Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2017-02-05, 18:20
  #4117
Medlem
Sha R'Taes avatar
Till sist så tog sagan slut. Jag har precis stoppat mitt silversvärd i skidan för sista gången i det monumentalt fantastiska The Witcher 3: The Wild Hunt (TW3) som jag spelade igenom på PC. Ett majestätiskt äventyr och en förstaklassig spelupplevelse som lämnar mitt smått mållös.

Att recensera ett spel som TW3 är en utmaning då det är en massiv upplevelse och det blir hart när omöjligt att belysa alla aspekter. Jag ska göra ett ärligt försök och jag börjar därför med det grundläggande: TW3 är en uppföljare till det ytterst välgjorda The Witcher 2 och som namnen antyder så är det del tre i spelserien som är baserade på den polske författaren Andrzej Sapkowskis fantasyböcker. TW3 handlar om Geralt, en kringströvande krigare som är specialiserad på att dräpa monster och är ett rollspel sett ur tredje person.

Denna korta summering av de mest basala detaljerna är nödvändiga för att faktiskt börja beskriva TW3 och vad som gör spelet så bra för det finns mycket att täcka. Då jag spelade föregångaren The Witcher 2: Assassins of Kings så gav jag spelet ett omdöme om 9 av 10 poäng och tyckte det var helt fantastiskt. TW3 är ett långt bättre spel på alla vis.
Visuellt är det en rent majestätisk upplevelse med vackra, mjuka animationer, högupplösta texturer, vacker ljussättning och makalösa miljöer, inkl. dygns- och vädercykel. Geralt kämpar mot människor, djur och diverse övernaturliga väsen genom solsken, piskande regn och snöstormar - allt lika imponerande att titta på. På min burk med ett GTX 970 så flöt det uteslutande på silkeslent och var genomgående extremt snyggt att titta på.

Då jag spelade igenom ett annat hyllat rollspel, The Elderscrolls V: Skyrimförärades även det spelet 9 av 10 och jag lovordade spelet bl a för hur stort spelet är. TW3 är ett långt bättre spel än Skyrim och därtill mycket större.

Storlek i en spelvärld är egentligen ganska vanskligt att tala om för hur ska man egentligen mäta storlek och hur mycket säger det om kvalitén på spelet? Vilken klåpare som helst kan göra en karta tio gånger större men är fler transportsträckor något som någon önskar sig? TW3 har inte bara flera väldiga kartor att färdas i och mellan utan är så sprängfyllt med innehåll att det är löjeväckande. Jag har spelat igenom huvudspelets kampanj och i princip samtliga sidouppdrag och är nu uppe i smått bisarra 160 timmar. Det som gör TW3 unikt, bland storspel i allmänhet och rollspel i synnerhet är den genomgående kvaliten i allt innehåll. Spelet är i princip fritt från fetchquests och annan hjärndöd, repetitiv smörja där du enbart ska dräpa X antal fiender eller liknande - varje uppdrag, stort som litet, har en handling med dialog och karaktärer som Geralt interagerar med, inte sällan behöver du även göra val baserat på känslor och empati men mer om detta senare.

TW3 handlar som sagt om Geralt samt delvis om hans protege Ciri. Ciri är tronarvinge till det mäktiga kejsardömet Nilfgaards regent och Geralt ges i uppdrag av kejsaren att hitta hans dotter som försvunnit och tros vara på flykt undan "the wild hunt", en mystisk grupp som uppstår ur tomma intet och för död och elände med sig. Nilfgaard är i full färd med att erövra de mindre kungadömen i norr som landet gränsar mot och TW3s handling utspelar sig mot det pågående kriget som bakgrund.

Handlingen, som tar Geralt på resor kors och tvärs genom de olika ländernas böljande landskap är mäktig och och absolut i paritet med vilken episk fantasyfilm (eller serie) som helst med hovens intriger, maktkamper och spirande kärleksaffärer.
Berättelsen i stort med ett rikt och mäktigt rike som kommer söderifrån för att invadera nordens fria folk är förstås kanske inte så unik och kopplingarna med den övergripande konflikten i Skyrim blir uppenbar ganska tidigt.
Det finns dock det som skiljer TW3 från såväl konkurrerande spelserier som förlagorna i film- och bokvärld, en skillnad är hur nordfolken skildras. En återkommande klyscha som man ofta ser i andra sammanhang är de nobla och stolta männen från norr där resliga och gärna blonda män och kvinnor kompenserar bristen på monetär rikedom med spartanskt och sunt leverna. Det är med andra ord sällan du som spelare faktiskt får bevittna någon relevant fattigdom inom denna grupp men här sticker TW3 ut som sagt; byarna i norr är fattiga. På riktigt. Bönder svälter. Barn lämnas åt sina öden. Sjukdomar härjar och rövarband stjäl vad de kommer åt och genom denna sörja vadar Geralt fram på jakt efter uppdrag som ger bra betalt.

Jämfört med föregångaren så har stridssystemet har fått en rejäl uppdatering och duellerna flyter på med samma elegans som Batman Arkham-serien. Geralt svingar sitt svärd, parerar, hoppar undan och går till motangrepp. Olika monster kräver olika taktiker och dessa är underhållande att slåss mot men höjdpunkten är de mänskliga motståndarna som Geralt ofta avslutar med tillfredställande svärdshugg som kapar lemmar, huvuden och ibland större delen av bröstkorgen på dårarna som angriper mig.

Att perforera antagonister med klingan är dock bara en del av flera andra spelmoment och faktiskt inte det du gör merparten av din speltid. Frånsett att rent fysiskt ta sig igenom terräng så behöver Geralt även samla örter och växter för att framställa trolldrycker samt förstås tjäna pengar och ibland lösa dispyter med knytnävarna. Pengar får en intressant roll i TW3 då utvecklarna lyckas väva ihop valutan som ofta är nödvändig för att öka ditt stridsvärde med spelets välgjorda moralsystem.

När det gäller moral i TW3 så är det viktigt att förstå att Geralt som karaktär inte är någon rik person samtidigt som allt han gör kostar pengar. De stål- och silversvärd som Geralt behöver för att slåss (stål mot människor och djur samt silver mot monster) går sönder av flitig användning och måste då repareras - vilket kostar pengar. Reparationer och ny utrustning kräver dock en smed vars tjänster kostar pengar och detta ska lönen Geralt erhåller bekosta. Som jag nämnde ovan är dock människorna som anlitar Geralt i regel själva urfattiga och pengarna de erbjuder vår hjälte är pengar de egentligen inte kan avvara. Geralt kan ofta avstå belöningar men sådana nobla gester är kostsamma.

Jag gillar moralsystemet i TW3 mycket mer än de flesta andra spel då val mellan "gott och ont" i andra spel ofta har en märklig roll. Valet mellan gott och ont i Infamous är en fråga om vilken av två superkrafter du vill utveckla. I Bioshock är det en fråga om vilken sorts belöningar du vill ha (då olika handlingar betalar ungefär lika väl). Att vara schysst i The Division är att ge bort en konservburk eller en förbandslåda till en förbipasserande som sedan slumpvis lämnar belöningar till dig. I samtliga exempel så är moral helt enkelt en taktisk fråga snarare än en etisk sådan - välj mellan olika perks eller spela Bingo och hoppas på utdelning.
I TW3 så får du sällan belöningar för dina goda handlingar och ännu mer sällsynt är att den du är snäll mot reflexmässigt kan fisa ur sig ett föremål av samma eller högre värde än den penningpung som Geralt precis refuserat för att låta en fattig kvinna köpa bröd till sina barn. Rent pedagogiskt reflekterar TW3s spelmekanik vad moral faktiskt bör handla om: goda gärningar gentemot sin nästa av ren välvilja.

Som rollspel är TW3 ganska traditionellt konstruerat med "levlande" och ständigt inbyte av utrustning. Det tar sin lilla tid att förstå all spelmekanik och de svåraste fighterna i spelet utspelar sig till 90 % tidigt i spelet. Därefter är det lättare att medelst sidouppdrag och taktiskt kunnande skaffa sig ett övertag gentemot de flesta fiender - vill man ha en bra utmaning är det dock bara att ge sig på en fiende som är en eller ett par nivåer över dig.

Spelet innehåller löjligt många timmar dialog och det mesta bärs upp väl av de kompetenta röstskådisarna men det finns två tråkiga undantag. Dels är det Geralts mentor Vesemir vars inspelade repliker vacklar vid ett väldigt illa valt tillfälle samt faktiskt Ciris. Problemet med Ciri är inte bara tonen i replikerna utan hennes karaktär i stort som tyvärr framstår som mer korkad än barnsligt orädd och hon tycks ibland oförmögen att greppa situationens allvar.
Geralts relation till Ciri är omsorgsfullt skildrad men än mer djup hittade jag i Geralts (eventuella) kärleksaffärer samt hur dessa spelas ut. Jag misslyckades själv med min egen vilket kändes i bröstkorgen då spelet tog slut, men så är kärleksrelationer sällan rättvisa.

Trots att den övergripande historien är allvarsam så finns det överraskande bra humor i TW3. Det rör sig om en handfull scener som fick mig att skratta högt då jag spelade. Utan att förstöra för presumtiva spelare så kan jag säga att alla ordväxlingar där troll är inblandade är helt fantastiska. Även övriga kreatur du stöter på är intressanta och ibland känns TW3 nästan som ett interaktivt lexikon av europeisk mytologi. Geralts monsterdräpande är ibland rena detektivuppdragen och involverar varelser såsom spöken, varulvar, djinner, drakar, myrlingar och mycket annat och där det krävs mer än bara råstyrka för att lösa problemen.

Jag har fortfarande inte spelat igenom de två expansionspaketen till spelet (vilket jag dock ska ge mig i kast med när jag har skrivit klart denna recension) men efter att ha spelat igenom The Witcher 3: The Wild Hunt så ger jag spelet näst intill perfekta 9.5 av 10. Det är ett otroligt välgjort spel, mekaniskt, narrativt och estetiskt och en av de sanna giganterna av denna generation. Enormt men ändå personligt, tekniskt graciöst och betagande vackert. Det faktum att det sedan säljs DRM-fritt på gog.com är kronan på verket.
Citera
2017-02-06, 15:05
  #4118
Medlem
elephantstones avatar
Resident Evil 7 till Xbox One.

Hypen kring detta spel undgick heller inte mig som spontantköpte det till Xbox One förra veckan. Jag är inget större fan av serien bortsett från Resident Evil 4 som jag har skrivit om tidigare i denna tråden. Hur som helst, jag omfamnades av skräck och försattes i hög puls under genomspelning som totalt tog 9,5 timmar att avverka.

Atmosfären är mycket kuslig och skrämmande. Utvecklarna har gjort ett fantastiskt arbete med detaljer som tillsammans utgör ett helvete i mardrömshuset. Baker-familjen är mycket obehaglig och deras närvaro är påtagligt läskig. Vissa moment känns till en början komplicerande, men man förstår snabbt vilka områden man ska röra sig på och var man ska leta efter saker. Underhållande bossfighter och cutscenes.

Om det inte vore för att storyn blev lite spretig mot slutet hade det blivit fullpott. Med distans till inledningen av spelet hade berättelsen kunnat bli bättre, men det kanske bara är en smaksak.

4 av 5.
Citera
2017-02-11, 13:34
  #4119
Medlem
Couplets avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sha R'Tae
efter att ha spelat igenom The Witcher 3: The Wild Hunt så ger jag spelet näst intill perfekta 9.5 av 10. Det är ett otroligt välgjort spel, mekaniskt, narrativt och estetiskt och en av de sanna giganterna av denna generation. Enormt men ändå personligt, tekniskt graciöst och betagande vackert. Det faktum att det sedan säljs DRM-fritt på gog.com är kronan på verket.
Tack för den här recensionen! Detta hoppar upp till prio #1 på önskelistan!
Citera
2017-02-11, 16:07
  #4120
Medlem
Sha R'Taes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Couplet
Tack för den här recensionen! Detta hoppar upp till prio #1 på önskelistan!
kul att jag kunde hjälpa dig prioritera och ja, det är absolut något du borde spela.
Citera
2017-02-12, 21:23
  #4121
Medlem
Out-of-Steps avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sha R'Tae
kul att jag kunde hjälpa dig prioritera och ja, det är absolut något du borde spela.
Hur lång tid för dig tog det att komma underfund med kontrollerna? Har Witcher 3 på steam, testade det ett par timmar men gav sedan upp på grund av att jag tyckte kombinationen av kontroll och respons gjorde hela upplevelsen till en smärre plåga. Kan ha att göra med att inte spelar så mycket äventyrsspel och spelet jag klarade innan installationen var MGS:V som hade perfekta kontroller.

Tack för en riktigt bra recension
Citera
2017-02-12, 22:23
  #4122
Medlem
Sha R'Taes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Out-of-Step
Hur lång tid för dig tog det att komma underfund med kontrollerna? Har Witcher 3 på steam, testade det ett par timmar men gav sedan upp på grund av att jag tyckte kombinationen av kontroll och respons gjorde hela upplevelsen till en smärre plåga. Kan ha att göra med att inte spelar så mycket äventyrsspel och spelet jag klarade innan installationen var MGS:V som hade perfekta kontroller.

Tack för en riktigt bra recension
tack för de vänliga orden, spelar du med handkontroll eller tangentbord?
Citera
2017-02-12, 22:40
  #4123
Medlem
Out-of-Steps avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sha R'Tae
tack för de vänliga orden, spelar du med handkontroll eller tangentbord?
Tangentbord . Svårt att beskriva känslan men kombinationen av märkliga keybinds och hur karaktären rör sig förhållande till hur man styr.
Citera
2017-02-19, 00:39
  #4124
Medlem
Sha R'Taes avatar
Jag har nu sprungit mitt sista ärende åt gammel-Erik i The Witcher 3-expansionen Heart of Stone (HoS) som jag kört igenom på PC. Ett ganska kompakt men högst gediget tillägg till det suveräna huvudspelet men inget jag betraktar som oumbärligt.

Jag beskrev ganska nyligen mina tankar och åsikter om The Witcher 3 och har nu hunnit avverka den första av totalt två expansioner. I HoS så tar Geralt ett kontrakt som leder honom till kloakerna i Oxenfurt (en av de två städerna i huvudspelets Velen-karta). Saker går dock inte som de ska och snart befinner sig Geralt fängslad på ett skepp med en destination som vår protagonist inte önskar bege sig till. Han sluter ett avtal med en mystisk figur för att ta sig ur knipan och finner sig snart tvungen att uträtta diverse otrevliga ärenden åt densamme för att betala igen sin skuld.

Att gå in djupare än så i HoS handling är inte vidare meningsfullt då det ändå bara skulle bli en drös med olika spoilers. Frågan som är relevant att besvara är dock densamma som för alla expansioner och större DLC-paket: tillför HoS något nytt till den upplevelse som huvudspelet ger? På den frågan är mitt svar ja, i all korthet.
HoS har sin egna historia som i stort sett är fri från spelets övriga karaktärer även om det utspelar sig i samma värld. Geralt träffar en ny kvinnlig kompanjon som han kan utveckla en förtrolig vänskap med och en ny karaktär att hjälpa vars öde och historia du har möjlighet att fördjupa dig i.

Nya miljöer är det snålt med men du har nu möjlighet att stifta bekantskap med den oferier, en ny folkgrupp från främmande land som färdats till bygden för att handla och utbyta kunskap. Oferierna, som till det yttre och kulturellt närmast verkar vara en analogi till indierna förr i världen, är ett kuriöst tillägg men förvänta dig inga djupare kulturella lärdomar.
Nya fiender är det väldigt snålt med men det finns däremot en handfull nya bossfighter som är nog så utmanande. Jag spelade merparten av HoS med "enemy upscaling" påslaget (vilket innebär att dina motståndare automatiskt matchar din karaktärs nivå om deras är lägre) men vid ett par bossfighter blev det för svettigt; CD Project Red har onekligen sett till att ge dig som spelare en rejäl utmaning. Rent generellt är jag positiv till det men det blir något frustrerande då flera av dina värsta strider mest handlar om att fienderna är rena tvättsvamparna som tål oändligt mycket stryk innan de kroknar.

På det stora hela är HoS alltså ett expansionspaket som är avsett att spelas efter att du klarat huvudspelet och som satsar hårt på mer utmanande strider under de timmar expansionen tar i anspråk. Med tanke på hur enormt The Witcher 3 faktiskt är så förvånade det mig att jag under mina resor i HoS inte klockat in mer än ca 12-13 timmar - en respektabel tidsperiod i andra spel men i det här sammanhanget ganska futtigt.
Narrativt känns HoS även väldigt annorlunda än huvudspelet och tycks inspirerad av helt andra berättelser och sagor. Medan Witcher 3 närmast påminner om David Eddings boksamlingar om Belgarion så påminner HoS mer om
.
För säkerhets skull har jag spoilertaggat stycket ovan men jag har svårt att tro att andra spelare inte noterar dessa saker själva under expansionens första timmar; utvecklarna har inte direkt varit diskreta.

Jag kan, handen på hjärtat, inte påstå att HoS handling är vidare minnesvärd, det är mer en blodigare version av en klassisk barnsaga snarare än ett episkt drama men det fungerar väl för en kortare historia och den är mestadels välberättad även om slutet känns lite cheesy.
Vid en samlad bedömning ger jag The Witcher 3-expansionen Heart of Stone godkända 7 av 10. Upplevelsen är bra men tillför inte så hemskt mycket frånsett svårare bossfighter och lite nya svärd och riktar sig främst till de redan frälsta. För den som söker en utmaning är det dock en säker rekommendation.
Citera
2017-02-19, 13:24
  #4125
Medlem
retrospectives avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Sha R'Tae
Till sist så tog sagan slut. Jag har precis stoppat mitt silversvärd i skidan för sista gången i det monumentalt fantastiska The Witcher 3: The Wild Hunt (TW3) som jag spelade igenom på PC. Ett majestätiskt äventyr och en förstaklassig spelupplevelse som lämnar mitt smått mållös.
Kom att tänka på typ Rockstar-effekten, GTAIV (bara som ett av många exempel), när man går runt och slåss och allt, som att det är en sekunds delay på varenda handling och knapptryck. Kanske är ett konsolproblem, eller någonting jag hade svårt att vänja mig vid (vilket inte brukar vara fallet). Och den där jävla hästen... Seriöst? Jag trodde att Bethesda var dåliga på mounts. Ville fan slita av mig håret efter fem minuter på hästrygg. Inte för att det är mycket bättre att springa (lite isbana över det hela).

Köpte det för typ ett halvår sedan, lade ner det, plockade upp det igen för några dagar sedan och det kändes närmast ospelbart nu när hypen lagt sig och de första upplevelserna och intrycken inte längre håller.

Inte ett genomgående dåligt spel för det dock. Önskar bara att jag kunde få ut mer av det, för under diverse irritationsmoment (och det faktum att man alltid är en litet överviktig gubbe i väldigt fula kostymer) skymtar man definitivt ett kompetent spel.
Citera
2017-02-19, 16:54
  #4126
Medlem
BigFatCones avatar
Citat:
Ursprungligen postat av retrospective
Kom att tänka på typ Rockstar-effekten, GTAIV (bara som ett av många exempel), när man går runt och slåss och allt, som att det är en sekunds delay på varenda handling och knapptryck. Kanske är ett konsolproblem, eller någonting jag hade svårt att vänja mig vid (vilket inte brukar vara fallet). Och den där jävla hästen... Seriöst? Jag trodde att Bethesda var dåliga på mounts. Ville fan slita av mig håret efter fem minuter på hästrygg. Inte för att det är mycket bättre att springa (lite isbana över det hela).

Köpte det för typ ett halvår sedan, lade ner det, plockade upp det igen för några dagar sedan och det kändes närmast ospelbart nu när hypen lagt sig och de första upplevelserna och intrycken inte längre håller.

Inte ett genomgående dåligt spel för det dock. Önskar bara att jag kunde få ut mer av det, för under diverse irritationsmoment (och det faktum att man alltid är en litet överviktig gubbe i väldigt fula kostymer) skymtar man definitivt ett kompetent spel.
Delay beror till viss del på trådlösa kontroller.
Citera
2017-02-19, 19:53
  #4127
Medlem
Sha R'Taes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av retrospective
Kom att tänka på typ Rockstar-effekten, GTAIV (bara som ett av många exempel), när man går runt och slåss och allt, som att det är en sekunds delay på varenda handling och knapptryck. Kanske är ett konsolproblem, eller någonting jag hade svårt att vänja mig vid (vilket inte brukar vara fallet). Och den där jävla hästen... Seriöst? Jag trodde att Bethesda var dåliga på mounts. Ville fan slita av mig håret efter fem minuter på hästrygg. Inte för att det är mycket bättre att springa (lite isbana över det hela).

Köpte det för typ ett halvår sedan, lade ner det, plockade upp det igen för några dagar sedan och det kändes närmast ospelbart nu när hypen lagt sig och de första upplevelserna och intrycken inte längre håller.

Inte ett genomgående dåligt spel för det dock. Önskar bara att jag kunde få ut mer av det, för under diverse irritationsmoment (och det faktum att man alltid är en litet överviktig gubbe i väldigt fula kostymer) skymtar man definitivt ett kompetent spel.
Är det här på PC eller vadå? Jag upplevde väldigt sällan problem med kontrollerna frånsett då kusen hamnade i kuperad terräng eller då Geralt går runt i väldigt trånga utrymmen med mycket hinder. Det du beskriver med lagg i kontrollerna erfarade jag överhuvudtaget inte utan tyckte dessa var väldigt responsiva.
Citera
2017-02-19, 19:53
  #4128
Medlem
Sha R'Taes avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Out-of-Step
Tangentbord . Svårt att beskriva känslan men kombinationen av märkliga keybinds och hur karaktären rör sig förhållande till hur man styr.
Pratar du specifikt om fighterna nu eller kontrollerna generellt? Jag löste det förstnämnda genom att binda undvika-knappen till alt och skutta undan med mellanslag. Det funkade fint för mig faktiskt.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback