborgarnas sparkonton och aktieinnehav som ska fyllas på, inte politikernas.

http://www.erixon.com/


Personligen tycker jag att om det finns utrymme så bör div skatter sänkas istället.
Citera
2007-03-04, 14:50
  #26
Medlem
brianmolkos avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Desertör
antingen så sparar man pengarna!!

eller så ger man dom tillbaka till skattebetalarna genom sänkt skatt!!!

bidrags parasiterna ska inte ha ett öre !!!


eller så köper man saker så att jobb kan få finnas att välja på
men tyvärr folk är parasiter som vill bo i en jätteby som stockholm kommer bli
Citera
2007-03-04, 15:55
  #27
Medlem
Röksopps avatar
Ett antal år med detta överskott och staten har mer pengar än vad som fås vid utförsäljning av statliga bolag. Det är inte helt otroligt att högkonjunkturen står sig kanske 2-3 år. Varför inte:

Amortera statsskulden med överskottet
Minska ägandet i statliga bolag med kanske 50%.
Sälj detta ägandet till privatpersoner
Citera
2007-03-04, 20:25
  #28
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrikb82
Pengarna skall givetvis tillbaka till skattebetalarna och då i form av picent av inbetald skatt så de som betalt in mest får mest tillbaka.

Bättre att sänka skatten så att det på marginalen verkligen är arbete som lönar sig.
Citera
2007-03-04, 21:07
  #29
Medlem
Sakens avatar
Sverige betalade år 2006 45.2 miljarder i räntekostnader för statsskulden. Dessa utgör 6,3% av statsbudgetens totala utgifter vilket kan jämföras med Hälsovård, sjukvård och social omsorg som utgör 5,3% eller Försvaret som utgör 5,6% av utgifterna.

Även om överskottet är ett litet belopp i jämförelse med de 1 248,8 miljarder statskulden ligger på så känns det spontant som en långsiktigt strategisk placering att betala av statsskulden. Vi blir då mindre känsliga för ränteförändringar och omvärldsförändringar generellt.

Detta är att ge pengarna tillbaka till befolkningen (indirekt genom att ge utrymme för framtida skattesänkningar), på ett bra mycket vettigare sätt än Timbros förslag.
Citera
2007-06-18, 12:34
  #30
Medlem
Mer diskussion om detta:

Citat:
Dragkamp om statens miljarder
Betala av på statsskulden. Sätt dem i en fond och investera i aktier på den internationella marknaden. Åsikterna går isär om hur staten ska använda pengarna från den planerade bolagsförsäljningen.

Regeringen och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) räknar med att få in omkring 200 miljarder kronor under mandatperioden på att sälja statens aktieinnehav i sex bolag. Pengarna ska användas till att minska statsskulden. Det sänker i sin tur statens skuldräntor med cirka åtta miljarder kronor om året. Pengar som kan användas till annat i statsbudgeten.

Mats Odell har sagt att de ska användas till investeringar i till exempel järnvägar, vägar och äldreomsorg. Men att öronmärka åtta miljarder för dessa syften går inte och just nu är det inte aktuellt att avsätta mer pengar till vägar och järnvägar.

–Nu ser vi överhettningstendenser på ett antal områden i ekonomin. Det talar starkt för att inte nu öka investeringarna i vare sig järnvägar eller vägar. Men däremot kan vi förbereda projekt som kan starta snabbt när konjunkturen viker.

Men är det bra ekonomi att använda de 200 miljarderna som regeringen hoppas få in till att amortera statsskulden?

–En bättre placering skulle vara att göra som den norska oljefonden, placera i aktier på den internationella kapitalmarknaden. Det skulle ge en bättre avkastning på lång sikt, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Han menar dock att huvudargumentet för att sälja inte är att få pengar till att minska statsskulden.

–Värdet med privatiseringar ligger i att staten ofta inte är någon bra ägare. Man får en effektivitetsvinst i ekonomin med mindre statligt ägande.

Den synen delar Mats Odell, men han håller inte med Calmfors om att pengarna borde placeras i aktier.

–Det vore ologiskt att sälja de här företagen bara för att sedan köpa andra. Det skulle bli den praktiska konsekvensen. För att skapa en ökad buffert framåt är vi överens om att det bästa är att amortera på statsskulden, säger Mats Odell och hänvisar till att OECD rekommenderar att intäkterna används till just det.

Dick Kling, nationalekonom på näringslivets tankesmedja Timbro, tycker visserligen att staten inte ska äga några bolag men pläderar i motsats till både Mats Odell och Lars Calmfors för att företagens aktier ska delas ut till medborgarna.

–Skälet till att man inte ska sälja och dela ut pengarna är att om man för över så mycket pengar i kontanter till svenskarna, riskerar man att få starka inflationsimpulser, säger han.

Men att dela ut företagen till medborgarna finns inte med i regeringens planer.

–Jag tror att man skulle bli populär om man gjorde det. Men vi har inte begärt ett sådant mandat från väljarna. Det finns heller ingen politisk majoritet för detta, säger Mats Odell.

Ett av Dick Klings argument är att hans modell skulle öka medborgarnas privata förmögenhet vilket i sin tur leder till att människor till exempel är beredda att flytta dit där jobben finns. Det är också ett sätt för politikerna att bestämma sig för om förmögenhetsbildningen ska ligga hos staten eller medborgarna.

Resonemanget att också minskad statsskuld gör svenskarna rikare biter inte på Dick Kling.

–Det där är feltänkt. Den bruttostatsskuld vi har är inte en skuld netto. Statens förmögenhetsställning är istället positiv, medan många medborgare är skuldsatta eller helt i avsaknad av förmögenhet.

Det finns också ekonomer som tycker att staten borde behålla företagen. Börs- och företagsanalytikern Peter Malmqvist, analyschef på mäklarföretaget Nordnet tillhör den gruppen.

–Jag skulle inte sälja bolagen som regeringen planerar att göra. Det är välskötta bolag. Sedan kan det bli som i OMX-fallet att staten får ett bud på sina aktier. Då är det naturligtvis så att man kan fundera på om den nya ägaren Nasdaq kanske är en bättre ägare än svenska staten och de övriga, säger han.

Istället för att sälja tycker Peter Malmqvist att de helägda bolagen, Vin & sprit och Vasakronan, borde börsnoteras, men däremot inte bolåneinstitutet SBAB.

–Skulle man börsnotera SBAB är jag rädd för ett uppköp från någon av bankerna. Och då försämras konkurrensen.

Börsintroduktion av ett eller flera bolag är inte uteslutet, säger Mats Odell.

–Det är ett av alternativen men det måste analyseras för varje bolag.


http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15845784.asp

Att köpa aktier på den internationella marknaden är ju inte ointressant.
Citera
2007-06-18, 13:04
  #31
Medlem
Veyrons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Grue
Mer diskussion om detta:



http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15845784.asp

Att köpa aktier på den internationella marknaden är ju inte ointressant.

Tycker inte precis att det är en stats uppgift att spekulera på aktiemarknaden med medborgarnas tillgångar. Sen har ju Mats Odell rätt i det är dumt att sälja några företag för att sedan köpa nya, det enda som händer är ju att ägandet sprids.

Staten ska inte äga företag helt enkelt.
Citera
  • 2
  • 3

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback