Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2024-03-14, 14:25
  #1
Moderator
Hjv9s avatar
#31,32,33 av 33.

Välkomna till den 72:a upplagan av Svenska skidspelen!

Världscupssäsongen 2023/2024 ska avslutas med tävlingar i dagarna tre. Klassisk sprint, klassisk intervall och masstarter i fristil står på programmet.

I de olika cuperna är det mesta avgjort men lite spänning finns det kvar. Totalcupen på damsidan leds av Jessie Diggins med 102 poäng före Linn Svahn. Med 345 poäng kvar att köra om finns det fortfarande chans för Linn att överta Diggins förstaplats i totalen. De senaste tre tävlingarna har hon kört in 135 poäng mer än Diggins. På herrsidan har Harald Östberg Amundsen en ledning på 157 poäng före Johannes Höstflot Kläbo som blir svår att ta in.

Diggins leder också distanscupen som hon lär ta hem, där har både Ebba Andersson och Frida Karlsson chans att nå totalpallen. På herrsidan är Amundsen också i topp före Pål Golberg. Sprintcupen har redan vunnits av Linn Svahn och Johannes Höstflot Kläbo. I U23-cupen har Margrethe Bergane säkrat segern på damsidan och Edvin Anger har en rätt trygg ledning på herrsidan. Nationscupen är också avgjord där svenska damerna och norska herrarna kommer ta hem segern.

Eftersom detta blir sista trådstarten för denna världscupsäsong vill jag passa på att tacka alla som deltagit i trådarna under vintern. Tack.

Program

Fredag 15 mars

12:15 Sprint klassiskt, prolog
14:45 Sprint klassiskt, finaler

Lördag 16 mars


11:00 10 km klassisk intervallstart, damer
14:00 10 km klassisk intervallstart, herrar

Söndag 17 mars

11:00 20 km masstart fristil, damer
14:15 20 km masstart fristil, herrar

Utöver det ordinarie V-cupprogrammet arrangeras också en supersprint (Grate invitational) i välgörenhetssyfte efter sista tävlingen på söndag. Sänds från kl. 15.50 via Expressen/ Bonnier: https://livesport.expressen.se/lives...ational-maknhe

Startlistor och resultat: https://www.fis-ski.com/DB/general/e...easoncode=2024
Livetiming:
joows eminenta tjänst: https://fis-live.github.io/#/
FIS (inte fullt lika eminenta tjänst): https://www.fis-ski.com/DB/cross-country/live.html
Arrangörens hemsida: https://skidspelen.se/sv/

Banprofiler:
Sprint: https://skidspelen.se/wp-content/upl...024_Sprint.pdf
10 km: https://skidspelen.se/wp-content/upl...individual.pdf
20 km: https://skidspelen.se/wp-content/upl...m_masstart.pdf

Tv-tider TV6 (ej studiosändningar):

Fredag 15 mars

12:15-13:30 Sprint klassiskt, prolog
14:45-16:45 Sprint klassiskt, finaler

Lördag 16 mars

11:00-12:00 10 km klassisk intervallstart, damer
14:00-15:10 10 km klassisk intervallstart, herrar

Söndag 17 mars

11:00-12:05 20 km masstart fristil, damer
14:15-15:15 20 km masstart fristil, herrar

Loppen kommenteras av den sällsamma duon Per Forsberg och Anna-Karin Strömstedt.

Svenska truppen
Citat:
DAMER – LANDSLAG
Emma Ribom, Piteå Elit SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Jonna Sundling, Piteå Elit SK
Linn Svahn, Östersunds SK
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Ebba Andersson, Piteå Elit SK
Moa Ilar, Falun-Borlänge SK

DAMER – NATIONELL GRUPP
Moa Lundgren, Åsarna IK
Elin Henriksson, Skellefteå Skidklubb
Märta Rosenberg, Trillevallens SK
Sofia Henriksson, Piteå Elit
Evelina Crüsell, Skellefteå Skidklubb
Moa Hansson, Falun-Borlänge SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit SK

HERRAR – LANDSLAG

Edvin Anger, Åsarna IK
Emil Danielsson; Högbo GIF
Johan Häggström, Piteå Elit SK
Marcus Grate, IFK Umeå
Calle Halfvarsson, IFK Mora SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Jens Burman, Åsarna IK
Leo Johansson, Falun Borlänge SK
Gustaf Berglund, IFK Mora SK

HERRAR – NATIONELL GRUPP
Anton Grahn, IFK Mora SK
Adam Persson, Östetersunds SK
Anton Persson, Falun-Borlänge SK
Truls Gisselman, Rehns BK
George Ersson, Falun-Borlänge SK
Viktor Brännmark, Piteå Elit SK
Alvar Myhlback, Bjursås IK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
Fredrik Andersson, Piteå Elit SK
Jonas Eriksson, IFK Mora SK

Falun 2023

Ställning totalcupen

Ställning distanscupen

Ställning sprintcupen

Ställning U23-cupen

Nationscupen

Poängskala
Citera
2024-03-14, 14:25
  #2
Moderator
Hjv9s avatar
Övriga trupper:

Norge

Finland

Tyskland

Frankrike

Italien
Citera
2024-03-14, 14:26
  #3
Moderator
Hjv9s avatar
Emma Ribom, Piteå Elit SK

Det blev ett olyckligt slut för Emma i Drammen med ett andra gula kort för säsongen och därmed diskning i själva tävlingen. En säsong som började i strålande stil har allt eftersom mer präglats av sjukdom och skador och i de två senaste sprintarna har hon inte kunnat göra sig själv rättvis efter fall respektive disk. Skidspelen i Falun har hon missat de två senaste säsongerna pga. sjukdom så det blir kul att se henne här. Fortfarande ligger Emma åtta i totalcupen och sexa i sprintcupen, trots att hon är utan pallplats sedan december. Förhoppningsvis kan det åtgärdas nu. Räknar med att hon kör alla tre distanser i helgen.

Frida Karlsson, Sollefteå Skidor

En storartad seger i Holmenkollens femmil följdes upp med en finalplats i Drammens stadssprint. Fridas säsong har varit stabilare på en hög nivå än någon gång tidigare. Tre segrar alla i klassisk distans men i övrigt har hon varit på pallen i såväl fristilsdistans som klassisk sprint. Tredjeplats i totalcupen kommer det bli och det finns även chans att klättra upp på pallen i distanscupen med en bra helg nu. Förra säsongens tävlingar i Falun missades på grund av sjukdom och Frida har aldrig i sin karriär varit på pallen i en världscuptävling på hemmaplan. Det kan komma nu.

Johanna Hagström, Ulricehamns IF

Fjärdeplats i tisdagens Drammensprint var en tangering av säsongsbästa för Johanna. Men hon står fortsatt som enda A-landslagsdam utan pallplats denna säsong. Hon ligger åtta i sprintcupen men är med det bara sjätteplacerad svenska. Någon riktig fullträff har aldrig kommit och nu är det bara en sprint kvar. Från Falun har hon tidigare en prologseger 2021 som utmynnade i en fjärdeplats i finalen. Samma år nåddes hennes bästa distansplacering i VC (21:a). Troligtvis åker hon bara sprint i år.

Jonna Sundling, Piteå Elit SK

Det började i sedvanligt Jonna-manér något trögt i december med svag distansform och covid. Efter Tour de Ski har det sett allt bättre ut och höjdpunkten kom i Minneapolis där det blev seger både i sprint och på distans. Vackert. Efter en tuff femmil i Kollen stod hon över Drammen för att ladda batterierna mot Falun. Här vann hon i överlägsen stil 2022 och var tvåa ifjol. Kommer med all sannolikhet sluta trea i sprintcupen och i totalcupen ligger hon sjua med häng på två placeringar bättre.

Linn Svahn, Östersunds SK

Efter sju sorger och åtta bedrövelser eller mer exakt ett sjuhelsikes skadehelvete är Linn Svahn tillbaka. Första vinsten på flera år i Toblach följdes av fem till (hittills) och Linn har varit den bästa av våra denna säsong. Andra sprintkulan är redan säkrad. Nu ligger allt fokus på totalen där hon är tvåa, 102 poäng efter Diggins. Förra årets tävlingar i Falun var utan Linn som blev sjuk efter VM men hon har goda minnen härifrån. 2021 vann hon både sprinten och distansloppet på dessa banor.

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK

Med en strulig höst i bagaget blev det en tung säsongsinledning för Maja. Hon har ändå repat sig efterhand och pallplatserna har trillat in utan att det varit nära någon seger. Två raka säsonger har hon vunnit sprintcupen men i år ligger en seger utom räckhåll. En femteplats i nuläget kan nog bytas till en fjärdeplats mest troligt. Förmodligen får hon köra även distansloppen i helgen. Har inte blivit många under säsongen men hon vara tia på tian i USA och har varit topp-10 på distans i Falun tidigare.

Ebba Andersson, Piteå Elit SK

Ebbas säsong har kraftigt varit påverkad av den covidsjukdom hon drog på sig strax innan TdS skulle starta. Hon valde att delta men formen var svag och tävlingarna därefter har inneburit ett ständigt sökande efter det som fanns där innan jul. Så kom en efterlängtad pallplats förra veckan och kanske kan man hoppas på att det nu vänt på riktigt. Som många andra missade Ebba tävlingarna i Falun förra året men hon har varit på pallen här tidigare år. Ligger tia i totalcupen, en placering hon sannolikt kommer att behålla.

Moa Ilar, Falun-Borlänge SK

Det stora glädjeämnet i november/december var Moa Ilars framsteg i spåren där hon var på en tidigare aldrig skådad nivå. Glädjen var rätt kortvarig och resten av säsongen har hon tillbringat utanför topp-10, långt från pallplatser och segrar. Dessutom lite sjukdom på det och nu i Holmenkollen var hon petad från truppen och förpassad till nationella tävlingar där hon dock vann. Tävlingar i Falun borde annars passa bra, här var hon åtta förra säsongen trots sviktande form även då. Har också sin enda semifinal i sprint härifrån fjolårets tävlingar.

Moa Lundgren, Åsarna IK

Lundgren hade personlig friplats till de första världscuphelgerna vilket hon utnyttjade rätt väl med att nå sin allra första sprintfinal i världscupen. Sen har de blivit sporadiska framträdanden där fjortonde platsen i Holmenkollens femmil ändå måste lyftas lite extra. Hennes bästa distanslopp på fyra år i världscupen. Lär köra allt här i Falun och borde kunna nå topp-20 i alla lopp.

Elin Henriksson, Skellefteå Skidklubb

En av de svenska åkare som tagit störst kliv till denna säsong är otvivelaktigt Elin Henriksson. Ingen stor juniorstjärna men nu som förstaårssenior är hon bättre än många jämnåriga. Nära individuell medalj på U23-VM och nära pallplats i Skandinavisk Cup. Nu gör hon som enda åkare i den svenska truppen världscupdebut. Framförallt på klassisk distans är hon intressant men det kan hända att vi får se henne i alla tre lopp.

Märta Rosenberg, Trillevallens SK

För Märta har det varit en blandad säsong med en del ljuspunkter men också lite sjukdom som förstört. Gjorde några V-cup lopp i december utan större framgång. Frös i Gällivare, bättre i Östersund där hon kvalade fint i sprinten men som vanligt hade svårt i kvarten. Senare delen av säsongen har hon tagit medalj på U23-VM och en första pallplats i Skandinaviska cupen. Kan hon slå PB och ta sig in topp-20 i något lopp vore det kul.

Sofia Henriksson, Piteå Elit

Något oväntat har den gamla supertalangen vaknat till liv och presterat sin bästa säsong på många år som 30-åring. Två fjortondeplatser i klassisk distans i världscupen har det blivit för den mest utpräglade klassiska specialisten vi har. Får väl hoppas hon kan göra bra ifrån sig även nu i Falun men det såg tungt ut i Kollen förra helgen.

Evelina Crüsell, Skellefteå Skidklubb

Säsongens genombrott på damsidan får gå till Evelina. Fantastisk utveckling där hon krossat jämngamla juniorer på hemmaplan och vunnit JVM-guld både individuellt och i stafett. Fick köra VC redan i december med då i fristil i Gällivare. Likt klubbkompisen Henriksson är hon starkast i klassiskt och det ska bli spännande att se henne i den stilarten nu i Falun.

Moa Hansson, Falun-Borlänge SK

Inte lätt att vara utpräglad sprintåkare som Moa och ta en plats i ett svenskt damlandslag. Trots två sprintsegrar i Skandinavisk Cup har hon aldrig varit nära att ta plats i en ordinarie VC-trupp. Säsongens höjdpunkt U23-VM sabbades tyvärr av en förkylning. När hon nu får chansen att åka är det klassiskt som hon normalt är snäppet svagare i. Men hon klarade kvalet här 2022 så det ska kunna gå även nu.

Lisa Ingesson, Piteå Elit SK


Sist in i laget är förmodligen Lisa Ingesson. Fick köra lite världscup i början av säsongen där hon tog sig in Topp-30 i Gällivare. Oftast bäst i fritt men kan stundtals prestera även i klassiskt, topp-10 både i Skan. Cup och på U23-VM t.ex. Skulle tro att hon endast kör fristilsloppet här.
Citera
2024-03-14, 14:26
  #4
Moderator
Hjv9s avatar
Edvin Anger, Åsarna IK

Första säsongen som senior visade Anger att han direkt var uppe och nosade på världseliten i sprint med flera finaler och fjärdeplats som bäst. I år har det inte blivit lika många finaler men väl karriärens två första pallplatser. Båda i fri stil då den klassiska åkningen inte alls stämt lika bra. Går in i Falunhelgen som ledare av U23-cupen, en cup han har god chans att ta hem. Förra året i Falun vann han kvalet men missade precis finalen och slutade sjua.

Emil Danielsson; Högbo GIF

Ett steg framåt har Emil Danielsson tagit denna säsong. Två gånger i semi med en åttondeplats i Lahtis som bäst. Klart starkast i klassiskt men var också i final på U23-VM i fristil.

Johan Häggström, Piteå Elit SK

Häggström har också några semifinaler på meritlistan från säsongen, sjua i början av säsongen i Östersund som främst resultat. Fick till ett starkt distanslopp i Toblach under TdS men annars har det varit mest medelmåttigt på den fronten.

Marcus Grate, IFK Umeå

Säsongens olyckskorp eller vad man väljer att kalla det är nog ändå Marcus Grate. Det började så lovande med seger i prologen i Ruka men efter fall i kvarten där har strul avlösts med stök om vartannat. Niondeplats från Oberhof är bästa resultat från säsongen. Nu har han en chans kvar att visa vad han går för denna säsong.

Calle Halfvarsson, IFK Mora SK

Det har inte riktigt gått Calles väg denna säsong. Efter ett par fina lopp i Trondheim innan jul drog han på sig covid innan touren och sen dess har det varit mycket sjukdom och annat som strulat. Nu är det i skrivande stund osäkert om han ens kommer till start i helgen efter senaste tidens problem med luftvägarna. Ligger fortfarande tia i totalcupen.

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

Svensson har likt de andra sprintherrarna nått semi ett antal gånger i vinter men inte mer än så. En något bättre säsong än förra men långt ifrån tidigare nivå. Har varit på pallen i Falun, 2021.

William Poromaa, Åsarna IK

Förra helgens femmil slutade med bruten stav och stukad tumme och det är osäkert om Poromaa kan komma till start i helgen. Redan klart att han missar sprinten men helgens distanslopp finns det fortsatt hopp om. En pallplats har det blivit under säsongen men annars många ”nästan-lopp” med placeringar strax utanför topp-3.

Jens Burman, Åsarna IK

Säsongen började bedrövligt för Burre men så var han plötsligt med däruppe i Trondheim och slogs med de bästa. I Toblach blev det en fjärdeplats och man började få upp hoppet om en pallplats igen. Men närmare än så har han inte kommit även fast femmilen senast också var bland de bättre han presterat denna säsong. Gillar säkert inte Faluns ”lätta” varvbana.

Leo Johansson, Falun Borlänge SK

En tiondeplats i Lahtis långa intervallstart var en av de mer positiva överraskningarna denna säsong. Kunde inte följa upp det i Holmenkollen tyvärr. I Falun förra säsongen var han topp-20 så ett mål får bli att förbättra det i år.

Gustaf Berglund, IFK Mora SK


Ebbas pojkvän har fått åka en hel del världscup under säsongens gång med varierat utfall. Mestadels långt bak men en trettondeplats under TdS är ändå klart acceptabelt. Även en fjortondeplats tidigt på säsongen på hemmaplan. Där ligger nog högstanivån för närvarande.

Anton Grahn, IFK Mora SK

Fjolårets JVM-guldmedaljör fick början av säsongen spolierad av en stressfraktur som han drog på sig kort innan säsongsstart. Lyckades ändå komma tillbaka lagom till JVM och bärga ett silver där. V-cupdebuterade i Falun ifjol med att missa kvalet. Det ska nog kunna gå betydligt bättre i år.

Adam Persson, Östetersunds SK

Den forna juniortalangen har plötsligt visat potential igen med några fina resultat nationellt. Det ledde till att han fick köra VC i Östersund utan att ta sig vidare från prologen. Förhoppningsvis kan de gå bättre nu.

Anton Persson, Falun-Borlänge SK

Återkomsten till VC i Lahtis blev inte särskilt lyckad. Ut i kvalet och inte nära överhuvudtaget att ta sig vidare. Landslagsplatsen ligger nära till hands att ryka om inte bra resultat kan trollas fram nu på slutet.

Truls Gisselman, Rehns BK

Startade bra i Gällivare och fick åka mycket världscup första halvan av säsongen inkl. TdS. Sen blev han sjuk och efter det har inte mycket hänt. Fin sextondeplats i Falun ifjol på 10 km klassiskt. Det kan bli svårt att upprepa i år.

George Ersson, Falun-Borlänge SK

Har varit en rätt misslyckad säsong för Ersson. Tvåa bakom Myhlback i Idre i november är egentligen det bästa han gjort. Inte många världscuper har det blivit och karriärens sista U23-VM gick inte heller något vidare. Nu har han ändå en chans till på högsta nivå att få till något vettigt för att visa att han är värd en landslagsplats.

Viktor Brännmark, Piteå Elit SK

Första världscupen för säsongen. Få resultat som sticker ut och när jag skriver detta undrar jag mest vad han gör här. Ja tydligen finns det ingen bättre och han var ju faktiskt bland de bättre svenskarna i Skan. Cup så det är nog trots allt riktigt.

Alvar Myhlback, Bjursås IK

Världscupdebuten i december blev en tung upplevelse för unge Myhlback men sedan dess har mycket ändrats. Två JVM-guld och en tredjeplats i Vasaloppet hör till självklara höjdpunkter. Nu får han åka igen på hemmaplan och dessutom i klassiskt som passar han bäst. Spännande att se vad han kan göra på lördag.

Eric Rosjö, IFK Mora SK

En åkare man hoppats mer på i år efter fjolåret där han både fick åka VC och VM. I år har resultaten till stor del uteblivet. VC-comebacken i Lahtis slutade utanför T-30 och nu finns en chans kvar att rädda en svag säsong.

Fredrik Andersson, Piteå Elit SK

En åttondeplats i Skan. Cup väckte vissa förhoppningar om en framskjuten placering i Holmenkollens femmil. Men det grusades efter ett tag, beroendes på en krånglande mage tydligen. Loppen i Falun passar nog lillebror sällsynt illa så inga förväntningar alls här.

Jonas Eriksson, IFK Mora SK


Samma visa som tidigare för Eriksson. En notoriskt ojämn åkare som aldrig får till det i världscup. Borde ligga riktigt risigt till i fråga om fortsatt landslagsplats.
Citera
2024-03-14, 14:43
  #5
Medlem
Alkibiadess avatar
Hur är det med väderutsikterna? Varmt och blåsigt? Hur är snöförhållandena? Mjuka och lösa spår?

Sedan tyckte jag att jag såg något om att arrangörens nationsflaggor hade blivit stulna över natten (men inte sett något om detta i svenska media).
Citera
2024-03-14, 15:11
  #6
Medlem
katws avatar
Calle och Sofia Henriksson kommer inte till start:

Citat:
”Calle Halfvarsson står över helgens världscupavslutning, då läget med förkylningen fortsatt är detsamma och därmed sätter stopp för tävlande”, skriver landslaget.

Även Sofia Henriksson står över helgens tävlingar då hon inte har återhämtat sig från Holmenkollens femmil.

https://www.svt.se/sport/langdskidor...sson-star-over
Citera
2024-03-14, 15:17
  #7
Medlem
katws avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Alkibiades
Hur är det med väderutsikterna? Varmt och blåsigt? Hur är snöförhållandena? Mjuka och lösa spår?

Sedan tyckte jag att jag såg något om att arrangörens nationsflaggor hade blivit stulna över natten (men inte sett något om detta i svenska media).

Just nu 8 grader varmt, strålande sol men relativt blåsigt. Dock ska det ju regna imorgon, snöa på lördagen men vara några minusgrader och sol på söndagen.

EDIT: Sprintbanan "invigd"
https://www.instagram.com/skiteamswe...l/C4f1E6XIt6b/


De flesta nationsflaggor ska nu vara ersatta:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/da...flaggor-saknas
__________________
Senast redigerad av katw 2024-03-14 kl. 15:31.
Citera
2024-03-14, 16:12
  #8
Medlem
Alkibiadess avatar
Lisa Eriksson ersätter Sofia Henriksson? Enligt Expressen kallas fyra åkare in efter återbuden från Calle och Sofia: Elias Danielsson, Jonathan Lindberg, Karl-Johan Westberg och Lisa Eriksson.
Citera
2024-03-14, 16:48
  #9
Medlem
Alkibiadess avatar
Ebba avstår sprinten pga känningar i ett knä.
Citera
2024-03-14, 18:48
  #10
Medlem
Thax21s avatar
Erica Lavén med på startlistan imorgon. Jonatan Lindberg och Elias Danielsson också direkt in på herrsidan.
__________________
Senast redigerad av Thax21 2024-03-14 kl. 18:53.
Citera
2024-03-14, 19:02
  #11
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Thax21
Erica Lavén med på startlistan imorgon. Jonatan Lindberg och Elias Danielsson också direkt in på herrsidan.

Mycket bra!
Citera
2024-03-14, 19:20
  #12
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Alkibiades
Ebba avstår sprinten pga känningar i ett knä.

Bra! Då får Erica Lavén chansen.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback