Citat:
Ursprungligen postat av
MichaelDesanta
Jag tycker att han har rätt. I regel ska det finnas en objektiv gräns för vad som anses okej och inte okej. Kanske en specifik promillegräns.
Sen kan man titta mer på personligt fall om det är något mer man vet. Kanske.
Problemet blir då rent praktiskt. Hur vet man vad någons promillegräns är? Och hur ska detta bevisas vid eventuell polisanmälan?
Citat:
Ursprungligen postat av
MichaelDesanta
Många, många jurister har sagt att denna lag är jävligt dålig. Hur ser du på det?
Är detta något du och dina kollegor pratar om?
Jag delar kritiken till viss del, men jag anser att det största problemet inte är lagtexten, utan den inofficiellt lägre beviströskeln som man tillämpar vid våldtäktsmål jämfört med andra mål. Denna utveckling påbörjades innan samtyckeslagen infördes, och är alltså inte en produkt av den.
Citat:
Ursprungligen postat av
MichaelDesanta
Hur många gånger har du läst lagboken?
"Lagboken" som de flesta ser på den är lite av en myt. Det finns tre lagböcker, vilka är lagsamlingar från privata företag. De har helt enkelt valt ut de lagar de tycker är viktigast, och slängt ihop dem i en bok. Det finns ingen officiell lagbok.
(Skulle man samla samtliga Sveriges lagar i ett verk så skulle det bli en enorm samling volymer, många gånger större än Encyclopædia Britannica.)
Även om de flesta advokatbyråer och domstolar köper in lagböcker, så används de knappt längre, förutom av vissa gammaldags domare. Lagar kan enklare slås upp digitalt via databaser, där man dessutom ofta kan se lagkommentarer, och får länkar till relevanta propositioner och rättsfall.
För studier så har de flesta kurser författningssamlingar där de författningar och rättsfall som är relevanta för kursen ingår, vilket är mycket bättre än de "vanliga" lagböckerna.